shet nat weggezet

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
flop
Berichten: 65
Geregistreerd: 29-06-01

shet nat weggezet

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-10-02 12:38

onze shet is niet geschoren en is nu een heerlijk bolletje wol. hij staat nog heerlijk buiten in het land overdag en snachts op stal, met de deur open.
dat gaat allemaal prima en dat wil ik graag zo houden. het enigste is dat mijn dochter 1 keer in de week op de ponyclub gaat lessen en nu het 's-avonds donker is, is dat ook nog binnen. gisteren was hij dus zeiknat. na 20 minuten uitstappen zweetdeken erop en de trailer in. na drie kwartier waren we thuis. de zweetdeken is dan kleddernat dus die heb ik eraf gehaald, maar de shet is ook nog steeds nat. toen toch maar op stal gezet en nu met de deur dicht zodat het niet tocht. hij heeft echt een onwijs dikke vacht dus daar hoeft hij geen deken meer op maar kan het kwaad om hem toch nog nat op stal te zetten? en hoe moet het als het kouder wordt, vorst enzo, zou ik hem dan misschien voor een nachtje een zomerdekentje op moeten doen? wie heeft er tips

Letizia

Berichten: 12147
Geregistreerd: 24-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 13:16

het is idd niet zo verstandig om je paardje nat op stal te zetten, ze kunnen zo makkelijk kou vatten, misschien 'n idee om een tweede zweet deken aan te schaffen, als dan de een erg nat is de andere er op leggen

pniekepnak
Berichten: 4927
Geregistreerd: 04-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 13:30

Idd. meerdere zweetdekens, maar bijv. zweetdeken op tot ie bijna droog is (maar dan moet ie wel echt heel erg bijna droog zijn) en dan een zomerdekentje op moet ook kunnen. Het nare met zo'n dikke wintervacht is nou eenmaal dat ze niet snel opdrogen, een andere optie is natuurlijk scheren...

Tallie1979
Berichten: 22745
Geregistreerd: 16-08-02
Woonplaats: Rucphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 13:37

Je kan hem ook een zomerdeken met een laagje stro tussen deken en rug doen..

Zo kan hij toch opdrogen en heeft hij toch een bescherming tegen verkoudheid enzo.. Lachen

Zo deed ik dat ook altijd bij een paard wat voor de nacht nog niet helemaal droog was.. Lachen

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 19:51

ten behoeve van je pony zou ik toch scheren overwegen, of de training zo aanpassen dat ie niet zo nat wordt.
Vind het erg onverstandig dat je hem weg zet terwijl ie nog drijf nat is (beetje vochtig ala, maar niet zeiknat).
Maar, jou paard, jou feestje

gigelo

Berichten: 281
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: Son en Breugel

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 23:35

als ie inderdaad zo nat blijft zou ik hem pesoonlijk gaan scheren maar dat gaat dan ieder jaar terug komen als het goed is. Maar nat weg zetten is al helemaal niet goed als je hem dan scheert zorg er wel voor dat ie op stal een goede warme deken krijgt. Gewoon er voor zorgen dat ie het niet te koud krijgt en na het rijden direct een uitstapdekentje er op dan moet het goeds gaan. Laat je hem niet scheren dan moet ie gewoon zo goed als droog zijn en inderdaad zijn deur dicht doen zodat ie niet op de tocht staat. nou veel succes er mee.

flop
Berichten: 65
Geregistreerd: 29-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-10-02 12:51

allemaal bedankt voor jullie antwoorden. Chantal ik jouw advies opvolgen en een zomerdeken kopen en doe dat dan op als we thuis komen met wat stro eronder. scheren vind ik geen optie omdat ik het juist zo heerlijk voor hem vind dat hij de rest van de week zo lekker buiten kan staan.

mariska

Berichten: 613
Geregistreerd: 10-06-01
Woonplaats: Maasland

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-02 18:21

Ik heb hetzelfde probleem met mijn KWPN-er. Ik rijd te weinig om hem te scheren of onder dek te zetten. (Mijn vader is bovendien tegen...) Nu kan hij lekker zonder problemen buiten lopen. Ook toen ik nog meer reed hadden de paarden bij ons nooit een deken op, dus gewoon een beetje behelpen in de winter...

Als ik les had deed ik in de trailer altijd een gewone deken (van oma Haha! )onder de paardendeken. (Die wollen 'slaapdeken, of deken van een meubelvervoerder, neemt ook heel veel vocht op} Thuis aangekomen deed ik de natte deken af en liet ik de paardendeken gewoon 's nachts op. (En de bovendeur van de stal dan gewoon open laten) Wel even opletten dat ie niet opnieuw gaat zweten!

's Morgens deken af en even poetsen zodat de haren weer rechtop kunnen gaan staan en niet vastgeplakt zitten en lekker weer de wei in!

Bjarni
Berichten: 2220
Geregistreerd: 28-07-02
Woonplaats: Leusden

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-02 11:51

Wat wij als het kouder wordt gaan proberen (bij IJslander, ook niet geschoren dus echt ijsbeer) is om een oud katoenen dekbedovertrek op te vullen met stro en die over hem heen te leggen, geen idee of het werkt maar tip van IJslandermensen. Misschien ook het proberen waard?

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-02 12:01

Voor zo'n shet zou ik zelf een deken naaien van een wollen deken die je ergens tweede hands koopt. Simpele lussen om hem vast te knopen. Een shet nat wegzetten is niet echt handig. De vocht in zijn vacht maakt hem heel erg koud, net als je zelf nog nat bent van de zweet heb jij het ook sneller koud. Ipv een koelertje, een dun wolle deken of fleece opdoen in de trailer, neemt meer vocht op.
Als die een nacht met wolletje heeft gestaan, volgende dag afhalen en op land zetten, moet geen probleem zijn.