paard houd bit vast aan linkerkant

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
wendy1980
Berichten: 98
Geregistreerd: 20-10-02

paard houd bit vast aan linkerkant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-10-02 00:02

ik hoop dat jullie kunnen helpen. Ik rijd sinds een paar maanden op een fries, ik heb geen les, die mogelijkheid is er jammer genoeg niet(heb daarvoor 8 jaren lang les gehad en ik rij ook al vanaf mijn 7e jaar ben nu 22). Voor dat ik begon werd er niet veel mee gereden(wel voor de kar af en toe). De eerste paar keren ging het heel erg goed, ze was lekker soepel links en rechtsom en liep mooi aan de teugel. Op een gegeven moment begon ze heel veel druk te geven op de linkerteugel dat doet ze nou nog steeds het maakt niet uit of ik links of rechtsom rijd de druk blijft op de linkerteugel.En als ik na lang losrijden ga aandraven gooit ze gelijk haar hoofd omhoog na veel spelen in de draf gaat ze langzaam weer nageven maar de druk op links blijft. Is dit nou een teken dat ze vast zit? Of zou het een kies kunnen zijn? Ik ben veel voltes aan het rijden maar beter wordt het niet. wat kan het zijn en hoe los ik dit op?
Alvast bedankt

knabbel
Berichten: 49
Geregistreerd: 20-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-02 10:54

Als het paard links vast zit houdt dat in dat hij links bij zijn kaak meestal vastzit. Daarom moet je veel rechtsom rijden met rechterstelling (schoudervoor/schouderbinnenwaarts/voltes) zodat je de linkerkant oprekt. Want de linkerkant is het probleem maar die rek je op door rechtsom stelling en buiging te nemen. Dit houdt niet in dat je alleen maar rechtsom moet rijden maar wel dat je rechtsom net even wat meer doorvraagt qua stelling en buiging. En gaat het paard hiertegen in verzet dan kun je hem het beste af en toe longeren met bijzetteugels. Succes.

NaomiW
Berichten: 6
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-02 12:01

het kan ook zijn dat jij haar eerst onbewust vast hield op lings en dat ze toen is gaan hangen maar het is heel moeilijk om zo te beoordelen en ik ben het verder wel met knabbel eens

musje

Berichten: 295
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-02 12:08

ik ben het ook met knabbel eens alleen mis ik het stukje aanleuning op rechts. als je paard linksom vast zit betekend dit dat hij op rechts geen aanleuning neemt. probeer dit te verbeteren door de genoemde oefeningen (schoudervoor enz.) en probeer het linker achterbeen sterker te maken hierdoor. verder niet gaan terugtrekken en veel met je linkerbeen oplossen. Het is jammer dat je geen les kunt nemen want als ik je stukje lees heb ik het idee dat je het paard veel moet leren en als je nu al tegen zulke problemen oploopt is dat jammer. het is misschien wel een idee om een goed boek te kopen zodat je dit soort problemen herkend en in ieder geval weet wat je kan doen om het op te lossen.

heel veel succes

wendy1980
Berichten: 98
Geregistreerd: 20-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-10-02 14:23

ja het is inderdaad erg jammer dat ik geen lessen kan nemen. Op de linkerteugel is de aanleuning juist erg zwaar en op de rechterteugel heeft ze een normale aanleuning. Ik zal jullie hulp opvolgen.Ik hoop dat het helpt. Op het moment zijn we ook bezig een ander zadel te vinden bij het paard. Het vorige zadel lag namelijk op haar schouder, nu rij ik met een ander 2e hands dressuur zadel waarbij haar schouder helemaal vrij ligt. Misschien kan het ook zijn dat ze, nu haar schouder vrij ligt, juist vast is gaan zitten, of kan dat de oorzaak niet zijn?
bedankt voor de reacties
groeten wendy

musje

Berichten: 295
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-02 10:32

Citaat:
Op de linkerteugel is de aanleuning juist erg zwaar en op de rechterteugel heeft ze een normale aanleuning.


dit kan eigenlijk niet. je moet aanleuning zien als een weegschaal als de ene kant zwaarder wordt is de andere kant te licht (en andersom). dus om de vaste kant losser te maken moet je zorgen dat hij op de losse kant meer aanleuning neemt.

wat betreft je zadel hoe meer vrijheid een paard in zijn schouder heeft hoe meer hij zijn achterhand eronder kan zetten omdat hij zijn gewicht meer naar achteren kan plaatsen. dus hierdoor wordt je paard echt niet vast.

ik heb nog wel een goed stukje over het rechtrichten van je paard. wil je het hebben moet je het maar zeggen. hierin staat veel info over wat je probleem inhoud en veroorzaakt maar niet zo zeer de oplossing. ik hoor het wel.

wendy1980
Berichten: 98
Geregistreerd: 20-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-10-02 14:05

Gister heb ik met weer een ander zadel gereden, het vorige zadel bleek te veel op de voorkant te steunen over de rug steunde hij in het begin en einde wel maar in het midden raakte het het paard haar rug niet. Met dit andere zadel was de gehele druk over de hele rug van het paard verdeeld, met het rijden kon ik gelijk merken dat ze de weer beter liep niet zo als in het begin maar wel al een stuk fijner. Met de druk op de teugels als ik reed, bijde kanten om maakte niet uit,gaf ze op de rechter teugel lichte druk, zoals hoort als een paard netjes aan de teugel loopt, op de linkerteugel was constant een zware druk. Als het kan of niet dat was wel zoals ik het voelde. Dan kan het zijn dat het werkt als een weegschaal, maar dan zou dat dus beteken dat als ze het weer verdeeld over bijde teugels ze dus een aardig zware druk zou moeten geven, dit kan ik me niet indenken want voordat de problemen begonnen was ze heel zacht in haar mond en had ik dus een lichte druk. Of begrijp ik het nu verkeert???
In iedergeval weer bedankt, ik laat snel weer van mij horen

musje

Berichten: 295
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-02 15:10

je kan de weegschaal ook weer gelijk krijgen door er aan de lichte kant iets bij te doen en aan de zware kaan veel af te halen. waarom weet ik dat je paard aan de makkelijk kant ook niet goed is is omdat hij zijn linkerachterbeen stijf houd en daarom zijn linkerkant bol en zijn rechterkant hol maakt. Als een paard een goede aanleuning heeft heb je zo wie zo gewicht in je handen maar een "normale" aanleuning houd natuurlijk niet in dat je 100 kilo in je hand hebt. hihi zou even lekker worden. ik zal toch maar het stukje invoegen dan begrijp je misschien beter wat ik bedoel bereid je voor!

Recht of scheef


Net zoals de meeste mensen recht- of linkshandig zijn, geld dit ook voor paarden.
Het met succes recht stellen van je paard hangt ervan af of je in staat bent de schouders van je paard recht voor de achterhand te houden.

De meeste paarden wenden gemakkelijk af in de ene richting, maar vinden het moeilijker naar de andere kant af te wenden. Tegelijkertijd is er gewoonlijk te veel druk op de teugel aan de moeilijke kant, terwijl het contact op de andere teugel zo licht is dat nauwelijks contact gehouden kan worden. De zijden van een paard dat op deze manier scheef gaat, worden ‘de holle kant’ en ‘de bolle kant’ genoemd. Het probleem ontstaat door de manier waarop het paard de achterhand gebruikt. Zonder uitzondering is er sprake van een ongelijkmatige belasting van de achterbenen. Als je het paard in een grotere verzameling rijdt zal je gemakkelijker in staat zijn aan te voelen hoe hij de achterbenen verschillend belast. Het ene achterbeen lijkt sterk, maar stijf en het andere lijkt relatief soepel, maar zwak. Een ongelijk gebruik van de achterbenen beperkt de optimaal haalbare mate van verzameling en daardoor worden de mogelijkheden om het paard door training te verbeteren ernstig beperkt.

Er bestaat vaak enige verwarring wanneer scheefheid ter sprake komt. Sommige mensen denken dat de meeste paarden linksom stijf zijn, terwijl andere van mening zijn dat veruit de meeste paarden rechtsom stijf zijn. Je zou je kunnen voorstellen dat de helft van de ruiters het fout heeft, maar in feite blijkt dat verschillende mensen het probleem verschillend benaderen.
Als het moeilijker is om linksom te wenden, wordt dat gewoonlijk veroorzaakt door een stijf linker achterbeen, hetgeen het paard stijf naar links maakt en hol naar rechts. Sommige ruiters zijn echter niet in staat het ongelijke gebruik van de achterbenen aan te voelen en denken dat het probleem ontstaat omdat het paard niet in staat is zijn rechterkant tot de gewenste lengte uit te rekken. In dat geval vinden zij hun paard rechts stijf.

Om een goed evenwichtige laterale buiging te verkrijgen door het hele lichaam van het paard, is het van belang dat hij voldoende gewicht neemt op zijn binnenachterbeen. Dit is gemakkelijker te realiseren aan de stijve (bolle) kant dan aan de holle kant waar het achterbeen zwakker is.
In sommige gevallen vloeien de moeilijkheden om een juiste buiging te bewerkstelligen voort uit een zwak achterbeen, maar sommige ruiters wijten dit aan stijfheid aan die kant, hetgeen de verwarring alleen maar groter maakt. Over het algemeen voelen alle ruiters hetzelfde, maar ze interpreteren de signalen verschillend.
We zouden het paard zo recht mogelijk willen krijgen, zodat we even gemakkelijk links- als rechtsom kunnen galopperen, gemakkelijk in beide richtingen kunnen afwenden en uiteindelijk de pirouette in galop zowel linksom als rechtsom kunnen rijden. Scheefheid bederft alles wat we met het paard willen doen, dus het is zeker de moeite waard om dit door training te verminderen.



Ook al train je nog zo veel, je paard zal nooit volledig recht worden, maar toch kun je dit behoorlijk verbeteren.
Sommige van de oefeningen op de hoefstag helpen een beetje, maar echte verbeteringen kun je niet verwachten zonder de zijwaartse oefeningen. Het is dus belangrijk deze te gaan rijden zodra het paard er klaar voor is.
Schouderbinnenwaarts naar de holle kant en travers naar de bolle kant zijn bijzonder doelmatige oefeningen om de ongelijke ontwikkeling van de achterbenen te corrigeren, zodra het paard gemakkelijk recht te stellen is. Niettemin is het even belangrijk om de teugel op de stijve kant na te geven, zodat het paard niet de kans krijgt op het bit te gaan hangen. Sommige ruiters werken hun paard meer op de bolle kant dan op de holle kant, maar deze strategie is niet bijster effectief. De holle kant heeft juist ook training nodig, omdat het achterbeen op die kant zwakker is; het zal pas sterker worden als we het activeren en meer laten dragen.


Dit stukje komt uit het boek; ‘dressuurtraining’ van Michael J. Stevens.
Ik hoop dat je er iets aan hebt!
Gr. Marjolein.

wendy1980
Berichten: 98
Geregistreerd: 20-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-10-02 23:03

Ja ik snap nu wat je bedoeld, ik begreep je verkeert. Bedankt dat je het stukje erbij hebt willen doen. Nu met het andere zadel is al enige verbetering gekomen. In dit stukje staat het eigenlijk zo dat het paard altijd al scheef is geweest, dat is bij mij niet zo. Doordat waarschijnlijk het zadel niet lekker op haar rug lag ging ze om de pijn te verlichten scheef lopen. Gelukkig zijn we er aardig op tijd bij dus ik denk dat er geen lange tijd overheen gaat voordat ze weer loopt als voorheen(soepel aan bijde kanten)Heel erg bedankt voor je hulp. Ik hou je op de hoogte hoe het verder gaat, ik heb tenslotte nog maar 1 x gereden met het andere zadel vanwege het slechte weer.

groetjes wendy

musje

Berichten: 295
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-02 10:39

gelukkig gaat het nu een stuk beter! ik vind het stukje heel leerzaam en heb er veel aangehad bij mijn eigenpaard en zie dat veel mensen met dit probleem te maken krijgen. mocht je ooit nog een paard rijden die stijf is aan 1 kant dan weet je in ieder geval hoe het komt. maar gelukkig ben jij (hopelijk) van het probleem af!
gr marjolein

wendy1980
Berichten: 98
Geregistreerd: 20-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-10-02 19:17

ja ik hoop het ook. Morgen ga ik weer rijden ik laat wel even weten hoe het is gegaan
groetjes wendy

lissyjd

Berichten: 440
Geregistreerd: 20-04-02
Woonplaats: groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-02 13:55

Mijn fries doet dit ook het ligt aan de persoon zelf is mij verteld en te weinig gebruik met de rechterbeen
Ik zit zelf niet recht en heb teveel druk op de linkerteugel nu moet ik de druk op beide teugels even veel hebben en liefst op de linker ietsje minder en de rechterbeen veel meer gebruiken.
Iemand anders zei dat ze last had van de linkernier door dat ik wortels en appels geef en daar ben ik nu ook mee bezig en dat duurt nog 4 weken dus dat is even afwachten.
Vaak ben je zelf niet recht en het paard ook niet zonder dat je het merkt.
sterkte ik weet hoe moeilijk het kan zijn maar gewoon door oefenen