Preventie wormen...

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Beaumau
Berichten: 150
Geregistreerd: 19-12-01
Woonplaats: Achterhoek

Preventie wormen...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-10-02 18:11

Welke mogelijke preventieve maatregelen zijn er om extreme wormbesmettingen bij paarden te voorkomen?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-02 18:49

Dagelijks het weiland uitmesten kan helpen wormbesmetting te voorkomen.
Verder weet ik zo niets.

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-02 19:04

Er zijn wormenmiddelen in de handel die wormen en larven in de darmen doden. Equest is zo'n middel. Het is wat duurder, maar je hoeft het maar 4 x per jaar te geven. Je moet wel het gewicht van je paard/pony weten en veulens onder de 4 maanden mogen het niet hebben. Ik gebruik het al sinds het er is en het werkt super.

Meavey

Berichten: 7556
Geregistreerd: 14-07-02
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-02 19:12

Regelmatig van middel wisselen. En dan bedoel ik dus het werkzame bestanddeel, furexel en equivalan wisselen heeft bv. geen enkel nut. En wat er ook gezegd wordt ik ken wel degelijk paarden die resistent werden, ook voor de dure middelen. Mijn tip: gebruik twee keer achter elkaar hetzelfde middel en dan een ander, en ook af en toe de goedkope nemen, moet je eens kijken wat er nog uitkomt!

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-02 11:42

Meavey schreef:
Regelmatig van middel wisselen. En dan bedoel ik dus het werkzame bestanddeel,
. Mijn tip: gebruik twee keer achter elkaar hetzelfde middel en dan een ander


Dit is niet slim, zo kweek je juist resistentie.
Er zijn nu nog twee stoffen werkzaam tegen worminfectie bij paarden (dwz tegen strongyliden, deze komen het meest voor, andere wormen moet je anders aanpakken). Dit zijn Pyrantel (Strongid-P(R) en Anthel-P(R)) en de groep van ivermnectine (Eqvalan(R), Furexel(R), Ivemec-P(R), Panomec(R), Eraquell(R)) en moxidectine (equest(R)).
Ivermectine en moxidectine werken op dezelfde manier en zijn werkzaam tegen volwassen en gedeeltelijk tegen larvale stadia, terwijl pyrantel alleen tegen volwassen stadia werkt.
Alleen als je paard in de wei loopt en de temperatuur is hoger dan 10 graden C is het mogelijk om een wormbesmetting op te lopen. Op stal verwijder je de mest en kunnen de larven niet uit de mest komen, op het land komen ze terecht door uit de mest gespoeld te worden door de regen.
Je moet dan dus je paard ontwormen, als hij het hele jaar door in de wei komt vanaf maart, en anders ('s winters opgestald) vanaf het moment dat ze naar buiten gaan.
Pyrantel moet je om de 6 weken herhalen, ivermectine om de 8 en moxidectine wordt door de fabrikant geadviseerd om na 3 maanden te herhalen. Uit onderzoek blijkt dat met moxidectine eigenlijk 1x ontwormen voldoende is.
Om resistentie te voorkomen moet je hoogstens om het jaar een ander middel gebruiken, niet vaker! Dan kweek je juist resistenite tegen beide middelen (en er zijn er nog maar 2!!) Wat verder belangrijk is dat je niet te weinig wormmiddel geeft (schat je paard dus liever zwaarder in dan te licht). Daarnaast kan je 1x per jaar de effectiviteit laten bepalen. Dan moet er een eitelling gedaan worden, 14 dagen na het ontwormen.
Omdat pyrantel alleen werkzaam is tegen volwassen stadia zou ik ivermectine of moxidectine gebruiken. Pas als de werkzaamheid afneemt kan je dan pyrantel weer inzetten.

Als je helemaal geen wormmiddelen wilt gebruiken dan moet je minstens 2x per week de mest uit het weiland verwijderen. Dan kunnen de larven niet uit de mest op het gras terecht komen.
(Bron: artikel van J.H. Boersema, specialist veterinaire microbiologie, Afdeling Parasitologie, Hoofdafdeling I&I, Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht, gepubliceerd in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van 1 feb 2002).