Legbatterij beter dan scharrelen?

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

 
 
Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Legbatterij beter dan scharrelen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-02 23:31

Als dierenliefhebbers eten jullie natuurlijk alleen maar scharreleieren?
Nou, ik hoef niet meer...
Las dit artikel vandaag in de Elsevier, vond het vrij schokkend.
Wel wat lang, maar probeer er maar doorheen te kauwen.
Haperingen in de tekst kunnen komen door het scannen, heb het niet meer uitgebreid gecontroleerd.

Scharrelonzin
Ze lopen niet buiten, ze hebben geen ruimte, hun snavels worden afgebrand en dan nog pikken de kippen elkaar kaal of dood.
Simon Rozendaal

Wat is de consument in de maling genomen. Massaal heeft hij scharreleieren gekocht in de overtuiging daarmee het welzijn van de kip te dienen. Maar nee. Volgens in dierenwelzijn gespecialiseerde biologen is het bestaan van de kippen die scharreleieren leggen nauwelijks beter dan dat van de vermaledijde legbatterijkippen.

In sommige opzichten kun je zelfs beter legbatterijkip zijn. Okay, je leeft het grootste deel van je leven in een kooi, in het schemerduister, op een oppervlak van een A4'tje. Dat is onwaardig voor een beest dat honderdduizenden jaren heeft geleefd in het kippenparadijs: de bossen van Zuidoost-Azië. Gevaarlijk met al die roofdieren, zeker, maar je wordt niet kaal- of doodgepikt door je neefjes en nichtjes in de scharrelschuur, of in de - wat een taalvervuiling - 'biologische' dan wel 'ecologische' kippenfabriek.

Alweer pakt een lovenswaardig ideaal over natuur en milieu in de praktijk verkeerd uit. Zoals het begrip 'groene stroom' in veel opzichten het woord 'groen' verkracht, zijn de begrippen 'scharrelkip' en 'scharrelei' een pervertering van het woord 'scharrelen'. Een scharrelei roept associaties op met kippen die met hun handen in de zakken rond de boerderij kuieren en af en toe een zaadje van de grond pikken of een pijpje opsteken. Het begrip 'EKO-ei', 'gras-ei' of 'volière-ei' roept beelden op van nog aangenamer kippenwalhalla's.

De werkelijkheid is wrang. In de eerste plaats komt een scharrelkip niet buiten maar zit ze net als legbatterijkippen met duizenden soortgenoten in een schuur. Vervolgvraag: scharrelt de scharrelkip? Van Dale definieert 'scharrelen' als: 'met de poten de grond omwoelen, heen en weer lopen en intussen in de grond wroeten, krabben'. Misschien is het woord dus wel toepasselijk. Op de betonnen vloer van de scharrelschuur ligt wat strooisel en met wat goede wil zou je dat 'grond' kunnen noemen.

Maar kan een kip 'heen en weer lopen en intussen in de grond wroeten' op drieA4'tjes? Want zoveel ruimte heeft een kip die scharreleieren legt. Dat is heel wat meer dan dat ene A4'tje van de legbatterijkip, maar toch nog niet echt veel. Op die twee extra velletjes moet de kip ook nog een stofbad nemen - belangrijk om parasieten en oud vet te verwijderen en de veren op te poetsen. Dan is er ook nog een legnest, een plekje waar de kippen enige privacy hebben en doorgaans hun ei leggen. Echt ruimte om te scharrelen is er dus niet.

Het welzijn van kippen die scharreleieren leggen, is niet of nauwelijks groter dan dat van legbatterijkippen, meent bioloog dr.ir. Harry Blokhuis van het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid in Lelystad. De gezondheid is sowieso niet beter. Blokhuis: 'Scharrelkippen lopen voortdurend in hun eigen mest te scharrelen. Dat is niet bevorderlijk voor hun gezondheid.' In een legbatterij valt de mest door het gaas van de kooi heen en wordt dan direct hygiënisch afgevoerd. In een scharrelschuur blijft de mest gewoonlijk enige dagen liggen, waardoor een scharrelschuur altijd naar ammoniak stinkt. Wel zijn de botten van een scharrelkip, door de extra beweging, sterker dan van een legbatterijkip. 'Een batterijkip breekt bijna in je handen.'

Dat het met het welzijn van zowel scharrel- als legbatterijkippen niet best is gesteld, blijkt uit het verenpikken. Dat is een groot probleem in de kippenhouderij. Het is niet helemaal duidelijk waar dit gedrag door wordt veroorzaakt, Volgens bioloog Blokhuis, die in 1989 op het verenpikken promoveerde, is het een misverstand dat het pure agressie zou zijn. Zijn hypothese is dat verenpikken eigenlijk een ontsporing is van het foerageren, het op de grond pikken naar voedsel. 'Kippen stammen af van Aziatische boshoenderen die van nature zo'n 60 tot 80 procent van de tijd aan het foerageren waren. Nu zitten ze in een situatie dat ze hun voer in een halfuur per dag kunnen bemachtigen, maar die behoefte om te scharrelen, behouden ze nog steeds.'

Waar vrijwel alle biologen het wel over eens zijn, is dat verenpikken een teken is van stress en een signaal van het niet-optimale welzijn van de kippen. Daarnaast is het een economisch probleem. Een kip met beschadigde veren houdt zichzelf minder goed warm en heeft daarom meer voedsel nodig.

Zodra een kip door het pikken wordt beschadigd, ontstaat er een vicieuze cirkel. 'Dat roept de nieuwsgierigheid van andere kippen op en dus wordt er nog meer gepikt.' De kleur van de kip kan het nog verergeren. Zo hebben bruine kippen een wit onderdek, met als gevolg dat een kip die wordt gepikt een wit vlekje vertoont waar andere kippen nieuwsgierig naar worden. Goh, leuk, iets nieuws in die saaie schuur. In eerste instantie blijft een kip die wordt gepikt, gewoon staan. Tot ze er genoeg van heeft en het pijn begint te doen, dan loopt ze weg. 'Dan wordt de groep extra oplettend. Want ze stammen af van boshoenderen die niet de aandacht van roofdieren wil len trekken. Ze houden niet van Kippen die vreemd doen.'

En dus is de consequentie dat de snavels van scharrelkippen worden gekapt. Met een gloeiend heet mes worden ze voor tweederde verwijderd. Blokhuis: 'En of ze dat voelen. Er lopen allerlei zenuwen door de snavel.' Het kappen moet voor de tiende dag gebeuren. 'Als je het later doet, krijgt de kip allerlei fantoompijnen in de snavelstomp en kunnen er ook woekeringen optreden.' Het snavelkappen verijdelt het verenpikken overigens niet helemaal. Ook met een gekapte snavel pikken de meeste kippen gewoon door. Wel ontstaat er minder schade en kunnen ze elkaar niet meer dood pikken.

Het pikprobleem is in een scharrelschuur groter dan in een legbatterij. In de eerste plaats is het daar doorgaans schemerig. Het dimmen van het licht is een efficiënte manier om het gedrag van de kippen te dempen. Verder zitten de kippen in een legbatterij met z'n vieren in een kooi. De
kans dat een van de vier pikt, is minder groot dan in een scharrelschuur, waar veel meer kippen met elkaar in contact komen.

Er zijn methoden om het verenpikken te beteugelen. Zo kan de boer proberen de schuur interessant te maken. Blokhuis: 'Een Britse collega heeft bijvoorbeeld touwtjes gebruikt. Dat helpt al om ze af te leiden. Dan gaan ze daarnaar pikken.' Ook is het in theorie denkbaar om op niet-pikkende kippen te selecteren. Ongeveer 10 procent van de kippen is een pikker, iets wat al na enkele weken kan worden geconstateerd.

Een scharrelei is dus nauwelijks beter voor de kippen dan een gewoon ei. Hoe zit het met de biologische kippenhouders, die bij voorbeeld EKO-eieren te koop aanbieder Bij de EKO-boer zitten minder kippen in ee schuur, worden de snavels niet afgebrand kunnen de kippen desgewenst naar buiten.

Biologische kippenhouders hebben zelfs extra welzijnsprobleem: kannibalisme. Dat is erger dan bij andere kippenhouders omdat de snavels van de kippen intact blijven. Volgens Monique Bestman is een sterftepercentage van 5 á 10 door kannibalisme normaal bij biologische kippenhouders, maar komen er ook gevallen voor waar 20 procent van de kippen zo de dood vindt.

De biologe heeft voor kippenboeren een boek geschreven: Kïppen houden zonder verenpikken. Daarin doet ze verschillende aanbevelingen. Zij constateerde dat het verenpikken minder wordt naarmate er minder kippen in een schuur worden gehouden - vijfhonderd is volgens Bestman ideaal -, de kippenjonger worden gekocht en de boer erin slaagt zijn kippen ook daadwerkelijk naar buiten te krijgen. Bijvoorbeeld door de ren waardoor kippen naar buiten kunnen, met planten of camouflagenetten te bedekken.

Ook de aanwezigheid van hanen doet het verenpikken verminderen, iets wat voor een leek logisch overkomt: wie zou het leuk vinden alleen met seksegenoten in een schuur te zitten? De hanen nemen bovendien vaker het initiatief om naar buiten te gaan en worden dan door de hennen ge-
volgd. Monique Bestman: 'Een goede boer kan zelfs met scharrelkippen een redelijk welzijn bereiken. Wat extra graan strooien af en toe, of vaker door de stal lopen zodat de beesten wat afleiding hebben. Ook moeten ze de kuikens zo vroeg mogelijk kopen. Kuikens van zeventien weken hebben bijvoorbeeld al een heel leven achter zich. Zes weken is een veel betere leeftijd.' De conclusie: het eten van eieren gaat bijna al tijd ten koste van het dierenwelzijn. Dat kan niet anders. Kippen stammen nu eenmaal af van bosdieren en zullen altijd stress ondervin den van het met grote hoeveelheden soortge noten opeengepakt in een schuur zitten. Mo nique Bestman: 'Van alle dieren die op boer derijen worden gehouden, is de kip verreweg het moeilijkst. Je moet een erg goede boer zijn om kippen te houden zonder hun welzijn te t schaden.'

Wie werkelijk met het dierenwelzijn is begaan, eet dus geen eieren meer, tenzij hij of zij ze hoogstpersoonlijk in de Vietnamese bossen van de grond heeft geraapt of zijn eieren rechtstreeks van een biologische boer betrekt en op diens erf heeft mogen rondkijken. Wie wel eieren eet, accepteert dat dit met een verminderd dierenwelzijn gepaard gaat. En dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit of je legbatterijeieren eet dan wel de tweemaal zo dure scharreleieren, EKO-eieren of wat voor fraai klinkende namen er voor eieren in de toekomst nog zullen worden verzonnen.

Nulla tenaci invia est via


maaike_vdv

Berichten: 4128
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-02 23:55

Hierom eet ik ook alleen maar eieren van onze eigen kippen, en van een boer hier in de buurt waar ze gewoon op het erf lopen.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 00:07

Helemaal met dit statement eens, althans voorzover dat een scharrelkip niet echt een geweldig bestaan heeft. Ik kan niet oordelen over het verschil tussen legbatterij-ei en scharrelei. Maar goed: ik heb jarenlang kippen gefokt (mijn vader doet het nog steeds). 10 leghennen op een hectare land. Het verschil in vlees en ei kwaliteit is hemelsbreed. Maar goed, wel even een rekensommetje maken: ik heb eens uitgerekend dat ons kippevlees duurder is dan een lap biefstuk (wel even lekker, mensen weten niet meer hoe kip smaakt Frusty ). Een ei zou ergens rond de 50 Eurocent moeten kosten.

Ik zag ook eens een artikel in de jaren 90, waarin gezegd werd dat de prijs van een ei gelijk stond aan de prijs van een liter melk in de jaren '50... Tel maar uit het verschil nu. In de jaren 90 kostte een ei trouwens nog steeds evenveel als in de jaren 50. Consumenten zitten dus gruwelijk in de fout, als ze denken 10 eieren voor 2 Euro denken te kunnen kopen...

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 00:13

Mmm, ik vind dat de eieren van onze eigen kippen lekkerder smaken dan gekochte eieren. Wij voeren eigen graan en gerst, en ze krijgen gemaaid gras en kunnen flink graven, ja ze graven zich echt in, lekker koel zeker. Wij hebben kippen die we zelf opgekweekt hebben, dus de haan op een kip en laten uitbroeden, en een stel gekochte kippen. Die eigen opgekweekte zien er veel beter uit, die gekochte zijn allemaal kaal en lijken ook magerder. Terwijl ze toch hetzelfde behandeld worden. Bovendien zijn van die gekochte de snavels ook al geknipt, en ze leven korter is mijn indruk.
Ik blijf ook zeggen, de consument roept "Slechte boer, hij verzorgt z'n beesten niet." Dit kan je op bijna alle takken toepassen, maar die consument wil wel dat "verantwoorde" eitje voor dezelfde prijs van een "industrieël" eitje, dat gaat dus niet, maar eerst de massa dat inziet? De consument, en er moet gewoon nog zoveel veranderen, eer de boeren massaal kunnen omschakelen op dat "betere" manier van oogsten/houden enz. Ik denk niet dat dit op korte termijn (20 jaar) verandert, misschien dat generaties na ons het anders doen, maar het zal wel niet radicaal veranderen.

Percy

Berichten: 12069
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 00:43

Een hele tijd geleden was er een kippenboerin in een of ander programma aanwezig. Ze had legbatterij-kippen. De interviewer vroeg of dat niet een beetje zielig was waarop de boerin antwoordde: "mensen in de stad leven toch ook in een flat, dat is net zo erg". Haha!

Ik ken een EKO-kippenboer.
De kippen hebben veel ruimte, zowel in de schuur als in de wei waar ze in gaan na het leggen. Ze krijgen speciaal voer.
Tot zover is het prima maar...... de snavels mogen niet geknipt worden want dat is niet EKO. Dat het pijnlijk is, dat is waar.
Maar waar zou je als kip voor kiezen? Voor even pijn aan je snavel of doodgepikt worden?
Ze vermoorden elkaar. Er is altijd een onderste kip en die wordt altijd gepikt. Haal je die weg dan is er weer een ander de pineut enz. enz.

De EKO-boeren hebben dan ook al regelmatig verzocht om toestemming voor het knippen van de snavel maar ja, dat is dus niet EKO Lips are sealed

Regelmatig krijgt mijn vriendin wat kale kippen van deze mensen en de meesten knappen dan weer helemaal op.
Zelf heb ik ook kippen en ook bij mij is er altijd een "pikkip". Dat is helaas toch kippen eigen. Alhoewel de Noordhollandsche blauwen die ik nu heb een stuk vriendelijker tegen elkaar zijn dan de gewone legkippen die ik normaal heb.
Enige nadeel van deze schone blauwen is dat ik nu weer overal eieren vandaan moet halen behalve uit mijn kippenschuur. Dat wordt toch maar weer een paar ordinaire legkippen aanschaffen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 00:49

Ik wil best meer betalen voor een "goed" ei. Als ik weet dat de kip het gewoon goed heeft wil ik best een euro voor een ei neerlegen, dan maar 1 ei ipv. 2 in een uitsmijter. Vroeger hadden we thuis kippen en die eieren waren heerlijk, gewoon het idee alleen al maakte het lekkerder (het idee van dat gezellige kipje). Nu koop ik altijd eieren maar na het lezen van dit stukje (en wat ik wel vaker heb vernomen) smaakt me het supermarkteitje veel minder lekker.
Maar hoe doenjullie dat met produkten waar ook ei in is verwerkt? Laat je dat of eet je dat toch (ik bedoel het plakje cake, de pannenkoek en nog heel veel meer). Ik eet bijvoorbeeld wel eens kant-en-klaar pannenkoeken en daar zit ook ei in en dat zullen heus geen kipvriendelijke eieren zijn *zucht*.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 00:55

Daarom eet ik alleen maar gras eieren.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 01:00

Eigenlijk eet ik nooit eieren, alleen producten waar ei in verwerkt zit. En dus koop ik nooit een doosje eieren. Helaas heb je weinig invloed op het soort ei wat in eindproducten verwerkt zit, daar kan ik zelf dus weinig aan veranderen, de keuze is er simpelweg niet. Dat zullen overigens wel batterijeieren zijn, die zijn toch nog iets goedkoper.
Dat hele gedoe met scharrelvlees, -ei etc. lijkt mij commercieler dan dat het diervriendelijker is.

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 02:53

Ik haal meestal gras of EKO eieren.
Toen ik nog op de ponyclub reed (was ong. 10 jaar oud), namen we zelf geraapte eieren mee van de loslopende kippen.

Was al op de hoogte van het scharrel, niet kuieren gebeuren.
Legbatterij en scharrel ontloopt elkaar niet veel.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Caballo

Berichten: 1160
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Texas, USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 07:37

Sjuimpje schreef:
Daarom eet ik alleen maar gras eieren.


Haha, je moest eens weten wat kippen allemaal naar binnen stouwen, behalve gras Vingers aflikken Naast dat ze graan en gras eten, eten ze ook hondepoep en wroeten eens heerlijk door de paardenkeutels heen alsof het een paradijs is. Bij mij wordt ook regelmatig een beroep gedaan op het kattevoer en als ik restjes eten over heb (oa. groenten, aardappelen, vlees etc, etc) gaat het rechtstreeks naar de kipjes.
Ik zou mijn eitjes ook absoluut niet willen ruilen voor legbatterij-eieren. Gewoonweg, omdat ze een stuk lekkerder smaken.

Life is all about ass; you're either covering it, laughing it off, kicking it, kissing it, busting it, trying to get a piece of it or behaving like one.

Nimber

Berichten: 26551
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 08:50

Wij hebben ze ook gewoon van de boerderij waar ze over het erf lopen etc.
's nachts zitten ze op stok in het kippenhok en overdag hebben ze alle weilanden en het erf voor hun.Alleen wel grappig ze gaan nooit van het erf af maarja toch bijna een hectare grond voor zo'n 20 kippie's

ze zitten trouwens het meeste op de mesthoop in de mest te wroeten

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

Yootha

Berichten: 6524
Geregistreerd: 22-03-01
Woonplaats: Emmer-Compascuum, Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 09:23

Wij hebben ze ook gewoon van onze eigen kippen. En dan hebben we kriel en grote. En de krieltjes zijn het lekkerst. Mijn vader voert alle kippen ook meerdere soorten granen.

Sizzy

Berichten: 27232
Geregistreerd: 11-09-01
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 09:53

Percy schreef:
De EKO-boeren hebben dan ook al regelmatig verzocht om toestemming voor het knippen van de snavel maar ja, dat is dus niet EKO Lips are sealed


Maar het gebeurt ZONDER verdoving, niet logisch

Het leven is een gebakje!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 10:22

Daarom eet ik ook geen scharreleieren, maar legbatterij eieren.

Ik roep al jaren tegen mensen dat een kip in de legbatterij het beter heeft dan bij de scharrel.

Als je toevallig een kipje bent dat lager in rang is hoef je in de legbatterij maar 3 kippen bij je vandaan te houden.

Ben je dat zelfde kipje in de scharrel heb je er duizend(en) van je af te houden.

daarom ben ik nooit blij met akties van lekker dier en weet ik veel wat.
Hun praten als een kip zonder kop en maken in veel gevallen alles erger.
En de burger stapt er met 2 voeten van maat 46 in Lachen


Ethelate

Berichten: 21119
Geregistreerd: 02-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 10:24

Eigen kip is dan toch goud waard...
we hebben 2 jaar eigen kipjes gehad, en die eieren waren veel lekkerder!
Die zaten met zijn 4e in een ren van 20m2 en 2 meter hoog...
hadden alle ruimte... legde alle 4 elke dag een flink ei...

Mijn mini’s & Equi Habitat in ontwikkeling volgen? @ethelate op Instagram

Gelukkig is mijn honger om te leren groter dan mijn ego - Mo Gawdet

Vera

Berichten: 12175
Geregistreerd: 10-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 10:39

Ik heb ooit voor mijn opleiding een week doorgebracht in de Bio industrie en ik heb nog nooi zo gewalgd van iets als dat!
Ongelofelijk dat er mensen zijn die dit voor hun beroep kunnen doen Misselijk

Varkens met een band om hun buik, ketting aan de grond en het plafond zodat ze maar zo weinig mogelijk bewogen.

Kistkalveren die alleen maar op en neer kunnen springen en met hun kop uit verveling tegen het hout aan bonzen of hun tong stuklikken op het hout.

Biggen die elkaars oren en staart opvreten.

Kippen in een gazen doosje, helemaal kaal en ellendig.

Ik denk dat de scharrelkippen het het minst slecht hebben (lees: nog steeds is het BIOINDUSTRIE!!!) . Maar het is afschuwelijk hoe duizenden kippen in een grote loods zitten, oorverdovend gekakel, half kaal hun eiren moeten leggen.

Ik eet geen vlees meer omdat ik het voor mijzelf niet kan verantwoorden dat ik mee heb gewerkt aan deze walgelijke wantoestanden.
Dus kiest EKO als je toch de behoefte hebt aan een stuk vlees op je bord zodat we de dieren een beter leven kunnen geven. *LOL*

Het erge is ook nog dat het grootste gedeelte van onze vleesindustrie voor het buitnland is.

Let horses whisper in your ear and breathe on your heart

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-10-02 11:28

Ik ben na dit stukje nog blijer dat wij binnenkort ook zelf kippen krijgen. Het hok staat er al, geweldig mooi geworden, grote ren erbij, nu de kippen nog.

Nulla tenaci invia est via

Tindra
Berichten: 2226
Geregistreerd: 22-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 14:25

Zucht... nog een reden om veganist te worden Lachen

Avanti

Berichten: 13903
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: ridderkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 16:02

he Boos! kan ik ook geen eitje meer eten zonder schuld gevoel. Damn echt zielig gewoon, wel zagen we in Drenthe een boerderij met kippen die het wel goed hadden liepen op de wei en hadden echt de ruimte Lachen
Echgt vreselijk die BIO industrie Boos! Misselijk T zou verboden moeten worden arme dieren.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 16:12

Als je het zo zielig vind moet je het niet kopen.
Zolang het gekocht word, word er gefokt.
Dus de schuld ligt bij de burgers en niet bij de boeren.
Als er geen markt meer zou zijn voor de bio, stopt het van zelf wel.
Maar de consument geeft nog steeds geen geld uit aan een dier vriendelijker product, dus we zeuren wel, maar we houden het wel zelf in stand.

daniel79

Berichten: 933
Geregistreerd: 28-10-01
Woonplaats: Bussum

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 16:14

Oke, geen eieren (uit een doos) eten die uit die industrie vandaan komen valt nog enigszins te controleren, maar alle andere producten die in de supermarkt liggen waar ei in verwerkt zit? Eten jullie die ook niet? Of zijn we toch niet zo heel kieskeurig?

Persoonlijk zal ik er geen ei minder om eten, ik vind het zeker wel zielig, maar om bovenstaande reden denk ik dat het weinig zoden aan de dijk zet om dat eitje bij het ontbijt (ik noem maar iets) over te slaan.

Avanti

Berichten: 13903
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: ridderkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 16:29

Dat word wel lastig ja om alle produchten met ei te vermijden, denk niet dat me moeder dat doet voor mij ze vind het la niets dat ik vegetarier ben. maar las je met z"n alle geen eieren doosje's meer koopt geef je toch een duidelijk signaal af.

Verder vind ik nou echt datde regering echt iets aan die bioindustrie moet doen stregere regels enzo.

snowdon

Berichten: 26260
Geregistreerd: 07-11-01

zucht...

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 22:56

Dat gekibbel ook altijd om bio-industrie/biologisch... Mensen worden het toch nooit met elkaar eens... (en toch doe ik er zelf ook aan mee Lips are sealed )

Mijn mening:

legbatterij-eieren: komen niet als ei in mij, dat het in bepaalde gerechten etc zit.. so be it...
scharrel-eieren: klopt helemaal dat het niet zo'n paradijs is voor die kippen

Maar ik zie toch liever een kip kaalgeplukt door soortgenoten dan een toegetakelde kip door mensen... Lips are sealed
Net zoals dat katten muizen en vogels eten... Schijnheilig

Mensen eten van nature ook vlees, maar ik let wel op wat ik eet. Ik ben een poosje vegetarisch geweest, maar ik heb me bedacht. Bepaalde biologische producten zijn toch ook wel redelijk.

Silvia

Berichten: 3271
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 23:17

Ik was ook altijd in de veronderstelling dat scharrel-kippen een goed leven hadden. Totdat ik vorig jaar bij een open dag ging kijken op een kippen boerderij. Jeemienee, die kippen hadden echt geen ruimte! Nou, dat was echt niet wat ik me had voorgesteld van scharrekippen! Hoezo de consumente bedonderen?!

Mahatma Gandhi: "De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht."

Chrystal-gek

Berichten: 3076
Geregistreerd: 17-05-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-02 23:29

Scharrel en biologisch/EKO is een verschil hoor.
Andere regels, ander keurmerk.

*Na regen, komt zonneschijn... zegt men*


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, Anoukjuuuhh, Britta31, Cholwell, Dirkje_Nero, dolor, GoogleAdsense, kerstkransje, KleinBoefje, leintje_, Murloc, nuevo_mien, Olga89, PowerPoef, spookyskippy, Suusw, Talishe, Valentijn5, Weenck, xAlice, xSannee en 136 bezoekers