Ik ben lekker op dreef al zeg ik het zelf!
Clotted cream Ingrediënten
1 bekertje slagroom (125 ml)
1/2 bak mascarpone (à 250 g)
Bereiden
Slagroom met mixer lobbig kloppen. Mascarpone in gedeelten toevoegen en room verder stijf kloppen.
Appel-bosvruchtentaart
Wereldkeuken, hapje, 8 personen, gebak
Ingrediënten
250 g patentbloem
75 g witte basterdsuiker
125 g koude roomboter
1 eierdooier
2 eetlepels koude melk
1 kg gemengde appels (bijv. Braeburn en Granny Smith)
150 g bosvruchten (diepvries, doos a 300 g)
100 g amandelspijs (pak a 300 g)
1/2 zakje amandelschaafsel (a 45 g), verkruimeld
50 g suiker
1 eiwit, losgeklopt
Materialen
plasticfolie, lage taartvorm, doorsnede 26 cm, ingevet
Voorbereiden
In kom bloem met basterdsuiker en mespunt zout mengen. Boter met twee gekruiste messen door bloem in kleine blokjes snijden. Dooier en melk toevoegen en geheel met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden. Bal van deeg vormen en in plasticfolie verpakt minstens 1 uur in koelkast laten rusten. Deeg eventueel invriezen voor later gebruik.
Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 ºC. Werkvlak en deegroller met bloem bestuiven en deegbol uitrollen tot ronde lap van 36 cm doorsnede. Deeglap voorzichtig in ingevette taartvorm leggen, met royaal overhangende randen. Met vork wat gaatjes prikken in deegbodem.
Appels schillen, klokhuis verwijderen en vruchtvlees in kleine blokjes snijden. Bevroren bosvruchten, amandelspijs, amandelschaafsel en suiker erdoor mengen. Appelmengsel in taartvorm scheppen. Overhangende deeg over appelmengsel vouwen en beetje aanduwen. Vulling blijft grotendeels zichtbaar. Deegranden met eiwit bestrijken. Taart in 45-50 min. in oven bakken tot deeg goudbruin is. Taart beetje laten afkoelen en uit vorm nemen. Lauwwarm of koud serveren. Lekker met lobbig geslagen slagroom.
Tip
Voeg in plaats van de bosvruchten 50 gram rozijnen en 2 theelepels kaneel toe.
Banaan-honingmuffins
Ingrediënten
2 bananen
50 g roomboter
150 ml vloeibare honing
2 eieren
150 ml volle melk
300 g zelfrijzend bakmeel
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel gemalen kardemom
6 walnoten, in stukjes
Materialen
muffinvorm met 12 holtes, ingevet
Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 °C. Bananen met staafmixer of vork pureren. (In magnetron) boter smelten. Honing en boter door banaanpuree roeren. Eieren loskloppen en mengen met banaanpuree. Melk door banaanmengsel roeren. Boven kom bakmeel met bakpoeder en kardemom zeven. Banaanmengsel met vork of pollepel snel door bakmeel scheppen (paar klontjes is geen bezwaar). Mengsel over muffinholtes verdelen en bestrooien met walnoot. Muffinvorm op rooster in midden van oven zetten en muffins in ca. 25 min. gaarbakken. Muffins 5 min. in vorm laten afkoelen, uit vormpjes nemen en verder op rooster laten afkoelen.
Tip
Muffins kunnen niet lang bewaard worden, maak ze het liefst dezelfde ochtend. Wikkel, indien u ze langer van tevoren bereid, de afgekoelde muffins strak in plasticfolie en bewaar ze op een koele plek of in de koelkast. Vet de holtes van de vorm in of bekleed ze met papieren cakevormpjes.
Tomatenquiche
Ingrediënten
1 blik croissantdeeg (240 g)
4 romatomaten
1 ui
3 eieren
4 eetlepels crème fraîche
1 theelepel gedroogde tijm
100 g geraspte oude kaas
Materialen
mixer, quichevorm (doorsnede 24 cm), ingevet
Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 °C. Vorm invetten of met bakpapier bekleden. Croissantdeeg uit verpakking nemen en hiermee bodem en zijkanten van springvorm bekleden. Tomaten in lange plakken snijden en zaadjes verwijderen. Ui pellen en in dunne ringen snijden. Eieren splitsen. In vetvrije kom eiwitten met mespunt zout met mixer tot stijve pieken kloppen. Dooiers met crème fraîche loskloppen. Tijm, kaas, 1/2 tl zout en peper erdoor roeren. Tomatenplakjes en uiringen over deegbodem verdelen. Eiwitschuim voorzichtig door crème fraîchemengsel spatelen en dit over tomaten en uien schenken. Tomatenquiche in midden van oven schuiven en in 30-35 min. gaarbakken. Taart op rooster laten afkoelen en in 6 punten snijden. Quiche warm of op kamertemperatuur serveren