Kritiek van De Volkskrant terecht?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
marije999

Berichten: 330
Geregistreerd: 25-04-02
Woonplaats: Den Haag

Kritiek van De Volkskrant terecht?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-09-02 15:53

Eerder deze week stond er al een foto van een gevallen paard in De Volkskrant (eventing), gisteren was het weer raak: een artikel met de titel "sportpaarden hebben het zwaar te verduren bij WK in Jerez"

citaatje:
"Bij de wereldruiterspelen in Jerez hebben de paarden het zwaar te verduren. Bij de military, met name in de veel te zwaar gebouwde cross-country, liepen tal van paarden blessures op. Bij de endurance kwamen twee paarden om het leven"

Wat mij erg tegen staat in dit artikel (en in voorgaande berichtgeving van De Volkskrant) is dat er op een ontzettend negatieve manier over de paardensport gepraat wordt. Het lijkt wel of ze niet eens positief nieuws willen brengen over de disciplines eventing en endurance. Natuurlijk is het fout als paarden sterven tijdens het uitoefenen van sport, maar dit artikel in De Volkskrant generaliseert het en doet het voorkomen of dit normaal is. Het is in ieder geval duidelijk dat het beeld van de gemiddelde Nederlander over de paardensport er weer niet beter op zal worden. Is dit nou weer een gemiste kans of is dit terecht?

Ik wil graag weten hoe jullie hierover denken: hebben de paarden in de endurance en de eventing het te zwaar gehad? Bedekken wij paardenliefhebbers dit soort ongevallen met de mantel der liefde? Of geeft de pers in Nederland een totaal verkeerd beeld weer van de gang van zaken?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-02 16:10

Van geen van beiden disciplines heb ik ook maar 1 beeldfragment meegekregen, alles wat ik weet heb ik via dit forum of de krant. Eventing is altijd al de lül, berucht om de ongelukken. Toch vind ik het fantastisch om naar een goeie cross te kijken, daarvoor moet je meestal bij een Aussie, Kiwi of Brit zijn, die kunnen het tenminste. Een combinatie die uitkomt voor de Gallagooloo Islands en strandt in de eerste bocht heeft geluk er zonder kleerscheuren af te komen, meestal loopt die helaas wel een schrammetje op.
Dat er nu bij endurance ook al dooien vallen is niet gunstig voor de ontwikkeling van de sport, het is natuurlijk niet goed voor de beeldvorminge en ik denk niet dat iemand nu nog zo snel zal geloven dat een160 km parcours "goed" is voor je paard.
Het beeld wat de pers schetst is iets anders dan dat wij graag willen, maar dat is verslaglegging tov ervaring, een wereld van verschil.

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 08:50

ACh als ze het hierbij laten vind ik het nog meevallen. Eventing is inderdaad altijd de l*l, maar zo staat het nog redelijk netjes omschreven. Toen er ooit in Boekelo een paard dood ging schreef de volkskrant dat iedereen bij de waterhindernis ging zitten om te wachten tot er een paard op zijn bek ging. En dat er een zucht van teleurstelling door het publiek ging (dat op speciaal gebouwde tribunes zat zodat zoveel mogelijk mensen de vallen konden zien) als een combinatie foutloos door t water ging. Dát vind ik erg, dát zijn leugens. Túúrlijk hebben de paarden t zwaar in Jerez: t is topsport! De cross wás ook zwaar, of hij té zwaar was, tja, op kampioenschappen si het altijd megabreed en zwaar en technisch. Dat is een mening. IK vind het de mooiste discipline. Vind onterecht kritiek vreselijk. Maar in dit geval vind ik dat de krant zich nog netjes houdt.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 09:08

Nogmaals: een 160 km-rit is niet per definitie slecht voor je paard. Wel gaan er steeds meer geluiden op tegen de manier van trainen. Sommige ruiters (vooral rijke oliesjeiks) hebben wel tien van dit soort paardjes en laten ze trainen door anderen. Zelf brengen ze die vrijwel alleen uit op wedstrijden en dan krijg je dit soort gedonder veel sneller, doordat de ruiter het paard niet goed aanvoelt. Bij endurance komt het heel nauw aan -nauwer dan bij andere takken van hippische sport- op de samenwerking van de combinatie ruiter/paard. En DAAR moet eerst eens naar gekeken worden alvorens er conclusies worden getrokken over de sport. Beter dan dat overtrokken media-gedoe over dat endurance zowat gelijk staat aan eventing. Ik heb dat stuk in de Volkskrant ook gelezen en ook ik ben absoluut niet gelukkig met die berichtgeving.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 09:16

Karin schreef:
Bij endurance komt het heel nauw aan -nauwer dan bij andere takken van hippische sport- op de samenwerking van de combinatie ruiter/paard.


Daar sla je volgens mij toch een onschuldige vlieg uit de lucht. Ongeacht de tak van sport zal de combinatie de prestatie neer moeten zetten, niet alleen het paard of alleen de ruiter. Kleine uitzondering misschien voor voltige omdat daarbij de inwerking op het paard minimaal is.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 09:22

Misschien had ik het iets nauwer moeten omschrijven: ik bedoel als het gaat om gezondheidsaspecten, iets waar in de endurance toch erg streng op wordt gecontroleerd. Zoals ik in een ander topic al zei, moet je als enduranceruiter - zeker op de langere afstanden - je paard feilloos kunnen aanvoelen, kleine verschillen in hartslag, ademhaling en locomotie kunnen aanvoelen. In de dressuur worden piekprestaties gevraagd, bij het springen en de cross evenzo. Bij de endurance gaat het om duurprestaties, en als daar onderweg iets misgaat en je kachelt nog eens een X aantal kilometers door, dan kan er al meer gesloopt zijn dan bij een dressuurpaard of springpaard. Maar misschien heb ik het mis, wie zal het zeggen.

Zou willen dat er eens iemand uit de internationale endurancewereld zijn of haar zegje hierover deed, ik ben nog slechts een beginner en ik kan het vast helemaal mis hebben. Feit blijft wel dat je geen optimale 160 km-rit kunt rijden op een paard dat je niet zelf hebt getraind, ik hoop dat mensen het wat dat betreft met me eens zijn.

[Edit] Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen: als jij een dressuurproef of springparcours aflegt op een paard dat jij niet zelf hebt getraind en het gaat dan fout, dan uit zich dat meestal in zaken die niet direct een aanslag zijn op de gezondheid van het paard, zoals een laag puntenaantal of veel strafpunten. Wanneer jij een 160 km-rit aflegt op een paard dat jij niet zelf getraind hebt, dan mis je de capaciteit om de gezondheidstoestand van dat specifieke paard aan te voelen, iets waar het in de endurance erg nauw op aan komt. Hoop dat het zo iets duidelijker is.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 09:41

Je punt begrijp ik wel, maar ik ben het er nog steeds niet helemaal mee eens. Met een paard dressuren dat je zelf niet zo goed kent, kan ook resulteren in ernstige blessures. Zo kende ik iemand die over de signalen van het paard heen bepaalde oefeningen reed waardoor het dier dus voor altijd beschadigd was in de benen. Maar zo ken ik ook weer mensen die de noodzaak niet zien om hun paard fatsoenlijk te laten drogen en de paarden daardoor dampig worden omdat ze er perse op willen rijden ondanks de hoestpartijen etc. Het gebeurt dus overal, van top tot recreatie. Misschien aardig voor een nieuwe discussie?

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 09:50

Ja hoor: extra aanvulling. Discipline waarin wedstrijdruiter nauwelijks op paard rijdt, dat anderen laat doen, alleen op wedstrijd in het zadel stapt en dus best wel eens ongelukkies gebeuren: klinkt als de jacht! Knipoog Haha!

Zonder gekheid: denk inderdaad dat het in elke discipline geldt dat eht wel zo handig is als je paard goed kent. Tuurlijk zijn er talenten die zoveel paarden rijden dat ze ze snel kunnen taxeren en goed kunnen rijden. Voorbeeld: Richard Kapteyn die paard 1 x onder het zadel heeft gehad en vervolgens hengstencompetitie ermee windt. Maar op het hoogste niveau zijn de risico's hoger en is eht héél belangrijk je paard goed aan te voelen. En in de military heb je ook met een grote belasting te maken, met name omdat je dan de steeple al hebt gehad. Zo heeft een vriend van mij eens een paard in de cross gereden die niet lekker aanvoelde, neit zo voorwaarts als anders. Hij heeft er nog 2 sprongen mee genomen en dacht toen, dit voelt echt raar. Bleek hij een longbloeding te hebben. Mensen maakten hem nog uit voor dierenbeul omdat hij die bij hindernis 3 had opgelopen en bij hindernis 6 pas stopte...Zo nauw luistert het dus!

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 09:53

Tja, en een ander feit blijft ook dat ongelukken in eventing en endurance breed worden uitgemeten in de media, terwijl over blessures e.d. in de dressuur weinig tot geen ophef wordt gemaakt. En we weten allemaal dat die daar net zo goed voorkomen (ikzelf ook, ik haal maar weer eens de voorbeelden aan die ik heb gezien op die dressuurstal in Australië waar ik werkte). Ongelukken in een 'extreme' vorm van sport zijn op de een of andere manier toch interessanter voor de media dan ongelukken c.q. blessures in een wat 'suffere' tak van sport, zoals de dressuur toch nog vaak wordt gezien (niet door mij, ik zal dressuur nooit 'suf' noemen, maar er wordt toch vaak een beetje neergekeken op de Anky's en de Ulla's met hun 'dansende paarden').

marije999

Berichten: 330
Geregistreerd: 25-04-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-09-02 10:40

Citaat:
Tja, en een ander feit blijft ook dat ongelukken in eventing en endurance breed worden uitgemeten in de media, terwijl over blessures e.d. in de dressuur weinig tot geen ophef wordt gemaakt.


Ik had het misschien niet helemaal goed verwoord, maar dit is ook 1 van de dingen waar ik me erg aan stoor. Hoeveel dressuur- en springpaarden moeten er wel niet voortijdig afgeschreven worden door blessures. Het blijft gewoon topsport, en een atleet die (te) blessuregevoelig is bereikt in geen enkele tak van sport de absolute top. De afgelopen dagen is er op Bokt ook veel gesproken over de toekomst van de Nederlandse dressuur. Een veel gehoord commentaar was: "zie ze eerst maar eens heel te houden tot Athene." Daarom vind ik het jammer dat de media alleen deze ongelukken in de twee meest "extreme" takken van de ruitersport belicht.

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 10:56

Helemaal mee eens. Blessures in de 'extremere' sporten zijn gewoon vaak zichtbaarder dan de sluipende, inwendige dressures bij bijv. dressuurpaarden.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 11:10

Voordat er een discussie ontstaat over sluimerende blessures enzovoort, wil ik wel nog even naar voren brengen dat een dressuurpaard niet iedere wedstrijd tot het uiterste van zijn kunnen hoeft te gaan. Hij moet hetgeen hij beheerst op z'n mooist laten zien, maar hij hoeft geen aanslag te plegen op zijn hart, longen en overige belangrijke ingewanden.
Ergens heb ik wel een beetje moeite met een sport waarbij elke zoveel kilometer gecontroleerd moet worden of er niet 'te ver gegaan is' met het paard. Allemaal ten goede van het paard tuurlijk, maar de noodzaak is wel eigenaardig en zorgwekkend. Een marathonloper hoeft ook niet te stoppen onderweg en een wielrenner in le Tour ook niet. Ja, dat zijn mensen die het zelf kunnen aangeven en alleen zichzelf ermee hebben enzovoort.
Voor mij zijn de extremiteiten hetgeen me nu juist niet aantrekt in een sport. Dat geldt voor elke tak hoor, ik ben ook blij dat het puissancespringen is afgeschaft bijvoorbeeld.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 11:19

En dan zitten we weer heel dicht bij de discussie of het paard uberhaupt wel bedoeld is om dressuur mee te rijden, over felgekleurde balken van 1.40 hoog te springen, voor de kar te zetten en door de marathon te sturen, 160 km onder het zadel te lopen etc. etc.

Het paard staat tegenwoordig nu eenmaal meer in dienst van de sport dan vroeger, dat zie je in de fokeisen van stamboeken ook terug. Mijn mening is dat dit op zich geen slecht teken is, maar dat wij als mens wel de taak hebben om het paard tegen zichzelf en tegen diezelfde mens (met zijn prestatiedrang) moeten beschermen, aangezien het paard dat zelf niet kan.

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 11:29

Lovely schreef:
Voordat er een discussie ontstaat over sluimerende blessures enzovoort, wil ik wel nog even naar voren brengen dat een dressuurpaard niet iedere wedstrijd tot het uiterste van zijn kunnen hoeft te gaan. Hij moet hetgeen hij beheerst op z'n mooist laten zien, maar hij hoeft geen aanslag te plegen op zijn hart, longen en overige belangrijke ingewanden.


Yep da's waar, maar bij een foute training wel een aanslag op pezen en spieren. Los van het feit dat de endurace en eventingsport op een bepaalde manier dichter bij de natuur staan van het dier: lekker door de bossen crossen enzo. Ook de training is vaak veelzijdiger. Dus tja, hier is denk ik geen oordeel over te vellen en dat moeten we ook niet doen. We gebruiken het paard voor ons plezier en in welke deiscipline dan ook, moeten we zorgen dat hij zo gelukkig mogelijk is. Dan presteert hij naar mijn mening ook het beste!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 11:35

Lot schreef:
Yep da's waar, maar bij een foute training wel een aanslag op pezen en spieren.

Gelukkig niet louter en alleen bij dressuur, maar iedere tak van de ruitersport.

Citaat:
Los van het feit dat de endurace en eventingsport op een bepaalde manier dichter bij de natuur staan van het dier: lekker door de bossen crossen enzo.

In die visie hoort een paard op de prairie, waar ie een handjevol kilometers aflegt per dag, als dat noodzakelijk is. Van en naar de waterplaats bijvoorbeeld.
Bovendien is een paard van nature nog het meest geschikt als trekdier en niet als lastdier, er op zitten zou dus eigenlijk al uit den boze moeten zijn.

Citaat:
Ook de training is vaak veelzijdiger.

Dat zou ik niet durven zeggen.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 11:40

Lot schreef:
Los van het feit dat de endurace en eventingsport op een bepaalde manier dichter bij de natuur staan van het dier: lekker door de bossen crossen enzo. Ook de training is vaak veelzijdiger. Dus tja, hier is denk ik geen oordeel over te vellen en dat moeten we ook niet doen. We gebruiken het paard voor ons plezier en in welke deiscipline dan ook, moeten we zorgen dat hij zo gelukkig mogelijk is. Dan presteert hij naar mijn mening ook het beste!


Laat ik nou net iets van dezelfde strekking hebben gezegd op een ander forum waar eenzelfde discussie loopt als deze! Vooral dat stuk over 'dichter bij de natuur'. Heb ff niets toe te voegen hier, maar moest het toch ff kwijt, was net of ik mijn eigen woorden las!

Zie overigens ook mijn reactie hierboven van 11.19.

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 11:52

Lovely"]
[quote="Lot schreef:

Citaat:
Ook de training is vaak veelzijdiger.

Dat zou ik niet durven zeggen.


Ik wel!!! Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 12:19

Lot"]
[quote="Lovely"][quote="Lot schreef:

Citaat:
Ook de training is vaak veelzijdiger.

Dat zou ik niet durven zeggen.


Ik wel!!! Haha!
[/quote]

Het lijkt mij nogal moeilijk om te beoordelen. Als ik naar mijn eigen manier van trainen kijk, dan denk ik dat een endurancepaard niet veelzijdiger getrained wordt dan mijn allroundpaard. Overigens vind ik veelzijdig werk iets anders dan extremen opzoeken.

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 12:35

Mee eens, maar daar had ik t ook neit over, wel over die veelzijdigheid. Tuurlijk zijn er uitzonderingen, Ulla stapt haar paarden ook dagelijks in het bos. Maar ik denk dat je over het algemeen kunt zeggen dat mensen steeds meer specialiseren in de basissport al, kiezen voor óf dressuur óf springen ipv een combi. En dan zie ik liever een sgw ruiter die én dressuurt én springt én galoptraining én t bos in gaat met zijn paard.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 23:24

Endurance - Respect for horses

Een sterk fragment daaruit:

Citaat:
However the vets cannot be blamed. It is not their fault if
a horse is ok at the vet gate and in the next leg it falls
to the ground. The horse is guided by its rider, who should
understand when something goes wrong and have the good will
to slow down.

A horse won't tell you that it's about to die. Its instinct
to stay in the pack bring it to stay with the others, up to
its death. This type of rider seems to believe that if all
goes well a horse can be sold, if not, one can buy another
one and try again.

Djilna

Berichten: 31009
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 23:42

Endurance - Respect for horses

Een sterk fragment daaruit:

En met dat fragment ben ik het helemaal eens!

'Voor mij zijn de extremiteiten hetgeen me nu juist niet aantrekt in een sport'

Dan zul je nooit topsport kunnen bedrijven, want welke discipline je binnen de paardensport ook beoefend: De top is extreem!
Grand Prix dressuur, springen over 1.60 m, military, mennen, endurance... Olympisch niveau om maar van te spreken.
Allemaal onderdelen waarbij je het uiterste van zijn kunnen op een bepaald vlak vraagt.....

Djilan

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-02 23:56

Je gedachtengang is wel duidelijk, maar niet helemaal terecht. Bij endurance wordt dus kennelijk zoveel van een paard gevergd dat die er uiteindelijk aan kan bezwijken. Een dressuurproef is niet direct levensbedreigend, een enduranceproef kennelijk wel.

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-02 17:58

Lot"]
Los van het feit dat de endurace en eventingsport op een bepaalde manier dichter bij de natuur staan van het dier: lekker door de bossen crossen enzo.
[/quote]lekker door de bossen crossen is niet wat een paard in de vrije natuur doet. als je met je paard dichtbij de natuur wilt zijn, zet hem dan in de kudde op de prairie en bekijk hem met je verrekijkertje van 50 mtr afstand.

wat centraal staat in de dressuur (tenminste, zoals het bedoeld is) is de soepelheid, gehoorzaamheid en gezondheid van het paard met iemand op zijn rug. met endurance gaat het om extremen (met iemand op zn rug), wat is het uiteindelijke doel van endurance (op lange termijn) en op welke manier heeft het paard er baat bij? daar lijkt mij iets te missen als je je paard tot de uitputtingsdood laat lopen.

[quote="Karin schreef:
Bij endurance komt het heel nauw aan -nauwer dan bij andere takken van hippische sport- op de samenwerking van de combinatie ruiter/paard.
die lichtheid, "ik denk het en hij doet het" van dressuur? dat is toch bijna intiem te noemen? Lachen