fysiotherapie voor ruiters (scheef bekken)

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

fysiotherapie voor ruiters (scheef bekken)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-08-02 18:40

Hallo,

Wie van jullie heeft ervaring of weet iets van fysiotherapie voor ruiters, zo ja wellicht heb je een tel. of adres voor mij!
Mijn bekken is niet helemaal recht en hier heeft mijn paard ook last van, daarom wil ik hier graag wat aan doen, mijn vorige instructeur heeft me hier al goed meegeholpen, maar nu ik geen les meer heb merk ik dat het weer vervaagd en in m'n oude scheve houding terugval, ook als jezelf dit probleem hebt hoor ik het graag.

groetjes cissie

ukkie

Berichten: 1669
Geregistreerd: 15-06-02
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-02 19:31

Voor een behandeling van een fysiotherapeut moet je een verwijzing van je dokter hebben, dan wordt het namelijk vergoedt door je verzekering!

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-02 20:15

Misschien kun je beter naar een chiro-practor (zonder verwijzing) of Mensendieck therapeute gaan. Ik heb ook een scheef bekken en al door de hele mallemolen van specialisten heen geweest. Bij mij blijkt mijn heiligbeen ooit een klap te hebben gehad waardoor dat dus scheefheid veroorzaakt (en nog meer ellende), vaak denken ze dat scheefheid voortkomt uit beenlengte verschil, maar dat hoeft niet altijd.
Kwestie van iemand zoeken die zich echt voor je in wil zetten en naar de oorzaak wil zoeken en niet alleen een diagnose wil stellen!

joycje

Berichten: 907
Geregistreerd: 06-10-01
Woonplaats: arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-02 21:03

misschien moet je eens het boek centered riding lezen van sally swift.
dat is speciaal voor ruiters. die mevrouw die dat heeft geschreven is zelf aan alle kanten schreef kreupel mank en nog veel meer en heeft allerlei oefeningen voor ruiter en paard om allebei wat rechter te maken. het helpt echt. verder kan je voor meer info mij ff pben... ik heb namelijk nog een adres waar ze die cursussen geven...


groetjes joycje

koetje

Berichten: 761
Geregistreerd: 12-10-01
Woonplaats: GOTHAMCITY

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-02 21:12

ik heb hetzelfde probleem, en daardoor ga ik scheef lopen, en krijg ik last van mijn been, wat uitstraling is vauit mijn bekkeneen mijn paard gaat ook helemaal er naar lopen (scheef dus) en nu heb ik een nieuw paard (een jong pard) en ik wil niet dat ik hem zo ermee verpest!!
ik ga van de week naar een fysiotherapeut hier in de buurt, en als dat niet helpt, naar mensendiek therapie of hoe dat heet, dat schijnt te helpen.

fabienne

Berichten: 4818
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-02 22:14

Jarko Dun is goed in dit soort dingen, hij is fysiotherapeut en heeft zich gespecialiseerd in de invloed van de ruiter op het paard, fysiek gezien. Als je met google zoekt kan je wel een artikel over hem vinden, anders kunnen ze je in de kliniek 'De Lingenhoeve' wel aan zijn nummer helpen.

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-08-02 22:28

Hallo,

Allemaal bedankt voor jullie reactie, effe het rijtje afgaan, een mensendiecktherapeut daar ben ik 2 jaar geleden bij onder onder behandeling geweest, maar die zei dat mijn scheefheid zo nihiel was dat er weing aan te doen was, (in de loop van de tijd is het naar mijn idee wel verergert, maar dat kan ook komen omdat ik er erg veel op let)maar omdat mijn paard een gevoelige en vrij snel gespannen rug heeft merkt hij dit wel en ondervind hier ook hinder van.
het boek van sally heb ik, een goed boek, maar wel moeilijk om zonder praktijk lessen te hebben gehad mee aan de slag te gaan vind ik.
de lingenhoeve da's toevallig dat is onze kliniek voor de paarden bij ons achter, ik ga eens bij de veearts informeren

bedankt!
groetjes cissie

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-02 22:43

Michiel Schepers is ook een goede.
Behandelt paarden én mensen.

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-02 12:23

De ostheopaat die bij mijn paard komt behandelt ook mensen. Waar woon je ergens? Hij komt nl uit Belgie.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-02 18:08

De scheefheid van je eigen bekken is vast aangeboren. Maar wanneer je geen les neemt of iemand hebt die je kan corrigeren in je houding tijdens het rijden zal dit alleen maar erger worden. Jij hebt het gevoel dat je recht zit terwijl je in feite scheef zit.
Opvallend is dat je dit bij heel veel ruiters terugziet die niet lessen. Er ontstaan heel snel scheefheden bij de ruiter door het intrekken van een heup, het vasthouden van de schouders etc etc. Dit is vaak een scheefheid die er langzaam in sluipt omdat het paard scheef is en omdat de ruiter niet aan beide kanten dezelfde gevoelige motoriek heeft.
Mijn advies is dus om vooral ook les te nemen naast een fysiotherapeutische behandeling voor jouzelf.

sannetju

Berichten: 23
Geregistreerd: 28-08-02
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-02 10:29

Hallo,
ik heb zelf ook last van scheve bekken en zit bij een fysiotherapeut. (die overigens zelf ook paard rijd). Daar ga ik nu regelmatig naar toe en krijg ook oefeningen mee die ik zelf thuis moet doen.
Maar het was niet zo dat ik in één keer recht zat; ik moet er echt heel bewust aan denken tijdens het rijden, anders val ik weer in mijn oude (slechte) houding terug. Mijn bekken zijn rechtgezet en blijven gelukkig rechtstaan, maar het kan ook zijn dat je bekken steeds maar weer opnieuw scheef kunnen gaan staan.

Silvia

Berichten: 3271
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-02 21:11

Een poos geleden heeft er een artikel in Bit gestaan over de "Alexander-methode" of zoiets. Gaat over een juiste houding. Die mevrouw gaf les in Arnhem, oefeningen met en zonder paard. Misschien iets voor jou?

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-09-02 21:19

hallo,

bedankt voor de reacties!!
Als we verhuisd zijn ben ik van plan om weer les te gaan nemen en heel misschien ook weer wedstr. te gaan rijden dan zal het met een goede instructeur al weer wat schelen.
Ik ga nu al vast info. verzamelen over een goede fysio die ons kan helpen.

groetjes cissie

Prima

Berichten: 6024
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bussum & Harskamp :D

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-02 16:01

Moet het specifiek iemand zijn die zowel paarden en mensen doet? Dan weet ik er hier in bussum wel eentje.

joyce B

Berichten: 16377
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-02 11:48

Ik zit dus ook scheef, heb manuele therapie gehad, maar dat was een stuk of tien keer en dan houdt het op, tenzij je opnieuw erg last krijgt (bij mij straalded het erg uit naar mijn been en ik wist niet hoe ik moest zitten, staan of liggen van de pijn als mijn rug, onderste wervels zaten vast, daarboven te veel speling, weer verkeerd schoot)

Ik heb dus wel beenlengte verschil en merk dat ik voor mijn gevoel altijd met ongelijke beugels rijdt. Zonder beugels aan de longeerlijn gaat het goed, maar als ik zelf moet drijven dan zit ik snel weer scheef. Ik denk dat vooral blijvende begeleiding bij het rijden belangrijk is. En spiercontrole oefeningen om die houding aan te kunnen houden en te leren voelen en corrigeren wanneer je scheef zit.

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-09-02 14:09

Hoi,

We komen in kesteren te wonen, bussum, ligt er niet zo dicht bij dacht ik, (ben niet echt topografisch ingesteld)??

Joyce, uit jouw verhaaal herken ik wel het een en ander, maar wat bedoel je met ...dat was een stuk of 10 keer en toen hield het op!
bedoel je dat dit genoeg was om er alleen mee verder te gaan? of was het onbegonnen werk?
alvast bedankt!

gr. cissie

Finnie

Berichten: 415
Geregistreerd: 06-04-02
Woonplaats: Eemnes

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-02 07:32

Hoi Cissie,

Ik had ook een scheef bekken wat waarschijnlijk was veroorzaakt door een val van een paard jaren geleden. Mijn rechterbeen was langer en ik liep met een afwijking naar links. Ik heb een paar behandelingen gehad bij een orto-manueel therapeut. Die heeft mijn bekken weer recht gezet. Voor het eerst in jaren kon ik weer normaal rechtuit lopen en ik zat ook weer recht op mijn paard! Heerlijk gevoel hoor.. Lachen
Ik kan je echt aanraden om zo'n therapeut te bezoeken. Hij kraakt dus niet, maar zet alles wervel voor wervel recht door druk. Ook niet echt pijnlijk.

Belker

Berichten: 15302
Geregistreerd: 28-05-01
Woonplaats: Veluwezoom

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-02 08:51

Prima, wie ken je dan in Bussum die hierbij kan helpen? Naats jouw eigen inzet dan op dit punt. Wat jij heir mee moet, mij antwoord geven.
dank

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-09-02 18:12

Hoi,

sorry maar deze laatste reactie vat ik niet helemaal!
"Wat jij hiermee moet, mij antwoord geven,"
?????????????????/

gr. cissie

joyce B

Berichten: 16377
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-02 10:55

Hai Cissie, ik mocht er een aantal keer heen tot ik geen pijn meer had, en dan wordt het na zoveel behandelingen niet meer vergoed, maar als ik iets verkeerds doe, dan blijft het nog regelmatig b=verkeerd schieten. De huisarts geeft alleen een verwijzing als het langer aanhoudt. Ik heb ook geen spieroefeningen erbij gekregen. Wel het idee om te gaan fitnessen om mijn spieren te trainen. Manuele terapie is dus goed voor acute problemen, maar op langere termijn zul je het moeten combineren met andere dingen om het resultaat te kunnen behouden. En bepaalde andere dingen laten (Het zwaardere werk in de stal, in huis en in de tuin kan dus niet te lang of te vaak want dan krijg ik gelijk weer last. )

celinde
Berichten: 879
Geregistreerd: 19-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-02 12:35

hoi,
Mijn moeder is fysiotherapeut gespecialiseerd in de bekken. Dus ik heb er nooit last van. Als jullie nog interesse hebben moeten julllie maar ff pb'en. Ze is echt heel goed!
groetjes
celinde

Prima

Berichten: 6024
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bussum & Harskamp :D

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-02 11:14

Belker schreef:
Prima, wie ken je dan in Bussum die hierbij kan helpen? Naats jouw eigen inzet dan op dit punt. Wat jij heir mee moet, mij antwoord geven.
dank


Vraag maar aan Tessa op stal vanavond. En let eens op je spelfouten! Knipoog

Belker

Berichten: 15302
Geregistreerd: 28-05-01
Woonplaats: Veluwezoom

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-02 17:21

Ik kan niet goed nederlands want ik ben buitenlander