hoe diep en rond?????

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
germie

Berichten: 25881
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

hoe diep en rond?????

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-02 06:48

Gaan we weer met een onderwerp waar velen verschillende meningen over hebben, maar hoe diep en rond willen jullie je paarden hebben? En wat wil de jury zien. De meeste jury's vinden achter de loodlijn niet erg, maar ik had afgelopen zaterdag 2 jury's die een paard aan de teugel en voor de loodlijn niet wilden hebben. Er stond op 1 protocol letterlijk een paar keer: paard mag niet voor de loodlijn

Nu is mijn vraag, denken jullie hier net zo over? Bij mij gaat ontspanning voor, maar helaas willen ze op wedstrijden liever een paard in een krul getrokken zien. Ik zit er nu dan ook aan te denken om m'n verzorgknollies met meer druk dieper te gaan rijden, al heb ik dan wel verschrikkelijk veel kilo's in m'n handen, is de ontspanning weg en vind ik het niet prettig. En daarentegen, zo'n opmerking over de loodlijn heb ik nog niet eerder gehad, ik heb wel eens in de B gehad dat er stond: mooie aanleuning. Dus toch maar op de oude manier doorgaan?
Ik ga gewoon twijfelen op deze manier, de lol van de dressuur is er volledig af.
Maar wat vinden jullie de ideale houding vna hoofd-hals?

Sinds 2014 gediplomeerd instructeur en sinds januari 2021 mag ik zelfs instructeurs opleiden. Ik mag lesgeven in alle disciplines en alle niveaus. Lijkt instructeur worden je ook geweldig? Of wil je gewoon meer weten? Stuur maar een pb.
Alles met respect voor mens, dier en natuur.


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-02 07:03

Diep en rond is absoluut niet gewenst in de ring. Dat hoort ook in je training thuis. Mijn ervaring is dat de meeste jury leden het liefst de neus aan of net voor de loodlijn zien. Er achter is vaak een 5 op ieder afzonderlijk onderdeel. Of je paad daarbij tegen de hand of niet door de rug is maakt dan niet zo veel meer uit, als het neusje voor het plaatje maar op de goede plaats gehouden kan worden, en natuurlijk de oefeningen redelijk kan uitvoeren. Op die manier is het dus ook mogelijk dat je zelfs in de klasse Z paarden tegenkomt die zonder ruggebruik met de kop in de krul door de oefeningen heen ploeteren en af en toe mog een wp mee pakken ook.

Anoukie

Berichten: 12609
Geregistreerd: 01-08-02
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-02 07:11

Hoi Germie, op welk niveau rijd je met je paard? Kijk, in de B verlangt de jury nl. een andere aanleuning dan in het M bijvoorbeeld. Ontspanning is altijd belangrijk, maar naarmate je verder komt in de dressuursport, gaat m.n. de verzameling van het paard meer tellen. Ik kan de hele pagina wel voltypen met hoe een paard hoort te lopen, maar inderdaad is iedere jury anders. Dressuur blijft daarom ook een jurysport.

Mijn ideale hoofd-halshouding: neus voor de loodlijn, opgerichte, ronde hals en het punt tussen de oren het hoogste punt. En dan heb ik het alleen over hoofd-hals, niet over hoofd-hals-lijf,.....

germie

Berichten: 25881
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-02 07:15

Ik rij dus L1, ben net 2 keer gestart, overigens al wel 1 wp, dus zo verkeerd zal de houding niet zijn.
Mijn ideale houding is dus ontspannen, ook in de rug. Iets voor de loodlijn, maar kennelijk vindt niet iedereen dit goed. Liever wat minder rond, maar goed ontspannen in rug en hals e.d. dan in een krul en geen ruggebruik. VAn m'n instructeur waar ik ook springles van heb ben, loopt het paard wel goed, maar zoals na afgelopen weekend ga ik toch even twijfelen hoor.

Sinds 2014 gediplomeerd instructeur en sinds januari 2021 mag ik zelfs instructeurs opleiden. Ik mag lesgeven in alle disciplines en alle niveaus. Lijkt instructeur worden je ook geweldig? Of wil je gewoon meer weten? Stuur maar een pb.
Alles met respect voor mens, dier en natuur.

fabienne

Berichten: 4818
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-02 07:34

Germie in je proevenboekje op bladzijde 15 staat precies wat de bedoeling is. Als er op je coupon staat, dat het paard niet voor de loodlijn mag, moet je daar op de wedstrijd zelf de jury eens op aanspreken, en vragen hoe dat zit, of anders de bondsvertegenwoordiger.
Ga na je proef eens langs de jury en vraag om zijn commentaar, in de klassen B en L is dat vaak gebruikelijk.


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-02 13:27

Op de training en met losrijden moet je doen wat jou en je paard het beste liggen.
Maar in de proef hoort het niet.

Tussen trainen en proef rijden zit altijd nog een groot verschil

Sando
Berichten: 4312
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Waalre

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-02 16:21

thuis lekker laag rijden en rond..... steeds meer oprichten, en dat kun je ook doen op wedstrijden.... dat je hem losrijdt, diep en rond, en daarna oppakken zodat hij lekker ontspannen loopt en toch opgerichter loopt in de ring.

Piaffe
Berichten: 4442
Geregistreerd: 06-12-01
Woonplaats: fryslân

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-02 18:05

Tuurlijk ga je door op de manier die JIj wilt en die JIj en het paard prettig vinden. Je moet niet met meer druk en kilo's gaan rijden omdat zo'n jury dat zo graag wilt zien. het is JOUW en HET PAARD zijn plezier en als een jury een andere onprettige manier wil zien

Ik rijd mijn paard ook altijd voor de loodlijn omdat ik dat prettig vind en het paard ook. Ik krijg ook wel eens opmerkingen als; hij mag wel iets ronder (maar nooit van jury's) maar dit is een prettige manier dus rijd ik zo.

Ik weet dat ik niets rijtechnisch vertel. maar ik vind dat je ALTIJD voor ogen moet houden wat JIJ en JE PAARD prettig vinden en als een ander daar een ander beeld over heeft, jammer dan. Ik weet uit ervaring dat je op lange termijn ook hier de punten mee krijgt.

Want wat is nou mooier om te zien (en fijner om te voelen);
een paard dat fijn los door het lijf van achter naar voren wordt gereden? of een paard van iets diep en stijf in de krul loopt?

(kijk, het is dus wel de bedoeling dat je paard rond genoeg is om het aan de teugel te noemen. Hij moet dus wel nageeflijk zijn in de rug en hals en kaak. In de L1 vind ik dat het best mag als een paard voor de loodlijn loopt. Maar hoe hoger je komt, hoe verzamelder het plaatje moet zijn, maar dat mag nooit zo zijn dat een paard dan achter de teugel/loodlijn gaat lopen en stug blijft in de rug/hals/kaak)

Dromen, denken, durven, doen, doorgaan

smout

Berichten: 1264
Geregistreerd: 12-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-02 18:29

Zelf vindt ik paarden die voor de loodlijn lopen eerder stug en niet ontspannen over de rug worden gereden dan paarden die iets achter de loodlijn worden gereden.
Achter de loodlijn is niet hetzelfde als achter de teugel.
Vindt het eerder geen probleem dat de paarden in de lagere klassen tot en met de L2 iets lager worden ingesteld dan hoger en voor de loodlijn.
Als het paard maar van achteren over de rug wordt gereden.

En je moet zoals piaffe zei,je eigen weg volgen met goede instructie.

leef je droom, droom niet je leven.

joyce B

Berichten: 16372
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-02 15:56

Als mijn pony met zijn hoofd te hoog loopt, dan drukt hij eerder zijn rug weg, zet de onderhals erop en wordt stug, terwijl als ik hem dieper en ronder rijd (te diep voor wedstrijd) dan wordt hij soepel en ontspannen. Hij loopt vaak eerst wat uit elkaar, maar als hij zo lekker loopt, kan ik hem meestal daarna iets verder oprichten en meer bij elkaar rijden. Dit hangt echter echt af van de dag en hoe voorwaarts en soepel en ontspannen hij op dat moment is... Ik laat hem liever ontspannen te diep lopen (wel voorwaarts) dan te knokken met een stugge pony om iets wat een goed plaatje is, maar in mijn ogen niet de goede manier. Dit probeer ik mijn verzorgster ook bij te brengen.
Ik wil ook niet op wedstrijd voor hij constanter lekker ontspannen loopt en zich makkelijker bij elkaar laat rijden. Mijn verzorgster deed een tijdje terug mee aan een onderlinge wedstrijden en toen reed ze echt leuke punten, terwijl hij beter dkan lopen. Ik vroeg me af waar die jury nu op lette en waarom ze zo hoog scoorde. Ze zat in elk geval niet te knoeien met aan de teugel rijden...

germie

Berichten: 25881
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-08-02 06:44

Ik heb gisteren binnen gereden en uiteraard de spiegel flink in de gaten gehouden. Ook meningen gevraagd, maar iedereen (incl. ikzelf) vindt de houding goed. Ik moet er zelfs om denken dat ze in galop niet te diep en rond komt. Ik ga gewoon op de oude vertrouwde weg door.

Sinds 2014 gediplomeerd instructeur en sinds januari 2021 mag ik zelfs instructeurs opleiden. Ik mag lesgeven in alle disciplines en alle niveaus. Lijkt instructeur worden je ook geweldig? Of wil je gewoon meer weten? Stuur maar een pb.
Alles met respect voor mens, dier en natuur.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 bezoekers