Kan je kiezen welk paard op een manege?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Tomm

Berichten: 748
Geregistreerd: 17-08-02
Woonplaats: West-Vl (B)

Kan je kiezen welk paard op een manege?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-08-02 02:10

hallo,

kan je beetje kiezen met welk paard je graag zou rijden op een manege? Voorbeeld: de hoogte van het paard?

Elzie

Berichten: 520
Geregistreerd: 26-03-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 02:27

ik niet, ik zie pas als ik op de manege kom op wie ik die dag zit....kan wel een keer zeggen dat ik graag op een of ander paard wil maar het is maar de vraag of dat ook echt gebeurd. op sommige manege's krijg je een vast paard maar dat ligt er maar net aan...gewoon even rond vragen dus Knipoog

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 07:43

Door op verschillende paarden te rijden leer je het meest, en dan maakt de maat niet zo erg veel uit hoor. Als je perse op een pony wilt rijden (omdat het andere je te hoog lijkt) kun je misschien een stal zoeken waar ze Ijslandse paarden hebben. Voor dresssuur kun je beter een gewone Manege opzoeken. En dan ligt het inderdaad aan de manege of je je vaste paard krijgt of niet.
Maar in het geval van paardrijden is het van voordeel om vaak te wisselen. Ieder paard is een individu, ieder paard reageert anders. Het is aan de ruiter om zich aan te passen aan het paard.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 08:23

De manege waar ik heb gereden, zoeken ze een paardje dat bij je past uit en als je niet op een groot paard durft is dat geen schande en geven ze je een kleiner paard.

Op een gegeven moment krijg je toch voorkeur voor bep. paarden en in overleg kun je dan vaak op je paard van je keuze lessen.

Nintu

Berichten: 4304
Geregistreerd: 16-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 08:23

Bij de ene manege word het gewoon ingedeeld, maar ik heb ook op een manege gereden waar je gewoon mocht kiezen op wie je wou (beetje dus wie eht eerst komt die het eerst maalt, als je als laatst kwam waren alle "leuke" paarden al weg)
Ik rij nu op een manege waar het ingedeeld word, maar de les van te voren vragen ze op welke pony's je graag zou willen.

't is dus net aan de manege waarje zit. Bij de een mag je elke les zelf kiezen en bij de ander word het gewoon ingedeeld, ondanks je voorkeur (ze zullen er wel een beetje rekening mee houden hoor).

Maaike

Berichten: 11864
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 08:33

wij mogen altijd zelf kiezen op welke pony/ welk paard we willen rijden. Het moet wel uitkomen met het aantal uur wat ze op elke dag lopen, maximaal 3 uur. De pony's die t minste hebben gelopen die dag moeten meelopen, andere mogen. Als ze aan de 3 uur zitten mag je ze niet meer kiezen.
Makkelijk systeem en leuk ook, je kan zelf kiezen Lachen

ponymeid1
Berichten: 11472
Geregistreerd: 16-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 08:56

Wij hebben het ook leuk, we krijgen per maand een paard of pony toegewezen, maar onderling mag je altijd rijden. Maar het is wel een heel leuk systeem, omdat je dan ook op dat paard of pony springt, zonder zadel rijdt, dressuur etc....

marielle231

Berichten: 3220
Geregistreerd: 27-05-02
Woonplaats: zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 09:43

toen ik nog op de manege reed mocht je kiezen op wie je wou dus als jij er als eerste was had jij de eerste keus
Maar dit betekende niet dat je op allepaarden mocht ze keken natuurlijk wel of je dat paard aankon ofzo

enid

Berichten: 1352
Geregistreerd: 30-05-02
Woonplaats: roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 10:07

het ligt aan de manege of je mag kiezen maar ze zullen wel kijken voor je naar de lengte want ze zullen je op de eerste les nog niet op de reus van stal zetten haha
bij ons bouwde ze het langzaam op zodat je kon wennen en als je liever op een grotere wilde kon je het vragen

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 10:15

Bij ons werd je in het begin ingedeeld, de eerste jaren. Omdat het goed is om op verschillende paarden te rijden. Je kon wel eens vragen of je op een bepaald paard mocht, en soms vroeg de instructeur ook wel eens aan iemand op wie je graag wou rijden. Later ga je merken dat het met bepaalde paarden wel en niet klikt en als het op 1 bepaald paard heel goed gaat dan ga je daar vanzelf vaker op rijden. Toen ik in de gevorderden lessen kwam reed ik bijns elke week hetzelfde paard (op het laatst meestal de ene week Funnyboy en de andere Benjamin)


Ik denk dat ze niet zo heel erg naar de hoogte van het paard zullen kijken, maar bij beginners meer of het een braaf paard is.

Nathalie

Berichten: 28286
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 10:29

Op mijn manege waar ik vroeger reed, kwam je aan op de manege en keek je in een map die op de bar of op een tafeltje lag, en daar stond dan je naam bij een pony. Ik zat in de ponyles dus ik reed niet op paarden. En reed altijd op ponys rond de 1.45 denk ik ongeveer. Als ik de volgende week graag op een pony wilde dan zei ik dat aan de bar, en meestal zat ik dan de week erop daar ook op. Behalve als het dezelfde was als ik die les al gehad had.

mijntjuh

Berichten: 811
Geregistreerd: 08-07-02
Woonplaats: esch

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 10:30

Bij ons was het zo dat je werd ingedeeld op een paard/pony,maar ze hielde vaak wel rekening met je voorkeur als dat mogelijk was.

Dorine
The one and only

Berichten: 4131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 10:42

Tomm:
Op de meeste maneges wordt het afgewisseld.
Dus de ene keer op die, de volgende les weer een ander, om je te leren op paarden met verschillende karakters en eigenschappen te rijden.

Maar als je net begint zal het (regelmatig) dezelfde zijn, en ook niet zo'n hele grote, om de ruiter wat zelfvertrouwen te geven en eerst maar eens te leren hoe hij moet zitten, z'n lichaamshouding, en hoe te sturen en eventueel draven als het goed gaat.

Anders begin je eerst met een 'probeerles', een priveles om te kijken of je het leuk vindt en hoeveel je al kunt.
Dat doen de meeste maneges: ze helpen je op een mak paardje, een rustig bedaard geval haha, en dan kun je eerst eens kijken wat je moeilijk vindt of wat je makkelijk kan...

Dan ziet degene die bij jou is en je begeleidt al gauw wat jij kan, en in welke groepsles je goed zou passen.
Dus gewoon een afspraak maken bij een manege, en dan maar hopen dat ze geen wachtlijst hebben...
Geniet ze! Party!!

steeffie

Berichten: 2347
Geregistreerd: 23-05-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 11:37

Het verschilt idd per manege hoe ze indelen. Op de ene manege mag je kiezen, op de andere manege wordt je ingedeelt, en op weer een andere manege krijg je een vast paard.
Maar ik denk dat je niet moet kijken naar de hoogte van een paard. Als je voor het eerst komt rijden zorgen ze heus wel dat je op een braaf paard zit. Bij ons hebben we een heel braaf paard, die is ook vrij groot. Toch rijden er meisjes van 9 op, zij is gewoon het beginners paardje.

Boogiegirl

Berichten: 7815
Geregistreerd: 26-06-01
Woonplaats: Venlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 11:43

Op onze manege heeft gewoon ieder een vaste pony.
Daar kan je niet zomaar 'afgezet' worden, maar het is wel zo dat niet iedereen op elke pony mag rijden.
De beginnelingen mogen bv. niet op wilde(re) paarden of pony's.
Maar we mogen wel onderling wisselen enzo, en bijna iedereen rijd op de pony waar hij/zij ook zelf op wilt.

Ik kan van de pony's geloof ik tussen maar 3 kiezen Huilen Haha!
Ik mag alleen nog op de moeilijkere pony's(eigenwijs, heet, bang of supervervelend }> ).
Maar met wat zeuren ook wel op die makkelijke pony's Haha!
Maar ik rijd ook veel liever op de wat moeilijkere, de makkelijke die worden veel door beginnelingen gereden en zijn niet meer zo op de hulpen.

Missy

Berichten: 6518
Geregistreerd: 02-09-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 12:09

Bij ons wordt je ingedeeld. Het is wel vaak zo dat je een aantal lessen op dezelfde zit, maar na een tijdje wordt er weer gewisseld. Maar soms wisselen we ook onderling }>

Trouwens, de beginnermannen rijden bij ons hun eerste les meteen op het grootste paard van stal. Komt omdat het ook de grootste droogkloot is van stal Haha! . Beginnervrouwen zitten daarintegen wel op het kleinste paard, maar das ook echt een vrouwenpaard.

Cathelijne

Berichten: 2411
Geregistreerd: 30-11-01
Woonplaats: Vieux Village sur Mer

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 13:42

Ik heb een tijd op een manege gereden waarbij je de ene keer was ingedeeld en je een andere keer mocht kiezen uit de paarden die beschikbaar waren. Wat ze ook deden was bijhouden wie goed overweg kon met bepaalde paarden, zodat je ook regelmatig een paar keer op hetzelfde paard mocht.

Richtje

Berichten: 13117
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Bunschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 13:46

Bij ons werd je in principe ook gewoon ingedeeld, id de ver gevorderde les hebben ze op en gegeven mometn wel een vaste pony gekregen, maar die gingen echt verder met de dressuur (ik reed daar toen al niet meer). Toen ik nog wel op de manege reed, had ik eigenlijk wel bijna altijd hetzelfde paard, puur omdat iemand anders op hem wilde rijden.

Concorde

Berichten: 6692
Geregistreerd: 14-08-01
Woonplaats: Klein dorpje in Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 14:34

Bij ons werden 'lastige' groepen ingedeeld, omdat je anders altijd dezelfde mensen had die de leuke paarden hadden. (degene met de grootste bek...)
In de groep waar ik het laatste half jaar in reed was t echter super gezellie, en mochten we zelf uitvogelen wie waarop reed. We hadden daar geen ruzie over.

yindey

Berichten: 1270
Geregistreerd: 07-07-02
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 14:55

Bij ons kon je altijd vragen of je op die ene pony werd ingedeelt maar soms werd je gewoon op een ander ingedeelt. Ik ben vaak genoeg op een paard gezet omdat de meeste pony's of bezet waren of iets mankeerde Haha! Ik vond het niet erg hoor Haha! Ik heb trouwens ook vaak weken lang op hetzelfde pony'tje gereden omdat iedereen hem niet leuk vond..en het mijn schatje was Haha!

faithfull

Berichten: 324
Geregistreerd: 24-06-02
Woonplaats: lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 15:08

bij ons op de manege word je gewoon ingedeld op een paard/pony, soms mag er worden geruild maar dat mag ook niet altijd. als je echt heel erg bang bent voor een paard mag je soms wel ruilen maar meestal is het zo van, er helpt iemand mee met poetsen en als het met rijden echt niet gaat kan je dan altijd nog met iemand ruilen.
en in het beginnersuur op de vrijdag avond, waar ik rij, gebeurt het ook regelmatig dat ik met een kindje het eerste kwartier meehobbel naast het paard, vrijwillg, zodat ze merken dat het niet eng is en dan kunnen ze het de rest van de les en de volgende lessen die ze op dat paard rijden zelf want dan zijn ze niet bang meer. maar kiezen gebeurt niet zo vaak, soms als *traktatie* omdat de instructrise jarig is of een goeie bui heeft maar verder niet. gewoon elke les een ander Haha!

IcePrincess

Berichten: 7741
Geregistreerd: 23-06-02
Woonplaats: Schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 15:32

toen ik wat kleiner was reed ik altijd op verschillende pony's maar na 2 jaar kreeg ik al steeds "vaste" pony's waar ik op reed
na 4 jaar kon ik al aardig rijden en wilde altijd graag op de vervelende pony's waar niemand op wilde rijden en dus werden dat ook weer vaste pony's maar omdat ik dan vaak de enige was die er op reed gingen ze heel snel weg.
de langste vaste pony heb ik 4 of 5 jaar op gereden (tinkertje!!)
nu ben ik van plan om op paarden te gaan rijden en heb ookal een heel liev paardje op het oog waar ik dan vaak op wil gaan rijden

Ireen_
Berichten: 8251
Geregistreerd: 13-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 23:02

Concorde schreef:
omdat je anders altijd dezelfde mensen had die de leuke paarden hadden. (degene met de grootste bek...)


precies, zo ging het bij ons op het laatste ook.. eerst reed ik in het laatste uur, toen werd er wat geschoven en mocht ik in een andere groep (iets hoger). Omdat ik ongeveer 5 keer reed per week ipv 1 keer (door eigen pony) ging ik wat harder dan de rest, en ik mocht weer een lesje hoger.. ik zat toen in een groep waar iedereen ouder was dan mij (ik was 13 of 14 en de rest 16/17 jaar). Dat was helemaal geen gezellige groep, mijn oude lesje was veel leuker (op 1 meisje na dat altijd op mijn verzorgpony probeerde te rijden). Iedereen had een grote bek in die nieuwe groep en ik had niks te kiezen, ik reed meestal op Funnyboy omdat dat een wat lastigere pony was.. (beetje voorwaarts en had ook wel eens erg vrolijke buien) helaas werd die pony na een tijdje wat populairder en ik had niks meer te kiezen.. 1 pony was ik ontzettend bang van dordat ik daar nogal hard ben afgevallen vroeger, NERGENS werd rekening mee gehouden... er werd alleen geroddeld enzo..
op een gegeven moment ging ik elke zaterdag met buikpijn naar de manege... ik moest maar eens zien waar ik dan weer op gezet werd.. toen ben ik er lekker mee gestopt, en ik heb er nog LANG geen spijt van!! Het enige is dat ik Funnyboy erg mis..

Annetje

Berichten: 25481
Geregistreerd: 25-07-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 23:13

Bij ons op de manege hebben ze niet zo heel erg veel paarden voor mij. Ik ben namelijk best groot en ook een beetje zwaarder. We hebben maar vier grotere pony's/paarden waarvan ik maar op 2 durf, daar rijd ik dan ook altijd op. Ik mag ook weleens op een van de pony's Browny (zie profiel) maar die vind dat niet zo leuk, omdat ze dan te veel moet werken en ze is een echte beginners pony. Ik wil wel een keetje rijden op een ander paard, maar dat gaat dus gewoon niet.

Pellie

Berichten: 16935
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Ouwsterhaule (frl)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-02 23:17

Afbeeldingbij ons op de manege wordt ook eerst naar ervaring, durf en karakter gekeken. Maar ja, na tig keer heb je je voorkeur voor paard natuurlijk wel. Afbeelding