Citaat:
Ravioli of andere gevulde pasta, met ham- of kaasvulling (uit het koelvak van de super, of zelf maken).
Gedopte tuinbonen
Evt. groene aspergepunten
Teentje knof
1 of 2 Roma-tomaten
Gedroogde oregano
Geraspte pecorino (of een andere schapenkaas)
Gedopte tuinbonen kort opkoken met een tak bonenkruid, laten uitlekken en overgieten met koud water;
vervolgens de lichtgroene velletjes eraf doen, zoals je ook bij amandelen doet. Warmhouden onder gevouwen theedoek.
Pasta bijtgaar koken volgens instructie op pak.
Teentje knof pellen, klein hakken en zachtjes aanfruiten in goede olijfolie.
Intussen een of twee Roma-tomaten ontvellen en in blokjes snijden en heel even omscheppen in de hete olijfolie, maar kort: ze moeten heel blijven. Kruiden met flink wat gedroogde oregano.
De tuinboontjes toevoegen en heel even mee warm laten worden.
De pasta zal intussen gaar zijn: kort laten uitlekken, maar zorgen dat wat kookwater achterblijft voor in de saus. Stort de pasta bij de groenten en roer om.
Strooi er geraspte pecorino of een andere schapenkaas overheen en serveer dadelijk.
Je kunt er nog groene aspergepunten aan toevoegen.
Citaat:
Risotto alla contadina
200 gr risottorijst (Vialone Nano, Arborio of andere met ronde korrel)
½ ui
half glas droge witte wijn
ca. 200 gram groene asperge
ca. 200/300 gr gedopte tuinbonen
1 Courgette
Blik tomatenblokjes
Pakje gekookte ham, blokjes
Handje gesnipperde peterselie
Klontje boter
Zakje Parmezaanse kaas
1/2 uitje zachtjes fruiten in wat boter of olie.
Intussen ca. 3/4 liter water aan de kook brengen.
In andere, grote wijde pan 200 g risottorijst op hoog vuur in olie omscheppen tot alle korrels glanzen.
Blussen met een half glas droge witte wijn.
Nu de gefruite ui toevoegen. Vlam op halfhoog zetten.
Zodra de wijn verkookt is, een soepschep kokend water bij de rijst doen. Zorg dat de boel aan de kook blijft, laat het water bijna helemaal verkoken en voeg dan nieuw heet water toe.
Voeg intussen telkens een flinke handvol toe van achtereenvolgens: stukjes groene asperge (bewaar echter de kopjes voor het laatst), gedopte tuinbonen; schijfjes courgette;
voeg met de laatste portie water blokjes tomaat en aspergekopjes toe, samen met blokjes gekookte ham en en handvol gesnipperde peterselie.
Roer telkens goed om. Na ca. 18 minuten zal de rijst bijtgaar zijn. Het moet ongeveer zo dik zijn als een stevige soep.
Doe er een flinke klont boter en hetzelfde gewicht aan Parmezaanse kaas bij, sluit de pan en neem van het fornuis. Laat zo een minuutje staan en roer dan stevig om met een houten lepel. Serveer onmiddellijk.
NB: hier kan ook wat salami bij. Het wordt ook wel eens gemaakt met groene paprika, of wat sperziebonen.
Mijn moeder is een grote Italië-fan, ze heeft zelfs de taal geleerd om o.a. allerlei recepten uit kooktijdschriften te kunnen halen en ze zit op één of ander Italiaans kookforum. Zo komt ze aan je leukste recepten (niet alleen uit Italië, hoor). Als wij bij haar eten krijgen we dan ook de heerlijkste gerechten
. Het eerste recept heb ik zelf ook wel eens gemaakt, de tweede nog niet. De hoeveelheden zijn een beetje op de gok, je kunt het gewoon aanpassen aan de hoeveelheid mensen die er aan tafel zitten. Tenminste, dat doe ik altijd.