* nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Ibbel

Berichten: 51020
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

* nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-05-11 20:32

Hier is hij dan, de eerste versie van het nieuwe testrecept.

De spelregels:

Er worden twee ingredienten opgegeven, hier mogen per recept maximaal 3 andere ingredienten aan worden toegevoegd.
Basiszaken als room, bloem, maizena (bindmiddelen dus), bouillon, kruiden en specerijen tellen niet mee als ingredient.

Iedereen heeft 10 dagen de tijd om recepten te bedenken.

Maximaal 1 recept per inzender, maar dit mag (hoeft niet) in een 'ingewikkelde' versie voor experts zijn, en in een simpele versie voor startende thuiskoks. Ook mag een vegetarische versie worden gegeven, als het uitgangsrecept niet vegetarisch is.

Daarna wordt gedurende 5 dagen een poll toegevoegd aan dit topic, waar iedereen z'n voorkeur voor een bepaalde recept kan uitspreken.

Voor het 'winnende recept' zijn vervolgens 2 weken beschikbaar om uit te testen en er een cijfer aan te geven.

De bedenker van het winnende recept geeft de twee ingredienten voor de volgende maand op.


De ingredienten voor de maand mei: Asperges en sinaasappelen.

Einde inzenddatum en start poll: 17 mei. Poll eindigt 22 mei.

Zoals iedereen kan uitrekenen betekent dat dat we een weekje overlap hebben met juni, maar dat moet kunnen.

BiBiQ

Berichten: 4795
Geregistreerd: 01-08-07
Woonplaats: Ede

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-11 20:33

Ingrediënten voor Gegrilde asperges met sinaasappel, zalmcarpaccio en balsamico

* 500 gram witte en groene asperges
* zout
* vers gemalen peper
* 1 sinaasappel
* 5 eetlepels olijfolie
* 400 gram gerookte zalm
* 50 gram boter
* 1 eetlepel balsamicoazijn
* een klein handje basilicumblaadjes


Bereidingswijze voor Gegrilde asperges met sinaasappel, zalmcarpaccio en balsamico
Schil de witte en snijd van de groene en de witte de onderkant een stukje af.
Kook de asperges 3 minuten met zout. Giet ze af en laat het uitlekken.
Boen de sinaasappel schoon. Snijd hele dunne sliertjes van de schil voor garnering en pers de vrucht. Meng het sap met 3 eetlepels olijfolie en voeg peper toe. Verdeel een beetje van het sinaasappel-olijfoliemengsel over 4 borden. Leg daarop naast elkaar de plakken zalm. Halveer de asperges. Verhit een grillpan. Bestrijk de asperges met de rest van de olijfolie en grill ze 3-4 minuten. Intussen verwarm je de boter met de balsamicoazijn. Verdeel basilicumblaadjes over de zalm. Leg in het midden de asperges en druppel er de basamicoboter overheen. Maal er dan de peper er over.

Ibbel

Berichten: 51020
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-05-11 20:35

Sodeju, jíj bent snel :))

BiBiQ

Berichten: 4795
Geregistreerd: 01-08-07
Woonplaats: Ede

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-11 20:45

Hahahha, ja zag het staan, en dacht laat ik is zoeken naar een lekker recept ;)

Brittol

Berichten: 5499
Geregistreerd: 05-01-05
Woonplaats: Groningen

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-11 21:57

Salade met asperges, kip en fruit.

500 gr asperges
1 mango
200 gr gerookte kip
1 el sinaasappelsap
1 sinaasappel
2 tl dyon mosterd
1 tl honing
olijfolie
50 gr tauge
3 el zonnebloempitten
zout en peper

Snij van de asperge onderkant ca.1 cm af. Kook de asperges in ruim kokend water met wat zout 8 min beetgaar, spoel ze met koud water en halveer ze overdwars (niet in de lengte). Schil de mango en snij het vruchtvlees in repen. Snij de kip in repen. Pel de sinaasappel en snijd in partjes. Klop een dressing van het sinaasappelsap met de mosterd honing en de olijfolie breng op smaak met zout en peper. Meng de asperges met de mango, sinaasappel en de kip en besprenkel de salade met de dressing. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan goudbruin en bestrooi ze met zout. Verdeel eerst de tauge en daarna de salade over 4 borden en strooi de zonnebloempitten erover.

F_Orumster

Berichten: 15607
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-11 18:28

Interressant, laat ik een absolute beginner zijn wat asperges betreft...

imd

Berichten: 15410
Geregistreerd: 02-05-06

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-11 20:50

Ik heb ze nog nooit gegeten, maar ik ben wel in voor een avontuurtje :P

suuzepuus

Berichten: 8824
Geregistreerd: 25-11-07
Woonplaats: nep drent!:)

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-11 20:52

Als je ze nog nooit gegeten hebt, haal ze dan het liefst geschild bij een aspergeboerderij of kijk even goed hoe het moet. Ze zijn echt nietr te eten als ze niet goed geschild zijn. (en die uit een potje zijn al helemaal niks....)

Sabinee__

Berichten: 6548
Geregistreerd: 01-08-05

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-11 20:55

Is het de bedoeling dat je zelf wat bedenkt of als bovenstaande van internet afplukt?

Ir111

Berichten: 12390
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-11 21:00

Geen idee maar ik ga zelf wat bedenken. :D

imd

Berichten: 15410
Geregistreerd: 02-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-11 21:24

suuzepuus schreef:
Als je ze nog nooit gegeten hebt, haal ze dan het liefst geschild bij een aspergeboerderij of kijk even goed hoe het moet. Ze zijn echt nietr te eten als ze niet goed geschild zijn. (en die uit een potje zijn al helemaal niks....)

Bedankt voor de tip, ik zal er op letten :j

F_Orumster

Berichten: 15607
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-11 09:28

de groene hoef je niet te schillen

Zooist

Berichten: 11073
Geregistreerd: 23-08-05
Woonplaats: Poortugaal

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-11 09:29

Jeetje, wat moet je daar nu mee. Ben echt totaal niet van de asperges :(

Eefske

Berichten: 4747
Geregistreerd: 26-02-05
Woonplaats: Rotterdam

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-11 13:52

Ik ook niet. En ook niet van de sinaasappel :+
Dus ik pas deze keer.

123321
Berichten: 4429
Geregistreerd: 05-04-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-11 13:54

F_Orumster schreef:
de groene hoef je niet te schillen


het onderstukje wel even en als de onderkant verhout is moet je het er even afsnijden :j

tisby

Berichten: 598
Geregistreerd: 08-04-05
Woonplaats: Hoorn, Noord-Holland

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-11 13:57

Wauw dat ziet er lekker uit zeg! Ik ga ook op zoek naar een goed recept uit mijn boek!

Lielle

Berichten: 66423
Geregistreerd: 12-01-01

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-11 19:00

mooie ingredienten, daar ga ik eens goed over nadenken :j

Ir111

Berichten: 12390
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-11 19:47

Nou ik ben aan de kook gegaan. :D Zelf wat spulletjes bij elkaar gezocht. Geen culinair hoogstandje maar erg eetbaar, lekker makkelijk en snel klaar.

Lauwe aspergesappelsalade!

Men neme voor 1 persoon:
250 gr groene asperges
1/2 sinaasappel
2 eetlepels creme fraiche
fusilli pasta
50 gram dun gesneden biologische rauwe ham
peper
evt zout

Kook de pasta. Schil snij de kontjes van de asperges en kook ze gaar (in eh 8 minuten oid?). Schil intussen de sinaasappel goed dik, haal zoveel mogelijk de velletjes er af en snij de partjes in drieen. Snij de rauwe ham in reepjes.

Als de pasta gaar is afspoelen onder koud water, 2 eetlepels creme fraiche erdoor en flink wat vers gemalen peper. Asperges in 4 stukken snijden en samen met de sinaasappel door de pasta roeren. Als laatste de rauwe ham verdelen over het eten.

Evt. zout toevoegen, heb ik niet gedaan.

En zo ziet het eruit:
Afbeelding

Lielle

Berichten: 66423
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-11 20:06

Traditioneel worden asperges met ham, botersaus en een gekookt eitje gegeten. Met dezelfde ingredienten kun je ook een heerlijk voorgerecht maken. Ik heb twee versies, voor een meer ervaren kok sjiek uitgeserveerd op bord, voor een snelle oplossing een salade die mooi in een ijscoupe kan worden geserveerd.

Afbeelding
Klassieke Asperges, the modern way - versie voor ervaren koks
Ingredienten (4 personen)
- een bakje groene aspergetips
- een sinaasappel
Afbeelding
- een klein bakje creme fraiche
- een ons mooie ham (ik had roomham en ham met asperges, maar beenham kan bv ook)
- kwarteleitjes
Afbeelding
- olijfolie om te wokken
- beetje roomboter om te bakken
- olijfolie als dressing
- peper en zout
Afbeelding


Benodigdheden
- koekenpan
- citruspers
- citrusrasp
- timbaaltjevorm (of RVS ring)
- anti-aanbakspray
- mooie borden

Bereiding
Was de aspergetips, snijd evt harde onderkantjes eraf en roerbak ze in ca drie minuten gaar in wat olijfolie gaar. Laat ze afkoelen tot lauwwarm.
Afbeelding
Boen de sinaasappel goed schoon, rasp de schil en pers de sinaasappel uit.
Afbeelding
Snijd de ham in stukjes.
Meng de ham met wat creme fraiche, sinaasappelrasp en een klein beetje sinaasappelsap tot een goed samenhangende stevige massa. Hoeveelheden is een kwestie van bekijken. Breng het eventueel op smaak met peper en zout (heb ik persoonlijk niet gedaan).
Smelt de roomboter en bak vier spiegeleitjes van de kwarteleitjes. Let op, ze zijn zo klaar.
Afbeelding
Schik ondertussen de asperges op een mooi bord, maak met behulp van de RVS-ring (evt ingespoten met anti-aanbakspray of olijfolie) een klein torentje van de hammassa en leg er daarna het spiegeleitje naast.
Afbeelding
Besprenkel het geheel met een mooie olijfolie, ik had er een met sinaasappelsmaak, wat het geheel mooi bij elkaar haalde.

Dit recept kan worden voorbereid tot het bakken van de eitjes. Bewaar de ingredienten afgedekt in de koelkast, haal de asperges bijtijds eruit zodat ze niet te koud zijn.

Klassieke Asperges, the modern way - de eenvoudiger variant
Ingredienten
- een bakje groene aspergetips
- een sinaasappel
Afbeelding
- een klein bakje creme fraiche
- een ons mooie ham (ik had roomham en ham met asperges, maar beenham kan bv ook)
- kwarteleitjes
Afbeelding
- olijfolie om te wokken
- olijfolie als dressing
- peper en zout
Afbeelding

Benodigdheden
- koekenpan
- citruspers
- citrusrasp
- ijscoupes

Bereidingswijze
Was de aspergetips, snijd evt harde onderkantjes eraf en roerbak ze in ca drie minuten gaar in wat olijfolie gaar. Laat ze afkoelen tot lauwwarm.
Afbeelding
Kook vier kwarteleitjes , laat ze schrikken en afkoelen. Pel ze en snijd ze in tweeen.
Boen de sinaasappel goed schoon, rasp de schil en pers de sinaasappel uit.
Afbeelding
Snijd de ham in stukjes.
Meng de ham met wat creme fraiche, sinaasappelrasp, wat mooie olijfolie (ik had ook weer de olie met sinaasappelsmaak) en een klein beetje sinaasappelsap tot een goed samenhangende stevige massa. Hoeveelheden is weer een kwestie van bekijken. Breng het eventueel op smaak met peper en zout (heb ik persoonlijk niet gedaan)
Schep de aspergestukjes erdoor en doe de salade in vier ijscoupes. Garneer de salade met de achtergehouden asperges en de kwarteleitjes.
Dit kan helemaal vooraf worden voorbereid, bewaar de coupes afgedekt in de koelkast tot het serveren.
(foto ontbreekt, vergeten te maken :oo )

Vegetarisch maken zal niet meevallen, je kunt het eventueel wel met gerookte zalm maken.
Laatst bijgewerkt door Lielle op 12-05-11 20:16, in het totaal 3 keer bewerkt

Ir111

Berichten: 12390
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-11 20:15

Ha leuk, nog een koker. :)

Smaakt een kwarteleitje anders dan een kippenei?

Lielle

Berichten: 66423
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-11 20:17

Niet echt, maar een gebakken kippenei is meteen zo groot :))
Mijn recept is trouwens zelf bedacht :j

Ir111

Berichten: 12390
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-11 20:23

Lielle schreef:
Mijn recept is trouwens zelf bedacht :j

Ik had niet anders van je verwacht. :D

Lielle

Berichten: 66423
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-11 20:25

nou, ik ben best wel goed in leuke recepten zoeken :D
ik heb sowieso anderhalve meter kookboeken staan thuis :oo

Ir111

Berichten: 12390
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-11 20:34

Mmm, niets mis met goed zoeken maar voor dit vind ik zelf bedacht wel erg leuk. Aan de andere kant, beter goed gejat dan slecht bedacht. :D

Lielle

Berichten: 66423
Geregistreerd: 12-01-01

Re: * nieuw! verbeterd recept!* Testrecept mei

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-11 20:38

dat vond ik dus ook. En ik had in de auto wel tijd om eens even wat te bedenken.