gevoelige zolen bij natuurlijk bekappen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Maris
Berichten: 15921
Geregistreerd: 24-07-03
Woonplaats: Zeeland

gevoelige zolen bij natuurlijk bekappen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-10-04 14:58

Hoi,

Ik durfde niets meer te vragen in het topic over dunne zolen, want daar hadden ze het niet zo op natuurlijk bekappen, geloof ik Schijnheilig

Maar mijn paard staat nu inmiddels 16 maanden zonder ijzers en wordt op een "natuurlijke" manier bekapt. Alleen loopt hij nog steeds erg gevoelig op steentjes en op b.v. kinderkopjes. Wat zou daarvan de oorzaak kunnen zijn ???
Hij loopt op de wei gewoon goed, en ook op een "gladde" ondergrond, zoals b.v. asfalt loopt hij super ( daar kan ik op galoperen, al is dat niet de bedoeling ).
Dus alleen die vervelende kleine steentjes ......... ??

Groetjes,

Maris

edit: titel wat verduidelijkt, Jantien.

Kyona

Berichten: 4768
Geregistreerd: 19-03-02
Woonplaats: Krimpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 15:26

Tja sommige paarden hebben gevoeligere voeten dan andere paarden. Die kleine steentjes zijn nou eenmaal heel rot. Probeer zelf maar eens: op gewone straat kan je met blote voeten wel lopen maar op die kleine steentjes loop je zelf ook niet fijn.

shana

Berichten: 1467
Geregistreerd: 01-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 17:21

dat is de reden dat mijn paarden toch ijzers hebben , zonder gaat echt niet bij mijn paarden

groetjes

Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 17:51

Geduld geduld. Het duurt minimaal een jaar, dus soms ook nog wel langer ...... Ik denk dat het echt wel goed komt!

yarrah

Berichten: 2706
Geregistreerd: 10-08-04
Woonplaats: the city of the farting (groninger)horse!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 17:54

Je moet ff geduld hebben. Blijft het een probleem dan moet je vragen om wat minder van de zolen te laten halen.

Yarrah

Maris
Berichten: 15921
Geregistreerd: 24-07-03
Woonplaats: Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-10-04 21:27

yarrah schreef:
Je moet ff geduld hebben. Blijft het een probleem dan moet je vragen om wat minder van de zolen te laten halen.

Yarrah



Hihi, ik bekap mijn paard inmiddels zelf !!! Maar toen hij nog door een "echte natuurlijke bekapper" werd bekapt had hij idd helemaal super gevoelige hoeven. Daarom ( o.a. ) ben ik het ook zelf gaan doen ! Dat scheelde al heel veel.

Groetjes,

Maris

Maris
Berichten: 15921
Geregistreerd: 24-07-03
Woonplaats: Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-10-04 21:29

shana schreef:
dat is de reden dat mijn paarden toch ijzers hebben , zonder gaat echt niet bij mijn paarden

groetjes


Dat wil ik dus NIET ! Nu ik heb gelezen waarom ijzers ervoor zorgen dat paarden geen last hebben van steentjes ed, vind ik dat dus niet de oplossing. Maar iedereen zijn eigen mening hoor.

Groetjes,

Maris

Missouri

Berichten: 4964
Geregistreerd: 10-09-02
Woonplaats: Under Construction

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 21:57

Neem niet klakkeloos alles aan wat je leest...

sanne83
Berichten: 5334
Geregistreerd: 22-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 23:44

het probleem met "natuurlijk" bekappers is precies hetzelfde als gewone hoefsmeden. het is nu een soort trend, en een aantal noemen zich gewoon natuurlijk bekapper, zonder er iets vanaf te weten.
Kijk zelf heel kritisch, lees je goed in. Verdiep je bijv in strasser, die heeft er een heel goed boek over. Verder kan je eens een strasser specialist laten komen, omdat je dan zeker weet dat zij een opleiding hebben gehad. Misschien is er net een klein dingetje dat niet goed is. Strasser is de manier om de hoeven in perfecte conditie te krijgen. Ze kijken echt overal naar.

Jans16

Berichten: 884
Geregistreerd: 06-07-03
Woonplaats: bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 23:50

dit klinkt heel erg bekent voor mij!! mijn paard had dit dus ook.. toen mijn hoefsmid kwam.. wist hij meteen dat hij een zacht zool had.. hij zei: of 2/3 maanden alleen op het land en niet op harde ondergrond lopen of heel weinig over harde grond of ijzers.. dus heb ik voor ijzers gekozen. hij had vanaf dat moment nergens meer last van.

maar ik las dat je dat niet wilde..
vind het persoonlijk een beetje zielig voor een paard als hij steeds pijn heeft als hij ergens over heen loopt. Hij zei ook dat je het kan vergelijken als jezelf op sokken op het stenen loopt.. niet erg prettig lijkt mij .. terwijl er een vrij simpele oplossing is. maar dat ik mijn mening..

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-04 00:25

Maris schreef:
Hoi,

Ik durfde niets meer te vragen in het topic over dunne zolen, want daar hadden ze het niet zo op natuurlijk bekappen, geloof ik Schijnheilig


Dat is niet waar hoor. Het topic ging echter specifiek over dunne zolen en niet over allerlei andere dingen.
Heeft jouw paard ook de diagnose 'dunne zool' gekregen??

Bekappen hoor je alleen te doen als je een opleiding hebt gedaan voor hoefsmid.

mrie
Berichten: 6443
Geregistreerd: 08-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-04 00:38

It kan ook geweldig op eieren lopen als hij denkt dat er grint ligt. Daarom schoentjes aan geschaft. Nog geen moment spijt gehad. Nu nog It zo programmeren dat hij snapt dat grint dus geen pijn meer doet. De eerste stapjes op het grint vind hij nog altijd griezelig. Maar als hij daar even doorheen is gaat het geweldig. Overigens heeft hij veel meer last van grint op de heenweg dan op de terugweg, gek he.
Zijn hoeven worden langzaam ook harder doordat hij alleen schoenen draagt tijdens ritten en niet als we binnen rijden of op het land.

Maris
Berichten: 15921
Geregistreerd: 24-07-03
Woonplaats: Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-10-04 15:50

Oke, een antwoord op een aantal opmerkingen. Ik vreesde al dat ik commentaar zou krijgen.

Natuurlijk geloof ik niet alles wat ik lees, maar ik geloof dus nu ook niet altijd de "gewone" hoefsmid meer !!!!!! En dat doen er velen dus wel. Nogmaals dat moet iedereen voor zichzelf weten. en er zijn vast paarden die niet zonder ijzers kunnen. Maar waarom zou je de gewone hoefsmid wel altijd kunnen geloven. Die man of vrouw verdient zijn/haar geld met het bekappen en vooral met het beslaan van paarden .......
Zo wilde mijn hoefsmid mijn paard niet van zijn ijzers afhalen. Dat zou echt niet kunnen, er zou niets van zijn hoeven overblijven ( omdat ik veel buiten rijd ook op de weg ), zijn hoeven zouden mega gaan brokkelen etc. Omdat een andere hoefsmid ( die bij een paardenkliniek werkt en les geeft op de hoefsmedenopleiding )me had verteld dat mijn paard WEL zonder ijzers kon, heb ik toch doorgezet. En zijn hoeven slijten dus helemaal niet te snel af ( ze groeien gewoon harder om de slijtage bij te houden ). En van brokkelhoeven had hij met ijzers altijd last, nu niet meer !!

Het verhaal over waarom ijzers geen problemen oplossen geloof ik dus. Ieder zijn eigen keus hierin, toch ?

Ik heb me al verdiept in het "natuurlijk " bekappen. Zo heb ik 2 boeken van strasser, eentje van J. Jackson en eentje van P. Ramey. Mijn paard is gestrassert, maar dit beviel niet. Kennelijk hoort de strassermethode niet bij mijn paard. Maar ook hier geldt, ieder zijn eigen keuze.

Of het natuurlijk bekappen een trend is ? Ik weet het niet ( maar hoop het wel ). Maar zoveel verschil is er in het uiteindelijke doel van bekappen ook weer niet tussen natuurlijk bekappen en normaal bekappen. Als ik een pony zie die nog nooit ijzers onder heeft gehad en die door een "normale" smid wordt bekapt, wil ik ook wel dat mijn paard zulke mooie hoeven heeft. Die pony heeft ook mooie lage hielen, een mooie brede goed ontwikkelde straal etc.

Misschien had ik het een beetje verkeerd verteld, mijn paard is niet altijd gevoelig hoor. Alleen op kleine steentjes, dus op een zachte ondergrond of op b.v. asfalt is er niets aan de hand. Gelukkig zijn er hier in de omgeving niet veel plaatsen met kleine steentjes, en ik probeer ze gewoon te vermijden. Dus zielig is mijn paard niet hoor, don't worry. Maar ik kan het gewoon niet uitstaan dat hij niet over die steentjes kan lopen.

Euh, wat hadden jullie nog meer verteld. O.ja de hoefschoenen. die heb ik ook voor mijn paard gekocht, want in het begin liep hij gewoon (?) niet zo lekker. En met die hoefschoenen aan kon ik hem amper bijhouden. Dus idd die schoenen die helpen goed !!
Maar sinds hij veel beter is gaan lopen, rijd ik zonder schoenen. En mijd dus de kleine steentjes.

Was dit het ongeveer ?

O, nee, bekappen laat je door een hoefsmid doen. Ben ik het op zich mee eens hoor en toch doe ik het zelf .... !? Ten eerste slijten de hoeven van mijn paard zo dat bekappen bijna niet noddig is. Zijn hoeven houden zichzelf dus bij OK dan! En ik had niet verteld dat 1 keer in de 8 weken een "normale" hoefsmid de stralen van mijn paard bijsnijdt ( rotstraal Huilen ). Hij wilde de eerste keer ook gelijk bekappen maar zei zelf dat het niet nodig was. Maar tijdens het stralen bijsniijden kijkt hij dus wel naar de hoeven van mijn paard, en hij heeft nooit commentaar ! Lachen Sterker nog hij heeft er zelfs nog nooit wat van gezegd dat mijn paard anders (?) bekapt wordt !

Groetjes,

Maris

Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-04 17:50

Mijn paardje bekap ik ook zelf. Geen enkel probleem. Met natuurlijk bekappen boots je natuurlijke afslijting na, zoals die in het wild ook plaatsvindt. In het wild zijn nog nooit paarden gevonden met HKO, rotstraal en andere hoefziektes die veel voorkomen bij gedomesticeerde paarden.
Een smid leert vooral ijzers onder leggen en de hoef te bekappen naar het ijzer. Voor natuurlijk bekappen hoeft dit niet.
Gelukkig wordt het een trend, want heel veel paarden varen er wel bij.

Morrie

Berichten: 22311
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-04 18:39

Ook mijn paard is van de ijzers af en ik vijl zelf als er flares aan de hoeven zitten, wat steeds minder voorkomt.
Morrie heeft een keiharde zool en daar wordt nooit iets afgehaald, ook niet door mijn "gewone" smid die zich in natuurlijk bekappen heeft verdiept.

Als hij op stal is en ik ben er ook (zeker 1 x per 14 dagen) wil hij altijd even kijken en vorige week vroeg ik of hij even wilde vijlen, zegt ie: dat kan je zelf veel netter dan ik Verward Gelukkig mocht ik wel zijn steuntje even lenen, want dat gaat toch gemakkelijker dan op de trekhaak van de auto Haha!

Morrie heeft ook heel lang gevoelig gelopen op kleine steentjes, een gedeelte van het erf is een pad van gebroken puin, dat is ook voor sommige paarden op ijzers niet fijn om over te lopen!

Nu loopt hij net zo gemakkelijk op asfalt, klinkers als op gras of zand, hij kiest er zelfs zelf voor om op asfalt te lopen soms.

Bij ons komt ook een smid van het oude stempel die mij dierenbeul noemt omdat dat arme beest met zere voeten moet lopen, ijzers horen eronder, dat doen ze al duizenden jaren Verward
Ik ga niet meer met deze man in discussie, is geen beginnen aan.... hij slaat altijd 1 maat kleinere ijzers onder als dat een paard nodig heeft, want dan trapt ie ze niet zo snel af Lips are sealed en dat staat netter

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-04 19:05

Arabesk schreef:
Mijn paardje bekap ik ook zelf. Geen enkel probleem. (..)Een smid leert vooral ijzers onder leggen en de hoef te bekappen naar het ijzer. Voor natuurlijk bekappen hoeft dit niet.

Als je een opleiding voor hoefsmid had gedaan, dan had je geweten dat bovenstaande dus niet waar is.

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 15:14

Gevoelige zolen kun je ook sterker maken door ze te harden op kiezel!

Ons klimaat is te nat vaak dus eerst eelt kweken

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 15:37

Of het wijs is om je paard zelf te bekappen kan een hele op zich staande discussie over gevoerd worden.

Graag dit topic ook on topic houden. Maw de gevoelige voeten bij het "natuurlijk bekappen".

Maris
Berichten: 15921
Geregistreerd: 24-07-03
Woonplaats: Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-10-04 15:47

Gerrie schreef:
Gevoelige zolen kun je ook sterker maken door ze te harden op kiezel!

Ons klimaat is te nat vaak dus eerst eelt kweken



Dat weet ik niet hoor !! Ik laat mijn paard dus NIET expres op kleine steentjes lopen. Zijn zolen zijn ook niet echt zacht ofzo dus ik vraag me af of het wel de zool is die gevoelig is. Volgens de natuurlijke bekappers heeft het ook vaak te maken met de hoeflederhuid en die kan je niet afharden !

Groetjes,

Maris

Skipper

Berichten: 2111
Geregistreerd: 28-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 15:56

Ik weet nog wel bij mijn pony die stond niet op ijzers en werd bekapt door een conventionele smid om het zo maar te noemen.
Hij heeft vele jaren hierop gelopen. Alleen zelfs na jaren bleef hij iet wat gevoelig op steentjes.

Ik vergelijk het met mijn voeten, ik kan eelt kweken echter dat gebeurt op mijn hiel en de bal van mijn voet. Als je een keer door het grind loop raakt de hele zool het grint en dan doet het tussen je hiel en bal pijn omdat hier normaal geen druk op staat e.d. en dan zitten er die steentjes te prikken.

ik weet niet of het een goede of kromme vergelijking is, maar dat was mijn ervaringing.

En zonder hoefijzers zetten hoeft niet perse met natuurlijk bekappen ed te maken te hebben, een reguliere hoefsmid moet hem in principe net zo goed zo kunnen bekappen.

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 21:35

Maris schreef:
Dat weet ik niet hoor !! Ik laat mijn paard dus NIET expres op kleine steentjes lopen. Zijn zolen zijn ook niet echt zacht ofzo dus ik vraag me af of het wel de zool is die gevoelig is. Volgens de natuurlijke bekappers heeft het ook vaak te maken met de hoeflederhuid en die kan je niet afharden !

Groetjes,

Maris


de kiezels die ik bedoel moeten van een mooie ronde maat zijn dus geen kiezelsteentjes.
deze tip las ik in het boek van fritz stahlecker
hij traint (of trainde ) paarden van groen naar grand-prix op blote voeten!
dus het is zeker mogelijk om op de conventionele manier van smidswerk een paard sterk op de voeten en zolen te krijgen mits je zorgt voor de juiste prikkels van de zool.

voor mensen is het ook beter om op blote voeten te lopen.. te beginnen bij de peuter die begint te lopen
door de prikkels krijg je een sterkere boog van je voet ipv een doorgezakte voet.

Skipper

Berichten: 2111
Geregistreerd: 28-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 21:59

Gerrie schreef:
voor mensen is het ook beter om op blote voeten te lopen.. te beginnen bij de peuter die begint te lopen
door de prikkels krijg je een sterkere boog van je voet ipv een doorgezakte voet.


Goed ondersteunend schoeisel ook
Beter ook voor de spieren, banden en gewrichten. Orthopedisch verantwoord!

Dat is zeker nodig als de voet / hoef reeds 'verpest' is

Antheman

Berichten: 11830
Geregistreerd: 08-02-04
Woonplaats: bij de plas

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 22:24

Hoi,

Net terug van trektocht! Mag ik ook even meedoen? Ik bekap ook zelf, vroeger deed de Strassermeneer dat, en die haalde altijd veel te veel weg. Jammergenoeg moest ik vandaag de schoenen aandoen, na 4 dagen veel kilometers gereden te hebben. Ik had gehoopd dat de zolen sterker en minder gevoelig werden. Het slijten ging net iets te hard en om te voorkomen dat hij de laatste kilometer niet meer kon lopen, dan toch maar liever een schoentje aan!
Merrit laat ik wel af en toe over grind lopen, een klein stukje. Dat is inderdaad oef en auw en vindt hij niet leuk. Maar hij moet toch van mij, om eelt te kweken! Een paar jaar geleden reden we altijd met schoenen en nu gebruik ik ze voor nood! Zijn hoeven zijn veeeeel sterker geworden! Ben er echt blij mee. In het voorjaar als we weer een trektocht doen, hooop ik dat hij het echt geheel blootvoets kan doen.

Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 22:53

dankjewel ervaringsdseskundige

lopen op mooie gladde kiezels helpt!

fritz schreef dat zelfs Xenophon dat al eeuwen geleden voorschreef..

in de praktijk liet ie ze in een special paddock lopen,voorzichtigaan wennen

ikzelf zit er aan te denken om bij de waterbak een soortgelijk kiezelhoekje te maken

zo komen ze er iedere dag mee in aanraking Haha!

Antheman

Berichten: 11830
Geregistreerd: 08-02-04
Woonplaats: bij de plas

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 22:58

ja, je hebt kiezels en gladde kiezels! Gladde kiezels gaat redelijk probleemloos! Maar die gemene scherpe venijnige rot steentjes, nee, niet leuk en dan loopt hij echt door de berm of bijna dwars door de bomen. (Zou ik ook doen!)