niet afspenen? is dat erg?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Desiree83

Berichten: 352
Geregistreerd: 26-08-03
Woonplaats: NB

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 17:38

Van de moeder af na 4,5 maand en met leeftijdsgenootjes laten spelen, das het beste, voor zowel de moeder als voor het veulen...

skara

Berichten: 1250
Geregistreerd: 20-06-04
Woonplaats: 't stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 18:11

Ik zou toch niet te vroeg afspenen hoor. Hoe langer het veulen drinkt des te gezonder en sterker het veulen wordt. Ik ken een paar veulens die tot hun 1,5 jaar bij de moeder hebben gedronken.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 18:19

Bij ons blijven ze tot de winter bij hun moeder, sommigen zijn dan 7 maanden, anderen bv 5, maar eerder dan 5 vind ik vroeg.
De drachtige moeders gaan dan bij de jonge hengsten en ruinen. De jonge merries, niet-drachtige merries en veulens blijven bij elkaar.
Als de moeder van een veulen dus niet drachtig is, blijft ze er in de winter gewoon bij. Als ze in de groep groot worden geeft dat geen problemen.

idje

Berichten: 1310
Geregistreerd: 27-08-04
Woonplaats: in de polder

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 18:38

In de natuur blijft een veulen bij zijn moeder drinken tot een paar weken voor de geboorte van het volgende. Dan speent de moeder zelf haar veulen. In gebieden met slechte leefomstandigheden krijgen merries vaak maar eens in de twee a drie jaar een veulen en al die tijd drinkt het vorige veulen bij de moeder. Dat geeft ze de kans om groot en sterk te worden in gebieden met weinig voer. *LOL* Dus lang wachten met spenen of helemaal niet spenen is echt niet erg. Wij hebben eens bij onze beide merries een veulen gefokt met de bedoeling dat het bij die ene keer zou blijven. De ene merrie speende zelf haar veulen, met wie ze nog steeds een box deelt, op de leeftijd van zeven maanden. We hebben toen het andere veulen een paar weken bij haar moeder weggehaald en die leek toen droog te staan. We zetten ze weer bij elkaar, dochter duikt meteen weer onder moeder en hop de melk stroomde weer overvloedig. Dat hebben we nog eens herhaald met een langere periode gescheiden, maar het resultaat was het zelfde. Uiteindelijk heeft dochterlief 3 jaar bij haar moeder gedronken en de merrie bleef volop melk geven. Het was zelfs zo, dat toen we op de keuring waren met ma, men vroeg waar het veulen was en of dat toch wel oud genoeg was om alleen thuis te blijven Zo vol was de uier. En op een zekere dag was het opeens over. Dochter had genoeg melk gehad. Ze hebben er geen van beide onder geleden en ma is absoluut niet mager geworden. Haha! . Dus je kunt gerust doen wat je zelf het prettigst lijkt.

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 19:52

yarka schreef:
Doen jullie dan 2 jaar niets met de veulens? Ik bedoel ook niet het leiden aan de hand, voetjes geven, enz. niet alvast leren?


Dat moet je al voor het spenen leren hoor, in de eerste paar weken zelfs! Als ze het naast mams al goed doorhebben dan weten ze het voor de rest van hun leven. Kan je ze rustig 2 jaar het land in zetten, je haalt ze eruit en ze weten het zo weer.

pianka

Berichten: 660
Geregistreerd: 05-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 22:07

Wij spenen wel altijd in herfst. Nu bijna dus Knipoog Maar onze buren doen het eigenlijk nooit... En daar gaat het altijd goed. De reden dat wij het wel doen is dat de merries samen met 1 hengst naar een hele grote wei gaan. En om de veulens toch aan te kunnen halen lopen die in een ander weiland wat gelukkig minder groot is..
Dat vangen in de grote wei