Mijn clinic bij Richard Weis in Wanroij

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Mijn clinic bij Richard Weis in Wanroij

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-04 21:28

Veel gehaast en gevlieg en ik uiteindelijk alleen op naar Wanroij. Wat een *okken end rijden zeg... Pablo op stal gezet (waren boxen neergezet voor de longeerclinic van Haanstra die daar ook plaats vond) naar de hal waar de theorie al bezig was.

De aussie heeft een leuke humor om dingen aan de 'man' te brengen. Hij kan zo op zijn eigen manier de 6 basis principes van dressuur volgens het duitse systeem op een leuke en vooral goede wijze uitleggen. De basis is balans, pas als de ruiter in balans op zijn paard zit zal een paard in staat gesteld worden om ook in balans te lopen. Met de nodige zelf oefeningen werd het nog eens duidelijk gemaakt voor en door het publiek. Maar ja, zo maak je alleen maar goede stuurmannen/vrouwen aan de kant, doe het maar eens op een paard! Schijnheilig

Tja, te paard. Voor ik zover was heeft Pablo nog even in draf en galop de parkeerplaats alleen verkend . De doerak duwde de boxdeur snel open met zijn neus en weg was hij. Eindelijk na 6 weken gecontroleerde beweging, en daar ging hij Doei, doei !! Grrrrr, maar moet wel zeggen, hij liep echt zuiver op het harde Knipoog
Dus na de korte opwarmronde die was geeinigd in het gras (thank god voor groen gras Koffie (of thee <!-- s;) --><img src=)!" title="Koffie (of thee Knipoog)!" /> ) verder gaan opzadelen en met knikkende knieen eerst opgewarmd in de lege rijhal. Pablo bleef nog lekker fris en vrolijk, maar gelukkig wel beheersbaar. Op naar de hoofdrijbaan.

Destijds toen ik me had opgegeven als vrijwillige slachtoffer voor een clinic had ik al aangegeven dat ik zwaar te kampen heb met een zogenaamde 'stoel'zit Verward . Iets wat nog niet gelukt is vanaf te komen. Na de eerste drafrondjes was dat denk ik wel iedereen zeer duidelijk . Moest toen proberen vanuit mijn heup te buigen naar voren en pas op het laatste moment mijn kont iets uit het zadel halen. En dan zo in verlichte zit draven. Een nationale ramp, ging geheel tegen mijn eigen gevoel in en verlichte zit kreeg ik niet voor elkaar en bleef automatisch lichtrijden. Na veel aanmoediging (en meer dwingende) toewijzingen van de aussie ging het steeds wat beter. Tot ik mijn onderbenen meer en meer naar achter moest leggen en weer was mijn balans zoek. Toch weer iets hervonden en kon/moest weer rechterop komen zonder de ligging van mijn been te veranderen. Denk niet dat dat helemaal gelukt is, maar zal allicht beter zijn dan het begin. Streven is uiteindelijk de stijgbeugelriemen in een verticale stand te krijgen en ook de hakken meer uitgedrukt. Door de sterke verandering van mijn beenligging ging mijn hak wat naar boven wat mij nog vergeven werd... poeh.. Daarna wat moeten doen om de impuls te controleren door het 'veren' van je lichaam in de ritme en impuls dat ik zou willen van Pablo. Nou, met mijn nieuwe houding denk ik niet dat daar nou veel van terecht is gekomen en Pablo had ook wat gewenning nodig van mijn nieuwe beenligging die meer naar achteren was.
Opmerking was nog gemaakt over mijn zadel. Lag wat laag aan de achterkant waardoor de beenligging te makkelijk naar de 'stoelzit' gaat. Voorstel was om het zadel achter op te hogen en de verwachting was dat ik dan makkelijker de goede houding aan kan nemen met mijn benen.

Een clinic die in principe bedoeld is voor het publiek is eigenlijk jammer voor een ruiter. Je krijgt zo relatief weinig goed de kans om het goed te doen en je wordt tenslotte (mis)bruikt om zijn verhaal duidelijk te maken naar het publiek. Hindert niet, strekking van het verhaal was mij wel duidelijk en genoeg huiswerk over. Wel jammer dat je daarbij niet de aussie in de bak hebt om je te helpen Knipoog .

Theoretisch gezien ga ik goed mee met zijn verhaal. Het overbrengen naar de praktijk is toch wel een heel ander verhaal, al klinkt het nog zo logisch.

Was zeker leerzaam, weet weer wat meer over het effect van een lichaam op het paard. Weet ook hoe vreselijk braaf mij Pablo toch is met zo'n evenement, ondanks hij toch heel graag liever eens kei hard wil galoperen door de bak zonder mij erop. Jammer dat ik niet aan toe kwam om te galoperen, is nu mijn gang geworden met het meeste 'gevoel' van effect van mijn lichaam op zijn beweging. Ach, wie weet de volgende keer.

Genoten van de kennis en humor van Richard Weis en zal zeker proberen vaker iets van hem te horen/lezen en zien.

Tevens nog een lekkere lunch genoten voor genodigden. Zo ook kunnen spreken met de notabelen van de KNHS en een korte babbel met Richard Weis.

Hoop dat de KNHS snel de foto's gaat opsturen en probeer ze dan op bokt te zetten. Cheese!

Misschien dat een bokker er ook nog bij was en verder kan vertellen wat er is gebeurt?? Waren toch zeker wel 500+ mensen in het publiek.


ynskje21
Berichten: 179
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-04 21:38

hai Eleonoor,
Ik heb je gezien vandaag bij de clinic. Ik vond het erg leuk en in teressant om te zien dat je uit je stoelzit naar een mooie effectieve zit ontwikkelde! ik vond ook dat je je nieuwe houding snel oppakte, hoewel het even in het begin even duurde voor je je balans-zit door had. daarna verbeterde je zit zienderogen. Je kunt zien dat je een ervaren ruiter bent met veel gevoel, want anders ahd je dit in drie kwartier niet voor elkaar gekregen! Ik vond van Richard dat hij het heel systematisch opbouwd om jou eerst een verlichte zit te laten voelen, dan lichtrrijden in die verlichte zt en uiteiendelijk doorzitten vanuit die verlicht zit in je nieuwe houding.
Ik heb ervan genoten. Niet alleen van jou maar ook van de andere combi´s.
Ik vond alleen Claartje van Andel erg irritant, ze vertaalde vaak verkeerd en maakte er een compleet eigen show van, mar goed dat heeft niets met jouw les te maken...
OVerigens vind ik ook dat aleedrie de paarden het super gedaan hebben... alledrie jong en dan zo door de baan petje af!

ynskje21
Berichten: 179
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-04 21:45

Je vroeg een verslag van de andere twee: het eerste meisje had vorig jaar haar rug gebroken en zat nu weer te paard!
Zij had het tegenovergestelde van jou: Onderbenen te ver naar achteren. Het zadel had echter ook het zwaartepunt te ver naar achteren en werd met een handdoek opgevuld (noodoplossing). Zij goode haar zit teveel tegen de achterkant van het zadel en moest dus meer naar voren in het zadel neerkomen met lichtrijden. Het paard vond et zichtbaar prettig, en ging mooi lopen.
De derde ruiter zat al netjes maar was te meegaand.... zij moest meer de leiding nemen aan het paard en het paard niet het tempo laten bepalen. Dat werd dus meer een rijles, maar ook erg interessant.
Ik vond Richard erg leuk, hij vertelt het op een normale manier en geen verheven gedoe.
Voor mij was het heel duidelijk te zien wat het effect is van de ruiter en het paard op hetgeen hij de ruiter laat doen.

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-04 23:12

Ehum, ervaren Bloos! Nou, pas op 28ste begonnen met rijden en op mijn 30ste eerste paard gekocht en ben nu 36..... Maar, super bedankt voor je compliment OK dan! Ik ben vrij kritisch op mijzelf, en er valt genoeg te verbeteren. De stoelzit heeft mij altijd al giga geergerd en opmerkingen van 'onderbeen naar achteren' heeft tot nu toe niet het gewenste effect gehad.

Die nieuwe houding is wel heeeeel moeilijk en hoop echt dat ik het geleerde nog kan copieeren zonder Richard in de baan.

Bedankt voor je verslag van de andere twee, de eerste heb ik helemaal gemist. Zij was wel helemaal in de wolken van haar les.

Pablo had tgv zijn blessure net een opbouw periode van 4 weken achter de rug met alleen draf onder de man. Was als de dood dat hij zich ging misdragen in de baan, maar gelukkig deed hij dit alleen op het parkeerplaats Clown Het is een paard die altijd wil blijven lopen, graag voor je wil werken en heel duidelijk aangeeft of je het goed of niet goed doet. En zo piep jong is hij niet meer, 7 jaar

IngridM
Berichten: 11826
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-04 10:15

Leuk verslag eleonoor ! Hoop dat ik volgende keer meekan, want dat klinkt wel erg interessant....Heb je nog iemand kunnen vinden om te filmen, want lijkt me wel interessant om zelf terug te kunnen zien....

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-09-04 20:56

Jammer dat het allemaal pas op zo'n laatste moment bekend was dat ik kon gaan en dus de extra vrijkaarten en lunch niet werd gebruikt. Was zeker heel interessant en helaas heb ik geen video camera kunnen lenen. Staat dus nu ook hoog op mijn wensenlijst... *LOL*
Wel heeft iemand in het publiek korte opnames gemaakt en zal hij een CD opsturen. Hoop echt dat hij het gaat doen en wat van mij erop staat. Plus dat er foto's gemaakt zijn door de KNHS die ik ook kan krijgen.
Probeer zeker nog een keer les te krijgen van Richard Weis, en hoop dat wel een camera erbij te hebben.

lkaw

Berichten: 522
Geregistreerd: 29-04-03
Woonplaats: Jaaa, in het pittoreske Middenmeer...... maar dan 6 km erbuiten....

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-04 22:11

Hoi,

Ook ik was 1 van de vele stuurluien (?) Knipoog aan de kant. Maar petje af hoor. Je zit verbeterde echt zienderogen. En we zaten allemaal met je mee naar voren Haha! (ik kreeg er bijna pijn van in mijn rug....).

Ik denk dat Richard het echt goed aanpakte bij jou. En je zag je gewoon verbeteren. Het moeilijkste is nu om dit vol te blijven houden (zoals je zelf ook al zegt). Ik denk wel dat het ook moeilijk voor je is om je benen naar achteren te houden, door de bouw van je zadel en dan vooral door de aanhechting van je zadelriemen (ik hoop dat je snapt wat ik bedoel). Als jij namelijk je kuit goed naar achteren brengt, ligt je beugelriem erg schuin naar achteren (ik ben niet echt goed in graden, maar misschien is er iemand anders die het ook heeft gezien Verward en ook goed in wiskundige termen is Knipoog ). Volgens mij heb je een passier zadel want die geven vaker "stoelzitten". Juist door die aanhechting. Een eenvoudige oplossing is, je beugelriemen iets terug brengen. Dat kan door een stukje tuinslang af te knippen en dat over de aanhechting te schuiven en daarna pas je beugelriem eraan. Dan ligt de beugelriem iets naar achteren en dat helpt je misschien een beetje om je been naar achteren te houden (zonder dat je echt heel veel kracht hoeft te gebruiken.... ).

Dit is alleen maar een tip. Een vriendin van mij had namelijk ook dit probleem en zij is daar toen echt beter door gaan zitten (met daarnaast natuurlijk ook lessen.... Knipoog )

Misschien kun je er iets mee. In ieder geval veel plezier en succes verder.

Linda

Dat je teweegbrengt is van meer belang dan wat je teweegbrengt (J.A. Deelder)
Neem het leven niet al te serieus. Je overleeft het toch niet. (E. Hubbard)
Don't waste time, or time will waste you (MUSE)


ynskje21
Berichten: 179
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-04 22:16

Citaat:
Een eenvoudige oplossing is, je beugelriemen iets terug brengen. Dat kan door een stukje tuinslang af te knippen en dat over de aanhechting te schuiven en daarna pas je beugelriem eraan


Dat snap ik niet... wil jedat eens nader uitleggen? Schuif je dan de riemne over dat stukje tuinslang? Of gaan de riemen achter de tuinslang? Maar dan is de aanhechting toch te kort?

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-09-04 23:10

Hmm, hiervoor had ik een stubben scandica en daarin had ik nog meer een stoelzit dan in deze Passier. Wel heb ik al bedacht dat ik voorheen altijd heel erg naar voren zat met mijn bovenlichaam, voornamelijk veroorzaakt door angst. Daardoor is vaak het zadel zo aangepast dat ik meer naar achteren zou gaan zitten. Denk dus dat ik eerst de oplossing ga zoeken in aanpassen van zadel (die moet nog zijn eerste opvulbeurt krijgen na aankoop 1,5 jr geleden) en de oefeningen van Richard. Ben benieuwd hoe mijn houding gaat verbeteren. Poeh, als ik jullie verhalen zo hoor vind ik het nog erger dat ik er geen video van heb... Bedankt voor jullie verslagen.

lkaw

Berichten: 522
Geregistreerd: 29-04-03
Woonplaats: Jaaa, in het pittoreske Middenmeer...... maar dan 6 km erbuiten....

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-04 09:31

ynskje21 schreef:
Dat snap ik niet... wil jedat eens nader uitleggen? Schuif je dan de riemne over dat stukje tuinslang? Of gaan de riemen achter de tuinslang? Maar dan is de aanhechting toch te kort?


Hoi Ynskje,

Nee, de riemen komen achter het stukje tuinslang. Je houdt altijd wel wat ruimte over. Het stukje tuinslang kun je zo lang en zo kort knippen als je wilt (zolang je beugelriemen er nog acher kunnen, anders wordt het wel heel moeilijk rijden Tong uitsteken ).

Het is altijd de moeite waard om eens uit te proberen en een stuk goedkoper als een nieuw zadel kopen , vooral wanneer dat zadel wel goed op je paard past.


Dat je teweegbrengt is van meer belang dan wat je teweegbrengt (J.A. Deelder)
Neem het leven niet al te serieus. Je overleeft het toch niet. (E. Hubbard)
Don't waste time, or time will waste you (MUSE)

Petri
Berichten: 92
Geregistreerd: 25-07-03
Woonplaats: Uden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-04 14:47

Hoi,

Leuk om het verslag te lezen van iemand die op het paard zat.
Ik zat op de tribune en heb met interesse de hele dag geluisterd.
Richard kan het inderdaad wel leuk vertellen. De vergelijking met de tangodans was heel goed gevonden en hij bracht dat erg grappig.
De oefeningen die we moesten doen waren ook leerzaam en vooral leuk.
Zeker als je om je heen keek naar al die mensen die met hun heupen moesten draaien.
Al met al een leerzame dag.

snuffel
Berichten: 218
Geregistreerd: 08-04-04
Woonplaats: Vleuten

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-04 14:57

Hoi, ik heb ook genoten zaterdag. Ook van jouw optreden. Allereerst: heel dapper dat je dat doet voor zo'n groot publiek. En ik kan mij aansluiten bij degene die zei dat iedereen mee naar voren zat. Ikke ook. En ik vond het heel knap dat je in zo'n korte tijd het toch voor elkaar kreeg. Ook mooi om te zien hoe de paarden (alledrie) reageerden op de veranderde houding van de ruiter.
Ik zou ook wel heel graag een lesje van Richard willen.... maar ja.
Eigenlijk zou er van de hele dag een video moeten zijn. Dat van die tango was alweer weggezakt bij mij, terwijl ik dat toch zo'n mooie vergelijking vond.
Het was in ieder geval een zeer geslaagde dag. En Eleonoor, bedankt voor je demonstratie!

*******

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-04 22:30

Kom net weer terug uit engeland. Bedankt voor de complimenten, straks ga ik nog naast mijn te ruime rijlaarsen lopen, ahum....
Heb afgelopen maandag nog even gereden, maar valt niet mee. Voornamelijk door de korte stijgbeugels, net of ik steeds naar voren donder. Kan wel goed opletten in de spiegels dat ik mijn onderbenen ver genoeg naar achteren hou. Valt dus nog niet mee.

Aimee

Berichten: 11805
Geregistreerd: 24-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 17:45

hè wat grappig, ik lees dit nu pas maar ik heb je zaterdag ook gezien!!!
Wat een verschil was er bij jou te zien zeg... OK dan!

Alles gaat weg! Nieuw LeMieux dekje, Veredus beschermers, drie keer gedragen Juuls wedstrijdjasje, Döbert en Stübben hoofdstellen, Neue Schule en andere bitten, Trust flexi watertrens, dekens, Schleese dressuursingels.

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-04 23:21

Wow! Bloos!

astridh

Berichten: 2635
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: nh

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 06:15

Leuk om te lezen, ik had echter nog nooit van die goede man gehoord (gebrek aan mijn opvoeding blijkbaar Haha! ). Uit de berichtjes haal ik dat de zit van de ruiter en de invloed daarvan op het paard het stokpaardje van deze man en het kernpunt van de clinic was. Misschien kunnen jullie (eleonoor en/of degenen die er geweest zijn) daar nog iets dieper op in gaan. Waren er dingen echt anders dan gangbaar in de dressuur?

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-04 11:55

Nou, echt anders wat technieken betreft niet. Sterker nog, hij refereerd graag naar oude duitse meesters (eentje specifiek maar ben zijn naam vergeten). Het gaat met om de methode hoe Richard het brengt waardoor het 'anders' klinkt. Ten eerste een australier die europeanen wel effe gaat vertellen hoe ze moeten zitten en met zijn bijbehorende humor.

En wat is gangbaar? Er zijn hier op bokt duidelijk twee kampen (LDR of juist 'klassiek', what ever that may be), en voor welke kamp is dan RW gangbaar? Geen idee.

Hij gaat ook niet een bepaalde techniek aan de 'man/vrouw' brengen. Maar laat iedereen voelen hoe zijn of haar lichaam wat voor invloed heeft op het paard. Zijn standpunt is ook, eerst de ruiter vormen en dan pas via de ruiter het paard. Voorbeeld, als een ruiter naar binnen hangt in een wending, zal het paard ook naar binnen gaan hangen en de bocht afsnijden. Klinkt heel simpel, maar de uitvoering is het toch weer niet. Je denkt dat je recht zit, maar toch niet Knipoog. En eigenlijk is dat de kracht van RW dat hij dingen zo simpel en eenvoudig kan uitleggen dat het je dan ook beter duidelijk is dat het uiteindelijk een beter resultaat gaat geven.

Wat hij trouwens wel onderricht wat rijden betreft is de overgangen, iets wat ik niet bij anderen heb gehoord. Overgangen terug ga je in de gang waar je in zit het tempo aanpassen aan de gang waar je naar terug gaan. Dus van galop naar de draf ga je je galop verzamelen zodat de tempo gelijk is aan de draf waar je naar toe wilt. Is de tempo dan goed, dan de overgang inzetten. Frapant is dat de overgang veel soepeler en voorwaartser gaat, je hebt niet zo'n abrupte overgang. Dit geldt dus ook van draf naar stap. Wel opletten dat de actieve drang naar voren dus blijft, dus niet inelkaar storten en voila, overgang is goed....

Waar hij ook enorm aan kan ergeren is de ruimte die de ruiters soms overlaat aan het paard om het paard het initiatief te laten nemen. Dus, ho is ho en niet blijven dribbelen op de plek. Stil staan is stil staan, niet drammen naar voren of naar achteren (was zo druk bezig met luisteren naar hem dat ik dus geen aandacht had voor Pablo, oops). En hier komt dat ook het verhaal van die tango naar voren. De tango is een dans waarbij de man de vrouw leidt. De vrouw volgt dus onvoorwaardelijk de man, pas dan is de dans perfect. In vergelijking met rijden moet dus het paard onvoorwaardelijk de ruiter volgen om zo een perfect een geheel te krijgen. Pas als dit volledig is bereikt krijg je dus zoiets als het 'Anky' effect, perfecte harmonie tussen paard en ruiter. Er zit dus een stuk vertrouwen in van het paard naar de ruiter, maar die moet dus opgebouwd worden door de ruiter.

Zoals je dus leest, het is niet een bepaalde methode, maar meer een manier om het uit te leggen waardoor je vaak het 'o, ja, zo zit het' effect gaat krijgen. Plus dat hij duidelijk dingen kan uitleggen waarbij je het gevoel gaat krijgen, 'zo wil ik het ook'. Want wie wil niet in perfecte harmonie je paard rondsturen? En om dat te doen zal je dus je houding en zit moeten optimaliseren.

ynskje21
Berichten: 179
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 12:51

Ik vond dat hij juist wel een andere benadering heeft. Zoals bij jou met de stoelzit. Veel instructerus komen niet verder dan "onderbenen naar achteren" en bij jou ging hij je hele lichaam gebruiken om de stoelzit te veranderen. Een stoelzit wordt nl niet veroorzaakt door onderbenen maar door de houding van het hele lichaam. Ik vond dat wel goed en dus ook effectief!
Het verlagen van tempo voor de échte overgang is klassiek, ik heb dat wel vaker gehoord bij ander instructeurs.
Ja en de gehoorzaamheid vond ik oko wel goed dat hij het daarover over had. Ruiters zijn vaak zo onduidelijk naar hun paard toe, waardoor de miscommunicatie toeneemt en daardoor het paard het initatief gaat nemen. Niet omdat het een rotbok is maar omdat hij in zijn gedrag of de leiding neemt, of weggeeft. Als de ruiter dus onduidelijk is dan neemt hij de leiding maar...

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-04 23:53

Ynskje21, wat jij zegt over aanpak en hoe je het zegt klopt helemaal. Ja, het gaat om de andere manier van aanpak en het klopt dat al meerdere naar me hebben geroepen om mijn onderbenen naar achteren te brengen. Juist zijn complete methode om het probleem goed aan te pakken is vele malen effectiever!!

Aimee

Berichten: 11805
Geregistreerd: 24-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-04 00:55

Eleonoor schreef:
En wat is gangbaar? Er zijn hier op bokt duidelijk twee kampen (LDR of juist 'klassiek', what ever that may be), en voor welke kamp is dan RW gangbaar? Geen idee.


Dat vind ik dus een van de mooiste dingen van Richard Weis; hij is geen aanhanger van één van beide 'kampen' maar gebruikt van beide methodes de beste punten en combineert zodoende op een imo waanzinnig goede manier klassiek met LDR. Bij mijn weten is er geen ander die dat op zijn wijze doet... OK dan!

Alles gaat weg! Nieuw LeMieux dekje, Veredus beschermers, drie keer gedragen Juuls wedstrijdjasje, Döbert en Stübben hoofdstellen, Neue Schule en andere bitten, Trust flexi watertrens, dekens, Schleese dressuursingels.

wauweltje

Berichten: 264
Geregistreerd: 13-02-03
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 11:41

Ik ben bij Richard Weis geweest in Schoorl, en ik vond het fantastisch. Veel humor en het belangrijkste, hij kon aantonen waarom het zo belangrijk was, om goed te zitten. Hij kon het je laten zien en voelen. Waardoor je toch een beter inzicht krijgt. Ik heb inmiddels het verhaal, een gedeelte natuurlijk, aan mijn eigen lesklanten verteld. En zijn verhaal is dus duidelijker, waardoor je dus echt de ruiters anders ziet gaan zitten. Het klassieke verhaal wat je op je opleiding leert is natuurlijk grotendeels hetzelfde, maar door zijn verhaal is het een heel stuk duidelijker.
Hij verdeeld de zit onder in twee begrippen:
1.De balans van de ruiter, heel belangrijk om het paard niet in de weg te zitten.
2.Hoe je moet bewegen om met het paard mee te gaan, in de richting waarin het paard zich beweegt (even de nederlandse vertaling).
Vooral het tweede gedeelte, levert verassende informatie op, die eigenlijk voor mij, vrij nieuw was.
Fantastisch verhaal met veel humor verteld, waardoor je echt een fantastische clinic meemaakt, een aanrader dus, voor eigenlijk iedereen.
Hij verteld ook heel duidelijk, dat het niet uitmaakt wat voor onderdeel je uitvoert in de paardensport. Deze twee begrippen zijn voor iedere ruiter zeer belangrijk.
OK dan!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AmyJamess, carina, estell__, fransje23, GoogleAdsense, Maanon_, onpaard, rien10, Rijsa, StonedRomy, Symke, xRooss en 76 bezoekers