* Apart soort hoefkatrolontsteking?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Concorde

Berichten: 6692
Geregistreerd: 14-08-01
Woonplaats: Klein dorpje in Twente

* Apart soort hoefkatrolontsteking?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-04-02 18:47

Een vriendin van me heeft de laatste tijd nogal wat ellende met haar paard.

Beestje was kreupel nadat ze er iets meer mee gesprongen had, en zich misschien heeft verstapt in de wei.
We zijn toen met m naar de veearts geweest. Die heeft foto's gemaakt, en kwam tot de conclusie dat het paard lichte verkalking had in zn kraakbeen, onderin de hoef.
Daardoor kon het paard gaan kreupelen, maar hij kon ook zn banden hebben verrekt.

Anyway, ze moest dus 2 weken met m stappen, en daarna moest hij weer goed lopen. Maar hij liep dus niet goed...
Ze is toen met hem naar een gespecialiseerde paardenarts geweest. Bleek dat het beestje hoefkatrol had, maar dat was niet op de foto te zien. Dus nog in een heel lichte vorm. Het paard wordt nu een paar x ingespoten met iets dat zeg maar de boel een beetje moet 'smeren'.

Ik had echter nog nooit gehoord over deze soort hoefkatrolontsteking. Weet iemand daar iets over? Hoe is de toekomst voor zo'n paard? Kun je er zelf misschien nog iets aan doen? (iets voeren ofzo)

alvast bedankt!


chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-02 04:27

Dus het is eigenlijk niet op de foto's te zien? Correct me if I'm wrong. Dan is dit klinische hoefkatrol. Naar mijn mening is dit een slap aftreksel als de medici niet meer weten wat het zou kunnen zijn. Mijn tip, een second opinion. Ik geloof nl nooit in klinische hoefkatrolontsteking.

Novelle
Berichten: 999
Geregistreerd: 19-02-02
Woonplaats: Harderwijk

HKO

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-02 08:58


Kiekeboe

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 08:20

Klinische hoefkatrol wordt gediagnosticeerd (als het goed is natuurlijk) wanneer het paard pijn heeft in z'n voet zonder er een afwijking te zien is op foto's. Net als bij ons het probleem zou zijn met een verstuikte enkel bv. Dat heeft niets met rijden ofzo te maken. Het mankende paard krijgt een verdovende inspuiting in z'n voet die enkel en alleen z'n voet verdooft. Stopt het paard nu met manken dan kan je stellen dat het paard pijn heeft in z'n voet natuurlijk. Is er dan geen radiografische afwijking te zien dan spreekt men van klinische hoefkatrol. Met radiografie kan je alleen afwijkingen in beenderige structuren zien, en er zit natuurlijk veel meer in zo'n hoef. Gesteld wordt dat er een afwijking van bv gewrichtsbandjes of andere weke structuren is die je niet op radiografie kan zien. Met bv een scanner zou dat misschien wel mogelijk zijn, maar dat is nu eenmaal te duur.

Een goede ruiter kan een paard misschien zo rijden dat hij z'n pijn minder gaat tonen (door harder aan te pakken, alle concentratie te eisen) maar dat lost zijn pijnprobleem niet op, zonder ruiter zal hij het blijven tonen, anders is het geen hoefkatrol. Spijtig dat er met zo'n praktijken grof geld wordt verdiend. Mensen zoeken een oplossing voor een onoplosbaar probleem en grijpen zich vast aan de eerste de beste die beweert dat het kan worden genezen. We zullen zien hoe lang het duurt eer het gezond verstand weer bovenkomt....

Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 11:40

Nou Zannekin, je hebt dus GEEN gelijk. Ik zie dagelijks de praktijkvoorbeelden lopen, die al jarenlang het medische circuit doorlopen hebben en waar artsen behoorlijk aan verdiend hebben.

De paarden begonnen pas goed te lopen toen er op een andere manier mee gereden werd, methode Antoine de Bodt. De paarden zijn een stuk rechter, beter ontwikkeld en minder dwars.

En..... geen dag meer kreupel! Als dit geen bewijs is.... Verward

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 11:59

Zannekin

Zou jij mij kunnen uitleggen waardoor hoefkatrol ontsteking ontstaat.
Bedankt.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 12:17

Wel Mieke,
wat ik lees op die website: paarden die na RX als diagnose hoefkatrol kregen: dat is dus geen manier van diagnose stellen, alles begint bij een goed klinisch onderzoek. Is een paard mank bij klinisch onderzoek en niet meer mank na verdoving van de voet, dan heeft het paard pijn in z'n voet, geen twijfel. Als een paard mank loopt (kan teugelmank zijn: zo noemen wij wat die man behandelt) en er wordt enkel een foto genomen waarna een diagnose volgt dan is dat geen goede geneeskunde en zullen er fouten gemaakt worden.
Heel makkelijk om hoefkatrol als probleem te nemen: er is veel onderlinge variatie van het katrolbeentje: een paard met foto's die niet perfect zijn kan helemaal geen probleem hebben en niet lijden aan hoefkatrolontsteking. Het beoordelen van zulke foto's is zeeeeer moeilijk.

Chantal: de oorzaak kent men niet goed, er zou een genetische factor zijn. Het katrolbeentje in de hoef vertoont afwijkingen (maar zoals gezegd ook bij gezonde paarden ziet men soms "afwijkende" foto's, dit hangt van de beoordeler af). Over dit beentje loopt de diepe buigpees. Men veronderstelt dat de buigpees "schuurt" over het beschadigde katrolbeentje en zo pijn veroorzaakt. Het is dus blijkbaar een vorm van slijtage.

Tim VDH

Berichten: 195
Geregistreerd: 08-05-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 12:42

Zannekin,

De paarden die bij Antoine komen zijn allemaal grondig onderzocht door dierenartsen. Meestal zelfs door meer dan één.
Röntgenfoto's worden meestal slechts genomen als de klinische diagnose (buigproeven, lage anesthaesie) positief is.

En inderdaad hebben deze paarden pijn in hun hoeven, dat mag wel duidelijk zijn. Volgens Mr. De Bodt is die pijn echter geen gevolg van een aandoening in de hoef, maar louter van een overbelasting. En het opheffen van die overbelasting (door correcte training) zorgt ervoor dat het paard bijna onmiddellijk niet meer kreupel loopt enerzijds, en dat de ontsteking die bestaat kans krijgt om te genezen.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 12:57

Het is verkeerd die paarden te evalueren onder de man. Een paard dat in vrijheid mank loopt en pos. reageert op lage anaesthesie heeft pijn. Een goede ruiter kan een paard dat licht mank is daar wel "doorrijden", geen twijfel daarover maar hem niet genezen. Ik wil wel eens een paard met werkelijk hoefkatrol, mank aan de hand, bereden niet meer mank, de volgende dag weer in vrijheid zien lopen: ik durf te wedden dat er niets veranderd is. Hoefkatrol is ook vaak een probleem dat vermindert terwijl je rijdt of beweging geeft, net als bij arthrose. Na rust zit je weer met hetzelfde probleem.
Verkeerd om alles wat die man behandelt hoefkatrol te noemen en zeker verkeerd om te beweren dat het ligt aan de stijfheid, gewichtsverdeling etc... op enkele teugelmanke uitzonderingen na (die dus in vrijheid niet manken). Het is die man gegund hoor, en als eigenaars daar duur voor willen betalen moeten ze het zelf weten, vroeg of laat verdwijnt de hocus pocus errond en wordt er weer iets anders beweerd....
als student geneeskunde zou je beter mogen weten: toch niet van plan om orthopedie te gaan doen zeker? Lachen Lips are sealed

Tim VDH

Berichten: 195
Geregistreerd: 08-05-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 13:36

Zannekin,

Inderdaad kan je een paard als handige ruiter ook doorheen kreupelheid loodsen, maar dan zit je inderdaad met het probleem dat het de volgende dag mogelijk nog erger is. Dit is NIET het geval bij ons. En een paard die kreupel is op de wei is nadien ook op de weide niet meer kreupel.

Dat jij niet openstaat hiervoor is jouw keuze. Toch berust deze keuze niet op rationele elementen.

Bovendien is Antoine naar mijn weten de enige waarbij je niet moet betalen als je paard niet genezen is na een maand. Zoek mij maar eens een dierenarts die dat wil doen! Of zoek maar eens zo'n paard dat Antoine niet kan helpen. Durf je die weddenschap aan?

Ook sta je niet open voor de ervaringen van mensen, onderandere op Bokt die duidelijk veel positiever hier tegenover staan en die ZELF ondervonden hebben wat die training kan doen voor hun paard.

In plaats van je hiertegen te kanten zou je beter eens afvragen of het misschien toch wel eens zou kunnen kloppen. En dan zou je bijvoorbeeld eens naar referenties kunnen vragen. En dan zou je die paarden ook eens kunnen gaan opzoeken. En DAN zou je je conclusie hier maar eens opnieuw moeten formuleren. Ik ben benieuwd of je zo wetenschappelijk genoeg ingesteld bent. Of je de uitdaging aandurft.
Wees dus voorzichtig voor je tegen mij beweert dat ik als student geneeskunde beter zou moeten weten.

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 13:43

Nou, enige tijd geleden ben ik dus zelf eens gaan kijken naar de heer De Bodt, ik vond het zeer interessant en ik ben altijd wel geïnteresseerd in dit soort zaken. Het viel mij op dat het paard idd zuiver ging lopen. Op de ene manier is het wel een logische redenering. Bij overbelasting komt er regelmatig een slijtage vorm naar boven en dit is mijn inziens een logisch proces. Kijk, als iemand zijn paard met deze trainingsmethode kan helpen en de hoefkatrol is zichtbaar op de foto's en het takelt niet af, dan lijkt het mij toch een teken dat de training helpt. Verder wil ik nog even door gaan op de klinische hoefkatrol. Bij de anasthesie is het idd zeker dat het paard in het hoefkatrolgebied pijn heeft. Maar ze kunnen niks zeker zeggen, omdat ze gewoon niet weten wat het is. Wel kom je er op die manier makkelijk vanaf. De diagnose is gesteld en zo je het zelf wil kan je paard misschien wel naar de slacht. Dit is de redenen waarom ik het ook nooit eens met de diagnose klinische hoefkatrol.

Esther

Berichten: 4142
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 15:47

Mijn paard was ook kreupel, en de pijn zat in de hoef. Gelukkig had ik het jaar daarvoor foto's laten maken bij de aankoop. De situatie in zijn hoef was niet verandert, dus geen hoefkatrol. En toch die pijn in de hoef, was dus naar alle waarschijnlijkheid irritatie van de peesaanhechting.
Ik was blij met de foto waarmee ik kon vergelijken omdat hij niet helemaal goed is op de foto's, maar hij had er eerder nog geen last mee en heeft hij nu ook niet meer.
Pijn in de hoef hoeft dus niet altijd hoefkatrolontseking te zijn!!

Over die manier van de Bodt, kan me goed voorstellen dat het werkt. Zelf heb ik lang last gehad van mijn knieen, door een andere manier van lopen, andere spieren trainen heb ik er nu veel minder last van. Waarom zou dit dan ook niet bij paarden werken?

Sprakeloos


Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 17:07

Tim VDH schreef:
Zannekin,

Ook sta je niet open voor de ervaringen van mensen, onderandere op Bokt die duidelijk veel positiever hier tegenover staan en die ZELF ondervonden hebben wat die training kan doen voor hun paard.

In plaats van je hiertegen te kanten zou je beter eens afvragen of het misschien toch wel eens zou kunnen kloppen. En dan zou je bijvoorbeeld eens naar referenties kunnen vragen. En dan zou je die paarden ook eens kunnen gaan opzoeken. En DAN zou je je conclusie hier maar eens opnieuw moeten formuleren. Ik ben benieuwd of je zo wetenschappelijk genoeg ingesteld bent. Of je de uitdaging aandurft.
Wees dus voorzichtig voor je tegen mij beweert dat ik als student geneeskunde beter zou moeten weten.


Ben nog altijd op zoek naar wetenschappelijke referenties maar kan ze nergens vinden..... Ik blijf erbij dat de paarden die hij kan helpen geen hoefkatrolontsteking hebben. Worden die paarden opgevolgd door de jaren heen? Je kan er misschien iets wetenschappelijk van maken. Misschien is het wel nuttig om autopsie te doen wanneer die paarden sterven om te zien of er werkelijk voetafwijkingen zijn.
Positieve getuigenissen hoor ik ook van handoplegging en waarzeggers, daar zal je ook wel mee te maken krijgen, hopelijk sta je er dan even open tegenover.
Een paard loopt 23 uur per dag zonder ruiter en max 1 uur met ruiter. Op clinics zijn die paarden in een half uur genezen (of een maand???) op die tijd kan je nog geen andere spieren ontwikkeld hebben om het gewicht te verplaatsen. Een dressuurpaard doet daar jaren over. Dressuurpaarden die veel gewicht op de achterhand dragen (en rechtgericht) zijn dan ook ongevoelig voor hoefkatrol waarschijnlijk....
Wetenschap is heeeeeel iets anders....

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 18:30

Ik heb de site van de Both ook eens bekeken en wat mij opviel is dat de paarden correct gereden werden. Dus helemaal niet anders dan dat een "normaal" mens hem zou rijden. (dwz: recht (daar draait het voornamelijk om), op 4 benen.) Naar mijns inziens (hoop dat ik het goed geschreven heb) hoor je een paard zo te rijden!!!! Een paard dat je anders rijdt, krijgt problemen en als zo'n beestje al wat gevoeliger op zijn hoeven is gaat hij kreupel lopen.
Om het kort (en naar mij idee ook redelijk bot) samen te vatten: een paard wat (al dan niet) klinische hoefkatrolontsteking heeft wordt niet op een correcte manier gereden!!! Ga je zo'n paard beter berijden, dan zal zijn pijn minder worden omdat hij zijn voorbenen gelijkmatig gaat belasten en ontlasten (omdat hij meer op zijn achterbenen gaat lopen) Ik hoop dat het allemaal nog te volgen is.

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

Tim VDH

Berichten: 195
Geregistreerd: 08-05-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 18:36

Ik denk niet dat het onze taak is om dit onderzoek te voeren. Dat zou onze geloofwaardigheid toch niet verhogen. Tot nader orde hebben wij hieromtrent nog geen aanbiedingen gekregen. Dit is ook geen prioriteit voor de dierenartsen. Zij staan niet te springen om hun broodwinning te verliezen.
Wat betreft opvolging. De meeste paarden volgen wij inderdaad omdat die mensen simpelweg klant blijven. Het eerste paard dat Antoine getraind heeft met dit probleem is inmiddels al 11 jaar geleden, dus ik denk wel dat we dat op langere termijn kunnen volgen hebben.

Jij wil dus beweren dat de paarden die wij behandelen GEEN hoefkatrolontsteking hebben? Die redenering begrijp ik niet helemaal. Wij stellen zelf geen diagnose. Als paarden bij ons komen met hoefkatrol, dan is dat omdat een dierenarts die diagnose gesteld heeft. Beweer je dan dat al die dierenartsen dan verkeerd zijn? Bedoel je dan dat de dierenarts bij Mieke bijvoorbeeld een verkeerde diagnose stelde?
Als je dus zegd dat de paarden die bij ons komen met 'hoefkatrol' toevallig geen geen hoefkatrolontsteking hebben, dan is dat m.i. een rechtstreeks verwijt naar al die dierenartsen.

Overigens is hoefkatrol inderdaad een ruim begrip en komen er paarden bij ons die soms 'klinisch' hoefkatrol hebben, of soms klasse 3 of 4. En sommige paarden zijn nauwelijks kreupel, andere kunnen amper stappen. Het zijn niet wij die de term hoefkatrol op die paarden plakken. Wij zorgen er enkel voor dat ze geholpen kunnen worden.

Bovendien heb je niet goed gelezen wat ik daarnet geschreven heb. Ik heb nooit beweerd dat een paard genezen is na een half uur. Wel kunnen we op een half uur tijd een paard perfect rechtrichten en de overbelasting doen verdwijnen. En dat is in de praktijk voldoende om het paard niet meer te doen manken. Uiteindelijk gaat het over honderden kilo's die je beter verdeelt over de vier benen.
Maar uuiteraard is een paard niet na een half uur genezen. Daar gaat meer tijd over. Het is vooral het consequent voortzetten van de juiste trainingsmethode die belangrijk is.

Wat betreft die waarzeggers en handopleggers, daar heb je inderdaad een goed argument. Maar paarden liegen niet en zijn niet subjectief beïnvloedbaar door mooipraaterij. Een paard dat niet mankt, mankt niet,... zo simpel is het.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 22:33

Tim VDH schreef:
Ik denk niet dat het onze taak is om dit onderzoek te voeren. Dat zou onze geloofwaardigheid toch niet verhogen. Tot nader orde hebben wij hieromtrent nog geen aanbiedingen gekregen. Dit is ook geen prioriteit voor de dierenartsen. Zij staan niet te springen om hun broodwinning te verliezen.

Ik begrijp niet waarom het jullie geloofwaardigheid niet zou verhogen. Het is niet de taak van privaat dierenartsen om zulke onderzoeken te organiseren; enige medewerking hieromtrent van universiteiten zou de geloofwaardigheid toch wel kunnen verhogen. Wat is er wereldwijd bekend van deze therapie of zorgt België voor een primeur? Dierenartsen verliezen hun broodwinning niet als ik het goed begrijp, want de meeste paarden die jullie behandelen zijn afgeschreven door dierenartsen en zelfs eerst GRONDIG onderzocht. Hebben jullie al een paard behandeld dat door een van onze Universiteiten is afgeschreven (die daaromtrent toch meer ervaring hebbben, met hengstenkeuringen etc...).
Leuk voor jullie dat het zo goed werkt, maar zou je ook een sportpaard kopen dat "ooit" positief is getest voor hoefkatrol.
Mijn vraag blijft: goedgetrainde dressuurpaarden waarbij dus de voorhand weinig belast wordt, zijn minder gevoelig aan hoefkatrol?? Dat moet toch makkelijk na te gaan zijn....... of gaat die theorie niet op?

liset
Berichten: 25
Geregistreerd: 26-01-02
Woonplaats: Spijkenisse

hko

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-02 22:57

Na het een en het ander gelezen te hebben op bokt over hko wil ik toch ook iets zeggen.
Ook ik heb een paard met hko en iedere eigenaar met ook zo`n paard kan mijn gevoelens misschien wel begrijpen.
Na eindeloos tobben en heel veel verdriet wist ik ook niet meer wat ik met mijn paard aan moest. Volgens de DA was hij zo goed als afgeschreven, maar misschien dat het met veel geluk nog iets zou worden.
Ik heb dus alles op alles gezet om te kijken of het nog wat zou worden. Ik heb alles gelezen over hko wat er was, heb een goede smid gezocht, heb de homeopaat erbij geroepen en verder vanalles verzonnen om hem het leven maar gemakkelijk te maken.
Het heeft een jaar geduurd voor hij weer een beetje fatsoenlijk kon lopen,maar uiteindelijk is het toch gelukt. Maar de onzekerheid over hoelang dit nog zou duren speelde nog altijd in mijn hoofd. Zo kreeg ik ook verhalen te horen als," Na 2 of 3 jaar is het gebeurd met hem en langer houdt hij het niet uit"en "je kan ook nog zijn zenuwen doorsnijden" doen vreselijk zeer. Je ziet de problemen weer terugkomen, maar wanneer? En wat dan? En waarom liep hij eerst kreupel? En waarom loopt hij nu dan goed? De vragen werden maar niet beantwoord en niemand die me daarbij kon helpen. Na veel gezoek op internet bij ik bij de clinics van Antoine de Bodt uitgekomen en aangezien ik een nogal nuchter persoon ben, dacht ik "Kom, ik ga eens kijken wat dat voor een flauwekul is." Ik had toch niets meer te verliezen.
Ik ben s'middags in Lunteren geweest en heb met de eigenaren van de daar aanwezig paarden gesproken. Tot mijn stomme verbazing waren alle aanwezig paarden ( een stuk of 10) linksvoor kreupel. De mijne ook.
Toen begon de uitleg van Antoine. Alle problemen die ik met mijn paard had( hij kon geen linkerbochten lopen en keek steeds naar rechts) werden daar besproken. Het leek wel of Antoine het over mijn paard had zonder het zelfs maar gezien te hebben of zelfs maar van zijn bestaan af te weten. De uiteindelijke uitleg is hard. Je rijdt je eigen paard kreupel.
Als je dat kan accepteren kan je ook iets aan doen. Hij geeft ook uitleg hoe je dat dus kan voorkomen. En daar ben ik dus elke dag mee bezig.
Of anderen vinden dat het onzin is of niet, kan mij niet meer boeien. Ik ben nog steeds bezig om mijn paard van de hko te redden en ik hoop dat het lukt. En tot nu toe gaat dat goed.
En daar ben ik ontzettend blij mee en mijn paard ook.

Na in Uden een les van hem gevolgd te hebben, ben ik er ook achtergekomen dat dit de lessen zijn die ik na 10 jaar paardrijden zoek.
Zonder geruk en gesleur, zonder slof, tiedeman teugel, elastieken en andere hulpmiddelen, door correct rijden je paard aan de teugel krijgen.
Misschien is aan de teugel vragen hier een betere uitdrukking.
Ik ben bij de eerste les rijtechnisch volslagen afgebrand door Antoine( op een vriendelijke manier), maar ik heb dat er allemaal voor over.
11 mei ga ik weer, ik kijk er nu al naar uit.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-02 07:34

Perfect dat jij daar goed mee geholpen bent. Die meneer is volgens mij iemand die heel veel van paarden weet en ze ook super ontspannen kan rijden en lesgeven blijkt ook, die mensen zijn goud waard.
Ik denk dat hij ivm mankproblemen goed zou samenwerken met dierenartsen en een aanvulling vormen op andere therapieen.
Ik word alleen groen, geel allergisch aan mensen die plots de waarheid in pacht blijken te hebben (wat wel in de website naar boven komt, vind ik). Dierenartsen zijn uit de mode: dat is een feit in het sportgebeuren heden ten dage, en waarschijnlijk is dat ook wel ten dele hun eigen schuld; ze zijn niet op de kar gesprongen met de komst van moderne therapieen (magneetveld bv) en algemeen de fysiotherapie. Er is een leegte gekomen en sommigen maken daar handig gebruik van om die plaats in te vullen al dan niet met dingen zoals handoplegging.
Tim: paarden zijn wel objectief maar hun baasjes niet. Als je hocus pocus doet met een paard en je zet hem dan 6 weken op de wei is het dan de handoplegging die het hem doet? Ik ken iemand die aan de flanken (buitenkant) voelt dat een merrie (die nooit hengstig werd gezien) binnen de 2 weken hengstig zal worden en ze daarna in een box naast een hengst zet. Is dat dan een positief resultaat na handoplegging? Deze dingen gebeuren in werkelijkheid.
De boodschap is om nuchter te blijven en je niet halsoverkop je laten meesleuren met mensen die het "wel allemaal kunnen", maar de dingen met een korrel zout nemen en weten dat je paard uit hetzelfde materiaal bestaat als de mens en dus niet anders reageert op therapieën als wij dat zouden doen. Vergeet de hocus pocus en bekijk de zaken nuchter en hoe ze in werkelijkheid zijn.

Tim VDH

Berichten: 195
Geregistreerd: 08-05-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-02 12:32

Zanikken,

Er zijn inderdaad al heel wat paarden zowel uit Utrecht als uit Gent bij ons gekomen. Het is dus niet zo dat die paarden enkel door derderangsdierenartsen onderzocht werden Knipoog

Wat betreft die theorie over dressuurpaarden, die gaat inderdaad helemaal op. Maar enkel als het dan gaat over de echte topruiters. Dat is trouwens de reden waarom Antoine zich gaan interesseren is over hoefkatrol.
Zelf heeft hij nooit zo'n paard gehad in 30 jaar professioneel paarden trainen. Ook bij zijn leermeesters zoals Oliveira, Von Neindorff, Bemelmans,... bleek dit probleem niet te bestaan. Een bereider van Von Neindorff heeft dat onlangs nog bevestigd. En hoeveel paarden worden daar niet jaar in, jaar uit getraind? Dit moet niet moeilijk zijn om na te gaan. Of je moet Van Grunsven maar eens vragen hoeveel paarden zij al met hoefkatrol heeft gehad?
Daarentegen kennen wij nu een heel aantal mensen die meerdere paarden na mekaar gehad hebben met hoefkatrol. Lijkt me toch niet mogelijk dat dit enkel op toeval berust?

Overigens klopt wat Liset zegt ook. 8 op de 10 paarden zijn rechtsgebogen. Wel 8 op de 10 paarden zijn linksvoor kreupel. Ook toeval?

Of ik een paard zou kopen waar de diagnose hoefkatrol bestaat? Dat doet Antoine regelmatig. Maar de prijs zal dan in verhouding moeten zijn. Dat verslag, daar raak je nooit meer vanaf, hoe zuiver het paard ook loopt nadien.

Of België voor een primeur zorgt? Ik denk het wel. Naar mijn weten heeft nog niemand anders hem dit voorgedaan.

Wat betreft de zaken nuchter te bekijken, daar geef ik je volkomen gelijk in. Maar dat wil niet zeggen dat je dan alles van op voorhand al moet veroordelen.

Citaat:
"Men veronderstelt dat de buigpees "schuurt" over het beschadigde katrolbeentje en zo pijn veroorzaakt. Het is dus blijkbaar een vorm van slijtage."

Probleem is misschien dat je vanuit deze veronderstelling uitgaat, en van daaruit besluit dat hoefkatrolontsteking ongeneeselijk is. En dat dus iedereen die beweert daar iets aan te kunnen verbeteren zowieso een valse profeet is. Inclusief Mr. De Bodt.
Maar je vergeet daarbij dan wel dat het nog steeds om en veronderstelling gaat.

Aangezien je zelf naar ik begrepen heb dierenarts bent wil ik toch nog eens de mening van dierenarts Paul Naullaerts hier weergeven
Citaat:
We moeten als wetenschapper open staan voor deze nieuwe benadering van kreupele paarden waar na grondig onderzoek niet zwart op wit kan bewezen worden wàt er precies fout gaat. Misschien zijn onze klassieke onderzoeksmethoden ontoereikend, misschien begingen we in het verleden de fout oorzaak en gevolg door elkaar te haspelen of bewegen we ons nu op glad ijs door een aantal vanzelfsprekendheden in twijfel te trekken? Feit is dat ikzelf al meermaals stomverbaasd heb moeten toekijken wanneer een aanvankelijk kreupel paard na doorverwijzing naar Antoine De Bodt, zich uiteindelijk correct gedraagt in de drie gangen. Als dit resultaat er is moeten we durven onze aanvankelijke diagnose in twijfel te trekken. In deze materie heb je maar ongelijk als je een punt zet achter het paard."


Stof tot nadenken genoeg zou ik zo zeggen Knipoog Misschien moet je toch maar eens naar een clinic of lesdag komen kijken?

Groetjes,
Tim.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-02 13:06

Ten eerste: als je je paard fatsoenlijk rijdt is de kans veel minder dat ie geblesseerd, versleten of beschadigd raakt. Dat geldt ook voor hko, behalve de erfelijke factor, die kun je er niet uit rijden. Dat rechtrichten een van de basisprincipes in de africhting is, dat heeft De Bodt niet uitgevonden, dat bestond altijd al.
Ten tweede: de discussie over scheefgaan en rechtrichten heb ik ooit al met Tim gevoerd en toen is gebleken dat hij niet precies wist wat scheefgaan is en hoe je recht moet richten.
Ten derde: het is inderdaad waar dat er een hoop kwakzalvers met veel geld heen lopen terwijl problemen niet opgelost zijn. De klant laat zich te makkelijk verleiden door schijnresultaat.

Dat het merendeel van de paarden van nature scheef is, dat is waar. Echter niet 8 van de 10, maar 10 van de 10 neigen tot scheefheid. Het is altijd aan de ruiter om daar iets mee te doen. Dat volgens De Bodt (of TIm in dit geval) dan ook 8 van de 10 paarden links kreupel is, kan toeval zijn, maar hoe zit het dan met de paarden die op 2 benen kreupel zijn (links en rechts)?

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-02 15:56

Inderdaad Lovely. Paarden met hoefkatrol zijn vaak aan beide benen mank en hebben gewoon een pijnlijke, verkorte gang. Door lage anaesthesie zie je dan dat die paarden wel gaan manken, op het andere been.
8/10 paarden zijn links mank (van links op te stappen misschien..)
Je zegt zelf: 8/10 paarden zijn rechts gebogen, wat wil zeggen dat de grootste belasting op het rechtervoorbeen terechtkomt, wat heeft dat dan met overbelasting links te maken?
Jij beweert dat topdressuurpaarden niet aan hoefkatrol lijden (ik denk gewoon dat we het nooit zullen horen van die paarden...). Ik ken ook geen paarden die bijna nooit werken die lijden aan hoefkatrol, die lopen ook op de voorhand en zijn scheefgericht en ook geen top springpaarden.
Je wordt gewoon geen top sportpaard met hoefkatrol maar als die belastingstheorie opgaat zou je toch ook al een verschil in aantal moeten zien op iets lager niveau.
Voor mensen die er mee geholpen zijn, is het een mooie zaak, wat ook het probleem was: het doel heiligt her zeker de middelen.
Probeer er gewoon geen wetenschappelijke uitleg aan te geven en verkondig geen theorieën van: wat de dierenarts niet kan, dat kunnen wij wel! Dierenartsen zijn niet opgeleid om een goede ruiter te zijn maar ruiters ook niet om dierenartsen te worden.

Novelle
Berichten: 999
Geregistreerd: 19-02-02
Woonplaats: Harderwijk

hko

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-02 16:32

ik denk dat jij Zannekin en Lovely,
er nog niet aan gewent zijn dat er ook mensen zijn die goede dingen met paarden doen zoals Antione de Bodt.
Veel mensen geloven het niet dat zoiets werkelijk helpt, maar omdat het in de boeken staat wat de dierenarts zegt is altijd waar natuurlijk.
Maar sta ook eens open voor mensen zoals antione die paarden echt van hun probleem afhelpt en het dus geen hocus pocus is.

En over de topdressuurpaarden zullen er niet veel hko hebben, omdat nietmand iets anders wil aannemen dat het een geneeselijke ziekte is en dat de paraden maar beter in de vitrine liggen als ze het hebben,
zo word er namelijk gedact over deze paarden.
en als Antione de Bodt dan een methode heeft gevonden om deze paarden te helpen word er zoiets gezegd, vind ik eigelijk heel zielig.

Mensen sta eens open voor iets nieuws

Kiekeboe

Anoniem

Re: hko

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-02 17:00

Novelle schreef:
ik denk dat jij Zannekin en Lovely,
er nog niet aan gewent zijn dat er ook mensen zijn die goede dingen met paarden doen zoals Antione de Bodt.
Veel mensen geloven het niet dat zoiets werkelijk helpt, maar omdat het in de boeken staat wat de dierenarts zegt is altijd waar natuurlijk.
Maar sta ook eens open voor mensen zoals antione die paarden echt van hun probleem afhelpt en het dus geen hocus pocus is.

En over de topdressuurpaarden zullen er niet veel hko hebben, omdat nietmand iets anders wil aannemen dat het een geneeselijke ziekte is en dat de paraden maar beter in de vitrine liggen als ze het hebben,
zo word er namelijk gedact over deze paarden.
en als Antione de Bodt dan een methode heeft gevonden om deze paarden te helpen word er zoiets gezegd, vind ik eigelijk heel zielig.

Mensen sta eens open voor iets nieuws


Het is niet nieuw!

Novelle
Berichten: 999
Geregistreerd: 19-02-02
Woonplaats: Harderwijk

hko

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-02 17:16

maar sta er dan eens voor open,
en niet zomaar oordelen zonder dat je die man nooit te werk heb zien gaan

Kiekeboe

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-02 17:35

Tim,

Dat vraag ik me ook af; hoe zit het met een paard waar op beide voorbenen op de foto's hoefkatrol is geconstanteerd? Is er dan nog een mogelijkheid dat een paard weer zuiver kan lopen?

Zannekin,

Wat vindt jij van dit artikel? http://home.iae.nl/users/lijssel/nederl ... ansen.html


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Capriootje, Mandy73_unes, Murloc, nadcha, SannevZ, Sharnelle en 34 bezoekers