In de boomgaard waar ik (zakken vol ) appels voor mijn paarden pluk, staat ook een perenboom.
Het is een harde soort peren en ik kan me herinneren dat mijn oma van zulke peren altijd stoofpeertjes maakte. Dat stond dan op zo´n petroleumstelletje te trekken en smaakte heerlijk !
Omdat mijn oma het altijd voor ons maakte, heeft mijn moeder zich helaas nooit verdiept in het recept en kan zij mij dus ook niet vertellen hoe het gemaakt wordt .
Wie van jullie kan mij vertellen hoe ik van die mooie rode stoofpeertjes kan maken ??
Benz († 18.12.09) & Bella († 4.01.10), ik mis julie nog steeds .... Welkom lieveMila ! Vakantie vieren op een echt kasteel in Beieren ?? http://www.schloss-moehren.nl/
Schillen, klokhuis eruit, opzetten in laagje water. Als het kookt gewoon lekker een hele tijd door laten koken (denk aan ruim een uur). Technisch gezien zou dit voldoende moeten zijn voor mooie rode peertjes.
Ik gooi er echter altijd een flinke scheut rode wijn bij en maak het af met suiker en (veel) kaneel.
In stoofpeertjes heb je echter ook nog verschillende soorten. Op de markt koop ik in de winter regelmatig een zak peertjes die mooi verkleuren en vrij snel klaar zijn. Bij mn ouders in de tuin staat een wat meer ouderwetse boom die peren geeft die nauwelijks verkleuren en die ook veel langer op moeten staan.
Als het een wat oudere boomgaard is denk ik dat het om een ouder perensoort gaat. Veel geduld is dus raadzaam (en hulp van een flinke scheut rode wijn).
Wanneer doe je de rode wijn en suiker erbij; als ze bijna gaar gekookt zijn, of kook je de peertjes al met de wijn en suiker/kaneel ??
Goed om te weten dat het garen lang kan duren! Ik geloof dat ik anders na een half uurtje de peren in de GFT-bak had gekiept !
Benz († 18.12.09) & Bella († 4.01.10), ik mis julie nog steeds .... Welkom lieveMila ! Vakantie vieren op een echt kasteel in Beieren ?? http://www.schloss-moehren.nl/
Ik heb even gegoogled, maar ik weet wel dat de rode kleur door de Port komt (of de rode wijn) en dat het belangrijk is dat je de goede peer hebt. Weet je het soort wat er aan die bomen hangt?
Bijgerecht voor 4 tot 6 personen * 1 kilo stoofpeertjes (bijvoorbeeld Gieser Wildeman) * 1 theelepel kaneel * 2 dl rodebessensap * 100 gr suiker
Bereiding: Schil de peertjes, laat ze heel en laat de steeltjes zitten. Leg de peren in een pan, overgiet ze met het bessensap, bestrooi ze met de kaneel en de suiker en giet er zoveel water bij dat de peertjes net niet onder water staan. Breng op hoog vuur met het deksel op de pan aan de kook, draai het vuur laag en laat de peertjes een paar uur stoven (de juiste stooftijd is afhankelijk van de soort en de grootte van de peertjes). Controleer of ze gaar zijn en laat de peertjes in het vocht afkoelen. Schep ze uit de pan en kook het stoofvocht desgewenst in tot een kwart van het oorspronkelijke volume en schep het over de peertjes. Stoofpeertjes zijn lekker bij roodgebraden vlees, wild of gevogelte. Ze worden op kamertemperatuur geserveerd.
Variatietips:
vervang het bessensap door rode wijn
vervang de kaneel door 2 kaneelstokjes, een vanillestokje en een zakje vanillesuiker (dan maar 75 gr suiker toevoegen)
vervang de kaneel geheel of gedeeltelijk door gemberpoeder voor een pittiger smaak
grote stoofperen worden geschild en gehalveerd of in kwarten gesneden, verwijder dan de klokhuizen
de peertjes kunnen ook als toetje worden geserveerd, met een bolletje ijs, een toefje slagroom en wat geroosterde geschaafde amandelen wordt het een feestelijk dessert
Daarop vond ik : Oma's stoofpeertjes Dit is een bijdrage van henny_b_b en is al 90 keer bezocht.
omschrijving aantal personen 4 keuken Nederlands techniek Stoven smaak Zoet soort gerecht Nagerecht hoofdingredient Fruit in combinatie met Kruiden/Specerijen bereidingstijd langer dan 2 uur ingrediënten 500 g stoofpeertjes citroen 3 kruidnagels 1/2 kaneelstokje 3 el suiker 1 dl bessensap
hulpmiddelen voorbereiding bereidingswijze Schil de stoofpeertjes, halveer ze en verwijder het klokhuis. Leg ze in een pan met dikke bodem. Voeg 2 plakjes citroen, de kruidnagels, kaneelstokje en suiker toe. Schenk het bessensap eover en zoveel water dat de peertjes net onder staan. Breng ze aan de kook en stoof ze afgedekt in ca. 2 1/2 uur heel zachtjes gaar. Verwijder voor het serveren de plakjes citroen en de kruiden. serveertips Lekker met kaneelijs
Ik voeg de rode wijn altijd ongeveer een half uur voor het einde toe en de kaneel en suiker ongeveer 10 minuten voor het einde. Ik zie dat in deze recepten beide in een eerder stadium worden toegevoegd dus dat steekt niet zo nauw) (en 'rode wijn' is dus 'rode bessensap' ).
Gieser Wildeman staat bij mij echt niet langer dan anderhalf uur op het vuur .
Het is dus ook zo'n recept van 'doe maar wat en neem de tijd, dan komt het altijd goed' (fijne recepten zijn dat ).
Ik ga jullie recepten van het weekend eens lekker uitproberen ! Of het Gieser Wildeman peren zijn weet ik niet en ik geloof dat ik het degene van wie de boomgaard is, ook niet hoef te vragen; die dingen heten hier natuurlijk vast weer anders ! Zo kennen ze bijv. ook de naam "goudrenet" niet, terwijl een van de appelsoorten die in de boomgaard staat, dat wel is !
Bedankt allemaal !
Benz († 18.12.09) & Bella († 4.01.10), ik mis julie nog steeds .... Welkom lieveMila ! Vakantie vieren op een echt kasteel in Beieren ?? http://www.schloss-moehren.nl/
ik vind juist de wijn erbij niet lekker, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk Wij doen altijd ipv suiker, geleisuiker Dan word het 'papje' lekker dik. En dan ook nog op smaak kaneel erbij, en het is klaar.
Ik zet ze altijd op in een mengsel van vruchtenwijn en een halve fles wijn die is afgekeurd voor op tafel Geen water... Wel kaneelstokje erin en twee kruidnagels. Als de peren gaar zijn, haal ik ze eruit en laat de wijn flink inkoken. Eventueel een beetje binden met aardappelzetmeel (blijft het helder van). Sausje gaat over de peren
Ik heb dit weekend absoluut geen tijd gehad om de peertjes te maken , maar dat ga ik absoluut morgen doen !
Het resultaat laat ik jullie natuurlijk weten !
Benz († 18.12.09) & Bella († 4.01.10), ik mis julie nog steeds .... Welkom lieveMila ! Vakantie vieren op een echt kasteel in Beieren ?? http://www.schloss-moehren.nl/
Ik laat ze altijd een eeuwigheid op staan. 3-4 uur. Het enige wat ik erin knikker is suiker en kaneel (en water natuurlijk) . Als ik bijna wil gaan eten bind ik het laatste sap even met een beetje opgeloste maizena. Mjammie.
Belangrijk is wel dat je goed dat harde draadje eruit snijdt. Da's nl. niet echt lekker eten als je dat steeds tegenkomt. Ik heb trouwens ook altijd giezer wildeman. Staat hier ook in de wei, heerlijk
Mijn mams maakt het met een scheut bessen, (handig als je niet zo van wijnsmaak houd) en een zeker een flinke theekop suiker op ± 3 kg peren. En ze laat ze 2,5 uur zachtjes koken.
Ik heb ze idd ruim 3 uur op laten staan en ze zijn super gelukt!! Ik ga deze week nog snel wat peertjes plukken, heb de smaak (letterlijk en figuurlijk ) helemaal te pakken !!
Benz († 18.12.09) & Bella († 4.01.10), ik mis julie nog steeds .... Welkom lieveMila ! Vakantie vieren op een echt kasteel in Beieren ?? http://www.schloss-moehren.nl/
Benz († 18.12.09) & Bella († 4.01.10), ik mis julie nog steeds .... Welkom lieveMila ! Vakantie vieren op een echt kasteel in Beieren ?? http://www.schloss-moehren.nl/