Nieuwsbrief Rhinopneunomie

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Nieuwsbrief Rhinopneunomie

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-02 19:04

De volgende nieuwsbrief kreeg ik vandaag op de kliniek, ik plaats hem hier omdat er nogal wat vragen ov er Rhino zijn.

Nieuwsbrief Rhinopneunomie 2 -Dierenkliniek Pijls & Offereins

- Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat er sprake is van een uitbraak van rhinopneunomie.
- Rhinopneunomie is een virusinfectie die verkoudheid/hoest, abortus en in uitzonderingsgevallen neurologische verschijnselen kan geven.
- The virus wordt vooral overgedragen door direct contact tussen paarden en door overdracht van paard op paard via de mens.
- Op dit moment is de trieste balans in Oensel; 2 paarden geeuthaniseerd, 3 paarden met neurologische afwijkingen en wisselend 1 of enkele paarden met koorts.

Wat is op dit moment het gevaar?
- Het virus is tot 3 weken na de koortspiek besmettelijk. Tot op dit moment zijn er nog paarden met koorts.
- Het is zeer moeilijk een regionaal overzicht te krijgen van het aantal verdachte gevallen in de omgeving. Maar het is aannemelijk dat er op diverse plaatsen in de regio (Zuid-Limburg dus) paarden besmet zijn met rhinopneunomie.
- Direct contact met deze paarden of met neusuitvloeiing via uw handen kan dus besmetting veroorzaken. Het virus is echter binnen korte tijd inactief en is goed gevoelig voor regulier desinfecteermiddelen (halamid, chloor, formaldehyde).

Wat kan ik het beste doen?
- Let bij uw paard op tekenen als sloomheid, slecht eten, niet fit zijn, etc.
- Neem bij twijfel 2 x daags de temperatuur op en noteer deze (koorts indien temperatuur boven 38,6). Voorkom onrust en stress.
- Paarden met andere symptomen (ernstig hoesten, zwakte in de achterhand, coördinatie stoornissen) in overleg met uw dierenarts behandelen.
- Bij verdachte gevallen kan uw dierenarts een bloed en slijmmonster afnemen.
- Laat uw dierenarts in deze gevallen svp contact opnemen met de gezondheidsdienst voor dieren in Deventer of met onderstaand telefoonnummer.
- Voorkom (veel) contact met andere paarden. Desinfecteer handen en eventueel kleding (na intensief contact) of kleedt u om.

Verdere maatregelen:
- Het in contact komen met andere paarden brengt (enig) risico met zich mee. Indien u toch wil deelnemen aan wedstrijden en gezamenlijke evenementen zorg dan voor een goede hygiëne.
- Zorg voor zo min mogelijk direct contact met andere paarden en was na contact uw handen en verwissel eventueel uw jas/kleding.
- Alhoewel een enting geen 100% bescherming biedt geven wij wel het volgende advies: 1 keer enten en over 3 a 4 weken herhalen. Daarna 2 keer per jaar.
- Eventuele preventieve maatregelen: vitamine en ondersteunende injecties, vitamine supplementen, rust, goede voeding.

Deze maatregelen blijven tot stand tot en met 2 a 3 weken na het laatste paard met koorts in Oensel. De komende periode zullen wij u weer nader informeren.

Met vriendelijke groet,

Drs. Henk Offereins (dierenkliniek Pijls&Offereins)

Rijksweg 111-A - 61548; 6161 BH Geleen - tel. 046-4741733 - fax. 046-4230796