De nieuwe omvorming van het Friese paard.

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

De nieuwe omvorming van het Friese paard.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-09-04 22:17

Wie is het eens met deze stelling over het Friese paard.

Het Friesepaard is aan vernieuwing toe.

Citaat:
De Woestijn -arabier o.a Gharib, die hopelijk en kennelijk nog de kwaliteiten bezat om het uitzonderlijk uithoudingsvermogen, dat paarden die honderden generaties lang onder erbarmelijke omstandigheden toch voldoende hoog konden presteren (in een keihard woestijnklimaat) en nu TERUG in het Friese ras te brengen.
Het Friese ras dat juist zoveel heeft ingeboet van diezelfde kwaliteit door een lange landbouwpaardenfokkerij: kortbenig, korte bespiering, stapwerk verrichtende " bijna – koudbloeds " te fokken.
Dus weer TERUG met een bloedaansluiting, want dat zelfde (N.Afrikaans dessert-arabier-) bloed is erin gebracht vanaf de 80 jarige Spaanse bezetting.
Meteen daarna begon de glorieperiode van Friezen als verbeteraars voor andere rassen, hogeschoolpaarden aan Europese hoven en tenslotte de snelste harddraver.....
Dus echte sportievelingen van hoog niveau!!!!

Het is nu de kunst om ook het juiste Friese bloed te selecteren. Dat is simpel. Gewoon goed luisteren naar oude friese boerenfamilies, die het ras van heel vroeg af kennen en dan dat bloed nemen, dat bovendien in zo weinig mogelijk generatie-intervallen de landbouwperiode "overslaat". Dus het oudste bloed wat er maar te vinden was.

Zeker niet het Mark-bloed, waar tegenwoordig bijna 90 % van de populatie op is in geteeld soms wel 4-5-6 keer op rij. Dan krijg je wel mooie vroegrijpe Friezen met veel gangwerk en front, goed voor de beurs van de fokker / verkoper, maar slecht voor de uiteindelijke gebruiker, want werkvermogen en zware belasting en vroeg versleten maken het een "slechte investering" voor de gebruiker. En die reputatie krijgt het Friese paard in het binnen- en buitenland helaas wel: Een plaatje van een bloem, die snel verwelkt. Die reputatie krijgt ook een prijskaartje, dat zie je nu gebeuren in de Friezenmarkt
.

Een theorie blijft een hypothese tot het moment waarop deze aan de praktijk wordt getoetst!

Facebook méér klik


Missouri

Berichten: 4964
Geregistreerd: 10-09-02
Woonplaats: Under Construction

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-04 22:24

Heb je het bij de rijpaarden opgegeven en ga je nu op de Friezentoer? Knipoog

Ik weet niets van Friezen, dus ik hou wijselijk mijn mond.

Sammie Superheld ZZL+2!
Silence keur sport (Nevado x Balzflug), pensionada pur sang
Forever (For Ferrero x Nevado) blij in de wei!

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-09-04 22:33

Missouri schreef:
Heb je het bij de rijpaarden opgegeven en ga je nu op de Friezentoer? Knipoog

Ik weet niets van Friezen, dus ik hou wijselijk mijn mond.



Maar eens wat anders dan "gewone-rijpaarden" moet toch ook kunnen.

Een theorie blijft een hypothese tot het moment waarop deze aan de praktijk wordt getoetst!

Facebook méér klik

Jeddah

Berichten: 14474
Geregistreerd: 17-03-02
Woonplaats: Golden Valley, USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-04 22:45

Dat moet inderdaad kunnen OK dan! , ik weet niets van Friesen, maar wil graag horen wat "men" vindt. Persoonlijk denk ik dat het niet verkeerd is wat "ander" bloed toe te voegen in een ras, indien het er op vooruit kan gaan en je geen type verlies krijgt. Aan de andere kant is het erg jammer dat je dat zou "moeten" doen. Betekend dat niet dat de fokkers de afgelopen jaren ergens de mist in gegaan zijn Verward ??

Feel the fear and do it anyway
~Accept the things you cannot change and fight for everything else~

Missouri

Berichten: 4964
Geregistreerd: 10-09-02
Woonplaats: Under Construction

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-04 22:48

Haha! Ja, dat wel.

Er staan hier bij mij in de buurt veel Friezen en ik moet zeggen dat ze er met de generatie niet mooier of beter op worden.

Er wordt in bovenstaand artikel maar liefst 1 hele Arabier (Gharib) genoemd. Ik heb even jouw onderschriftlink bekeken, Ceasario maar ik weet niet of de Friezenpopulatie erop vooruit zal gaan door wederom een ernstige vorm van inteelt (Ynte).
Dan krijg je het hele verhaaltje weer opnieuw.

Edit: Bekijk die voetjes van Ynte eens, dat wil je er toch niet in fokken Verward

Sammie Superheld ZZL+2!
Silence keur sport (Nevado x Balzflug), pensionada pur sang
Forever (For Ferrero x Nevado) blij in de wei!

Jessica24

Berichten: 1303
Geregistreerd: 20-08-02
Woonplaats: Culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-04 23:27

Ben het absoluut niet eens met de stelling.
Vind toch al dat men de Frieze paarden veel te luxe gaat fokken.
Het echte oorspronkelijke barokke type kun je zoeken met een kaarsje.
Heb een aantal jaren met een barok type fries gereden.
En natuurlijk hebben die niet alles mee qua beweging.
Maar daar moet je je dan ook op instellen.

Een goed paard en een goede berijder zijn dat alleen als er wederzijds vertrouwen is.

Soms moet je minder leuke keuzes maken om verder te kunnen, dag fjerie het gaat je goed....

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-04 23:33

Die ynte ziet er niet verkeerd uit, maar om nu gelijk het ras 'uit te laten sterven' door gelijk te kruizen met alleen maar een ander ras. Laat ze eerst proberen wat ze kunnen doen, door friesche hengsten uit het buitenland te halen en die hier in te zetten. Mits deze voldoende 'vers' bloed inbrengen, anders zit er misschien niks anders op.

- Offline -

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-09-04 07:10

Missouri schreef:
Ik weet niets van Friezen, dus ik hou wijselijk mijn mond.





In de jaren 50 - 100 nam Nero Friese paarden mee naar Rome. In de eeuwen daarna brengen velen verslag uit over Friese paarden die gebruikt werden bij grote gevechten in Europa.
Karel de Grote, Willem de Veroveraar en tal van nobele Europese families gebruikten de Friezen voor hun parades en hun gevechten, maar ook voor hun kasteelspelen.

RIDDERPAARD MET ARABISCH BLOED
Dit sterke, edele en originele Friese paard, dat geschikt was om lange afstanden te lopen met ruiters en zware wapenrustingen op zijn rug, werd later getransformeerd door de introductie van Arabisch bloed tijdens de 80-jarige bezetting door de Spanjaarden. Het resultaat was een lichter en edeler paard met betere eigenschappen qua souplesse, snelheid en uithoudingsvermogen, dat beter afgestemd was op de modernere legertechnieken.
Deze Friezen werden paarden voor de legerleiding omdat ze duidelijk herkenbaar zijn aan kleur (zwart of wit), lange manen en staart, hoge knieactie, opvallende houding en snelheid. De soldaten konden hun leider zo herkennen aan zijn paard!

Kort daarna blonken de Friezen zelfs uit in de kunst van dressuurhogeschool, die werd uitgeoefend aan elk achtbaar Koninklijk Hof. De Friezen waren lichter en wendbaarder dan andere barokke rassen zoals de Neapolitaanse, Deense en Andalusische paarden in die tijd. Friese hengsten werden geëxporteerd naar adellijke Hoven in heel Europa om de kwaliteiten van de lokale paardenrassen te verbeteren voor zadel- en dressuursport!

HARDDRAVER
In de volgende periode groeiden de Friezen uit tot de beste dravers ter wereld. De Friezen werden zelfs ook geëxporteerd om andere draverrassen te verbeteren, zoals Orloff, Norfolk en Morgans. Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat Friese paarden zich "wereldwijd" verspreidden. De laatste jaren worden Friezen opnieuw gebruikt als dravers, maar zelfs de besten van tegenwoordig zijn nog 11 seconden trager dan de tijden die de Friese dravers eind 20e eeuw lieten optekenen. Dit toont duidelijk aan hoe de sportkwaliteiten van het Friese paard erop achteruit gegaan zijn over de laatste 150 jaren.

De belangrijkste reden voor deze achteruitgang is het feit dat de Friese paarden in de periode van 1910 tot 1960 getransformeerd werden tot een veel zwaarder werkpaard met korte benen, voor landbouwgebruik. Dit was noodzakelijk om economische redenen en om te overleven.

Recent, rond de 70er jaren is gestart met de "modernisering" door systematische selectie in de richting van een langbeniger en eleganter Fries paard.
De sportievere "verpakking" van de buitenkant is echter misleidend, aangezien de binnenkant nog steeds op tal van manieren een landbouwpaard is. Zo zijn hart en longen veel kleiner van capaciteit en is de spiervezelstructuur te kort voor duurprestatie.
Toch zijn een aantal bloedlijnen in zekere mate tot hogere prestaties in staat. In sommigen hebben we redelijke eigenschappen qua uithoudingsvermogen teruggevonden.

Dit zijn de Friese genen die we hebben gebruikt in ons programma richting sportpaarden-fokkerij. En om bloedaansluiting te krijgen werd nu dus ook gekozen om hetzelfde pure prestatiebloed van voorheen weer druppelsgewijs in het Friese ras terug te brengen: Woestijarabierbloed, dat vroeger via N.Afrika en Spanje tot in onze contreien en in het friese paardenras doorgedrongen is.
-------------------------

MENSPORT

Toen de discipline mensport in de jaren '60 opkwam, startten minstens 10 deelnemers met twee/ en vierspannen zuivere Friezen. Een van hen was de bekende Tjeerd Veldstra die met een Fries team bijna Wereldkampioen werd in Haras du Pin, maar op een paar 100 m van de finish verdween alle hoop op deze titel vanwege het ontoereikende uithoudingsvermogen van zijn Friezen. De frustratie was zo groot dat niet alleen Veldstra maar ook nagenoeg alle andere menners overschakelden op warmbloeden.
Enkel Leo Kraayenbrinck bleef werken met zuivere Friezen in de marathon en stelde zich tevreden met een plaats ergens in de middenmoot.

Deze ontwikkeling was niet alleen schadelijk voor de reputatie van Friezen in topsport. Ook het merendeel Friezenliefhebbers, voelde zich vreselijk omdat sindsdien hun favoriete paardenras in diskrediet wordt gebracht en afgedankt voor topsport.

HERINTRODUCTIE ARABISCH BLOED

Enkele liefhebbers kwamen op het idee om terug te gaan naar de "roots" van dit ras en Arabisch bloed in te kruisen op zorgvuldig geselecteerde Friese merries (hardwerkende Friezen met gouden karakter). Na grondige studie selecteerden ze enkele zuivere woestijnarabieren om het uithoudingsvermogen te kunnen verbeteren. Deze nieuwe instroom van Arabisch bloed na ongeveer twee eeuwen was een riskante onderneming die tal van gevolgen had.
Het initiatief werd niet ondersteund door het Friese Paardenstamboek, maar werd ook in het openbaar aangevallen en beledigd.
Het was zelfs zo erg dat Prof. Hillner moest vluchten naar Duitsland.
Enkele mensen die dachten dat het Friese paardenras onteerd was, probeerden zijn hele stal te vergiftigen. Ze konden echten niet bij het waardevolle veulen "RAS" komen, zoon van de beroemde Arabier Gharib en de Friese modelmerrie Gelbricht (tevens moeder van de legendarische hengst "Hearke 254").
(Om Gharib's pedigree te bekijken kijk eens in www.elmasri.net/gharib1965.htm en klik op Ibn Rabdan 1917, die in 3 lijnen van Gharib's pedigree voorkomt.)
Dit veulen groeide verder op in Duitsland, net zoals het mooie merrieveulen "Rachel", dochter van dezelfde beroemde Gharib en "Diana v. Rustica", een zeer goede stermerrie met mooi oud bloed van Ulrig 204, Ate209, Ritske202, Bouke, Auke en Ynte. Totaal ander bloed dus als hetgeen de moderne friezen voeren, die voor 90% ingeteeld zijn op de Tetman-lijn, vooral via Mark.

Een andere initiatiefnemer was Dhr. Rudolph Krudop, een echte mensport-fan en tevens rechter bij wedstrijden. Hij gebruikte wel een beetje Tetman-bloed met de iets elegantere drafactie.
Voor beide fokprogramma's werd enkel het allerbeste Arabisch bloed gebruikt.
Het dekboek van Gharib was echter levenslang volgeboekt en pas na lang onderhandelen konden twee top Friese merries toegelaten worden om mee te fokken (tegen gigantische dekgeld). Na deze start kon het "Verdringingskruising"-programma beginnen.

Krudop maakte vele producten met Friezen, zoals Hearke, Ygram, Dirk, Peke en recentelijk Brandus, Remmelt. Na het betreurenswaardige plotse overlijden van deze fokker staan deze paarden nu in buitenlandse stallen, waar er verder mee gefokt wordt. In het gebruik zijn deze paarden iets wisselvallig. Sommigen zijn goed, met name in het onderdeel dressuur. Cryptorchie komt wel eens voor in deze lijn, evenals manenexceem en omgevallen manenkam, zoals we dat ook bij “zuivere Friezen” vaak zien.
Uit deze lijn hebben we daarom nog slechts een hengst gekeurd, Maestro, maar die is goedgekeurd voor alleen Arabo-Friese merries.

De andere fokker, Hillner raakte zo gefrustreerd dat hij besliste om zijn pionierswerk door te geven aan Cor Driessen, een zeer actief lid van het NRPS-stamboek (Voorzitter Afd. Limburg).
Cor's broer Jan Driessen was een fervente liefhebber en kenner van zuivere Friezen en was oprichter en lange tijd Voorzitter van de Friezenvereniging in Zwitserland, Frankrijk en Luxemburg. Hij had veel ervaring aangezien hij sinds het begin van de jaren '80 zuiver Friese wedstrijdspannen sponsorde. Net zoals andere gebruikers leerde hij niet alleen dat slechts 10% van de Friezen een marathon min of meer aankunnen, maar door zijn positie als voorzitter en het grote aantal paarden dat hij volgde in de (sport) praktijk leerde hij vooral WELKE bloedlijnen méér en welke mínder geschikt zijn.

FOKKERIJ TOETSEN AAN DE MENSPORT
De broers begonnen met deze kennis hun verdere fokprogramme en Cor fokte eerst een 10-tal afstammelingen van RAS en RACHEL, die momenteel deel uitmaken van het wereldberoemde team Schrijvers/Aerts (zie voor de top-prestaties van deze paarden de pag. “Sportresultaten”).
Allemaal prestatie's waar menners met zuiver friese paarden alleen maar van hebben kunnen dromen in het verleden.

Een recenter product uit de stal van Cor is Yk Dark Danilo, de eerste dekhengst die nu officieel goedgekeurd is voor het fokken van Arabo-Friese sportpaarden.

De laatste jaren zijn er vele andere fokkers gaan doorwerken op deze basis.
Onze Vereniging groeit nu door en we nodigen alle ernstige fokkers uit, die geïnteresseerd zijn om Friezen te fokkeen voor de top-sport, zowel voor de men- als dressuursport om samen met deze groep pioniers inspanningen te leveren om dit prachtige ras verder te laten evolueren tot een blijvend overweldigend wereldsucces!

Een theorie blijft een hypothese tot het moment waarop deze aan de praktijk wordt getoetst!

Facebook méér klik

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-09-04 07:17

Missouri schreef:
:maar ik weet niet of de Friezenpopulatie erop vooruit zal gaan door wederom een ernstige vorm van inteelt (Ynte).
Dan krijg je het hele verhaaltje weer opnieuw.

Edit: Bekijk die voetjes van Ynte eens, dat wil je er toch niet in fokken Verward


Bronnen:
www.arabofriesiansporthorses.net/

Een goede Arabo-Fries moet er uitzien als een mooie moderne Fries, maar met een versterkt hart en longen van de beste Arabier. Karakter moet ook als een Fries zijn, maar gevoeliger voor hulpen.

IDEAAL
Een goede Arabo-Fries heeft slechts 10-20% Arabisch bloed met voor de rest alleen Fries bloed.
Een uitstekend gebruikspaard dat alle goede kenmerken van beide rassen heeft:
het goede en zachte karakter, de samenwerkingsgeest, de uitstraling en de typische bewegingen van een Fries, maar met flexibiliteit, flink uithoudingsvermogen, meer hart- en longcapaciteit en snel recuperatievermogen.

De gangen willen we minder extreem hoog als bij Friezen, meer economische bewegingen - zowel in stap, draf en galop, waarbij ook veel souplesse getoond wordt, zodat goed geschakeld kan worden tussen verzamelde, arbeids en gestrekte gangen. De paarden moeten ook voldoende gevoelig zijn voor de hulp van de menners/ruiters. Alerte, onderdanige paarden, zeer handelbaar, met een sportief potentieel gelijk aan andere rassen, maar een stabieler karakter.
Veel moderne Friezen zijn erg nerveus. Lang niet alle Friese paarden van tegenwoordig hebben nog een volledig beheerst en constant, betrouwbaar karakter en de werkwilligheid laat nog vaker te wensen over. Bij de Arabo-Friezen fokkerij letten we juist vooral op het karakter en inzetbaarheid in de sport.


KRUISEN
De Vereniging wil beslist vermijden dat men in de praktijk zou starten met het zomaar kruisen van Arabieren met Friese paarden. Het Arabische ras heeft een grote genetische variabiliteit. Enkel het zorgvuldig geselecteerde Arabische bloed met uitgesproken uithoudingsvermogen (meestal Woestijnbloed) wordt druppelsgewijs geïntroduceerd door systematische terugkruising met het juiste zuiver Fries bloed. Alleen zo'n uitgekiende fokprogram kan succes opleveren en we zullen streng zijn bij het toelaten van nieuwe “probeersels” in onze fokkerij. Zeker als ze onvoldoende uitgetest zijn in de sport en nafok.
Ook de zuivere Friezen zijn een enorme genetische mix van bloedlijnen, waarvan sommige teruggaan naar landbouwinvloeden en andere naar bloedlijnen met een sportievere aanleg.
Onze goedgekeurde hengsten moeten prestatiebloed van BEIDE kanten hebben (en dus ook het zgn “Sport-Certificaat” hebben gekregen als veulen).

SPORTCERTIFICAAT

Om te garanderen dat de fokkerij goed begeleidt wordt, hebben we een Foktechnisch adviseur, die in eerste instantie moet adviseren aan het bestuur welke Arabo-Friese veulens voor een “Sportcertificaat” in aanmerking komen.

Bij de traditionele Friese keuringspaardenfokkerij worden vooral de paarden met uitstekende papieren op de voorgrond geschoven.
“Volle” papieren met veel “ster"- en liefst "model" worden beschouwd als de top.
Maar voor onze prestatiefokkerij baseren wij ons niet enkel op schoonheid bij keuringen of showevenementen, maar wel op alle belangrijke kenmerken die vereist zijn voor topsport. Het uithoudingsvermogen is een van de belangrijkste aspecten voor ons, terwijl deze uiterst belangrijke factor bij het fokken van zuivere Friezen bij geen enkel onderzoek ooit getest wordt.

Onze selectie is gebaseerd op hetgeen we observeren in de sport zelf. Hoe de paarden in werkelijkheid presteren.
In plaats van ster of model hebben onze beste paarden het “Sportcertificaat”.


Een eenvoudig Algemene test of Verrichtingsonderzoek volstaat niet.
De vereniging zal ook keuringen organiseren en premies uitloven. Om definitief het “Sport-Certificaat” te kunnen krijgen moet een veulen -naast zijn bloedvoering en goede sportkwaliteiten van zijn ouders- zelf ook nog voldoende exterieur en gangen laten zien op een keuring.

ARABO-FRIES X FRIES en omgekeerd
De fokkerij gebeurt door zgn “verdringingskruising”.

Dat wil zeggen dat we steeds terug fokken naar Fries. Dus goedgekeurde Arabo-Friese hengsten op “zuiver” friese merries, maar ook zuivere friese hengsten op Arabo-Friese merries.
De huidige Arabo-Friese merrie's, die allen een percentage tussen 6 en 25% Arabisch bloed voeren kunnen perfect gedekt worden door zeer geselecteerde Friese hengsten. De Vereniging heeft een handvol gekeurde Friese hengsten voldoende goed bevonden om in aanmerking te komen voor deze prestatiefokkerij. Maar ook handhaven we de -door het FPS afgekeurde- hengst Adel graag voor ons fokprogramma ivm zijn bloedlijnen voor sportaanleg, die hij ook bewezen heeft.

Nu we ook al Arabo-Friese merries hebben die minder Arabisch bloed voeren, komen ook jonge hengsten met gering Arabierbloed in de fokkerij, om onderling te paren en zodoende wederom perfecte Arabo-Friezen voort te kunnen fokken. (Bv. Maestro).

Met alle fokproducten kunt U dus weer doorfokken tot een minimum van ongeveer 6% Arabisch bloed om nog voldoende garantie te hebben voor voldoende prestatieniveau.

Alle volgproducten blijven volwaardige papieren krijgen.

Producten van zuiver arabier x zuiver fries worden NIET ingeschreven. Slechts zo nu en dan zullen we een enkel goed overwogen 50/50 product gebruiken om weer een nieuwe lijn te starten, maar die zou dan eerst volledig uitgetest moeten worden qua stabiliteit in de nafok, prestatie in de sport, enz. Experimenteren en gokken, daar gaan we niet aan beginnen. We weten dat het huidige materiaal goed is en daar bouwen we op voort.

RASBESCHRIJVING
De Arabo-Friesche Sportpaardenvereniging wil duidelijk een bepaald soort paarden nastreven. Dat geldt zowel voor type, bewegingen als karakter.
Dat zou omschreven kunnen worden alsvolgt:

TYPE:
Licht barok fries type sportpaard. Hoofd sprekend en edel van nature sterk opgericht.
Ruime hoofd-halsverbinding. Hals met fraai afgeronde manenkam, meer verticaal als horizontaal aangezet op een schuine schouder. Sterke verbindingen tussen schouder rug en kruis. Sterke, niet te lange rug. Lang, breed en niet te veel afhangend kruis.
Voldoende lange broekbespiering. Ranke benen met harde, droge gewrichten.
Elastische en atletische uitstraling met harmonie in een rechthoekig type.

BEWEGING:
Basis stap zeer ruim met afdruk en min. snelheid van 7 km/u.
Draf ruim en verheven met knieactie zonder extremen. Economische en voldoende vooruitgrijpende draf-mechaniek met takt en souplesse.
Galop met goed opgerichte en afgeronde beweging. In alle gangen voldoende achterbeengebruik en uitgesproken schakeling tussen verzameling en strekken.

KARAKTER:
Levendig en zeer betrouwbaar. Met een lage schrikdrempel.
Niet snel opgewonden in ongewone omstandigheden of door kunstmatige elementen van buiten. Zacht in de omgang. Koelhoofdig. Niet weigerachtig. Doorzettingsvermogen. Betrouwbaar en sterke affiniteit met de gebruiker.

Een theorie blijft een hypothese tot het moment waarop deze aan de praktijk wordt getoetst!

Facebook méér klik

parouscha

Berichten: 16951
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-04 07:55

Aan de ene kant is het idd doodzonde.
Met de friezen moet je niet gaat knoeien.
Maar als ik nou die Ynte zie, dan denk ik wel even van ''WAUW'''vind het toch wel heel apart hoor.
Ik denk wel dat het een hele vernieuwing is voor vele fokkers, en die moeten er erg aan gaan wennen *LOL*

Maar is het nou zo dat het hele friese ras dan zal uitsterven Scheve mond , nee toch .
Ik bedoel de echte barroke friezen zijn dan toch ook nog welkom, het is maar net wie er mee wil fokken neem ik aan.

          *Many people walk in and out of your life,
          but only true friends...
          will leave a footprint in your heart *

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-09-04 08:08

parouscha schreef:
Maar als ik nou die Ynte zie, dan denk ik wel even van ''WAUW'''vind het toch wel heel apart hoor.
Ik denk wel dat het een hele vernieuwing is voor vele fokkers, en die moeten er erg aan gaan wennen *LOL*




Afbeelding

Een theorie blijft een hypothese tot het moment waarop deze aan de praktijk wordt getoetst!

Facebook méér klik


Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-04 09:49

Een aardig paardje zo te zien, maar behalve de kleur kom ik weinig Fries meer tegen..............................

jaantsje
Berichten: 1323
Geregistreerd: 07-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-04 10:16

Inderdaad, als ik naar deze foto kijk zie ik geen Fries staan.
Ik moet ook toegeven dat ik de laatste jaren niet veel echte Friezen meer heb gezien.
Wat het fokken betreft moet je echt uitkijken met wat je doet, volgens mij is er al veel te veel gerommelt en dat haal je er niet zo maar uit.
Ook wat nu eigenlijk een goede Fries is verschillen de meningen en dat maakt het er ook niet gemakkelijker op.
Zal eens kijken of ik een foto kan vinden waarop een volgens mij goeie Fries staat zoals hij hoort te zijn.

De wierheit hat in skel lud

VValar

Berichten: 6579
Geregistreerd: 05-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-04 10:41


pieternel
Berichten: 278
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: groningen en binnenkort weer in brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-04 12:15

Inderdaad is het met vernieuwingen altijd moeilijk, maar valt er natuurlijk over smaak niet te twisten. Persoonlijk vind ik de Barokke friezen meer fries dan de rijtypische friezen. Maar men moet niet ontkennen dat het friese paard er ook door al die inteelt natuurlijk niet beter op is geworden (veel problemen blijven in stand) en kan het inbrengen van "nieuw bloed" natuurlijk wel goed zijn. *LOL*

jaantsje
Berichten: 1323
Geregistreerd: 07-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-04 12:21

Ik heb het boek "Het Friese Paard" , uitgegeven in 1999.
Dit is zeker een aanrader. Heb helaas geen foto gevonden die ik hier kan plaatsen maar in dit boek vind je wel een Fries zoals ik vind dat een Fries eruit hoort te zien.
Ook in dit boek komt naar voren dat in 1815 men al van mening was dat je bij het zelfde ras moest blijven (blz 43).
De discussie's die nu worden gevoerd werden ook in die tijd al gehouden.
Of het nu om het Friese ras gaat of andere rassen.
Je kunt ze bijna letterlijk terug vinden in die tijd, dat zegt wel wat volgens mij. Thuis zeggen wij vaak, waarom moet iedere generatie opnieuw het wiel uitvinden, hier zal wel nooit een antwoord op komen.

De wierheit hat in skel lud

ikkemetwikke

Berichten: 4801
Geregistreerd: 24-06-03
Woonplaats: in 't Zeeuwse

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-04 15:23

ja, dat boek heb ik ook!
een heel mooi boek,met duideijke uitleg,etc.

Serieus genomen worden, of serieus genomen worden, that's the question!

Jessica24

Berichten: 1303
Geregistreerd: 20-08-02
Woonplaats: Culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-04 17:13

Dit vind ik een mooie fries om te zien.
Staat nog mooi in het barok type.
Het zwarte paard wat ik hier boven zie vind ik gewoon een rijpaard.
Het is dat ie zwart is en sokken en lange manen heeft.
Sorrie ik vind het niks.
Ga dan rijpaarden fokken.

Afbeelding

Een goed paard en een goede berijder zijn dat alleen als er wederzijds vertrouwen is.

Soms moet je minder leuke keuzes maken om verder te kunnen, dag fjerie het gaat je goed....

Diva

Berichten: 2613
Geregistreerd: 02-10-03
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-04 18:04

Jessica24 schreef:
Het zwarte paard wat ik hier boven zie vind ik gewoon een rijpaard.
Het is dat ie zwart is en sokken en lange manen heeft.
Sorrie ik vind het niks.
Ga dan rijpaarden fokken.


Waar zie jij sokken?? Knipoog Die heeft ie niet eens! Haha!

OutdoorRiding.nl - Endurance Riding Wear - Kerrits, Performa Ride, Irideon, TuffRider, Goldfinch & Rackers Wear endurancebroeken!

Missouri

Berichten: 4964
Geregistreerd: 10-09-02
Woonplaats: Under Construction

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-04 18:39

De Arabier wordt ingevoerd ter verbetering van het Friese ras. Waar bij Ynte bijvoorbeeld zit die verbetering?
Ik zie een zwart rijpaard met nogal wat bemerkingen, vooral op de beenstand. Om over die kop nog maar te zwijgen (maar da's weer heel persoonlijk Schijnheilig ) en de hals is er ook niet veel mooier op geworden.

Ook de Fries gaat met de vraag mee, maar één van de raskenmerken is toch wel het wat barokke type met het zware behang etc.
Als die raskenmerken verdwijnen, waar ligt dan de grens van het ras?

Sammie Superheld ZZL+2!
Silence keur sport (Nevado x Balzflug), pensionada pur sang
Forever (For Ferrero x Nevado) blij in de wei!

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-09-04 21:25

Missouri schreef:
Ik pas niet in een hokje... mijn kont is te dik




De insteek van de " nieuwe Fries" is prestatie.

Afbeelding

Een theorie blijft een hypothese tot het moment waarop deze aan de praktijk wordt getoetst!

Facebook méér klik

VValar

Berichten: 6579
Geregistreerd: 05-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-04 22:24

Ewwwww wat is er met die staarten gebeurt?

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-09-04 22:25

VValar schreef:
Ewwwww wat is er met die staarten gebeurt?


Zijn weg "gefokt" Huilen

Een theorie blijft een hypothese tot het moment waarop deze aan de praktijk wordt getoetst!

Facebook méér klik

pieternel
Berichten: 278
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: groningen en binnenkort weer in brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-04 23:58

Vvalar is dat een serieuze vraag..... ? Verward Verward
Die hebben ze opgebonden en ingebandageerd om in ieder geval nog een beetje behang te behouden en niet alles onderweg aan de bomen of hindernissen te hebben hangen. Haha!

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-04 06:34

ceasario schreef:
De insteek van de " nieuwe Fries" is prestatie.

[image]


Dat is leuk, maar als dat betekent, dat het barokke exterieur verloren gaat, dan is dat voor mij toch niet de goede keuze.

Kijk marathon paarden zijn er in soorten en maten, daar hoef ik geen Friezen voor te gaan kruisen.

Als er dan toch met "vreemd" bloed gekruist moet worden, zie ik meer in de combi Fries x Anda of Fries x Lusitano.

Maar ook ik, zou liever eerst eens over de (oost)grens gaan zoeken, naar
niet of minder verwant Fries bloed, er zijn over de loop der jaren ook zoveel paarden die kant uit gegaan, zou daar dan helemaal niets goeds uit overgebleven zijn.

En van alles wat er naar Amerika is gegaan, zit daar dan ook niets meer tussen, wat bruikbaar is voor een flink scheutje, fris bloed?


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 48 bezoekers