Kilo's in je hand

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Vendell

Berichten: 430
Geregistreerd: 06-01-02
Woonplaats: Hellevoetsluis

Kilo's in je hand

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-03-02 22:37

Vraagje, voorheen reed ik mijn paard met een vrij lange teugel (wel contact maar toch vrij lang), nu moet ik 'm steeds korter pakken om 'm meer bij elkaar te krijgen, maar naast dat ik meer been geef krijg ik ook steeds meer gewicht in mijn hand. Zoveel zelfs dat mijn bovenarmen pijnlijk worden. Heeft iemand tips?

Jobbeltje
Berichten: 2799
Geregistreerd: 29-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-02 23:04

Paard gaat hangen op je hand, probeer eens een ophouding naar boven te maken, en verder 'los' te laten, dus niet gaan trekken/hangen of kracht zetten om zijn hoofd te kunnen dragen!

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-02 23:30

Hmm, sorry Marijke, een ophouding naar boven lijkt me een beetje symptoombestrijding...
Het lijtk erop dat je paard gewoon niet op eigen benen loopt. Als je hem 'naar boven' wilt rijden, probeer dat dan zoveel mogelijk met je been te doen.
Tsja, veel meer zeggen is moeilijk via de pc. Wat zegt je instructeur ervan?

Jobbeltje
Berichten: 2799
Geregistreerd: 29-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-02 10:35

Ik weet het, ik wilde alleen zeggen, (tenminste dat heb ik geleerd) op het moment dat je voelt dat ie gaat hangen een ophouding naar boven te maken.. hoeft maar heel kort... en eh ja natuurlijk met je benen rijden he! (sorry maar dat is voor mij een beetje vanzelfsprekend.. doe bijna alles met been..)

carlijn83

Berichten: 3514
Geregistreerd: 11-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-02 16:14

Been, been en nog eens been. Van achteren naar voren blijven rijden.
Hij moet leren om zn eigen gewicht te dragen en niet dat ie dat in jou handen kan laten hangen.

Wat ook iets kan zijn: Zodra ik iets te veel zelf wil gaan doen (met mn hand) met t rijden, word mijn paard zwaar op de hand. Zodra ik dan ontspan en hem weer het meeste werk laat doen is t over. Ik heb hem nog maar net en t is een heel ander paard dan mn vorige dus t is ff wennen.
Misschien dat jouw paard ook een soort gelijke reactie geeft?? ff een x uitproberen.
Wat zegt je instructeur?

Dees

Berichten: 18911
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-02 09:30

Zie ook eens in eht boek Ruiters en Rechters van ERnest van Loon, zware kost om te lezen, maar de oplossing voor dit probleem staat er zeker bij.
(ik denk aan de corrigerende, weerstandbiedende hand) (margreet heeft dat ooit eens op Bokt geplaatst, nog niet zo heel lang geleden
; zie op de zoekfunctie)

Let op: als je van lang naar erg kort wilt kwa teugellengte, loop je kans dat je p[aard gewoon dat nog niet aankan. zo zal het dier het gewicht wel op de teugels moeten gooien, zo kweek je dus een hanger.... vraag je niet te veel van je paard?

Diana_Mabel

Berichten: 7044
Geregistreerd: 04-02-02
Woonplaats: Houten

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-02 16:08

zo te horen vind hij het moeilijk om aan de korte teugel te lopen geef hem nog iets meer tijd. rij hem voorwaarts neerwaarts laat hem lekker doorlopen aan je been. goed op de achterhand rijden laat hem nagefelijk op vier benen lopen dan kun je hem later beetje bij beetje meer oppakken als de basis maar goed is.hoe oud is je paardje, hoe lang loopt hij al onder het zadel?

Vendell

Berichten: 430
Geregistreerd: 06-01-02
Woonplaats: Hellevoetsluis

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-04-02 11:12

Bedankt jongens (lees: meiden)
Het is idd een been probleem. Ik heb inmiddels weer les gehad en we hebben aan het 'hangen' gewerkt door 'm op de volte met meer binnenbeen te laten lopen over z'n rug en dan is na het warmlopen voorbij, dat gewicht in de hand. Het kost mij anders flink wat zweet...

Mijn merrie (nare gewoonte om over hij en zijn te spreken) is een 9 jarige kwpn-er met redelijk lange bovenlijn en 1.74m hoog. Snel oppakken en met korte teugels rijden werkt bij mij niet... ze moet echt warm worden in rug en hals om uiteindelijk met een nette contactteugel te kunnen lopen. Het is in iedergeval fijn om bevestigd te worden dat ik niet terug moet trekken wanneer ze zwaar wordt. Inmiddels zijn we L2 met winst, maar dit probleempje komt steeds terug... als ik erover na denk vooral als ik een poosje geen les meer heb gehad...

benen, benen, benen dus maar....

Anneke
Berichten: 6668
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-02 14:44

Toen ik mijn paardje net had, had ze een heel harde mond, en had erg de neiging te hangen. Ze was nog maar net ingereden.
Ik heb het opgelost door lekker diep in het zadel te gaan zitten, voorwaarts rijden, en kleine ophoudingen maken. En wat heel belangrijk is: Hou zelf nooit vast!!Niet gaan lopen plukken in die mond, want dan gaat ze alleen maar meer hangen. Gewoon iedere keer weer loslaten en je paard ruimte geven.
En zorg dat ze op een tempo blijft lopen, en lekker doorloopt.
Goed van achter naar voor rijden. Dan heeft ze geen reden om te gaan hangen.
Je moet het wat tijd geven.
Succes ermee. Knipoog

Dorine
The one and only

Berichten: 4131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-02 14:52

Ik kreeg bij een paard dat erg op de teugels hing een keer deze tip:
Veel overgangen maken.
Bijv. in draf, vlot draven een half rondje, daarna afwenden en op de middenlijn halt houden. Paar seconden maar.
Dan meteen vlot wegdraven en weer bijv. een figuur rijden, en daarna weer halthouden. Weer wegdraven en zo ga je maar door.

Doordat je telkens moeilijke overgangen aan hem vraagt, van halt naar draf bijv., moet hij flink afzetten om in draf te komen, flink achterhand-spieren gebruiken.
Daardoor zal hij ook beter aan het been worden en beter zijn achterhand gaan gebruiken, waardoor hij niet meer zo hangt op die voorhand.

Ik weet hoe het voelt zo'n paard, errug vermoeiend, maar vooral volhouden dan heb je al gauw verbetering!
Laat je nog eens weten hoe het gaat?