Eén van de heerlijke dingen van de intredende herfst; het is weer tijd voor lekkere ovenschotels!
Nodig: * pond draadjesvlees (sudderlapjes), of je bewaart de hele week wat restjes vlees van je avondhapje, dat is ook erg lekker! * peper/zout * paar grote uien * bakje champignons * laurierblaadje * kruidnageltjes * bakboter * klein flesje rode wijn * grote zurige appel, bv goudreinet * pond kruimige aardappels * scheut warme melk * klontje boter * paneermeel en/of wat geraspte (wat oudere is lekker!) kaas.
- Sudderpan - Pan voor aardappels koken - Klein pannetje voor melk opwarmen - Ovenschaal
Mocht je reststukjes vlees gebruiken, dan hoef je uiteraard minder lang te sudderen. Denk bij andere vleesjes dan draadjesvlees bv aan slavinkje, speklapje, gehaktbal, karbonaadje (uiteraard even botje verwijderen en in stukjes snijden he ), kippenvlees etc.
Vlees even aanbakken in (vloeibare) bakboter, tot het dichtgeschroeid is en bruin wordt. Paar grofgesneden uien erbij, champignons erbij en even lekker meebakken. Dan afblussen met een beste scheut rode wijn. Laurierblaadje en paar kruidnageltjes erbij doen (rijg ze even aan en touwtje, dan ben je ze straks niet kwijt ). Rustig anderhalf uur laten sudderen, zorgen dat aan het eind van je suddertijd het vocht flink ingekookt is. Niet helemaal weg, er mag nog wel wat "drap" bij zitten, maar geen slappe natte derrie meer zeg maar Het is handig om de rode wijn niet meteen achterover te meppen onder het koken, misschien heb je straks nog een scheutje nodig als het inkoken TE hard gaat. Mocht je 'm dan per ongeluk al op hebben (tja, overkomt me wel eens ) dan kun je d'r ook een plensje heet water bij doen hoor. Of je trekt nóg een flesje open, ook lekker Tijdens het sudderen kun je je aardappels vast schillen en koken. Laat het zout maar weg, heb je niet nodig. Gewoon gaar koken, dan afgieten, scheut warme melk erdoor en een klontje boter, lekker stampen tot smeuïge puree.
Aan het eind van je suddertijd is je saus aardig ingekookt (zo niet, deksel eraf!), wel even uitkijken dat e.e.a. niet vast gaat zetten op de bodem! Nu doe je de in stukjes gesneden zure appel erbij (even schillen en klokhuis eruit he, da's logisch) en dan mag het vuur uit. Even je laurierblaadje en de kruidnageltjes eruit vissen.
Pak een ovenschaal, spuit of vet 'm even in. Onderin beginnen met dun laagje vleesspul. Dan laagje aardappelpuree. Weer een laagje vleesspul en dan nog een laagje aardappelpuree. Afsluiten met een laagje paneermeel met wat kleine klontjes boter, en/of wat geraspte kaas voor het lekkere korstje.
Kieper de schaal gewoon de warme (graadje of 180) oven in, minuutje of 20. (kun je in die tussentijd mooi vast de bende die je nu in je keuken hebt in de vaatwasser schuiven of sportief vast met 't handje afwassen )
Heyyy ik ben de peper en zout vergeten zie ik. Vlees voor het aanbakken even peperen en als je dat lekker vindt wat zout erover. En door de aardappelpuree draai ik ook graag nog wat verse peper.
Jam, sudderschotels. Deze klinkt ook erg lekker. Heb ook nog een superlekker recept voor Zuurvlees liggen, die zet ik van de week ook wel op bokt.
* kijkt naar buiten * Ik ben eigenlijk helemaal nog niet toe aan echt herfstig voedsel.
jarco
Berichten: 737
Geregistreerd: 10-10-08
Woonplaats: purmerend
Geplaatst: 07-09-09 10:50
prei taart.
vijf plakken bladerdeeg, ontdooid 1 ei 5 prei, schoongemaakt +/_ 100 ml. slagroom, ongezoet geraspte kaas spekjes peper/zout taartblik, diegene waar je de rand vanaf kan halen.
1. Leg de bladerdeeg plakjes op elkaar en rol deze met een fles of deegroller tot een grote lap wat in de taartblik past. zet dit even in de koelkast. 2. bak de spekjes uit. 3. snijdt de prei in ringentjes en bak deze uiteindelijk mee met de spekjes, zodat het slinkt. 4. voeg peper en zout naar smaak toe. 5. klop ondertussen de slagroom met een eitje samen los. 6. het geslonken prei/spek massa in de taartvorm doen, en vouw de overtollige randen naar binnen toe. ( dan ligt het over de prei massa ) 7. giet het slagroom /ei mengsel door de prei massa heen en strooi uiteindelijk de geraspte kaas erover. 8. zet de hartige taart ongeveer drie kwartier/uurtje in de voorverwarmde oven van 180 graden.
Woonplaats: omgeving enschede, op de fiets, bij de paarden en soms gewoon in huis.
Geplaatst: 15-09-09 21:51
Die jachtschotel lijkt mij erg lekker.(de rest van de familie is twijfelachtig). Maar misschien dat ik hem toch eens ga maken. De preischotel vind ik niet zo..., die maak ik dus maar niet.