South Beach Dieet

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

South Beach Dieet

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-08-04 15:17

Jaja, vandaag het boek gekocht!
Ik ben twee jaar terug met Montignac ongeveer 10 kilo afgevallen. Inmiddels 2 a 3 weer aangekomen, en ga nu eens South Beach proberen. Van wat ik tot nu toe meegekregen heb heeft het veel overeenkomsten met MM; en dat vind ik op zich een ideale manier van afvallen en gezond eten en leven!

Ben heel benieuwd. Iemand al ervaring?

Baytje
Berichten: 405
Geregistreerd: 07-08-02
Woonplaats: Nieuw-Vennep

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-04 15:19

kennu mij vertellen wat dit inhoudt? Montignac ken ik, maar bij South Beach krijg ik visioenen van slanke dames in bikini, of is dat juist de bedoeling? Haha!

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-08-04 15:24

ja *LOL*

Weet nog niet alles precies (want ik ben pas op pagina 25 van het boek) maar kort gezegd: ontwikkeld door cardiovasculair specialist in samenwerking met voedingsdeskundige; wetenschappelijk bewezen: uitgangspunten 3 fases, eerste fase van twee weken is streng en gebasseerd op het reguleren van stofwisseling en je insulinepeil, vervolgens fase 2 waarbij je blijft afvallen maar meer dingen mag eten en fase 3 zoals je de rest van je leven kan eten.

Basis van dit alles is dat je goede vetten en goede koolhydraten moet nemen ipv slechte; de MM verboden-combinaties komen hier echter niet voor. Je mag net zoveel eten tot je geen honger meer hebt zolang je de goede voedingsmiddelen hebt.

Klinkt mij heel logisch in de oren en wat ik tot nu toe heb gelezen is ehel goed onderbouwd.

Trouwens, dit is ook informatief:
http://gezondheid.rubriek.nl/gezondheid/south_beach.asp
en deze officiele site, wel héél Amerikaans:
http://www.southbeachdiet.com/

Caritas

Berichten: 4431
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Tussen plassen en A2

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-04 14:20

Ik ben nu bijna aan het eind van fase 1 en ik ben nog maar 2 kilo afgevallen Verdrietig . Verward
Ga het denk ik nog maar een week verlengen.
Ik eet namelijk lang zoveel niet als dat er in de dagplanning staat.

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-08-04 15:21

Ja ik vind de uitspraak 'gemiddeld is men 4-6 kilo kwijtgeraakt in fase 1' ook een beetje tricky. Ik ben nl op zich wel op een goed gewicht (72kg) maar wil die laatste 2 tot 4 eraf. Maar dat gaat natuurlijk lang zo snel niet als personen van 10 kilo te zwaar!

Caritas

Berichten: 4431
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Tussen plassen en A2

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-04 17:03

Geloof mij maar als ik zeg dat ik zeker 15 kilo te zwaar ben. Ik ben tenslotte geen 2.00 meter maar een 26 cm korter.
Wat ik mij nu afvraag is, mag je überhaupt wel olijven eten eigenlijk? Want die heb ik telkens vrolijk door m'n salades heen gegooit.

SkyMarian

Berichten: 10936
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-08-04 17:13

Citaat:
Het South Beach Dieet

Volgens Agatston (de Amerikaanse cardioloog die het heeft bedacht) is het South Beach Dieet geen dieet, maar een manier van leven die ervoor zorgt dat mensen hun overtollig gewicht blijvend kwijtraken. De principes van het dieet zijn: weinig verzadigd vet en de goede koolhydraten. Dat wil zeggen dat vooral koolhydraatrijke voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals groente, volkoren graanproducten en fruit gegeten moeten worden. Het dieet bestaat uit drie fasen.

Fase 1: Ontwennen
De eerste fase moet 2 weken worden gevolgd. In deze periode valt men 3,5 tot 6 kilo af. Deze fase is bedoeld om te ontwennen. Men moet als het ware afkicken van voedingsmiddelen met veel geraffineerde koolhydraten: de producten waar men dik van is geworden, zoals wit brood, snoep en koek. In deze fase wordt ook het proces van afvallen op gang gebracht.
Het voedingspatroon in deze eerste 2 weken bestaat uitsluitend uit mager vlees, magere vis, groente, een beperkte hoeveelheid magere kaas en maximaal 250 milliliter magere melk. Voor de bereiding wordt uitsluitend olie geadviseerd.

Fase 2: Geleidelijk afvallen
De tweede fase moet worden volgehouden tot het streefgewicht is bereikt. Het tempo van afvallen moet 0,5 tot 1 kilo per week zijn. In deze fase mogen aan het voedingspatroon van fase 1 geleidelijk de ‘goede koolhydraten’ worden toegevoegd: fruit en volkoren graanproducten.
In de voorbeeldmenu’s is de hoeveelheid volkorenproducten voor Nederlandse begrippen echter zeer beperkt.

Fase 3: Gewichtsbehoud
De derde fase moet voor gewichtsbehoud zorgen. In principe mag alles weer gegeten worden. Het voedingspatroon bestaat uit drie maaltijden, die zodanig moeten verzadigen dat er geen behoefte is aan tussendoortjes. Qua samenstelling wordt voortgeborduurd op het voedingspatroon van de tweede fase: magere dierlijke producten, groente, fruit en volkoren producten. Het blijft wel een patroon met veel mager vlees en groente.
Personen die in de tweede of derde fase weer aankomen, worden aangeraden om een aantal dagen fase 1 te volgen en vervolgens weer door te gaan met de fase waarin men zat.

Gewichtsafname door vochtverlies
Dit dieet komt voornamelijk in de eerste en tweede fase neer op een zeer eiwitrijke en koolhydraatarme voeding. Door de voorgeschreven keuze van magere dierlijke producten en het goede bereidingsvet zal het gehalte aan verzadigd vet niet erg hoog zijn.
De snelle gewichtsafname in de eerste fase wordt voor een deel veroorzaakt door vochtverlies. Door de lage energetische waarde van de voeding worden de glycogeenvoorraden in het lichaam verbruikt. Dit gaat gepaard met een aanzienlijk vochtverlies. Dat mensen die dit dieet volgen zeggen geen honger te hebben, lijkt te verklaren door het hoge eiwitgehalte in de voeding dat een goede verzadiging geeft.

Hoewel er geen langetermijn studies naar de gezondheidseffecten van dit dieet bekend zijn, lijken er fysiologisch gezien geen grote nadelen van te verwachten. Wel zal het eiwitgehalte in elk geval rond de door de Gezondheidsraad gestelde aanvaardbare bovengrens van inneming liggen. Voor gezonde mensen hoeft dit geen bezwaar te zijn.

Niet genoeg vezel en vitamine A
Het meest van belang zijn de gezondheidsaspecten van fase 3. Deze fase is immers bedoeld voor gewichtsbehoud en zal daardoor langdurig gevolgd worden. Een belangrijk positief aspect van de derde fase vormen de drie hoofdmaaltijden met een hoge verzadigingswaarde. In combinatie met het advies om de voeding zorgvuldig te plannen vormt dit een goed uitgangspunt voor een voeding gericht op gewichtsbehoud.
Ook in fase 3 is de voeding nog zeer eiwitrijk. Door het toch nog beperkte gebruik van volkoren producten zal de voeding in deze fase, ondanks het ruime gebruik van groente, niet genoeg vezel bevatten. Op dit punt komt de voeding dan ook niet overeen met de aanbevelingen voor een gezonde voeding.
Een kanttekening is dat de voorziening met vitamine A (retinol) op den duur wat krap kan worden. Door het gebruik van magere producten en olie voor de bereiding is de inneming van vitamine A laag. Het is de vraag of deze voldoende wordt gecompenseerd door het caroteen (dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A) uit de ruime consumptie van groente.


De bevindingen van het voedingscentrum Lachen

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-08-04 17:16

Hyper!
Ik ben in de eerste week twee kilo afgevallen. Vrij veel vind ik, vooral omdat dit net de laatste kilootjes waren die ik er maar niet af kreeg. Toch heb ik wel veel maar vooral gezond gegeten. Ik heb wel eens gezondigd (waterijsjes met suiker, één glaasje wijn enzo) maar toch lijkt het er inderdaad op dat die koolhydraten die laatste kilo's veroorzaakten. Ik ga nog een week door met fase 1 (you never know, wieweet gaat er nog meer af! ) en dan over op 2. Wel heel motiverend om zo te beginnen! Honger heb ik ook absoluut niet, trek ook niet, dat lijkt ook door die koolhydraten te komen (nouja, dat suiker verslavend is wist ik allang)

Mijn vader (kilootje of 20 te zwaar) en zusje (kilootje of 5) gaan volgende week beginnen.
Een aanrader, South Beach! OK dan!

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 06:36

NIET als je de bevindingen van het voedingscentrum ter harte neemt!!

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-08-04 09:20

Hoezo? Ik zie weinig slechte dingen staan in het stukje boven mij! Te weinig vitamine A, tsja normaal eet ik ook niet moddervet dus dat ligt bij mij niet aan SB.

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-04 17:34

Laura schreef:
Hoezo? Ik zie weinig slechte dingen staan in het stukje boven mij! Te weinig vitamine A, tsja normaal eet ik ook niet moddervet dus dat ligt bij mij niet aan SB.


Citaat:
Wel zal het eiwitgehalte in elk geval rond de door de Gezondheidsraad gestelde aanvaardbare bovengrens van inneming liggen. Voor gezonde mensen hoeft dit geen bezwaar te zijn.

Niet genoeg vezel en vitamine A
Het meest van belang zijn de gezondheidsaspecten van fase 3. Deze fase is immers bedoeld voor gewichtsbehoud en zal daardoor langdurig gevolgd worden. Een belangrijk positief aspect van de derde fase vormen de drie hoofdmaaltijden met een hoge verzadigingswaarde. In combinatie met het advies om de voeding zorgvuldig te plannen vormt dit een goed uitgangspunt voor een voeding gericht op gewichtsbehoud.
Ook in fase 3 is de voeding nog zeer eiwitrijk. Door het toch nog beperkte gebruik van volkoren producten zal de voeding in deze fase, ondanks het ruime gebruik van groente, niet genoeg vezel bevatten. Op dit punt komt de voeding dan ook niet overeen met de aanbevelingen voor een gezonde voeding
.

Zoals de meeste wonderdiëten is ook dit diëet niet gebaseerd
op evenwichtige voeding.

Wat onevenwichtige / overmatige eiwitinname met je doet,
wil je hopelijk zelf opgooglen?

Is jouw lichaam tenslotte. Haha!

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-08-04 18:32

In vergelijking met de andere dieeten komt deze er anders behoorlijk goed vanaf. De vezelbehoefte los ik op door een extra lepel tarwezemelen door mij nyoghurt te gooien en ik ben fan van volkiorenbrood dus wbt fase 3 zal je mij wel aan het brood zien.

Ik denk dat je een stuk beter af bent met zo'n dieet (je wordt immers bewust van wat je eet) dan met slimfast oid. En vergelijk deze fase 3 eens met het gemiddelde eetpatroon van een Nederlander, die echt niet altijd via het voedingscentrum eet; ik denk dat ik het heel niet zo slecht doe!

Maargoed, ieder zo zijn ding Lachen

Arno24

Berichten: 1516
Geregistreerd: 31-03-03
Woonplaats: Duiven

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 12:40

Hoe weet jij wat de gemiddelde Nederlander eet? Heb je ooit wel eens een anamnese afgenomen?

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-08-04 12:49

Met mijn lessen voedingsleer en voeldingsmiddelenkunde hebben we allemaal een dagboekje bij moeten houden van een week eten wat vervolgens ingevoerd werd in een programma dat uitrekende hoeveel je van de dagelijkse behoeftes afweek. Dus ik heb wel enigszins een idee; van de gemiddelde student in elk geval.

Verder kijk je een beetje in het rond bij de afgelopen drie bedrijven waar ik werkte wat er op de bordjes gaat bij de lunches; daar zie je ook een hoop slechte dingen.

Tsja, gezond eten blijft toch afhangen van een bepaalde visie. Het voedingscentrum geeft aardige richtlijnen, dat wel.

SkyMarian

Berichten: 10936
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 12:55

een voedingsdagboekje is bekend om zijn onderrapportage, of te wel veel mensen schrijven lang niet alles op wat ze daadwerkelijk eten. Puur omdat ze het vergeten, niet nodig vinden, of denken dat het niet belangrijk is.
Om echt de daadwerkelijke voedingsgewoonten van iemand te achterhalen zul je echt een gesprek moeten hebben. Veel dingen worden vergeten. Vaak bij navraag blijkt dat mensen zich helemaal niet bewust zijn van wat ze op een dag wegbunkeren.
En geloof me ik krijg er dagelijks veel op het spreekuur die op die manier bezig zijn. Slechts een enkeling is er bewust mee bezig en weet goede keuzes te maken. En bij die mensen schort het vaak aan de beweging.

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-08-04 12:59

Dat bedoel ik ook te zeggen met mijn bovenstaande post naar BV; door Montignac en SB heb ik heel goed geleerd wat bepaalde voedingsmiddelen bevatten enzo. Hoe je met die kennis omgaat is natuurlijk aan jezelf; maar ik vind het heel belangrijk dat mensen snappen waaróm ze dik worden; wát ze precies eten. Dat het niet altijd is: minder eten. Je kan wel een voorgekauwd-Libelle dieet doen, zal ook vast wel werken, of slimfast, tuurlijk; je valt er wel van af... maar weet je waarom en wáár je precies mee bezig bent?

Arno24

Berichten: 1516
Geregistreerd: 31-03-03
Woonplaats: Duiven

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 13:31

Daarom is voedingsvoorlichting ook zo belangrijk. Het feit dat een dieet werkt is alleen maar omdat er minder naar binnengaat als dat er nodig is. Voor een grote groep mensen is het zowiezo al een sprong voorwaarts als ze meer gaan bewegen. Als ze daarnaast een paar punten in de voeding aanpassen vallen ze helemaal af.
Laatst bijgewerkt door Arno24 op 19-08-04 13:32, in het totaal 1 keer bewerkt

SkyMarian

Berichten: 10936
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 13:31

maar motignac is nogal altijd gebaseerd op halve waarheden Verward