Is dit wel goed?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Is dit wel goed?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-03-02 07:16

Het veulentje is dus in de nacht van vrijdag op zaterdag geboren en was meteen al heel actief. Hij stond al vrij recht op zijn beentjes, zakte ook niet zo ver door zijn koten enzo. Maar vandaag, dag 2, is ie nog steeds een beetje zwak met zijn linkerachterbeen. Hij loopt als het ware een beetje met x benen. Een fokker zei dat dat had te maken met de positie waarin ie opgevouwen in de baarmoeder heeft gelegen Verward en dat het vanzelf overgaat als ie sterker wordt. Het ziet er dus uit als een paard dat koehakkig is, maar dan heeft hij het alleen met zijn linkerachterbeen ipv beide achterbenen. Als ie gewoon stilstaat zet ie het been er wel recht onder. Moet ik me nu zorgen maken?

O en nog iets, de wormkuren zijn een beetje laat binnengekomen dus ik heb de merrie niet meer kunnen ontwormen voor de bevalling. Kan ik haar nu gewoon een wormkuur geven en dan van het merk Equest? (of is het nou Quest, daar kom ik nou nooit uit he *LOL* )


MarijeR

Berichten: 24924
Geregistreerd: 20-08-01
Woonplaats: Onstwedde

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-02 07:45

De meeste veulens staan niet zo mooi op de benen in het begin. soms staan ze zelfs met de kogels op de grond i.p.v. met de hoef. Als ze maar genoeg beweging krijgen trekt dat snel genoeg weg. Kan best een paar dagen duren. Ik zou het nog even de tijd geven.

Het middel Equest ken ik zelf niet. Alleen de verhalen dat je dat middel niet aan jonge veulens moet geven. Ik weet niet in hoeverre dat middel in de melk komt en of dat ook slecht is voor het veulen. Staat dat niet op de bijsluiter?

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-02 08:11

Je moet je daar gelijk geen zorgen overmaken het is inderdaad waar dat ze er soms een beetje opgevouwen in de baarmoeder liggen. Trekt allemaal wel bij. Ik heb een merrieveulen gehad die er nog erger uitzag en schrok me dood, die was vanuit de heup helemaal scheef naar een kant. Maar na een week trok die ook helemaal bij. Vitaminespuit wil ook wel helpen.

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-02 15:35

Ik wou al zeggen, wij hadden een 3-jarige met een veulen gebrek (niet bij de grond kunnen zonder zijn benen uit elkaar te zetten, om te eten dus). Dat zou wel bijtrekken. Is niet gebeurd (hij is nu bijna 6), maar het is nog steeds niet erg. Hij kan toch eten? En verder heeft hij er geen last van (is wel erger met een x-benig paard). Het is overigens wel iets bijgetrokken, vorig jaar at hij bijvoorbeeld gewoon goed (af en toe op één been), en nu is het weer vechten voor n sprietje. Kans is heel groot dat hij idd nog wat gegroeid is (is al een arabier van 1.65, veel groter hoeft ie niet van mij) en dat het dus wéér rechttrekt...

Kom op, niet zo veel zorgen maken, als alles er op en eraan zit moet je gewoon ff lekker genieten!

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-03-02 16:27

Pff bedankt, jullie hebben me een stuk gerustgesteld! Ik heb toch maar de veearts gebeld, gewoon even voor de zekerheid. Kan ie meteen een algemene check doen.

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-02 16:54

equest is gevaarlijk voor veulens onder de 3 of 4 maanden!
Weet niet hoe het zit met de moeder

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-03-02 17:54

Okee, veearts is geweest en ik hoef me geen zorgen te maken! Hij zei dat dit idd te maken kon hebben met de manier waarop Kai opgevouwen in de baarmoeder heeft gelegen, maar dat je dit ook wel meer ziet met langbenige paarden (en nou zijn alle veulens natuurlijk langbenig, maar Kai`s beide ouders staan ook hoog op de benen, vooral de vader). Hij zei dat het in 80% van de gevallen vanzelf rechtrekt en zo niet dan kan het verholpen worden met een miniscule ingreep wanneer het veulen rond de 2 a 3 maanden is (hij had het over groeiplaten ofzo Verward ). Het is dus gelukkig geen conformatie fout, maar gewoon nog zwakte! Verder vond de veearts hem er heel goed uitzien en hij adviseerde om pas met 3 maanden te ontwormen en te enten en tot die tijd gewoon helemaal niets extra`s te doen. Wel komt ie hem over twee weken nog even checken. Pff grote opluchting!

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-02 19:31

Ik ben blij voor je Pril. Maar het wordt nu tijd om te gaan genieten want ze zijn zo weer groot. Fijne tijd gewenst. Groetjes Greetje

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 74 bezoekers