Gemarmerde chocolade-pindakaas cake
Benodigdheden:
130 gram donkere chocolade
225 gram ongezouten, zachte boter
225 gram pindakaas
225 gram gewone bloem
5 eieren
225 gram lichtbruine suiker
200 gram witte suiker
2 teaspoons (theelepel, ongeveer) bakpoeder
1/2 teaspoon zout
120 mL melk
50 gram chocolate chips
Voor het glazuur:
25 gram boter
30 mL pindakaas
45 mL golden (light corn) syrup (ik heb gewone stroop gemaakt, werkt prima)
15 mL water
175 gram gewone (semizoete) chocolade (ik heb melkchocolade gebruikt)
5 mL vanille essence (extract)
1. Verwarm de oven op 180 graden Celcius. Hak de donkere chocolade in kleine stukjes en laat smelten. Meng ondertussen in een grote mengkom de boter, pindakaas en de suikers tot het één geheel is, en luchtig en romig. Voeg één voor één de eieren toe, onderwijl telkens goed mengen.
2. Zeef de bloem, bakpoeder en zout tesamen en voeg toe aan het mengsel, en vervolgens de pindakaas en de melk waarna je opnieuw goed mengt. Verdeel het mengsel nu over 2 kommen: voeg bij de éne de gesmolten donkere chocolade toe en aan de andere de chocolate chips.
Je hebt nu dus 2 kommen, de één met een veel donkerder kleur dan de ander. Voeg nu in een tulbandvorm (of cakevorm, als je dat liever hebt) met een grote lepel telkens om en om een lepel van de mengsel, zodat je dus de twee kleuren kunt onderscheiden in de cake. Als je alles hebt opgebruikt kun je het gemarmerde effect bereiken door met een mes te 'swirlen' (maar dat hoeft natuurlijk niet).
Bak de cake voor 50-60 minuten, laat hem dan een minuut of 10 afkoelen in de vorm en haal hem er daarna uit en laat compleet afkoelen op een rek.
Voor het glazuur: hak de chocolade in kleine stukjes en doe met de andere ingrediënten in een kleine pan. Laat op een laag vuur alles smelten tot het goed gemengd en glad is. Laat ietsjes afkoelen en doe het glazuur vervolgens over de cake heen.
Als je nog vragen hebt of dingen mist - ik kan de plaatjes uit het kookboek er niet voor je bijdoen, de pb-box staat open
Eet smakelijk!
“I am a brain, Watson. The rest of me is a mere appendix.”
― Sherlock Holmes (Arthur Conan Doyle)