Waar zijn de fokkers.

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 14:42

Dees schreef:
Als het kwpn daar verandering in wil aanbrengen, moeten ze met subsidie komen


Denk dat het afschaffen van een hoop "adminstratie" gelden al zal schelen.
Kijk eens wat je alleen al kwijt bent aan dek en geboorteregistratie, gelukkig zijn de tarieven voor predikaten al afgeschaft.
Voor Gelderse en Groningerpaarden kun je trouwens via buro Laser subsidie krijgen.
Ik heb dit niet gedaan omdat ik nogal zot vind dat er belastinggeld aan zo iets wordt uit gegeven, wat mij betreft kunnen ze dat beter in de zorg steken (maar dat is een hele andere discusie Knipoog ).

MissHIS

Berichten: 4220
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 17:22

Dees:
Dit is wel heel erg overdreven en zwart-wit geschetst. Dat jij het zo ervaart, betekent niet dat het ook daadwerkelijk zo is. Al ontken ik ábsoluut niet dat er een behoorlijk prijskaartje aan hangt, wil je het goed doen.

Dat je niet mee doet op de regionale keuring zonder een merrie die minimaal over keur en sport beschikt is natuurlijk grote onzin. Voorbeeldje: de succesvolle merrie Theandra. Farrington x Fair Play x onbekend. Moeder is keur, moedersmoeder geen predikaten en verdere afstamming dus onbekend. Theandra werd vorig jaar kampioen van CK Groningen, dit jaar kampioen van CK Drenthe! Daarnaast stond de inmiddels tot elite merrie gehuldigde Theandra óók nog tweede achter Terlia bij de vierjarige dressuurpaarden in de PAVO Cup selectie tijdens dit CK. Onder, met alle respect, een normale ruiter die de merrie zelf in eigendom heeft. Kampioen bij de driejarigen op dit CK werd een Sandro Hit uit een predikaatloze merrie van Wisconsin. En dergelijke voorbeelden zijn er natuurlijk nog veel meer.
Natuurlijk speelt de factor "geluk" mee. Zonder geluk kom je nergens. Maar een hele dure merrie met predikaatvolle afstamming kan nét zo goed haar dag niet hebben op de keuring als een goedkopere. Ik ken een merrie, was destijds kampioen van de provincie, die elk jaar bar slecht hengstig wordt en nóg slechter drachtig wordt. Bij iedereen zit het wel eens tegen. (Al ontken ik het totaal niet dat het leed enigszins beter te verwerken is, wanneer er bijvoorbeeld nog 35 drachtige merries in de wei staan te wachten).

Voorbrengen kan prima zelf, goed opletten op de keuring en een paar keer oefenen doet wonderen. En dat kost je helemaal niets. Ik wil het volgend jaar ook zelf gaan doen, mij groeit het geld ook totaal niet op de rug. Aanlegtest is ook totáál niet verplicht. Iedereen zegt ook altijd dat er aan een goede sportprestatie veel meer waarde wordt gehecht dan aan een goede EPTM )(of nog erger: een goede IBOP). Een sportpredicaat is inderdaad zeer interessant, maar er is geen tijd aangebonden voor wanneer de merrie deze klassering behaald moet hebben. Een beetje handige ruiter probeert het zelf. Geen tijd om de merrie zelf in de sport uit te brengen? (Dan vraag ik mij af: met welk doel is dit paard gekocht, maar ok. We nemen als doel: fokkerij). Dan is een IBOP of EPTM een goed alternatief, waarmee je toch inzicht krijgt op de kwaliteiten van de merrie. Hier hoeven ze echt geen jaar voor in professionele training. En dan nog...het is gewenst, niet verplicht.

Zoals hier al eerder werd gezegd: fokkerij is keuzes maken. Natuurlijk besef ik mij hoe prijzig een woning met land en stallen is. Maar er zijn meer (goede) alternatieven. Ik heb ze ook niet bij huis staan. Een beetje pensionstal heeft een mooi stuk weiland beschikbaar, of er valt vaak wel wat te huren bij een boer in de buurt waar merrie en veulen een paar maanden kunnen lopen.
Vaak is dit financieel nog prima te doen, maar mensen die denken dat fokkerij goedkoop is, komen altijd bedrogen uit.

Je kunt je merrie gewoon wegbrengen naar de hengstenhouder om daar geïnsemineerd te worden. Ik was dit jaar welgeteld 35 euro kwijt aan de hengstenhouder, en er staat hier nu een drachtige merrie in de wei. Oke, ik had het geluk dat de merrie in één keer drachtig werd, maar het is een goede optie wanneer je niet altijd beschikbaar bent om thuis de veearts, inseminator e.d. te verwelkomen. Daarna inderdaad nog een keer of 2, 3 scannen, maar vaak kan dit ook bij de hengstenhouder (dan kan je haar vóór het werk brengen, en na het werk ophalen).
Rondom de geboorte schiet de nachtrust er inderdaad behoorlijk bij in, maar dit hoort weer bij de keuzes die je moet maken. Als je geen zin hebt in alle "nadelen" van de fokkerij, moet je er ook niet aan beginnen. Ik ken genoeg mensen die de drachtige merrie een aantal weken vantevoren bij iemand anders neerzetten, dus dat is ook nog een optie.

Subsidie is grote onzin. Het is voor veel mensen een hobby ("en dat mag best wat kosten"), bovendien wordt er jaarlijks meer dan genoeg gefokt/vermeerdert door iedereen. Als je dat al wilt stimuleren...

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-08-04 17:30


Albert

Berichten: 5732
Geregistreerd: 16-10-02
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 19:14

Nog even iets over het combineren van sport en fokkerij:

Wij rijden, dat mag bekend zijn, met Welshcobs; merries.
Deze zijn ZES! jaar als ze klaar zijn voor het grote werk, namelijk de nationale menwedstrijden. Al die tijd kan er niet mee gefokt worden, omdat ze zomer en winter doorlopend getraind worden.
De laatste merrie die nog redelijk fysiek fit met pensioen ging was Olwen.
Zij kon en kan door haar jarenlange topsport geen veulens meer produceren.
Had ook nog nooit een veulen gehad.
De andere merries heb ik ook in jaren niet meer hengstig gezien, dit verschijnsel zie je ook bij dames die topsport beoefenen en is dus vrij normaal.
Mijn mening is dat topsport en fokkerij daarom niet te combineren zijn.

Het zelfde geldt overigens voor hengsten die beide moeten van hun eigenaar, je ziet een van beide dan altijd teruglopen. De vruchtbaarheid of de sportprestaties.

Beber

Berichten: 2437
Geregistreerd: 09-09-03
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 19:25

Een merrie hoeft alleen maar Z te worden om het predikaat SPORT te krijgen, dus dat betekent dat als zij sport merrie is , zij gewoon weer als fokmerrie gebruikt kan worden ( vanaf ca. haar 7e ), maar dan krijg je weer het verhaal, wie rijdt haar even naar het Z (of nog beter , start haar in het Z)?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 19:26

Grappige (of eigenlijk wrange) is zelfs dat de sport die Albert benoemt niet eens het sportpredikaat oplevert binnen het KWPN.

Beber

Berichten: 2437
Geregistreerd: 09-09-03
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 19:28

Oh nee? Wist ik niet. Stom eigenlijk.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 19:30

Beber"]
Oh nee? Wist ik niet. Stom eigenlijk.
[/quote]

[quote="Ilindra schreef:
Ilindra heeft op nationaal nivo SGW menwedstrijden gelopen als voorpaard van mijn tandem.
Helaas telt dat voor het KWPN niet mee Verward
Voor dressuur en springen is Z genoeg maar ga je SGW mennen moeten ze ineens 3 internationale wedstrijden hebben gelopen.
Helaas zijn die er niet voor tandems, alleen voor de 2 en 4spannen.
Voor de markt maakt het niet uit, een goed veulen verkoopt zowiezo.


Kijk de regels van het stamboek er maar eens op na.
Endurance telt bijv. helemaal niet mee.

Anya
Berichten: 32776
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 19:44

Ilindra schreef:
Kijk de regels van het stamboek er maar eens op na.
Endurance telt bijv. helemaal niet mee.


En als je kwpn-merrie het goed doet in de westernsport heb je ook pech gehad. Al wordt je europees kampioen dan telt het nog niet Lachen

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 19:45

Anya schreef:
En als je kwpn-merrie het goed doet in de westernsport heb je ook pech gehad. Al wordt je europees kampioen dan telt het nog niet Lachen



Dat lijkt me ook niet helemaal het fokdoel Anya Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 19:48

Het nog grotere probleem van merries in de sport is: Als een merrie het apart goed doet in de sport, dan word ze vaak verkocht. Een merrie die voor het grote werk kan springen zal niet snel meer in de fokkerij worden gezet.
Daardoor word er vaak gefokt met merries die het net niet zijn. Dat is op zich al jammer genoeg.

Financieel is het gewoon niet haalbaar om de echte toppers uit de sport te halen en ermee te gaan fokken.

Anya
Berichten: 32776
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 20:07

sarabande schreef:
Dat lijkt me ook niet helemaal het fokdoel Anya Haha!


wahaha nee daar is ze niet voor gefokt. Maar ik vind het wel naar voor de fokkers dat de credits die ze wel haalt in de westernsport absoluut niet meetellen Lachen

Voor mij maakt het niet uit, ik rij voor de fun Schijnheilig

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 20:16

Dat is ook naar Anya, het is toch geweldig dat jou paard ergens goed in is.

Wie weet ooit... maar dat haalt nog meer de specialisatie onderuit.

Laat andere stamboeken maar specialiseren.

Dees

Berichten: 18917
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 20:32

MissHIS schreef:
[naam verwijderd]:
Dit is wel heel erg overdreven en zwart-wit geschetst. ...


Wellicht; maar het is een teken aan de wand dat er veel vergrijzing is onder fokkers. Jij bent een uitzondering MissjeHIS.
TEgelijkertijd vraag ik me wel af waarom iemand tegenwoordig nog aan het fokken zou gaan beginnen, zoveel offers (tijd en geld) en zo weinig opbrengst (geld). Om een veulentje? Waar ga je ze laten, ook in pension?

Back on topic; springdieren fokken.
Wellicht trekt die markt aan als het kaf eerder van het koren gescheiden kan worden; selectie op jongere leeftijd, gescheiden keuringen (specialisatie idd). Probleem met springdieren is dat de fokker pas 5 jaar na de geboorte weet of het dier onder het zadel kan springen, terwijl het dressuurveulentje meteen op veulenveilingen makkelijker verkoopt, en op 3 jarige leeftijd anders nog snel te verkopen is.

Springpaarden is toch fokkerij voor de lange adem... rendement laat nog langer op zich wachten. En het is Hollanders gelijk te gaan voor het meeste en makkelijkste rendement en dat is tegenwoordig dressuur.
Jammer voor het kwpn-springpaard. Maar er zullen altijd fokkers blijven die zich niets aantrekken van dat dressuurgebeuren en springgericht blijven denken. Plenty. Waarom zou Germus R anders nog een dekking te doen krijgen, en wie zet zijn merrie onder Quidam als hij geen springer wil...

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 21:06

Dees schreef:
Wellicht; maar het is een teken aan de wand dat er veel vergrijzing is onder fokkers.

terwijl het dressuurveulentje meteen op veulenveilingen makkelijker verkoopt, en op 3 jarige leeftijd anders nog snel te verkopen is.

Springpaarden is toch fokkerij voor de lange adem... rendement laat nog langer op zich wachten.

En het is Hollanders gelijk te gaan voor het meeste en makkelijkste rendement en dat is tegenwoordig dressuur.
Jammer voor het kwpn-springpaard.


Op de keuringen die ik bezocht dit jaar valt juist het groeiende aantal jonge mensen op. Ook in de baan zie je veel van beiden naast hun fokproducten staan.

Zowel dressuur veulentje als springveulentje is geen makkelijke handel op dit moment.
Maar een goede fokker fokt in de eerste plaats om zijn stam verder te uit te bouwen. Als je vier veulens verwacht en je zegt van te voren al dat die alle vier te koop zijn, mis je de echte fokkersinstelling, je gaat toch niet iets creeeren zonder te willen weten wat je gecreeerd hebt.

Alleen als je van te voren bij de dekking de verkoop al afgesproken hebt, zoals Illindra, dat is een andere zaak.

Zoals zo vaak gezegd de fokkerij past zich aan aan de vraag, als er meer behoefte komt aan springpaarden zullen die meer gefokt worden, dat is ook de reden van het gericht fokken, om een beter sportpaard voor beide disciplines te leveren.

En ik herhaal weer: uiteindelijk maakt de fokker de keuze en bepaalt de gebruiker het doel.

LuvdaTossa

Berichten: 12894
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Midden vh land

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 21:10

Maar ik als jongeling kan helemaal geen paard betalen, laat staan een goede fokmerrie en een bijpassende hengst...... Ik studeer en van de studifinanciering kan ik nog net een konijn onderhouden.

Gelukkig rijd ik voor een fokker en mag ik mee beslissen in de hengstenkeuze, waar ik ontzettend veel voor nalees en van leer. Dit jaar mocht ik een hengst bij een merrie zoeken. Ze is inmiddels drachtig en ik ben ontzettend benieuwd! Ik weet dat er niet zo heel veel zijn die er in dit soort posities zitten.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 21:13

LuvdaTossa schreef:
Maar ik als jongeling kan helemaal geen paard betalen, laat staan een goede fokmerrie en een bijpassende hengst...... Ik studeer en van de studifinanciering kan ik nog net een konijn onderhouden.

Gelukkig rijd ik voor een fokker en mag ik mee beslissen in de hengstenkeuze, waar ik ontzettend veel voor nalees en van leer. Dit jaar mocht ik een hengst bij een merrie zoeken. Ze is inmiddels drachtig en ik ben ontzettend benieuwd! Ik weet dat er niet zo heel veel zijn die er in dit soort posities zitten.



Ik ben het helemaal met je eens, tegen de tijd dat je de leeftijd bereikt hebt om een paard aan te schaffen en daarnaast ermee te gaan fokken ( beschikking hebben tot weiland enz enz) is niet op 20 jarige leeftijd.

Een kapitale merrie kopen om mee te gaan fokken is natuurlijk een beetje onzin. Koop gewoon een fijne merrie, en probeer beetje bij beetje je fokproducten te verbeteren, volgens mij heb je op die manier veel meer plezier aan het fokken, dan als je gelijk een dure merrie aankoopt die alles al bewezen heeft. Wat volgens mij ook nog eens onmogelijk is voor de gemiddelde mens.

Beber

Berichten: 2437
Geregistreerd: 09-09-03
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 21:15

sarabande schreef:
Op de keuringen die ik bezocht dit jaar valt juist het groeiende aantal jonge mensen op. Ook in de baan zie je veel van beiden naast hun fokproducten staan.


Maar fokken zij 1 veulentje voor de lol, of zijn dat echte fokkers, die jaarlijks meer dan 4 merries laten dekken ( ik zeg niet dat dit een criterium is voor de fokkerij ).
Zijn deze jonge mensen " blijvers"?

LuvdaTossa

Berichten: 12894
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Midden vh land

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 21:17

De merrie hoeft niet duur te zijn en kan ik hier voor een prikkie wel kopen Haha! Ik zal dan een paar paardjes moeten beleren en dan kan ik wel een leuk merrieveulen krijgen. Maar het onderhoud? Heb aan mezelf (en konijntje Knipoog) al genoeg.... daarnaast zit ik met wedstrijden e.d. En ouders die er niet van houden, ze zullen me wel steunen, maar ik ben bang dat dat niet financieel gebeurt. Maar het onderhoud?????? Daar zijn de hoogste kosten aan verbonden. Of je nu een merrie van 1.000 of 10.000 ze eten allemaal gras/brok, hebben een stal nodig, aandacht, verzorging en ga zo maar door.....

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 21:24

Beber schreef:
Zijn deze jonge mensen " blijvers"?


Wie zal het zeggen, als ze gegrepen zijn door de fascinatie waarschijnlijk wel.

Luvda Tossa er zijn ook een heleboel jonge mensen die zich geen rijpaard kunnen veroorloven

LuvdaTossa

Berichten: 12894
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Midden vh land

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 21:26

En dat kan ik ook niet. Daarom rijd ik ook voor een fokker.... En vandaar ben ik een beetje in de fokkerij gekomen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 21:29

sarabande schreef:
Alleen als je van te voren bij de dekking de verkoop al afgesproken hebt, zoals Illindra, dat is een andere zaak.



Dat is voor mij de enige manier om het kostendekkend te houden.
Het komende veulen van Lisa is al verkocht ongeacht wat het wordt.
Krijgt Ilindra een hengstje is het verkocht, krijgt ze een merrie houden we het aan omdat we geen merrienakomeling van Ilindra hebben en ze steeds lastiger drachtig wordt.
Ustinov komt dan te koop omdat ik niet meer dan 3 paarden kan houden.

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 21:42

Ilindra schreef:
Dat is voor mij de enige manier om het kostendekkend te houden.
Het komende veulen van Lisa is al verkocht ongeacht wat het wordt.
Krijgt Ilindra een hengstje is het verkocht, krijgt ze een merrie houden we het aan omdat we geen merrienakomeling van Ilindra hebben en ze steeds lastiger drachtig wordt.
Ustinov komt dan te koop omdat ik niet meer dan 3 paarden kan houden.


Ja zo werkt het bij mij ook een beetje buiten dat ik in de luxe leef om de merries pas op 3 jarige leeftijd te hoeven selekteren voor fok, of verkoop.

Hengstveulens hou ik nooit en ik heb voor beide merries daar al een optie op.

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-08-04 22:30

Dees schreef:
. Maar er zullen altijd fokkers blijven die zich niets aantrekken van dat dressuurgebeuren en springgericht blijven denken. Plenty. Waarom zou Germus R anders nog een dekking te doen krijgen, en wie zet zijn merrie onder Quidam als hij geen springer wil...


Of Goldwing OK dan!

Beber

Berichten: 2437
Geregistreerd: 09-09-03
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-04 23:09

Ik fok het liefst springbloed, maar voor de handel hier doet dressuur het toch beter, dus dan maar een beetje van beiden.