Wat moet ik nou doen?! St. Jacobskruid + buurman

Moderators: Sica, C_arola, Neonlight, balance

 
 
ILoveMyHorse
Berichten: 1540
Geregistreerd: 26-02-07

Wat moet ik nou doen?! St. Jacobskruid + buurman

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-09 19:05

Ik weet nu echt niet meer wat ik moet doen, laat ik ten eerste maar eens het hele verhaal vanaf het begin vertellen.. Bereid je voor :o

Ik rijd al een paar jaar 2 pony's bij, ze staan aan huis bij de eigenaresse. De wei ligt aan de wei van de buren. Daar staan uiteraad ook een paar paarden op.

Nu staat de buurman al bekend als onaardig en hij heeft zelfs al een keer de buurman aan de andere kant in elkaar geslagen.. 1 pony bij ons ging een tijdje geleden telkens onder het hek door naar de buren, waarna de buurman mij boos aansprak met dat 'die rotpony met schurft (hij heeft zomereczeem maarach) de hele tijd bij zijn paarden staat en hij de volgende keer het hek open laat staan zodat hij de weg op rent'.

Hij sprak mij dus aan terwijl hij weet dat ik niet de eigenaresse van de pony ben. De eigenaresse was toen boos naar de buurman gegaan en samen hebben ze het opgelost.

Nu is de eigenaresse op vakantie en ben ik de enige op stal. De buurman wéét dat ik daar de enige ben.

Vandaag kwam hij boos op me afgelopen om te vertellen dat er St. Jacobskruid bij het hek tussen de wei van ons en de buren groeit. Of ik het er gelijk weg wilde halen..

Ik denk dan bij mezelf:

- Ik ben de eigenaresse niet, ik ga dus ook niet zomaar in de tuin van iemand anders lopen graven en doen. (Het gaat om het principe)
- Die plant staat bij het hek en is dus (zover ik weet) ook eigendom van de buurman.
- De buurman komt er nu mee, terwijl die plant er al maanden staat (ik kwam er vandaag dus achter dat het St. Jacobskruid was anders had ik het allang weggehaald) en nu opeens (als de eigenaresse op vakantie is) is het heel erg en moet het weggehaald worden. Als ik het niet voor vanavond had weggehaald kwam de buurman het zelf wel 'even weghalen'. (Op terrein van iemand anders die op vakantie is..)

Ik ben het helemaal zat met de buurman, maar ik wil ook geen ruzie (ben nog maar net 15 jaar oud). Ik vind dat dit een zaak is tussen de eigenaresse en de buurman en ik vind het heel geniepig dat hij dit nu net zegt als de eigenaresse op vakantie is. Ze komt overigens over een paar dagen alweer thuis.

Nou heb ik de paarden gewoon binnengehaald en het St. Jacobskruid laten staan. Straks haal ik het verkeerd weg en is het verspreid over de hele wei, dat wil ik al helemaal niet dus het liefst wacht ik totdat de eigenaresse weer thuis is.

Wat zouden jullie doen in mijn situatie? Ik wil natuurlijk niet de paarden vergiftigen zoals je snapt maar ik wil mij ook niet zo laten behandelen.

Bedankt voor het lezen, en als je hier toch bent.. Wil je dan gelijk een reactie achterlaten? :)


janouk
Blogger

Berichten: 17812
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 19:08

Handschoenen aan doen en de planten eruit trekken, voordat ze zaad schieten en in de vuilnisbak ermee.
Daarvoor hoef je toch niet te wachten op de eigenaar. Ik verwijder de JKK uit alle bermen rondom mijn weilanden, terwijl de bermen van de gemeente zijn. Maar ik ga niet zitten wachten tot de planten zaad gaan schieten.

Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 7 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

joozz

Berichten: 1212
Geregistreerd: 07-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 19:11

ik zou het JKK meteen weghalen, als er al zaden aan zitten maak je JKK probleem alleen maar erger. (ik zou wel even goed uitspitten en het JKK in een grote vuilniszak afvoeren in de vuilnisbak!) En als de eigenaresse terugkomt gewoon ff je verhaal vertellen. Het JKK moet hoe dan ook verwijderd worden, daar heeft de buurman wel gelijk in, dus zou er niet te moeilijk over doen en gewoon weghalen, of het nu een banketsstaafvent is of niet.

ILoveMyHorse
Berichten: 1540
Geregistreerd: 26-02-07

Re: Wat moet ik nou doen?! St. Jacobskruid + buurman

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-09 19:13

Oke, maar ik ben bang dat ik het verkeerd weghaal en dat de zaadjes verspreid over de wei komen.. Ik zie het eigenlijk ook niet zo zitten om het samen met de buurman weg te halen.

Ligt het probleem eigenlijk bij mij? Dat idee krijg ik nu een beetje namelijk :P.

suzanne_H

Berichten: 536
Geregistreerd: 15-03-07
Woonplaats: Vlaardingen

Re: Wat moet ik nou doen?! St. Jacobskruid + buurman

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 19:17

ik vind het een kleine moeite om het weg tehalen, leg je er bij neer en haal het gewoon weg. gelijk in vuilniszak kan je het niet verspreiden..

joozz

Berichten: 1212
Geregistreerd: 07-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 19:19

tja, jullie hebben in de wei JKK en daar moet je niet te makkelijk mee omgaan, gewoon meteen weghalen!

Je moet tijdens het weghalen zorgen dat de zaadjes niet loskomen, dus ff een grote vuilniszak mee om meteen de bloemknoppen snel in te stoppen. Verder de plant rondom diep uitspitten en ook afvoeren in een zak en vervolgens hup de vuilnisbak in. Als er al zaadjes gevormd worden moet je snel de plant afvoeren hoor! En niet wachten tot de eigenaresse terug is. Jij past op, dus dan is het toch ook jouw verantwoordelijkheid?

En het lijkt mij dat de buurman ook wil dat de planten snel geruimd worden, dus als je hem gewoon uitlegd dat je niet weet hoe en zn hulp vraagt lijkt mij dat hij heus wel helpt! Ik zou er niet zo'n probleem van maken, jullie willen toch allebei dat dit netjes opgeruimd en geregeld wordt?


ILoveMyHorse
Berichten: 1540
Geregistreerd: 26-02-07

Re: Wat moet ik nou doen?! St. Jacobskruid + buurman

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-09 19:24

Oke, jullie hebben gelijk.. Morgen voordat ik de pony's buitenzet zal ik het proberen weg te halen, als het niet gaat vraag ik de buurman wel om hulp.

Goed dat jullie me op mijn vingers hebben getikt :)

mick75

Berichten: 4543
Geregistreerd: 18-04-08
Woonplaats: In Hell

Re: Wat moet ik nou doen?! St. Jacobskruid + buurman

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 20:30

Gezien de strekking van het verhaal, dat die buurman nu opeens dat JKK een probleem vind terwijl dat in de voorgaande periode niet zo was begin ik te twijfelen of het wel echt JKK is. Zoek dat eerst even goed uit voordat je de tuin/ weide van iemand anders zit om te spitten. Voor hetzelfde geld is dit gewoon een treiterij en dan zit jij daar mooi in het midden.

Er staan op internet hele mooie determinatie uitleg, print die uit, inclusief alle details, en vergelijk eerst maar even goed of het wel echt JKK is.

Als het echt JKK is zouden zowel de eigenares als de buurman dat niet echt al veel eerder hebben ontdekt? (en verwijderd?) Daar controleer je als paardeneigenaar toch zowiezo je weilanden op?

Ik beantwoord geen PB's. Ik hou dingen graag openbaar dus bespaar je de moeite als je me niets persoonlijks te vertellen hebt!

Voor eigenzinnig geknutsel en geklieder: http://www.facebook.com/mirjamsart.art

Jet

Berichten: 11941
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 23:28

Ik ga met Mick mee, voor hetzelfde geld is het heel iets anders, dat hij weg wil hebben, maar dat de eigenaresse wil laten staan. Ik zou het inderdaad goed uitzoeken voordat ik het zou verwijderen.

Paarden zijn net als lucht, zonder kan ik niet leven!
Vanuit de kop van Noord-Holland: Voor info klik op: Paardentaxi Jet

RoosIris

Berichten: 4719
Geregistreerd: 21-03-08
Woonplaats: Het hoge noorden!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 23:34

Inderdaad! Zoek eerst even uit of het JKK is.

Wat je kan doen als het inderdaad JKK is.

Neem pendaalemmerzakjes(de grote) en een vuilniszak en een schep.

Doe de pendaalemmerzak over de plant heen en draai die aan het begin van de steel(bij de grond) vast. En schep hem dan uit en doe hem in de vuilniszak.
Op deze manier kan je geen zaadjes in de lucht verspreiden!

Mjay

Berichten: 1867
Geregistreerd: 26-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 23:36

de paarden zullen de planten echt niet eten hoor, dat gebeurt alleen als het in het hooi zit dan herkennen ze het niet als het buiten groeit blijven ze eraf de paarden die in de natuurgebieden lopen eten er ook niet van. desalniettemin is het toch verstandig om ze weg te halen, ze groeiden bij ons ook op het land en in de bak ik heb de meeste weg gehaald voordat ze zaadjes konden verspreiden en nu zie ik ze nauwelijks meer bij ons op het erf...

Stapper-de-Stap, we zijn die peesblessure kwijt???!!! :D

RoosIris

Berichten: 4719
Geregistreerd: 21-03-08
Woonplaats: Het hoge noorden!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-09 23:40

Mjay schreef:
de paarden zullen de planten echt niet eten hoor, dat gebeurt alleen als het in het hooi zit dan herkennen ze het niet als het buiten groeit blijven ze eraf de paarden die in de natuurgebieden lopen eten er ook niet van. desalniettemin is het toch verstandig om ze weg te halen, ze groeiden bij ons ook op het land en in de bak ik heb de meeste weg gehaald voordat ze zaadjes konden verspreiden en nu zie ik ze nauwelijks meer bij ons op het erf...


Als ze niks anders meer te eten hebben dan gaan ze echt wel aan de JKK beginnen hoor :)
En ik kleine porties is het niet schadelijk, pas als ze op langere termijn JKK binnen krijgen.... maar je moet gewoon voorkomen dat je hele wei er mee vol komt!

Stravero
Berichten: 6126
Geregistreerd: 29-11-05
Woonplaats: Noord brabant

Re: Wat moet ik nou doen?! St. Jacobskruid + buurman

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-09 09:04

Zolang de planten gewoon in de grond staan, en nog bloeien, dan gewoon laten staan. Het kan geen kwaad omdat paarden/pony's het niet pakken. Als je ze snoeit en laat liggen dan gaan de pony's en pas aan eten .............

Ruga
Berichten: 5407
Geregistreerd: 26-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-09 09:10

ILoveMyHorse schreef:
Oke, maar ik ben bang dat ik het verkeerd weghaal en dat de zaadjes verspreid over de wei komen..

Als je daar echt heel bang voor bent, doe het 's morgens vroeg als alles nat is, dan vliegt er niets ;)
Gewoon uittrekken en in de vuilnisbak steken.
Laatst bijgewerkt door Ruga op 13-07-09 09:12, in het totaal 1 keer bewerkt

EstherHegt
Berichten: 3343
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-09 09:11

ILoveMyHorse schreef:
- De buurman komt er nu mee, terwijl die plant er al maanden staat (ik kwam er vandaag dus achter dat het St. Jacobskruid was anders had ik het allang weggehaald)


Als die plant er al maanden staat dan betwijfel ik of het wel Jakobskruiskruid is. Kun je er niet even foto's van maken? Dan kunnen we even kijken of het wel echt Jakobskruiskruid is.

Cemlys

Berichten: 14941
Geregistreerd: 13-01-03
Woonplaats: Nederland

Re: Wat moet ik nou doen?! St. Jacobskruid + buurman

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-09 09:55

Lijkt me ook alsof die man een beetje moeilijk wil gaan doen. Als die plant er al maanden staat, waarom komt hij er nu mee af, wanneer de eigenaresse op vakantie is en hij weet dat jij alleen bent. als hij het zo erg vind kan hij ze net zo goed zelf uittrekken, lijkt me sterk dat het JJK is, als hij zo bang was was die plant allang weg. Daarnaast is het slim van TS dat ze er af blijft. Het is niet haar weide, ze kent de plant niet of weet niet goed hoe ze hem moet verwijderen. Dan is het goed dat ze niet zomaar iets gaan uitproberen. Ts neem anders een foto of vergelijk met een internetfoto of het zeker JJK is. Zoja vraag dan aan iemand die er iets van kent of ze willen helpen die plant weg te halen of laat ze gewoon staan tot eigenaar thuis is.

Yesterday is history, tomorrow is mystery, today's a gift, that's why it's called present!

ILoveMyHorse
Berichten: 1540
Geregistreerd: 26-02-07

Re: Wat moet ik nou doen?! St. Jacobskruid + buurman

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-09 18:21

Nou, ik kwam vannochtend aan bij stal.. Lagen alle planten waarvan de buurman zei dat het JKK is op hoopjes in de wei.

Het verbaast met niets dat alle zaadjes lekker verspreid over de wei liggen nu, als hij ermee heeft lopen slepen/gooien. Ik heb het direct in de groene bak gedaan en goed nagechecked of er nog kleine takjes oid lagen.

Even later was ik toch maar even naar de buurman gestapt om te bedanken voor het eruittrekken van de planten (tja, we moeten wel een beetje vriendelijk blijven he ;) ). Gelukkig deed zijn vrouw open (die veel aardiger is) en zo is alles goed gekomen!

Ik zie over een tijdje wel of er veel zaadjes verspreid zijn, de planten komen vanzelf wel weer dan..

Cemlys

Berichten: 14941
Geregistreerd: 13-01-03
Woonplaats: Nederland

Re: Wat moet ik nou doen?! St. Jacobskruid + buurman

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-09 18:26

Maar weet je zeker dat het JJK was?

Yesterday is history, tomorrow is mystery, today's a gift, that's why it's called present!

vitelli
Berichten: 251
Geregistreerd: 08-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-09 18:27

Hoi, als ik ergens in of rondom de wei of het erg jkk tegenkom trek ik het er gelijk uit. Niemand laat dit toch groeien omdat het zo mooi is? Het is geen moeite en dan zaait het zich ook niet meer uit. Is die buurman ook weer even rustig. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat paarden dit vers eten. Ze vinden het vies en laten het netjes staan. Misschien zijn er uitzonderingen? Maar het gaat er toch niet om wie het weghaalt. Het gaat er gewoon om dat je je verantwoordelijkheid neemt en het even wegplukt. Simpel, toch?

Oh ik zie net dat ze er al uitgeplukt zijn door de buurman. Je hebt prima gehandeld en het netjes opgelost. Altijd de wijste blijven he. +:)+ -:) Zit maar niet in over die zaadjes.. elk jaar moet de wei toch opnieuw in de gaten gehouden worden..

orienta

Berichten: 2747
Geregistreerd: 19-05-08
Woonplaats: Hilversum

Re: Wat moet ik nou doen?! St. Jacobskruid + buurman

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-09 11:14

Let jij als 15 jarige als enige op die paarden? of zit er daar iemand in huis?

FNRS jury F1 t/m F20
M1+3

ILoveMyHorse
Berichten: 1540
Geregistreerd: 26-02-07

Re: Wat moet ik nou doen?! St. Jacobskruid + buurman

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-09 15:49

Ja, ik let als 15 jarige alleen op de paarden. Al vanaf dat ik 13 of 14 was volgens mij als de eigenaresse op vakantie is.
Ik krijg zelfs de sleutels van het huis dus als het regent oid zit ik hier wel veilig hoor.

Voor de rest is hier eigenlijk niemand dus ik heb wel alle verantwoordelijkheid. Voeren 2x per dag, mesten, de kippen voeren en water geven, de kat eten en water geven en dat soort dingetjes.

Tja, ze zullen heus niet aan iedereen vragen om dit te doen.. Dus ik neem aan dat ze mij best wel heel goed vertrouwen. Ik wil het daarom ook heel goed doen, vandaar dat ik jullie even raadpleegde bij dit probleem..

orienta

Berichten: 2747
Geregistreerd: 19-05-08
Woonplaats: Hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-09 15:50

ILoveMyHorse schreef:
Ja, ik let als 15 jarige alleen op de paarden. Al vanaf dat ik 13 of 14 was volgens mij als de eigenaresse op vakantie is.
Ik krijg zelfs de sleutels van het huis dus als het regent oid zit ik hier wel veilig hoor.

Voor de rest is hier eigenlijk niemand dus ik heb wel alle verantwoordelijkheid. Voeren 2x per dag, mesten, de kippen voeren en water geven, de kat eten en water geven en dat soort dingetjes.

Tja, ze zullen heus niet aan iedereen vragen om dit te doen.. Dus ik neem aan dat ze mij best wel heel goed vertrouwen. Ik wil het daarom ook heel goed doen, vandaar dat ik jullie even raadpleegde bij dit probleem..



snap ik maar je bent wel jong
wat doe je als er echt wat gebeurd?kan best zijn dat de eigenaar je dan verantwoordelijk stelt

FNRS jury F1 t/m F20
M1+3

ILoveMyHorse
Berichten: 1540
Geregistreerd: 26-02-07

Re: Wat moet ik nou doen?! St. Jacobskruid + buurman

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-09 15:55

Ja dat klopt, als er echt wat gebeurt bel ik natuurlijk gelijk de eigenaresse op. En voor de rest wonen hier nog wel aardige en behulpzame mensen in de buurt.

Ook heb ik alle noodgevalnummer (lees: Veearts, hoefsmid, ambulance ed.)
Maar je hebt inderdaad wel gelijk, gelukkig is er niks ernstigs gebeurd en ik hoop ook dat dat niet gaat gebeuren :)

orienta

Berichten: 2747
Geregistreerd: 19-05-08
Woonplaats: Hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-09 15:56

ILoveMyHorse schreef:
Ja dat klopt, als er echt wat gebeurt bel ik natuurlijk gelijk de eigenaresse op. En voor de rest wonen hier nog wel aardige en behulpzame mensen in de buurt.

Ook heb ik alle noodgevalnummer (lees: Veearts, hoefsmid, ambulance ed.)
Maar je hebt inderdaad wel gelijk, gelukkig is er niks ernstigs gebeurd en ik hoop ook dat dat niet gaat gebeuren :)



nou je klinkt wel verstandig voor je leeftijd niet nog als een halve penny ;)

FNRS jury F1 t/m F20
M1+3

denice

Berichten: 9644
Geregistreerd: 02-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-09 15:57

Komop, beetje vertrouwen in deze meid, zo te horen kan ze deze verantwoordelijkheid prima aan en zal de eigenaresse dit niet zomaar doen.

Succes met je buurman nog!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker