wat vinden jullie van een slofteugel!!

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
SAKKIA

Berichten: 16666
Geregistreerd: 04-10-01

wat vinden jullie van een slofteugel!!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-03-02 22:49

Nou de titel spreekt al voor zich ik heb er nog nooit meegereden hoor!!! Maar ik wou gewoon even weten wat jullie er van vinden!! Party!!

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-02 22:54

Alleen een zeer goede ruiter kan er mee om gaan en juist die ruiter heeft 'm niet nodig.
Dubieus hulpmiddel, staat of valt met de manier waarop je 'm gebruikt.

SAKKIA

Berichten: 16666
Geregistreerd: 04-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-03-02 22:59

goed mij vriendin rijd er dus ook wel eens mee ze gebruikt hem niet zo vaak hij hangt e vaker slap bij maar haar paard gaat er nogal eens vandoor en dan gebruikt ze hem dus om hem weer een beetje bij de les te laten blijven en als het dan weer goed gaat laat ze hem weer los.Ik weet niet of dit goed is maar goed ik weet het verder ook niet ik rijd nooit met een hulpteugel alleen bij het springen gebruikte ik weleens een martigaal. Ik vind het veel knapper van mezelf als ik hem zelf nageeflijk kan rijden en dat hij een mooi ontspannen is!!!

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-02 23:04

Dat vind ik dus een mooi voorbeeld van een dubieuze reden om een slof te gebruiken. Waarom gaat hij er vandoor? Waarom kan ze hem niet bij de les houden door er gewoon aan te rijden en hem op te sluiten? Waarom heeft ze zulke ingrijpende methodes nodig om 'm terug te krijgen? Allemaal dingen die ik me afvraag en waar volgens mij een slof niet de juiste oplossing voor is.
Maar het pleit voor haar dat hij los hangt op het moment dat de 'crisis' voorbij is, dat is absoluut een pluspunt.

Redemption
Berichten: 137
Geregistreerd: 11-11-01
Woonplaats: Hoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-02 23:13

Ik rijd zelf ook wel eens met slof om er voor te zorgen dat als ik mijn pony wat meer op wil richten(wat ze echt niet leuk vind) niet te veel met mijn handen hoef yte doen. Ze gaat met haar hoofd proberen te klappen etc. Als ik een slof eromheen heb doet ze dit al niet eens. Ik kan mijn handen gewoon veel rustiger houden met slof en dan rijdt ik liever met slof dan dat ik er veel druk op moet zetten. Overigens rijd ik maar heel af en toe met slof, hangt ie de meeste tijd los en zodra ze het door heeft haal ik hem er al weer van af.

FCSA

Berichten: 6379
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-02 23:14

Margreet schreef:
Alleen een zeer goede ruiter kan er mee om gaan en juist die ruiter heeft 'm niet nodig.


uit de BIT toch? Haha!

ben het er wel voor 100% mee eens.
uitzondering; paarden die last van hun hals of rug hebben en dat door training moeten verbeteren, maar dan ook: alleen in een ervaren en zachte ruiterhand!

SAKKIA

Berichten: 16666
Geregistreerd: 04-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-03-02 23:18

ik houd er ook niet van hoor. Jre hebt dan ook van die mensen en dat paard wil niet mooi en de "krul" en dan kopen ze een slofteugel ( mensen zonder vrestand) en dan gaan ze het paard er mee rijden een uur lang en dan komen ze de volgende dag weer en dan is het paard stijf of zelf een beetje kreupelend en dan gaan ze zich afvragen hoe dat dan komt. Nou omdat het paard spierpijn heeft het hoeft anders nooit zo te lopen en gebruikt z'n spieren niet op die manier. Je kan een paard er wel mee verpesten en er zijn mensen die alleen met slof kunnen rijden maar ik vind dat je dan juist niet goed kunt rijden omdat je ook zelf een paard nageeflijk moet kunnen rijden je kunt het wel doen maar de eerste x zeker niet langer dan 5 minuten en niet achter de loodlijn. Zo denk ik er over maar ikben verder niet zo wijs met hulpteugels zitten me ook altijd inde weg

PhiaBink

Berichten: 6328
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Belgie!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-02 23:50

Een ondeskundige ruiter met een slof is te vergelijke met een aap met een scheermes. Levensgevaarlijk dus.

Noukie
Berichten: 10941
Geregistreerd: 27-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-02 00:07

Ik gebruik bij mn pony heel soms elastiek ipv slof. Heeeeel losjes aan de singel tussen de benen en door zn bit iets hoger terug naar de singel. Met rijden merk je er nix van, hangt hij gewoon helemaal los ook als hij zn hoofd omhoog doet merkt hij nog niet dat er iets vast zit, maar als hij gaat steigeren kan hij niet met zn hoofd gaan slaan, das veiliger voor mn hoofd en schouders..

bij ons paard pak ik alleen de slof als het windkracht 7 waait, ik niet van tevoren even kan longeren en we dus alleen een buitenbak hebben. Ook dan hangt hij in principe gewoon het hele uur een beetje los te bungelen, maar als hij echt spoken gaat zien en begint te rennen (hij is vrij lang en sterk van zichzelf en ik kan hem over t algemeen bij zn werk houden, maar met echt rotweer houdt dat soms op) kan ik heel even de slof pakken om hem iets losser te maken in zn mond en dan gewoon weer loslaten en verder gaan

ook heb ik de pony door rugprobleem (zoals eerder al gezegd) even met slof gereden, hij moest namelijk perse heeel laag en heeeeeeel rond zijn en als je net 2maanden niks meer hebt gedaan (wel langzaam opbouwen en longewerk enzo) is dat voor een paardje lastig te snappen. Puur voor zn eigen bestwil dus.

Maar ik werk ze het liefst wel zonder. Als een echt goede ruiter met een echt stille, zachte hand een slof gebruikt ok (daar bedoel ik dus no way mezelf mee, probeer mn hand stil te houden, maar perfect ben ik zeker niet), maar uit frustratie je paard naar beneden trekken...nee

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-02 11:50

Ik vind een slof in de rol van een stootteugel heel plezierig. Pablo had er een handje van om met zijn neus in de lucht onbestuurbaar rond te rennen en dan corrigeert die slof op tijd zodat we niet verongelukken. Maar van een slof als middel om hem in de krul te trekken ben ik geen voorstander. Kortom, weten wat je aan het doen bent.

Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-02 12:00

Lielle schreef:
Ik vind een slof in de rol van een stootteugel heel plezierig. Pablo had er een handje van om met zijn neus in de lucht onbestuurbaar rond te rennen en dan corrigeert die slof op tijd zodat we niet verongelukken. Maar van een slof als middel om hem in de krul te trekken ben ik geen voorstander. Kortom, weten wat je aan het doen bent.


Helemaal mee eens.

Liselot

Berichten: 32191
Geregistreerd: 18-06-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-02 15:31

ik heb er ook een tijd mee gereden op gindo, een pony die ik reed voor een handelaar... zijn ruggebruik was niet goed bij een sprong, dus moest ik van mijn instructrice met slof lage in-uitjes springen.
het heeft goed geholpen, maar ik deed het dus wel onder begeleiding...

de slofteugel KAN een hele handige teugel zijn, als je weet hoe je hem moet gebruiken, als je een slof alleen maar gebruikt om een paard mee naar beneden te trekken is het een vreselijke teugel....

Sando
Berichten: 4312
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Waalre

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-02 15:37

Ik ben anti slof !
En die zin uit BIT vond ik erg goed.
Ik heb het stuk ook gelezen.

gomir

Berichten: 25534
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-02 15:57

Ik vind een slofteugel een hele goed hulpteugel zolang de ruiter ermee om kan gaan!
Ik rijd mijn paard soms ook met slof, vooral als het flink waait. Ik gebruik hem dan eigenlijk als begrenzer. Hij hangt los behalve als Ontario gigantisch tegen de hand komt. Dat is het punt dat ik zonder de slof met een onbestuurbaar paard door de bak race en met die slof kan ik hem met mijn been weer rond maken en verder rijden...*LOL*
Dat er tegenin komen komt nu gelukkig steeds minder voor en ik gebruik de slofteugel dus ook steeds minder Haha!

XJuul

Berichten: 9577
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Den-Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-02 16:02

Ik heb niks tegen een slofteugel, zolang er maar goed mee om word gegaan.

Ik gebruik zelf alleen een slof met longeren, met rijden vind ik het niet nodig. Ik zet de slof ook niet strak vast met longeren, gewoon zo dat ze haar hoofd laag en ook horizontaal kan dragen. Als ik er niks om doe met longeren gaat ze als een kameel met haar hoofd zo hoog mogelijk in de lucht lopen, dat lijkt me niet echt bevordelijk voor de vorming van spieren in haar hals.

bijzetters vind ik een ramp daar gaat flair op hangen, en daarom een slof.

SAKKIA

Berichten: 16666
Geregistreerd: 04-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-03-02 16:04

je kunt inderdaad heel veel hulpteugels ook wel met het longeren gebruiken ik gebruik een halsverlenger en heel soms ook wel eens met rijden!! Ja en aande bijzet met longeren

Caritas

Berichten: 4431
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Tussen plassen en A2

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-02 17:03

Als ik al eens met slof reed dat deed ik hem vast aan de singelstoten dus meer als een soort van begrenzer, en dan alleen wanneer ik buiten was dus als veiligheidsmaatregel indien nodig. Het paard waar ik dat bij deed had namelijk de gewoonte om z'n bit vast te pakken en het hoofd recht naar voren te steken en dan te gaan rennen. Niet echt handig als je buiten rijd want er zal maar een auto of fiets rijden... En die slof kwam dus alleen in werking wanneer hij zijn hoofd erg ver naar voren wilde steken. Met de slof op mijn manier gemonteerd kon ie ook nog wel rennen maar iig minder hard en beter terug te nemen.

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-02 18:20

Citaat:
Levensgevaarlijk dus.

Ach overdrijven is ook een vak Haha!

Ik rijd zelf wel eens met slof en vind het en handig hulpmiddel om net eventjes door het dooie punt heen te komen zonder teveel met de teugels te gaan klooien.

Verder rijdt er bij ons iemand iedere dag met slof en dat paard leeft nog steeds hoor. Maar dat is wle een beetje dubbel, want ze wil de slof niet strak pakken (dat vind ze zielig) maar helemaal loslaten doet ze hem ook niet. Als je er dan mee rijdt gebruik hem dan 1/2 keer per week, GEBRUIK hem dan ook (nu werkt ie niet genoeg in om nuttig te zijn en te veel om tot ontspanning te komen) en haal hem er daarna weer af

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-02 18:40

Ik heb zelf nog nooit met een slof gewerkt, ik heb het niet nodig en ik ben er eigenlijk wel een beetje tegen. Waarom: omdat ik al veel mensen heb gezien die er verkeerd mee om zijn gegaan. Die zin uit de Bit sluit ik me volledig bij aan. Aan sommige paarden kan je ook zien dat ze vaak verkeerd met slof zijn gereden; ze krijgen lelijke spieren en een bepaalde knik in hun hals. Brrrrr........

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-02 19:21

Iedereen zegt hier "ik vind een slof goed als je ermee om kan gaan"
Iedereen denkt ook te weten dat hij/zij dat kan.
Toch zie ik om me heen mensen met een slof rijden (die ook denken dat ze het kunnen) waar ik dan mijn tenen heel erg krom bij gaan staan.
Dus wanneer kun je ermee omgaan?

Ik ben dus ook met dat zinnetje eens.
Ik haat echt bijna alle soorten hulpteugels.
En ook het gemuts over meteen een scherp bit pakken als je ff in een dipje zit of je paard is strerk.

Ik heb al heel veel verschillende paarden gereden.
Veel zadelmak gemaakt, veel verprutste paarden gereden.
Maar nee een slof komt er bij mij niet in.
Hij kan dan thuis met een slof wel goed lopen, maar wat doe je op concours dan Verward Een paard is echt wel zo slim om daar meteen van gebruik te maken. Goh, en dan heb je niet geoefend om in moeilijkere situaties zonder slof te rijden.

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-02 19:43

Mmm, het is een veel gestelde vraag en hij komt ook steeds weer terug.
Ik denk dat een slof goed werk kan doen als je hem goed gebruikt. Ik denk dat iemand zonder slof die hard in de hand is ook veel schade aanricht al is het natuurlijk wel weer zo dat zo iemand met slof nog meer schade aanricht.
Dus inderdaad is het een zeer lastige hulpteugel om te zeggen wie hem wel en niet zou moeten gebruiken. Denk dat de verantwoordelijkheid daar vooral ligt bij de ruiter, die moet tenslotte zijn eigen kunnen - en onkunnen- kennen. Helaas schort het hier nog al eens aan.
Ik zelf heb 1 keer met een slof gereden, op het paard van mijn vriendin langs de weg, ze legde me even uit hoe het zat met je vingers enzovoorts. Snapte er nog steeds geen klap van en dat vindt ik reden genoeg om er niet mee te rijden.

Kim

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-02 13:56

runningkawa schreef:
Iedereen zegt hier "ik vind een slof goed als je ermee om kan gaan"
Iedereen denkt ook te weten dat hij/zij dat kan.
Toch zie ik om me heen mensen met een slof rijden (die ook denken dat ze het kunnen) waar ik dan mijn tenen heel erg krom bij gaan staan.
Dus wanneer kun je ermee omgaan?


Ik ben een van degenen die dat zei. Ik denk dat je er mee om kunt gaan, als je die slof niet iedere dag nodig hebt, maar dus ook zonder kunt rijden, als je we3et waarom je hem die dag wel nodig hebt, en als je hem alleen kan laten werken als het nodig is. Zoals ik hierboven al zei, ik gebruik mijn slof als een soort stootteugel, als Pablo zijn kop in de lucht gooit komt die in, loopt hij normaal (of iets tegen de hand) dan werkt de slof niet. Gisteren ben ik met Pablo naar buiten geweest (met slof) en daar was ik erg blij mee. Hij schrok een paar keer en vloog weg, en zonder slof was ik waarschijnlijk pas thuis tot stilstand gekomen.

Wat ik de grootste fout van een slof vind is er mee rijden terwijl die constant werkt. Als je paard lekker loopt moet die slof los hangen, anders ben je in mijn ogen verkeerd bezig.

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-02 14:28

Ik rijd een bepaalde pony ook alleen maar met een slof omdat hij anders gewoon niet te rijden is, hij gaat rennen en je kunt et vergeten, als ik er een slof omgooi dan is dit binnen 10 minuten over (en dan zeg ik ook eerlijk: die slof gaat dan echt goed strak anders heeft et nog geen zin!) en dan kom ik aan rijden toe. Als ik dat niet doe dan ben ik na 1,5 uur nog steeds bezig om hem in mijn tempo te laten lopen. En omdat hij niet zo groot is moet et uiteindelijk toch een pony worden waar elk kind kan opstappen en dat hij gewoon braaf zijn rondjes loopt. Het is een supersportpony maar hij is heel braaf als hij maar in mijn tempo loopt, anders is hij gewoon gevaarlijk voor een kind! Als ik er geen slof om heb hangen dan zit ik zelf ook op die bok te shaken. Die slof moet em dus leren dat hij in mijn tempo loopt en dat hij daarin blijft lopen, als hij er doorheen is dat hij in mijn tempo loopt probeert ie et soms nog maar dan trek ik de slof even strak en hij weet et weer. Ik zal eerlijk toegeven, ik laat de slof wel los, maar echt geweldig handig met dat ding ben ik nou ook weer niet maar et kan gewoon even niet anders! Probeer maar eens een pony te verkopen die maar 1 versnelling kent!

Voor de rest houd ik ook niet zo van sloffen ed maar soms kan et echt niet anders. Ik denk/hoop dus ook dat die pony hierdoor heen komt en dat hij gewoon meteen braaf te rijden is.

PhiaBink

Berichten: 6328
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Belgie!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-02 22:49

Veel grijpen al snel naar een slof zonder te kijken of het niet aan de ruiter ligt. De meeste denken dat het paard de schuldige is Verward . De fout ligt 9 van de 10 keer bij de ruiter!!!!!! en niet bij het paard.
Probeer eerst uit te vogelen waarom je paard iets doet voordat je er een slof aan hangt. Vaak doet een slof meer kwaad dan goed. Boos!
Voordat je een slof eraan doet, lijkt me het beste om een goede instrukteur te zoeken. Lukt het jou niet, dan laat je je intrukteur op je paard rijden. Hij/zij kan je adviseren hoe je een probleem kan oplossen.
Een slof kan levensgevaarlijk zijn als je niet weet hoe slof werkt. Als je met een slof rijdt, dan moet je paard wel goed voor het been zijn, met een slof rijden betekend meer been. Als je veel met een slof rijdt, dan krijgt het paard een verkeerde spier opbouw. Je pikt de paarden die met slof worden gereden er zo tussen uit.