Uitstapdeken in de winter?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

Uitstapdeken in de winter?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-08-04 10:00

Ik vraag het niet voor die 30 graden van nu hoor Knipoog , maar vraag het vast voor de winter.
Wat vinden jullie nou van een uitstapdeken?

Ik heb dus van meerdere paardenspecialisten te horen gekregen dat uitstapdekens eigenlijk niet echt nodig zijn. Want als je met het paard blijft stappen, en deze dus in beweging blijft, is de vacht van het paard voldoende om genoeg warmte binnen te houden. En na trainen moet een paard juist geleidelijk aan weer afkoelen, en met een uitstapdeken ga je dit tegen.

Dus zou je nou eigenlijk alleen zo'n deken moeten gebruiken als de temperatuur onder de nul graden is? om te voorkomen dat de vacht (voornamelijk als deze wat langer is) gedeeltelijk bevriest.
Is het eigenlijk wel goed om deze te gebruiken wanneer het voor ons gevoelsmatig koud is? Aangezien een paard dus weer geleidelijk aan moet afkoelen na training.
En hoe zit dat dan met paarden die geschoren zijn? Die koelen dan toch veel te snel af.

ingvdh

Berichten: 6369
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: uitgeest

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 10:04

Ik gebruik er een omdat mijn paard geschoren is en ik altijd buiten rij.

Mijn paard staat de hele dag met een dik dek op en als ik ga rijden gooi je het dek af, dus die overgang is wel erg groot. Ik stap er mee in, als hij een beetje opgewarmt is dan gaat de uitrijdeken af, en als ik ga uitstappen doe ik hem weer op, vooral omdat Owen dan bezweet is en met een gemeen windje heb je zo een koudje op de spieren te pakken.

simongek

Berichten: 5337
Geregistreerd: 18-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 10:06

Ik gebruik altijd een wollen deken met uitstappen. Als het heel erg koud leg ik hem meteen op en anders stap ik eerst nog een paar rondjes zonder deken.

Ik haal altijd het zadel eraf en dan leg ik een losse deken op waarop het zweet komt te liggen en daarna doe ik een droge deken in de trailer op.

Als mijn paard geschoren is heb ik meestal met rijden een uitrijdeken op zodat zijn lendenen goed warm blijven. (in en uitstappen)

Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-08-04 10:48

We hebben een binnenbak, ik scheer meestal niet, en hoef niet naar buiten om van stal naar de bak te komen. Is het dan verstandig, en vanaf welke temperaturen?

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 10:56

Je merkt het al aan het paard als je in de winter de dikke deken eraf haalt. Zijn haren gaan omhoog heel logisch ook. Dat doet een mens ook als je opeens midden in de kou je jas uitdoet.

Ik begin er al vrij snel mee puur omdat er bij ons in de gangen toch aardig tocht. Ik zie het aan de haren die rechtop komen staan. EN ik hou hem graag kort in de haren. Vooral op de poetsplaats wil het nog wel een tochten langs de kont van het paard.

Als je in de winter flink gereden hebt en je paard is nat en je stapt uit ook al is het binnen en je hebt een beetje tocht heb je gewoon kans op kou op de spieren. Het is net als een mens die sport al ben je flink bezweet je moet toch snel een jasje aan doen als je het veld uitkomt puur om de spieren te beschermen.

Tuurlijk je hoeft het allemaal niet te doen het is allemaal wel luxe maar ja je vraagt een hoop van je paard in een training en je wilt toch graag stijf op de spieren voorkomen dus bescherm je hem.

Ik stap mijn paard ook nooit droog alleen op adem niet droog. Dan is het lichaam nog warm en neemt hij dat mee onder de deken. Te droog heb je toch eerder de kans op spierproblemen als er een koudje overheen gaat of de koude deken erop legt.

Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-08-04 11:05

Is het nou beter om de spieren te koelen of om ze nog wat warm te houden. Koud afspuiten na het trainen (op warme dagen) is dat dan ook wel zo goed?

simongek

Berichten: 5337
Geregistreerd: 18-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 11:17

Daar heb ik net een heel artikel over gelezen in het kader van Athene en de hoge temperatuur daar. Ik geloof Bit(weet niet zeker hoor)

Daar stond weer in dat koelen pas nodig was vanaf een bepaalde lichaamstemperatuur. (net of je altijd gaat temperaturen na het rijden)

Ik doe het zomers meestal wel als hij erg nat is. Maar dat is meer omdat ik niet wil dat hij onder het opgedroogde zweet komt te zitten. Als ik hem afspons heeft hij een stuk minder jeuk bij het opdrogen.

Daarna doe ik een dun dekje om wat goed vocht opneemt.

Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-08-04 11:19

Ik vraag me af of dat niet een 'klap' geeft op de spieren.
Die zijn dan best warm en worden ineens met koud water overgoten.

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 11:38

Je moet natuurlijk wel zorgen dat het paard op adem is en dus ook het lichaam op temparatuur. Dit lijkt mij niet zo raar?. Trouwens wat is ineens je begint bij de benen en dan ga je langzaam omhoog. Ik spuit graag koud af zowel in de winter als zomer. Dit maakt de spieren sterker.


Vind het trouwens raar dat er nu zo moeilijk over gedaan wordt. Heb vroeger zowel in de winter als zomer mijn pony;s onder de koude douche gezet we hadden niet anders. Ze zijn toch beide erg oud geworden (boven de 20).

Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-08-04 11:54

Maar. Tijdens het werken maken de spieren schadelijke afvalstoffen aan. En dan niet echt tijdens onderhoudend werk, maar vooral tijdens opbouwende training. Die afvalstoffen worden afgevoerd door de bloedvaten. Die bloedvaten zijn wijder als de temperatuur hoger is, en nauwer als de temperatuur lager is.
Dus de afvalstoffen in de spieren kunnen minder goed weg als het hele zooitje koud is.

Helemaal tijdens opbouwende training, want eigenlijk maak je het spierweefsel een beetje kapot, zodat het weer groter, sterker, beter kan herstellen (spieren kweken). Maar juist op dat moment is de 'kwetsbare' spier gevoelig voor schadelijke afvalstoffen, en lijkt het mij dus niet goed als deze niet goed afgevoerd kunnen worden.

Gebruiker1
Berichten: 382
Geregistreerd: 15-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 12:00

Dan heb ik ook een vraagje (sorry, dat ik jouw topic hiervoor gebruik! Bloos )
Hoe doen jullie dat dan met buitenrijden, nemen jullie een in/uitrijdeken mee? Ik scheer mijn paard altijd engels d.w.z. dat er nog een natuurlijke uitrijdeken opligt. Maar, ik wil deze winter hem helemaal scheren i.v.m. wedstrijden.

Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-08-04 12:07

Instappen in de bak. Buiten trainen. En 'thuis' weer uitstappen.
Iets anders komt niet in me op..

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 12:19

Daarom is goed instappen en goed uitstappen van belang liefst op een harde ondergrond. De bloedvaten zijn dan weer op hun oude niveau dan maakt koud water niet uit. Ik kies dan toch weer voor koud water.
Koud water bevorderd de doorbloeding van de bloedvaten en warm water juist niet. Waarom denk je dat je bij blessures juist koud water moet nemen ivm warm water.
Heb na al die jaren nog geen enkel nadeling effect Leys heeft super droge been en spieren zijn ook in orde.

Met buitenrijden?.
Als het enigzins mogelijk is wel een deken meenemen mocht dat niet zo zijn zou ik hem tot huis laten uitdraven (rustig lange teugel) of hem niet te nat rijden. En dan thuis met deken erop uitstappen. Ook tijdens het rijden niet teveel stappen en goed op de wind letten.

Milou85
Berichten: 91
Geregistreerd: 08-05-04
Woonplaats: Mijdrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 12:41

ik sta op een stal met een binnenbak, scheer mijn paardje nooit, maar begin wel snel met dekens zodat hij geen "echte"wintervacht aanmaakt.
omdat het verschil echter wel zo groot is als ik zijn deken eraf haal stap ik in met een wollen (die ademen) nierendeken die eraf gaat voor het echte werk en er weer op gaat na het werk, dus bij het uitstappen. door een wollen deken te gebruiken, sluit je niets af en kan de warmte door de deken heen (dit komt omdat het natuurlijk materiaal is) maar blijft je paard wel warm op zijn nieren/lendenen en droog.

Solvej

Berichten: 7802
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 12:45

Een zweetdeken is wel beter naar mijn mening. Het paard wil nog wel eens aardig zweten en dan koelt hij zonder te snel af na zware arbeid. Als hij nog nat is kun je hem met een dekensingel op stal zetten zonder dat hij stijf wordt. Afspuiten na arbeid, ongeacht hoe warm kun je altijd pas het beste doen als de spieren helemaal afgekoeld zijn.

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 14:00

Er is natuurlijk een groot verschil of je wedstrijden rijdt en fanatiek traint ja of nee. Zou ik niet voor de wedstrijden gaan maar puur recreatief zou ik geen dekens gebruiken of in ieder geval weinig.

Ik rij voor de wedstrijden en daar train ik voor dan is de heoveelheid haren op zijn lijf en de spieren heel belangrijk. Dus ga je er anders mee om soms wel iets te ver. Sommige zullen denken maar ja kan hij nog paard zijn??. Nou ook al zou ik recreatief rijden is het nog geen paardenleven want die horen niet gereden te worden maar los in de natuur. Ik ga er vanuit als hij vrolijk en blij is in zijn werk dat het goed gaat.

Liselot

Berichten: 32189
Geregistreerd: 18-06-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 14:02

Locanda schreef:
Is het nou beter om de spieren te koelen of om ze nog wat warm te houden. Koud afspuiten na het trainen (op warme dagen) is dat dan ook wel zo goed?



je kunt beter lauw afspuiten... door het koude water vernauwen de bloedvaten behoorlijk, het melkzuur wat ontstaan is in de spieren kan dan niet voldoende meer weg en zo is er meer kans op spierpijn.

ik gebruik zo'n in en uitstapdeken alleen als het paard geschoren is, of als ik in een buitenbak moet rijden en het heel koud is

flettie

Berichten: 8652
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 14:41

Aankomend winter zit ik er ook aan vast om zowel tijdens het inrijden als het uitstappen een deken te gebruiken sinds ze afgelopen winter een keer spierbevangen is geweest. Mijn paard moet in de winterperiode m.n. op haar kont extra 'verwarmd' worden Knipoog

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 14:55

LiSSy schreef:
je kunt beter lauw afspuiten... door het koude water vernauwen de bloedvaten behoorlijk, het melkzuur wat ontstaan is in de spieren kan dan niet voldoende meer weg en zo is er meer kans op spierpijn.

ik gebruik zo'n in en uitstapdeken alleen als het paard geschoren is, of als ik in een buitenbak moet rijden en het heel koud is


Daar verschillen de meningen dus bijzonder over. Sommige zweren weer bij warm water ??.

Ikga er vanuit dat je niet met ijskpud water afspuit maar ook geen warm gewone normaal kraan temp. is absoluut geen probleem.

Liselot

Berichten: 32189
Geregistreerd: 18-06-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 14:58

als je paard al voor een deel is afgekoeld niet, dat doe ik zelf ook wel...

Marije_jiplover

Berichten: 25306
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 16:43

Als ik binnen heb gereden en binnen uitstap, leg ik er geen deken op. Heb ik buitengereden en ik stap buiten uit, leg ik er ook geen deken op.
Als ik binnen heb gereden, maar moet buiten uitstappen, omdat de binnenbak bezet is voor volgende les oid, en het is koud en waaierig, dan leg ik er wel een (dunne) wollen uitstapdeken op, omdat het temperatuursverschil te groot wordt.
Maar het paard moet wel af kunnen koelen en met de deken duurt dat veel te lang, lukt het haast niet.
Ik trek zelf ook geen jas aan als ik tijdens het uitstappen naast mijn paard ga lopen (blijf ik er op zitten trek ik wel een jas aan, maar dan zit ik stil, itt mijn paard, die nog in beweging is).

Overigens wordt Duvel niet geschoren en ik rijd M2 dressuur met hem.
Als hij helemaal op adem is gestapt, maar nog niet helemaal droog, gaat er bij zijn stal voor 5 a 10 minuten een zweetdeken op om het laatste beetje zweet op te nemen. Als we de trailer op gaan, gaat er uiteraard wel een zweetdeken op als het koud is.