Opstijg probleempje

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Opstijg probleempje

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-08-04 23:03

Ik ben het paard van mijn vriend aan het inrijden, althans, dat probeer ik.
Ik heb er nu 5x opgezeten en hij is ontzettend angstig maar erg braaf (het is een 10 jarige ruin waar nog nooit iets mee is gedaan)
Wat nu al een tijdje een probleem is is het opstijgen, ik kom er wel op maar niet zonder dat hij op tilt slaat.
Het hangen in de beugel is het probleem niet, daar kan hij goed tegen, ik omhoog, kan hij ook goed tegen, maar dan komt dat been wat over zijn kont/rug gaat, daarvan slaat hij op tilt.

Met opstijgen gaat hij altijd even aan de wandel, dat mag hij van mij, hij mag best even de spanning wegstappen want daarna staat hij weer netjes stil.
Ik heb de eerste keer dat ik op stapte mijn been zachtjes op zijn rug/kont gelegt zodat hij voelde dat er wat was, dat vond hij wel eng maar hij sloeg niet op tilt.

De 2e keer heb ik hem niet meer aangeraakt met mijn been en sloeg hij dus wel op tilt.
Ik dacht dus dat hij mijn been moest voelen dus de volgende keer ben ik in de beugel gaan staan en heb hem eerst even op zijn kont gekroeld met mijn hand, daarvan ging hij dus behoorlijk uit zijn dak!

Ik heb er daarna nog wel op gezeten maar kom er dus niet op zonder dat hij in paniek raakt, als ik eenmaal zit is er niets meer aan de hand en gaat alles goed en heel erg relaxed, maar dan moet ik er nog af..........daarmee het zelfde angstige gedrag, zodra ik mijn been over de rug/kont probeer te doen raakt hij in paniek.

Ik wil dus heel graag tips van mensen met een soortgelijke ervaring, wat kan ik doen om de angst bij hem weg te nemen.
Op zoek naar een analyse van zijn gedrag ben ik niet echt, ja mensen die misschien weten hoe een paard aan deze angst kan komen, graag, vertel! Maar ik ben dus niet op zoek naar opmerkingen in de trant van 'hij heeft maar stil te staan' o.i.d.
Het is een verschrikkelijk lief en braaf paard maar door zijn leeftijd waarschijnlijk toch enige angst voor bepaalde dingen opgelopen en dat is helemaal niet erg, daar was ik mij heel goed van bewust toen ik voor hem koos (en mijn vriend uiteraard)

Hoe neem ik dus de angst bij hem weg voor dat bewegende ding boven hem aan de achterkant (mijn been dus Haha! ) ??

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......


laatmederin

Berichten: 155
Geregistreerd: 16-07-04
Woonplaats: Gent

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-04 02:15

Hallo T@nj@

Het klinkt alsof je uitgebreid de tijd neemt om rustig op te stappen, klopt dat? Dat lijkt me in principe de juiste manier bij een onervaren paard, maar het geeft hem wel meer tijd om te panieken. Wat gebeurd er als je gewoon snel opstapt?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-04 08:25

Misschien heb je d'r wat aan, misschien heb je 't zelf wel zo gedaan, kijk maar wat je d'r mee kan:

Voor ik een eerste keer op een jong paard ga zitten, is het dier al meerdere keren met zadel en losse beugels gelongeerd. Dat hij dat alvast gewend is. Als voorbereiding op het gaan zitten, wil ik dat het paard niet meer reageert op op het zadel en z'n kont roffelen met m'n handen, over het zadel gooien met de beugels etc etc.
Ook moet het paard eraan gewend zijn dat ik naast het paard op en neer sta te springen. Dit als voorbereiding op het hupje om er later op te klimmen.
Tijdens het op en neer huppen/springen, roffel ik ook weer regelmatig op het zadel, maar ook op z'n kont.

Als je dergelijke 'afstomprituelen' overslaat, kan het dier zich gewoon echt het apelazerus schrikken als je idd een keer per ongeluk z'n kont raakt, of hij voelt dat je been over z'n kont heen gaat.

De eerste keren hangen doe ik ook weer met klopjes op zadel, hals, kont, alles. Ook richt ik m'n bovenlichaam dan eens op, zodat hij eraan went dat er '' iets' verder boven 'm uitkomt. Ik stijg ook regelmatig op vanaf iets hogers, zodat ze er niet benauwd van worden als je boven ze uitkomt. Ook dan weer het klop-ritueel.

Overigens doe ik niet tijdens de inrijperiode extra voorzichtig met opstijgen ed. Tuurlijk ga je zachtjes zitten, dat doe je uit respect voor elk dier. Maar ik prik expres wel eens met m'n tenen in z'n buik, raak met op- en afstijgen expres wel eens z'n kont aan met m'n voet etc. Op dat moment is er nog iemand bij die het dier vasthoudt, geruststelt etc, dus ik leer ze liever meteen dat een ruiter niet altijd perfect is en ook wel eens wat lomps doet. Anders krijg je van die paarden dat je een keer in het bos op wilt stijgen als ze toch wat drukker zijn, en als je dan per ongeluk de kont raakt oid dan word je gelanceerd... Haha!

In geval van het genoemde probleem, zou ik rustig weer 2 pasjes terug doen, en opnieuw beginnen met hangen, kloppen, aanraken etc. tot dat schieterige er helemaal af is. En pas dan weer een stapje verder.

Succes!

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-08-04 09:37

laatmederin schreef:
Hallo T@nj@

Het klinkt alsof je uitgebreid de tijd neemt om rustig op te stappen, klopt dat? Dat lijkt me in principe de juiste manier bij een onervaren paard, maar het geeft hem wel meer tijd om te panieken. Wat gebeurd er als je gewoon snel opstapt?


Klopt, ik neem erg veel tijd met hem om op te stappen, moet ook wel want anders raakt hij in paniek. Als ik het te snel doe zet hij het op een lopen en volgen er ook een paar hele heftige bokken.
De keren dat ik er nog heb opgezeten heb ik mijn been er ook snel overheen gegooid en daar sloeg hij echt van op tilt, ik wil heel graag die angst bij hem wegnemen maar hoe.....

@Sonja Jij beschrijft precies hoe we het tot nu toe hebben gedaan Haha!
De eerste keer dat ik opstapte heb ik zelfs ook mijn been op zijn kont gelegt, toen vond hij dat geen probleem maar hij kan toen ook overdondert zijn geweest.
Hij is geruime tijd gelongeerd met zadel op en losse beugels en voor ik opstap klop ik overal en tijdens het hangen ook, de beugels zwaai ik van voor naar achteren en haal ze van zijn buik af en laat ze los zodat ze tegen zijn buik aan klappen, heeft hij niets van en dan blijft hij braaf staan
Bij het opstappen is het ook niet mijn bovenlichaam wat het hem doet, ik blijf in 1 beugel staan met mijn lichaam helemaal opgericht, hij gaat wel even stappen maar na 2 of 3x hoho staat hij netjes stil, hij is dan ook niet in paniek en staat relaxed stil......maar dan komt dat been wat naar de andere kant moet.........daar komt de angst dan weer om de hoek.
Zou het toch zo zijn dat ik het sneller moet doen? Mijn been er dus vrijwel meteen overheen moet gooien?

Ik kom er sowieso wel op hoor maar ja, ik wil hem rustig houden tijdens het opstappen, ben een beetje bang dat waneer ik er niet achter kom wat nu het probleem is (en hoe dat op te lossen) dat het bij hem op den duur gewoonte gaat worden en dat wil ik mijn vriend niet aandoen Haha!

Zou het een oplossing zijn dat ik er gewoon opga met alle schrik reacties die daarbij horen en als ik eenmaal zit een soort van zitles ga doen? (maar dan MET beugels uiteraard) ik kan mij nog herinneren van een paar zitlessen die ik heb gehad dat ik met mijn armen zijwaarts moest en flapperen e.d.
Zou dat kunnen helpen?

Wat ik er nog vergeet bij te zetten, hij heeft dus geen last van mijn lichaam boven zich....zolang ik stil zit, als ik een beetje ga verzitten voel ik hem aan alle kanten al zijn spieren spannen, ik moet nog wel eens gaan verzitten en dan voel ik hem spannen tot een bommetje, zodra ik weer stilzit is dat bommetje weg maar ik moet niet weer gaan verzitten

Het springen naast hem vind hij overigens ook niet echt prettig maar is hij nu wel aan gewend, ik kan met gemak met hem meehupsen met 1 voet in de beugel als hij even een stukje stapt tot hij weer stilstaat en dan kan ik omhoog.
Het vreemde is dat hij ontzettend bang wordt als ik op mijn tenen ga staan, dat zal er ongetwijfeld ook mee te maken hebben.
Ik ben daar nu al 2.5 maand mee bezig of zo, op mijn tenen staan als ik hem voer, als hij op het land wordt gezet, tijdens het poetsen enz.
Als ik op mijn tenen aan kom lopen is er niets aan de hand maar ga ik bij hem in de buurt op mijn tenen staan krimpt hij volledig in elkaar, in het begin maakte hij dan dat hij wegkwam, nu loopt hij stapje voor stapje achteruit als ik het doe, iedere keer dat ik omhoog ga staat hij een stukje verder van mij weg. Hij reageert op het op mijn tenen staan als op een bedreiging en wil het liefst maken dat hij weg komt, waar zou dat dan vandaan komen?

Ik doe alles heel rustig aan, het gezegde is toch 1 stap voorwaarts 2 terug? Nou bij hem zeg ik altijd 1 stap voorwaarts 20 terug Haha! Ik reken zijn leeftijd mee en zet achter de 2 de 0 van zijn leeftijd Haha!

Het is wel een vrij bloederig paardje en hij is natuurlijk 10 jaar en nooit wat mee gedaan, daar hou ik heel sterk rekening mee, vandaar dat ik alles zo langzaam doe.
Ik vergelijk het met een mens van 25 jaar die nog nooit heeft hoeven lopen en dat nu ineens moet gaan leren, stapje voor stapje dus. En gaat het mis, dan beginnen we weer helemaal van voor afaan

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-04 09:44

Zo te horen heb je geduld genoeg, dus goedkomen zal het zowiezo wel.

Als ik het zo lees, vindt het paardje het toch wat eng wat schuin boven/achter hem gebeurd. En daar is wel gericht op te trainen hoor. Poetsen vanaf een opstapje, voer geven vanaf een opstapje voor z'n stal, longeren met bodywrap om hem ook zelf bewuster te maken van z'n achterkant, longeren met dubbele longe zodat hij steeds achter ook aangeraakt wordt. Een vlag gebruiken wil ook wel eens helpen. Rustig wennen aan het zwaaien en die bewegingen steeds verder achter en schuinbovenachter zijn lichaam gaan uitvoeren.
Zo went hij er steeds meer aan dat er meer is achter zijn schouders dan z'n staart alleen Haha!

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-08-04 10:40

Kijk! Dat klinkt goed, ik denk dat ik aan jouw tips een hoop zal hebben

Ik heb wel eens gelezen over een bodywrap maar weet niet meer waar, kan je mij daar wat meer over vertellen want ik denk dat hij zich idd. niet helemaal bewust is van de rest van zijn lichaam hoewel ik hem natuurlijk wel regelmatig poets en overal aanraak maar zodra het van boven komt.....

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-04 10:49

Een bodywrap is een elastische band die je onder z'n kont langs laat lopen bij het longeren. Dus aan je longeersingel of de singel van je zadel door laten lopen, achter de kont langs (onder de staart, over de broekspier van het paard). Zo wordt het paard zich met elke stap die hij zet een beetje bewust van z'n achterhand. Bijkomend voordeel is dat deze manier van longeren bevordert dat de achterhand lekker onder de massa geplaatst wordt, juist omdat deze gestimuleerd wordt.

In jouw geval zou ik dit adviseren echt puur voor de aanraking. Eerst longeren met de wrap (kan gewoon een elastische bandage zijn hoor, dat werkt prettig), en daarna gevolgd door een "Friendly game" die je met je handen EN/OF (!) bijvoorbeeld je longeerzweep, een touw, een opgerolde krant etc uitvoert. Goed op de reactie letten tot waar hij alles goed vertrouwt en laat gebeuren. Als je merkt dat hij met de ogen gaat draaien of schieterig wordt, meteen 2 aanrakingen terug (voor jezelf het lichaam in kleine gebiedjes indelen) en rustig weer naar dat punt terugwerken. Absoluut niet verder gaan dan dat hij volledig vertrouwt en rustig ondergaat.

Ken je trouwens de techniek om 'm door middel van zachte druk op de staart te laten ontspannen? Werkt ook vaak prettig voor paarden die achter wat iebelig zijn.

Somebitch

Berichten: 17562
Geregistreerd: 06-09-03
Woonplaats: Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-04 12:09

Wij doen het altijd zo

Eerst paard goed zadelmak maken
ermee buiten wandelen (met zadel + hoofdstel) En longeren met zadel en hoofdstel.

asl hij dat kent binnen halen met longeren beugels los en dan weer een paardagen met losse beugels longeren

Dan weer binnenhalen op zijn hals klopjes geven op het zadel harde kloppen met de beugels zwaaien en doen, op zijn kont klopjes geven
Dat elke dag en 4 keer

Dus hij word aan 4 kanten gelongeerd
Eerst slechte kant
Dan goede kant
Dan slechte kant
En dan weer goede kant

En elke keer als je op de andere hand gaat dat klopjes geven enzo.

Pas als hij daar niet meer bang voor is er pas op springen Knipoog

Somebitch @ [TEN-ITP] Zembla Du Vi 80km 2e plaats en best condition.
Valesco 2017 CEI** Denemarken 3e plaats en Best Condition!
[TEN-ITP] Endurance Feldborg cei** met Valesco
Zembla du vi: Klasse I + 19 - wp klasse II + 7 - klasse III + 2 wp (zelf 4 wp). Sinds 2015 rij ik Valesco: CEI**

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-08-04 12:55

Sorayalover, en wat dan als hij nog steeds extreem bang is? Ik spring er niet op, doe ik wat voorzichtiger Haha! Maar zoals jij het beschrijft doen we het al een paar maanden.

Sonja, ik zit al je tips uit te printen, ik denk zeker dat dit gaat werken bij hem omdat ik zelf eigenlijk een zelfde soort werkwijze heb, alleen de hulpmiddelen die je omschrijft heb ik nog geen ervaringen mee maar dat was wel waar ik naar op zoek was, toppie hoor, bedankt!! OK dan!

De techniek met de zachte druk op de staart ken ik nog niet maar wil hem heel graag leren, kan je mij daar wat over vertellen?

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

Tallie1979
Berichten: 22726
Geregistreerd: 16-08-02
Woonplaats: Rucphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-04 13:01

Hij gaat uit zijn naad als hij niet word aangeraakt?? Misschien heeft hij het idee dat er iets aan komt gevlogen wat hem wil pakken??

Misschien anders eerst een keer met oogkleppen opstijgen?? Wie weet helpt het.. Lachen

Ik heb er verder weinig verstand van hoor.. Neem het me dus maar niet kwalijk als ik een stomme suggestie geef Knipoog

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-04 13:05

Citaat:
De eerste keren hangen doe ik ook weer met klopjes op zadel, hals, kont, alles. Ook richt ik m'n bovenlichaam dan eens op, zodat hij eraan went dat er '' iets' verder boven 'm uitkomt. Ik stijg ook regelmatig op vanaf iets hogers, zodat ze er niet benauwd van worden als je boven ze uitkomt. Ook dan weer het klop-ritueel.

Dit doe ik ook altijd.
Dan weten ze al dat daar van boven alles is en dat ze ook vanuit allerhande posities overal aangeraakt worden.

En wat voor paarden die daarboven zich een mens eng vinden ook wel eens helpt is peitsen met een krukje.
Manen kammen op een krukje, zodat al heel vaak boven hem bent, zonder dat het eng is.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-04 13:32

Beginnen met de Friendly Game, en dit zo ver mogelijk doen. Bij evt. irritatie/angstpunt 2 stappen terug en opnieuw proberen te benaderen. Als je het punt hebt bereikt, dan stoppen en NIET proberen verder te gaan. Schuin achter paard gaan staan, staart in je volle hand pakken (dus niet een paar plukken) en heeeeeel rustig druk op de staart uit gaan oefenen, schuin naar achteren (je tilt de staart dus een stukje op). Rustig druk houden tot je voelt en ziet dat je paard een klein zuchtje laat. Ontspannen. Daarna keertje helemaal herhalen.
Daarna de friendly game opnieuw beginnen (helemaal vooraan dus) en je zult zien dat je bij 9 van de 10 paarden ineens soms tot wel 3 stapjes verder komt dan je eerste keer. Eventueel ook weer met 'staarttrekken' eindigen.

Uiteraard wel uitkijken dat het paard het accepteert dat je aan z'n staart zit.

Succes!

mobick

Berichten: 3263
Geregistreerd: 24-05-02
Woonplaats: Maartensdijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-04 18:53

Ik heb je verhaal gelezen en herken er ontzettend veel van. Ik heb zelf een gelders paard van 1.78 en zodra ik wilde opstijgen ging die recht om hoog. 3 keer ben ik er onder gekomen en heb toen besloten om hem door een prof te laten heropvoeden. Echter zonder succes. Zij hebben het paard 2 x achterover getrokken. Uiteindelijk kon ik er op maar iedere keer met dezelfde spannningen en ik kreeg de zenuwen als ik er op moest. Ik ben op mijn eigen manier verder gegaan hiermee. dat wil zeggen, veel vertrouwen geprobeerd te krijgen door Ttouch, springen er naast en al dat soort dingen. toen het paard wat minder explosief/angstig was, ging ik steeds vaker op en af stijgen. Niet rijden, maar alleen maar op en af stijgen. soms wel een keer of 10 en daarna veel belonen. Na het rijden deed ik het ook 2 of 3 keer. Steeds ook van plek verwisselen zodat hij niet een bepaalde plek ascoisieert (weet even niet hoe je het schrijft hoor) met het opstijgen. Nu gaat het goed, maar ik heb het paard dan ook 6 jaar inmiddels. Probleem is er echter nog wel, ik heb in de 6 jaar dat ik hem heb, maar 3 mensen gekend die er wel op kunnen rijdne, de rest komen er niet eens op. Hij stijgert en hij gooit ze er af. Met mijn paard is het echt een kwestie van vertrouwen. Misschien moet je toch op deze manier proberen om steeds een stukje meer terrein te winnen.
Wat voor ras is je paard eigenlijk?


Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-08-04 20:14

Tallie1979 schreef:
Hij gaat uit zijn naad als hij niet word aangeraakt?? Misschien heeft hij het idee dat er iets aan komt gevlogen wat hem wil pakken??

Misschien anders eerst een keer met oogkleppen opstijgen?? Wie weet helpt het.. Lachen

Ik heb er verder weinig verstand van hoor.. Neem het me dus maar niet kwalijk als ik een stomme suggestie geef Knipoog


Is niet eens echt een stomme suggestie hoor Haha! Ik heb er aan zitten denken want ik weet van mensen die dat zo gedaan hebben alleen ben ik bang dat ik het hem dan allemaal verkeerd aanleer want stel dat hij dan wel rustig blijft, moet hij zijn hele verdere leven oogkleppen op als we erop willen Haha!

Poetsen e.d. met een krukje ga ik vanaf morgen ook doen, ik heb al iets voor een bodywrap klaarliggen (rol rekverband, is het zelfde als een bandage) en we zijn een vlag aan het knutselen

De Friendly Game begrijp ik nu ook helemaal en die ga ik er ook inbrengen.
Voorlopig blijf ik alleen even grondwerk doen en zodra ik er helemaal gerust op ben, dus als hij vrijwel alles toe laat, dan pas ga ik weer met opstappen beginnen Ik denk nl. dat ik toch iets te snel ben gegaan voor hem.

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-08-04 20:28

mobick schreef:
Ik heb je verhaal gelezen en herken er ontzettend veel van. Ik heb zelf een gelders paard van 1.78 en zodra ik wilde opstijgen ging die recht om hoog. 3 keer ben ik er onder gekomen en heb toen besloten om hem door een prof te laten heropvoeden. Echter zonder succes. Zij hebben het paard 2 x achterover getrokken. Uiteindelijk kon ik er op maar iedere keer met dezelfde spannningen en ik kreeg de zenuwen als ik er op moest. Ik ben op mijn eigen manier verder gegaan hiermee. dat wil zeggen, veel vertrouwen geprobeerd te krijgen door Ttouch, springen er naast en al dat soort dingen. toen het paard wat minder explosief/angstig was, ging ik steeds vaker op en af stijgen. Niet rijden, maar alleen maar op en af stijgen. soms wel een keer of 10 en daarna veel belonen. Na het rijden deed ik het ook 2 of 3 keer. Steeds ook van plek verwisselen zodat hij niet een bepaalde plek ascoisieert (weet even niet hoe je het schrijft hoor) met het opstijgen. Nu gaat het goed, maar ik heb het paard dan ook 6 jaar inmiddels. Probleem is er echter nog wel, ik heb in de 6 jaar dat ik hem heb, maar 3 mensen gekend die er wel op kunnen rijdne, de rest komen er niet eens op. Hij stijgert en hij gooit ze er af. Met mijn paard is het echt een kwestie van vertrouwen. Misschien moet je toch op deze manier proberen om steeds een stukje meer terrein te winnen.
Wat voor ras is je paard eigenlijk?


Hmmm, een stijgerend paard is wel het laatste wat ik wil
Mozart raakt vooral in paniek van dwang.
We hebben hem hier staan sinds December 2003 en ik heb hem vrijwel meteen geleerd mee te lopen, ook zonder touw, dit pakte hij verbazingwekkend snel op.
Nadeel bij hem is dat waneer ik wat sneller wil lopen en hem mee wil nemen en dus druk op het touw zet, hij meteen stokstijf stil staat en dan is er ook geen beweging in te krijgen, ga ik dan meer druk zetten, neigt hij tot omhoog gaan, hij is daarbij nog nooit echt omhoog gegaan gelukkig.
Hij heeft bij mij op 1 dag 2x gestijgerd, dat was tijdens het longeren op de rechter hand. Rechts is zijn moeilijke kant en ik had hem waarschijnlijk te kort, ook longeerde ik hem die dag voor het eerst met bit (had wel al vaker een bit ingehad alleen nog niet aan de longe) Ik maakte de fout om de longe direkt aan 2 bitringen vast te maken en niet met een halster o.i.d. erbij.
Op rechts heeft hij dus veel moeite en ik had hem blijkbaar te kort aan de lijn waardoor er ook druk op het bit kwam te staan, toen is hij 2x recht omhoog gekomen, 1x opzij geklapt tegen het hek aan en 1x achterover zo op zijn zadel.
Ik ben daarna weer helemaal van voor af aan begonnen met "naakt" longeren op een afgezette circkel en steeds een stapje verder, sinds dien is hij nooit meer omhoog gekomen, tenminste niet bij mij, bij vreemden gedraagt hij zich echt heel anders en komt hij dus wel omhoog, hij is erg eenkennig.
Dit gebeurde geloof ik rond Februari/Maart.

Mocht ik het zelf allemaal niet voor elkaar krijgen brengen we hem naar de Balingehof, dat is hier om de hoek en ik heb daar erg veel goede ervaringen van gehoord, hun werkwijze spreekt mij ook erg aan.

O ja, Mozart is een Kwpn-er (GoodwillxMakelaar)

Sonja, dat met die staartdruk ga ik morgen ook even proberen, hij heeft er geen problemen mee om daar aangeraakt te worden, ik kan zijn staart gewoon borstelen en vastpakken, heb hem zelfs gisteren gewassen

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

callippo

Berichten: 3193
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-04 20:43

Hoi T@nj@, ik heb het zelfde probleem gehad als jij.
Paardje van 9 jaar, nooit eerder beleerd, wel super zadelmak, maar doodsbang voor dingen die naast hem omhoog gingen. Ben er in december mee begonnen met zadelmak maken...

De meeste tips die ik voor je heb staan hier al genoemd: poetsen/aaien vanaf iets hoog, hem heel goed laten wennen aan dingen die naast hem omhoog gaan (jas voorzichtig over hem heen leggen, dan steeds wat wilder tot je hem er echt op kunt gooien)
Wat bij mij het meest heeft geholpen is opstijgen vanaf een blok. Dan hoefde ik niet te lang met mn gewicht aan 1 kant te hangen en kon ik er toch pas op als hij rustig naast het blok (met mij hoog dus) stilstond.
Wat je ook nog kunt doen (als je de mogelijkheid hebt) is ONDER dingen door laten lopen. onder boomtakken ofzo. Het mooiste zijn van die trainingsbanen met hindernissen voor mensen. En dan 1 persoon op zo'n rek laten zitten en je paard eronderdoor.

En als het niet lukt lijkt het Balingehof me idd een erg goede optie, zij zijn echt heel erg relaxed met paarden.

13 april 2024 De grote voorjaarseditie van EquiDay
met 3 showringen vol paardvriendelijke demonstraties, 150+ stands, veel lezingen en workshops.

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-04 21:29

De oogkleppen zou ik zelf niet doen........... goed het verhelpt het probleem op dit moment......... maar je wil ook de toekomst in met het paard.

Wat calippo zegt pas me meer.............. eventueel afleiden tijdens het opstijgen met een paar handjes biks

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-08-04 08:17

Oogkleppen ga ik ook niet doen hoor Zoals ik zelf al aangeef, het zou kunnen helpen voor het moment maar ik wil niet constant een paard met oogkleppen hebben Haha! En daarbij denk ik dat ik het probleem er niet mee oplos en dat is toch wat ik wil, het probleem oplossen

Afleiding met brokjes/snoepjes hebben we overigens ook al gedaan, hielp niet hij ging evengoed nog op tilt maar in combi met hierbovengenoemde tips zal het waarschijnlijk beter werken dus de snoepjes houden we er ook nog even in

Blok gebruiken we idd. ook al maar die gebruikte ik nog niet met poetsen, dat vind ik ook een hele goede tip en dat ga ik vanaf vandaag dus ook doen

Dekens was hij helemaal panisch voor maar inmiddels heb ik hem er goed aan gewend.
Hij heeft een vliegendeken met hals (lekker groot Haha! ) die ik inmiddels met een grote zwaai over hem heen kan gooien, die heeft hij vrijwel iedere dag op, als hij hem een dag niet op heeft gehad is hij weer wat rillerig maar dan gooi ik hem er evengoed op, schrikt hij gaat de deken er weer vanaf en doe ik het nog eens, meestal vind hij het bij de 2e keer alweer gewoon

Gisterenavond heb ik hem trouwens weer helemaal betast en beklopt over het hele lichaam, ook de achter en onderkant en hij vond het allemaal prima, geen angst of schrik reactie e.d. Ik denk dat ik het vandaag eens met iets anders ga doen, zweep is nog uit den boze want daar is hij panisch voor, die neem ik als we een staje verder zijn, vandaag iets van een opgerolde krant of zo denk ik, en aan de longe met de bodywrap eerst aan de hand stappen, even zien hoe hij er op reageert maar ik denk dat het wel goed gaat

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 08:28

Voordat ik de eerste keer op een paard ga zitten zorg ik altijd dat het vertrouwen groot is. Het paard accepteert dan al bijna alles van me. Met een touw, stok, zweep over zijn lijf aaien bijvoorbeeld. Dat ik de ogen van het paard kan verblinden door middel van mijn handen of een doek, en dat ik deze dan rond kan leiden over het terrein. Dan volgt deze me dus letterlijk 'blindelings'.
Dus ik zou eerst eens goed aan het vertrouwen gaan werken. Dan vragen aan iemand of ie er even recht voor wil gaan staan, om het paard te 'blokkeren'. Of opstappen vanaf een hek ofzoiets dergelijks. Als het hek hoog genoeg is hoeft je been namelijk de kont niet te raken. Dat is ook beter voor de rug en de balans van het paard, en voor jouw heupen.

Amarie
Berichten: 1565
Geregistreerd: 20-02-03
Woonplaats: Den bosch

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 09:14

Wij hebben dit ook gehad, alles ging eigenlijk behalve het rechterbeen daar bleef hij wel zo bang van, nu hadden we iemand die vederlicht was voor het zadelmak maken, we hebben hem tijdens het opstappen dus helemaal naar rechts gesteld, zodat hij alles goed kon zien wat er gebeurde en verhip het hielp. In het begin lieten we hem steeds naar rechts kijken en dat werd vanzelf minder.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-08-04 10:43

Wat het vertrouwen betreft, ik ben met dit paard bezig sinds Januari, toen kon ik er nog helemaal niets mee, nu volgt hij mij in alles wat ik doe, waar ik ga gaat hij ook, met een blindoek heb ik eigenlijk nog niet geprobeert, is ook een mooie stap voor verder in het programma

Dat naar rechts stellen vind ik ook een goeie, ga ik er ook in houden als ik er weer op ga maar eerst ga ik vooral vanalles op de grond doen want ook al denk ik dat hij mij volledig vertrouwd doet hij dat dus niet, anders zou ik toch wel alles met hem kunnen doen.
Vanmorgen tijdens het voeren, hij staat heerlijk relaxed te eten en ik sta (op het land) op een metertje afstand van hem, ik ga heel langzaam op mijn tenen staan, eerste keer heeft hij niets in de gaten en de 2e keer dat ik het deed stond hij 10 meter verder...........durfde meteen niet meer naar zijn voer te komen, ik heb hem weer op zijn gemak gesteld en daarna is hij weer naar zijn voer gegaan maar daar zit toch iets niet lekker hoor, ik doe heeeele enge dingen Haha!
Dat tijdens het eten doe ik niet meer hoor, ik vroeg mij vanmorgen gewoon even af of hij mij ook tijdens het eten in de gaten zou houden, eerst dus niet maar de 2e keer dus wel.

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-08-04 15:46

Nou, ben lekker lang met hem bezig geweest en eigenlijk ben ik super tevreden
Ik op het blok blijft ontzettend eng maar ik heb hem kunnen poetsen vanaf het blok, om nou te zeggen dat het ontspannen ging....nog niet helemaal maar het ging alweer een stuk beter.
Ik heb het in zijn stal gedaan, dat vond ik een veiliger idee aangezien ik vandaag alleen thuis ben.

Daarna de bodywrap aangelegt, dat was zo gebeurd en meneer stond erbij alsof hij nog nooit iets anders dan zo'n ding om zijn lijf had gehad Verward
Ik had echt verwacht dat hij op tilt zou slaan maar verre van dat, hij leek het heel normaal te vinden.
Deur open en naar buiten, ik verwachte weer dat hij weg zou spuiten maar nee hoor, bleef braaf bij me en liet zich zelfs leiden
Eerst wat op het land rondgelopen toen naar het longeerstukje gegaan, lijn eraan en lopen met die hap, geen enkel probleem OK dan! zowel links als rechtsom super relaxed.

Daarna de lijn eraf gehaald, kon ik even wat foto's maken Cheese!

Linksom
Afbeelding

Nog een keer linksom
Afbeelding

Rechts
Afbeelding

En deze is helemaal super, rechtsom is voor hem de moeilijke kant en enige ontspanning heb ik dan ook nooit gezien.......tot vandaag met de bodywrap OK dan!
Afbeelding

Voor de bodywrap specialisten onder ons (Sonja bijvoorbeeld ) zit hij zo goed?
Ik heb met de zoekfunctie wat topics bekeken en kwam wat plaatjes tegen waar het zo zat als ik het nu heb.

Kan ik werk met de bodywrap ook nog uitbreiden? Ik bedoel er misschien nog iets anders aanhangen of zo? Ik vind het geweldig dat hij er niets van had hoor maar nu snap ik dus totaal niet meer wat nou het probleem is bij hem

Na het longeren heb ik de longeerzweep gepakt (zou het eigenlijk met wat anders doen maar dat vergat ik mee te nemen) en hij sloeg meteen volledig op tilt.
Dus Maus weer op zijn gemak gesteld en langzaam naar de plek gelopen waar de zweep lag, daar de zweep heel voorzichtig opgepakt aan het puntje en Maus laten snuffelen, toen hem voorzichtig gaan aanraken met de zweep te beginnen met de hals, voor hij daar doorheen was waren we 15 min. verder maar toen was hij weer totaal ontspannen Daarna stukje voor stukje verder gegaan naar achteren en binnen het uur had ik zijn hele lichaam 2x van beide kanten gehad, ook de onderkant, buik, benen en ik kan de zweep nu zelfs tussen zijn achterbenen doen met het puntje en hem daar aanraken van onder naar boven.
Ook kan ik nu de zweep tussen zijn oren leggen met het puntje en een soort van zaag beweging maken zodat de hele zweep tussen zijn oren door van zijn hoofd af steekt Haha!
Ik heb vreemde dingen met hem gedaan, de buren stonden van een afstand te kijken, die zullen wel gedacht hebben, dat mens is niet goed Haha! maar het paard bleef ontspannen Helemaal toppie OK dan!

Terug op het erf stond het blok nog in het midden, paar keer rakelings langs gelopen maar Maus deed dat toch nog met een boogje, daarna liep hij wel netjes mee.
Toen hij eenmaal netjes erlangs ging ben ik op het blok gaan stappen, dat was niet helemaal wat Mozart in gedachten had maar na verloop van tijd bleef hij ook weer netjes naast mij zonder weg te schieten, nog niet geheel ontspannen want het blijft eng maar stukken beter dan het was

Al met al een super ontspannen sessie met hier en daar wat angst maar met alles heel goed geeindingd Ik ben weer helemaal gelukkig!
Nog meer tips zijn welkom hoor OK dan!

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

sandra1977

Berichten: 1887
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 22:42

Tanja, ik ga je geen tips geven, dat laat ik aan de mensen over met meer kennis op dit gebied.
Wel hoop ik dat je een hoop zult gaan hebben aan de tips die je hier krijgt zodat je weer lekker verder kunt gaan met Maus.....
Mag ik hieruit trouwens opmaken dat je zelf alleen verder gaat met het beleren van Maus??

Veni, vidi, vici

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-08-04 23:30

Als het mij lukt wel ja, anders wordt het de Balingehof maar voorlopig nog niet, ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen met hem

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 bezoekers