wat zouden jullie doen...? dipje..:(

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mexxuna

Berichten: 5595
Geregistreerd: 13-04-04

wat zouden jullie doen...? dipje..:(

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-07-04 12:20

Ik heb nu 1,5 jr een haflingermerrie,
Ik heb haar zelf op 6jarige leeftijd ingereden, en het ging altijd super, met de wedstrijden haalde we alle prijzen weg.
Op een dag (nu ong. 3 mndn geleden) wilde ze niet meer bereden worden, ze gooide me eraf en is onwijs bang voor het zadel of een dekje als je dat op dr rug legt. Verdrietig
We hebben van alles gedaan, veearts, osteopaat, magnetiseur, en zelfs een paragnost, ik ben al klauwen vol met geld kwijt,
maar we worden niets wijzer. Er is niets engs gebeurd, ze heeft geen trauma's opgelopen. Het is een onwijs lieve pony, maar het rijden gaat gewoon niet, met het opstappen begint ze al te staken, zelfs met opzadelen.
Ik weet niet meer wat ik moet doen.. haar verkopen (maar aan wie? wie wil zo'n pony) of houden en er niets meer mee doen, zodat ze wegkwijnt..
Ik neem haar zowiezo 15 aug. mee naar de keuring om te kijken of ze een goede kans maakt.
Ik vind het zo moeilijk.. wie weet er raad?
Jullie mogen me ook PB-en.. alvast bedankt..

patos

Berichten: 4502
Geregistreerd: 23-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 12:22

Weet je zeker dat het niet gewoon klieren is? Zo te lezen heb je toch het medische onderzoek wel achter de rug. Patos heeft soms ook van die periodes dat er geen land met haar te bezeilen is, als je dan niet ingrijpt kan het uitgroeien tot een probleem.

Mexxuna

Berichten: 5595
Geregistreerd: 13-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-07-04 12:25

dat het toch een manier van staken is? ja maar ze lijkt zooo bang.. met opzadelen begint ze met trillen en in de bak longeren we haar eerst en bokt ze er eerst wat uit, en dan met opstappen begint het gedonder weer, maar het is wel vreemd dat als je eenmaal zit weer een super pony onder je kont heb, zonder een probleem, alleen eer je zit ben je een half uur verder, we deden het nu zo: eerst hangen rustig op de boom (voorkant van t zadel) gaan zitten, en dan mm voor mm naar achter in de lepel zakken, ze raakt in paniek, maar ze is dan te handhaven, maar iemand moet haar wel vasthouden! Tis een ramp.. zo kan ik ook nie op concour..

Rijo
Berichten: 2670
Geregistreerd: 19-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 12:27

Je zou misschien denken dat het medisch is als je dit hoort. Past het zadel wel goed enz. WAarschijnlijk heb je hier allemaal zelf wel aangedacht.

Ik zou alles rustig aan doen net alsof je op een heel jong paard zit en als beetje bij beetje doen. Dus rustig aan. Veel afwisseling zodat ze het werken ook weer leuk vind en er plezier in gaat krijgen. Werken moet je samen doen je moet samen met je paard een combinatie vormen. Probeer anders even wat anders te doen dan als maar in de bak te rijden en pak het dan rustig aan weer eens op. Misschien een korte vakantie.

succes

joske_vuran

Berichten: 947
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Horst

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 12:30

Ik zou haar eerst even twee weekjes niet meer rijden en het dan nog eens proberen. Dan oefen je nu lekker voor de keuring of je longeerd haar wat. Ik weet het niet hoor, maar dit is wat ik zou doen. Als je paard echt bang lijkt, zal het toch wel geen staken zijn hoor.

Mexxuna

Berichten: 5595
Geregistreerd: 13-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-07-04 12:37

Ze staat nu al 3mndn stil, ondertussen word ze super vet, het gaat echt de verkeerde kant op, gelukkige heb ik veel mensen om me heen die me willen helpen, ook medici, maar niemand weet het juiste antwoord hier op, daarom dacht ik misschien dat jullie iets weten.. en Makhali: We hebben deze maand al verschillende zadels gepast, en zelfs aangemeten..maar het probleem blijft....

Rijo
Berichten: 2670
Geregistreerd: 19-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 12:55

Het opstappen was een groot probleem toch?

probeer dit probleem niet in je zelf op te lossen vraag hier hulp bij. Er zijn vast genoeg meiden die je kunnen helpen. Als ze nu 3 maanden stil heeft gestaan kun je het misschien nu weer een beetje gaan proberen om op te stappen. Zoals ik al eerder vermelde pak dit probleem serieus aan en begin rustig net als bij een jong paard. Laat iemand je helpen met opstappen die haar geruststelt. Zet haar niet meteen super hard aan het werk maar begin rustig aan. Beetje bij beetje komt heus het vertrouwen weer terug.

Misschien een rare tip. Mijn paardje (nieuwe) is erg bang voor alles en nog wat. Om het vertrouwen van hem te winnen ben ik begonnen met vrijheidsdressuur gwoon naast hem lopen en dan stilstaan kijken of hij me volgt voetjes geven achterwaarts en de spaanse pas. Zulke dingen heeft onze band enorm versterkt in zo'n korte tijd dat het met rijden ook allemaal veel beter gaat. Hij vlucht minder snel onder me vandaan omdat hij weet dat het goed zit. Misschien heb je er wat aan, maar het lijkt me in ieder geval het proberen waard!

gr

Mexxuna

Berichten: 5595
Geregistreerd: 13-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-07-04 12:59

We hebben Luna laten praten met een paragnost (jaaa daar moet je in geloven ja) en ze heeft al verteld dat ze me 1000% vertrouwd.. maar ze verteld niet wat er aan de hand is.
En zoals ik al zei heb ik zat hulp, vooral medici, je moet met dit probleem niet aanklooien maar ECHTE hulp zoeken, en dan bedoel ik geen tienermeisjes bij mij op stal die me willen helpen. snap je? Ik heb een goede osteopaat en magnetiseur die me helpt! het komt vast goed.. maar ben bang dat het me nog jaren gaat duren en veel geld voordat het goed komt.

Mexxuna

Berichten: 5595
Geregistreerd: 13-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-07-04 13:01

Als er iets fout is met mijn paarden, ben ik in staat om heel mijn fortuin er aan uit te geven, maar dan moet het wel helpen snap je?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 13:01

ik leef echt met je mee.. wat klote zeg, dat het zo gaat.
Meestal als ik een paard ga rijden wat ik nog niet ken, gaat het 3 weken suuuper goed, en dan hebben we een terugval, en daarna gaat het elke keer 1 stap terug, 2 vooruit. zoiets.
Je hebt al een boel tips, ik denk (is vast allang gezegd) dat je wat met m moet gaan wandelen ofzo.. als ze echt bang is, moet je haar vertrouwen terugwinnen. misschien moet je emiel voest eens mailen (als dat mogelijk is, denk het wel, )
en anders naar een workshop gaan van hem.. hij kan je helpen hoor!
heeel veel succes!!

djuno

Berichten: 4380
Geregistreerd: 24-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 13:16

Als je dan toch al klauwen met geld kwijt bent zou ik nog 1 dingetje proberen......en dat is Gijsenkim om advies vragen of desnoods haar langs laten komen (als ze wil). Ken haar dan wel niet persoonlijk maar heb toch wel een hoge pet van haar op. Ze heeft ontzettend veel ervaring en ik denk een hele goede kijk op probleme.

Rijo
Berichten: 2670
Geregistreerd: 19-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 13:18

Misschien Femke ik neem aan dat die niet valt onder de categorie pennymeisje of je instructeur/instructrice voor raad.

gr

Mexxuna

Berichten: 5595
Geregistreerd: 13-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-07-04 13:34

Femke kan mij rijtechnisch een eind helpen, maar toch niet met het (psychische) probleem van mijn pony? Femke is trouwens mijn instructrice, en die helpt mij ook met opstijgen e.d. en daar ben ik haar ook heel dankbaar voor. Maar met opzadelen enzo kan zij niet meer doen als ik.. (rustig blijven, pony kalmeren..)

Mexxuna

Berichten: 5595
Geregistreerd: 13-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-07-04 13:35

Djuno: ja ik heb er voor gekozen om mijn fortuin erin te steken, dus ik ga voorlopig ook door met oplossingen, steffie van de Laarse helpt mij hier ook bij! De pony verkopen is een makkelijke oplossing, maar het doet mij veel pijn, en ik schiet er niets mee op, want ik kan een ander ook niet met dit probleem opzadelen he? en ze is het waard om een goede kans te krijgen!

ellepel

Berichten: 47338
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 13:36

soms hebben mensen last van hun rug...
ze gaan dan naar de huisarts, die verwijst hun door en zo doorlopen ze het hele ziekenhuis..
maar daar kunnen ze niks vinden..
dan wordt er tegen de mens gezegd: "het zit tussen je oren"

klinkt raar, maar kan best zijn dat er met jouw pony dit aan de hand is.
ze heeft waarschijnlijk wel een probleem gehad, maar alle artsen konden niks vinden. het echte probleem was al weg, maar de herinnering zit er nog.

nu is het zo, dat de gedachte aan pijn bij haar heel diep zit, mens op je rug--->pijn.

je zegt zelf al dat je veel wedstrijden hebt gereden.
je pony is een stoere bikkel en heeft lang met een probleem(pijn) rondgelopen en pas toen ze dat helemaal zat was gooide ze je eraf en zei op die manier"nu is het genoeg ik wil niet meer!"


ik denk dat je voor dit probleem helemaal terug moet naar het begin.
maar neem heel veel tijd ervoor.
net alsof je haar voor t eerst zadelmak maakt. neem echt weken en weken de tijd ervoor. ga andere dingen met haar doen, beleer haar voor de wagen... ga kunstjes leren of wat dan ook, maar niet proberen te rijden

denk dat je dan een heel eind zal komen

carlinsky

Berichten: 142
Geregistreerd: 27-11-01
Woonplaats: Hoogeveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 13:41

Misschien heeft het zadel haar toch op de een of andere manier pijn gedaan. Ze verwacht waarschijnlijk, op het moment dat jij een zadel op haar rug legt, dat ze pijn gaat voelen? Misschien moet je gewoon een paar keer het zadel er op leggen en er weer afhalen. Haar helemaal suf belonen als dat goed gaat. Dan longeren met zadel zonder ruiter. Als het ware haar het vertrouwen in het zadel teruggeven. Dan pas proberen weer te gaan rijden. Ik wens je in ieder geval heel veel geduld en succes.
Ik ben er wel van overtuigd dat als je er tijd in investeert, krijg je dit dubbel en dwars op een positieve manier terug. (Spreek uit ervaring!)

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 13:44

Je paard is een merrie? Kan best zijn dat ze last heeft van haar eierstokken. Ik zou een DA er nog een keertje naar laten kijken. Misschien zit er een cyste of zo, die er voor zorgt dat ze pijn heeft als je er op stapt.
Ik denk zomaar dat de artsen niet verder gekeken hebben dan de standaard dingen, en aan problemen aan het reproductieve systeem van je merrie niet hebben gedacht.

Mexxuna

Berichten: 5595
Geregistreerd: 13-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-07-04 13:46

ellepel en carlinsky ik denk dat jullie gelijk hebben!!! zo wil ik het ook gaan doen. Ik ben haar al aan het laten wennen aan het zadel, maar ik moet nog een nieuw zadel aan laten meten, ik wil er namelijk 1 op maat, zodat ie echt goed zit !! echt bedankt!! hier heb ik wat aan!!

carlinsky

Berichten: 142
Geregistreerd: 27-11-01
Woonplaats: Hoogeveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 13:51

Als je toch naar een nieuw zadel aan het uitkijken bent. Ik heb net een Bates zadel aangeschaft. Het voordeel hiervan is dat er een verwisselbare boom inzit en het zadel heeft het Cair luchtsysteem. Dit zorgt ervoor dat de druk over de hele rug goed verdeeld wordt. Ik moet zeggen dat het voor mijn paard wonderlijk goed werkt. Ik heb een behoorlijke tijd lopen modderen omdat mijn paard last van zijn rug had. Het zadel is na die tijd al drie keer aangepast. Na een paar rondjes met mijn nieuwe zadel begon hij helemaal te swingen. Ik wist niet wat me overkwam. SUPER!

Mithrandir

Berichten: 470
Geregistreerd: 14-07-04
Woonplaats: Krommenie

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 13:54

Is er nooit wat engs met haar gebeurd, heeft iemand iets fout gedaan of heeft iemand anders op haar gereden en toen erg pijn gedaan of is ergens enorm van geschrokken.. Dan zou ze er bang van kunnen worden ofzow.. ja maar met dat zadel ik bedoel je reed toch eerst ook met hetzelfde zadel? en was dat zadel niet op maat dan? want dan krijgt ze er nu inene last van? of rijd je haar pas net? ik weet het ook niet probeer je alleen beetje te helpen Haha!
sterkte..

grtz

djuno

Berichten: 4380
Geregistreerd: 24-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 13:56

horselover21 schreef:
Djuno: ja ik heb er voor gekozen om mijn fortuin erin te steken, dus ik ga voorlopig ook door met oplossingen, steffie van de Laarse helpt mij hier ook bij! De pony verkopen is een makkelijke oplossing, maar het doet mij veel pijn, en ik schiet er niets mee op, want ik kan een ander ook niet met dit probleem opzadelen he? en ze is het waard om een goede kans te krijgen!


Was geen verwijt hoor dat van dat geld en dat je haar zou moeten verkopen heb je mij niet horen zeggen Verward en wat betreft een goede kans......daarom opperde ik ook Gijsenkim

Mexxuna

Berichten: 5595
Geregistreerd: 13-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-07-04 14:08

oh sorry djuno zo bedoelde ik het niet hoor! ja ik hou het zeker in mijn achterhoofd!! thanxx
En carlinsky: mijn osteopaat had mij een hulsebos op maat geadviseerd, maar ik heb eerlijk gezegd ook al aan een zadel met luchtkussens zitten denken! toppie, en ik had eerste en kieffer Wien dressuur, die zat niet helemaal lekker meer, want Luna werd van slanke pony ineens een super brede, dus vandaar heb ik die eraf gehaald.
Mithrandir: nee er is niets met haar gebeurd letterlijk, ik bedoel, de eerste 6 levensjaren waren voor haar een ramp, nooit wat mee gedaan, op haar 6e heeft ze mij leren kennen en ik ben begonnen met haar te beleren en vertrouwen te winnen. Dus het was een pony zonder schade.. maar wel met verleden.. snap je? en ik moet van de osteopaat van de kieffer naar een zadel op maat, en ik heb 1jr met die kieffer gereden, en daarna ging het mis.

Mexxuna

Berichten: 5595
Geregistreerd: 13-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-07-04 15:18

ik ga ervan uit dat het allemaal weer goed komt hoor Lachen moet me zelf er alleen meer van overtuigen.

Drupsky
Berichten: 19
Geregistreerd: 14-07-04
Woonplaats: Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 15:43

Ik kan niet zoveel zeggen . Het enige wat ik je wil zeggen is: Geef de moed niet op!

Marrepar

Berichten: 13162
Geregistreerd: 23-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 16:45

Oeh, dat klinkt niet zo fijn!
En idd, mischien ligt het wel aan het zadel..
Maar als je alleen een dekje oplegt wordt ze ook gek, zei je toch?
Dus dan zal het toch juist niet aan het zadel liggen? Scheve mond