het houden van een hengst eenzaam bestaan of niet.

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Black_riders

Berichten: 2125
Geregistreerd: 02-12-02
Woonplaats: Beltrum dat ligt in de achterhoek :-)

het houden van een hengst eenzaam bestaan of niet.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-07-04 23:08

Naar aanleiding van het houden van hengsten een eenzaam bestaan of niet hier mij ervaringen met dekhengsten.

In verband met mijn paardenshows kom ik dus echt overal en vaak hoor ik door de gangen van een manege of weet ik veel een hoop kabaal en een hoop geschreeuw van AAN DE KANT HENGST. Ik erger mij hier zo ontzettend aan dat mensen geen idee hebben dat een hengst, merrie, ruin zich aan jou aanpast, hoe drukker jij bent hoe drukker je paard wordt. Ik heb nu drie hengsten waarvan 2 in de dekdienst functioneren en een begint het spelletje zo onderhand te ontdekken.
Nu staan mijn hengsten met z'n drieën naast elkaar ze kunnen elkaar zien, ruiken en betasten. Ook staan er twee gewoon in de kudden bij drachtige merries en een paar ruinen. Mijn haflinger hengst is iets fanatieker en stopt zijn leuter in alles wat hij tegen komt in de wei, dat is de rede dat hij alleen staat of soms mag spelen met wat ruinen.
Ik had in mijn archief wat foto's van hoe een paar vrienden van mij hun hengst houden en hoe zelfs mijn eigen hengst er gewoon naast werd gezet.
Wonderbaarlijk bleef het bij een hoop gesnuif en gepiep en dat was het., ook hebben we drie shet hengsten waarvan er twee gewoon dekken bij elkaar gezet. Ook deze dieren kende elkaar niet en meteen zag je dat de twee hengsten die voor de dekdienst werden ingezet, elkaar opzochten en gewoon met elkaar gingen spelen. Nr drie had nog nooit gedekt en was zo gek als een deur.

Nu komt dus het volgende, er wordt gezegd dat hengsten die als ze eenmaal gedekt hebben knetter gek worden, waarom blijven mijn dekhengsten dan zo rustig, onlangs dat ze gewoon dekken. Ook op het dekstation waar ze stonden en waar meerdere dekhengsten stonden, alles bleef gewoon kalm en rustig. Ook als de eigenaar kwam die gewoon een halster om deed om een dekhengst los te laten, geen ketting in de mond geen gegil het dier loopt gewoon rustig naar buiten en kan lekker rennen.

Oké als ze mochten dekken was het even ander koek en werd hij wakker, maar onlangs dat bleef hij gewoon gehoorzaam. Na het dekken ging hij naar stal kreeg te eten en ging verder met te treiteren van zijn buurman, mijn haflingerhengst dus.

Dit was een les voor mij omdat Nibbit echt uit zijn dak kan gaan als hij mag dekken.
Na een tip dat ik zijn gedrag gewoon moest negeren en als hij druk bleef doen, was de tip, bind hem gewoon maar aan een muur en laat hem maar staan gek doen, negeer het, blijf zelf kalm word vooral niet boos. Oké zo gezegd zo gedaan, nu dekt Nibbit gewoon aan een halstertje en alles gaat prima.

Hier heb ik dus een paar foto's dat hengsten groot en klein het beste gewoon open en graag paarden om zich heen zien. Dat houd hen rustig en voelen ze zich niet alleen.

Oké er zijn natuurlijk uitzonderingen betreft dekhengsten.
nr. 1
Mijn eigen haflinger dekhengst Nibbit. Gewoon kalm en rustig, heeft het gewoon enorm naar zijn zin.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Nr 2 een volbloed arabieren hengst.
Afbeelding
Nr 3 een noriker hengst stond tegen over Nibbit.
Afbeelding
nr 4 de groep shet hengsten, hadden elkaar nog nooit gezien.
Afbeelding
En hier een waanzinnige mooie foto van de drukte maker die zo nodig Chippie uit wilde dagen, maar chippie bleef kalm en negeerde het gedrag.
Afbeelding
Sorry dat het verhaal zo lang is geworden, maar dit is mijn ervaring betreft dekhengsten.

Zoek je nog een leuke en leerzamen paarden stage op een erkend stage/leer bedrijf in GL. Marianne's Zorgboerderij, lekker knus en gezellig.


MarijeR

Berichten: 24924
Geregistreerd: 20-08-01
Woonplaats: Onstwedde

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-04 23:29

Afbeelding
Mijn jonge dekhengst.
Is inmiddels aan zijn 2e dekseizoen begonnen en loopt gewoon in de kudde met merries en veulens.
Hij dekt ze daar ook, alles in 1 cyclus drachtig.
Een hele sociale hengst, speelt met de veulens en ook met de volwassen merries.
Met mijn ruin durf ik hem niet (meer) samen te zetten. Hij is erg beschermend tegenover zijn kudde en een andere ruin of hengst is dus een concurent.
Maar af en toe lopen ze wel wat te spelen met een hek er tussen, dat gaat prima.
Aan de hand is hij ook erg braaf, hij loopt aan een touwtje mee over de weg naar huis of weer terug naar zijn kudde.
Ok, het heeft even ruzie opgeleverd in het begin maar nu luistert hij prima.
Wel houd ik hem ALTIJD in de gaten, het is wel 500 kilo met een hoop hormonen in zijn lijf.
Overigens is Samson juist veel rustiger geworden na het dekken.
En in een kudde wordt opdringerig gedrag wel heel snel afgeleerd door de merries...

holly
Berichten: 8840
Geregistreerd: 26-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-04 23:30

Vroeger werkte ik op een stal waar Coriolan(als ik het zo goed schrijf) stond.
Ik heb totaal geen moeite met hem gehad. Hij was als ik het me goed herinner al aardig op leeftijd.
We poetsen hem ook gewoon als er een merrie op de poetsplaats stond.
En hij stond ook gewoon in dezelfde gang als alle andere paarden.
Om in de rijbak te komen moest hij langs de stallen met merries, geen enkel probleem.
Hij liep gewoon mee aan het halster en touw, gewoon zoals je het normaal vastmaakt. Het enige was, dat je een klein zweepje meehad, omdat hij nogal graag los gegooid werd, zodat je net dat kleine hulpje had als hij te enthausiast richting bak wilde lopen Tong uitsteken
Echt een hele lieve hengst, zowel op stal als in de omgang.

Verder had ik vorig jaar jonge hengstjes bij elkaar lopen. Allemaal verschillend van ras. 2 van mijzelf en 1 die zolang bij ons kwam logeren omdat hij anders alleen zou zijn. Geen verschil met de 2 ruinen en de merrie aan de andere kant van de draad. Gewoon lief tegen elkaar en tegen mensen.
Helaas is een van mijn pony's aan de andere kant van de draad terecht gekomen (waarschijnlijk omdat hij van iets schrok) en vond de merrie wel leuk, dus dat was zijn laatste keer als hengst.
Mijn andere hengstje is afgelopen april geruint omdat ik het jammer vond dat hij niet dichter bij de merries kon staan (hij raakte verliefd) en de logee is weer terug gegaan naar huis. Maar goed, de karakters van alle drie waren heel erg goed. Ontzettend lief gewoon.

Dus tot nu toe nog geen moeite gehad met hengsten eigenlijk.

obelix

Berichten: 11877
Geregistreerd: 09-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 06:22

Ook met asterix heb ik nergens last van.. Dat ik Obelix(ruin)nog had liep ie geregeld mee te klooien in de binnenbak of paddock.
Lekker spelen en daarna hun eigen gangetje gaan.. Meestal was Asterix degene die het eerste afblies,omdat Obelix nl. wat harder speelde als hij en groter was..
Nu loopt Asterix op de wei tussen de merries en samen met nog een hengstje.Merries zijn allemaal drachtig,hebben as wel wat klapjes verkocht maar nu gaat het goed OK dan! .

Hij is voordat hij naar het Afke ging nog samen geweest met 2 andere hengstjes..Ook dit ging goed..10 Min geklooit en ze stonden hoofd aan hoofd te grazen.

AfbeeldingHoofd aan hoofd grazen
AfbeeldingZo liepen ze vaak.. Zij aan zij..

keep calm, I'm engaged!!! <3

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 06:46

Ben het helemaal met je eens scherps........... tis alleen dat zoveel mensen hengsten houden voor de stempel HENGST, zoals je als zegt....... PAS OP PAS OP HEEEHEEENGST........ Deze dieren mogen niet dekken, mogen niet met andere paarden op het land , laat staan snuffelen met andere paarden............. vind ik triest.

Er zijn maar heel weinig mensen die hengsten houden en dat op een zo sociaal mogelijke manier doen, Eerder zijn dat de hengstenhouders, dan de gewone particulier......... terwijl diezelfde particulier de hengstenhouder als dieronvriendelijk bestempeld omdat een steigerende hengst even wordt verteld op een duidelijke manier dat dit niet kan......

ach je snapt mn punt wel

vikki

Berichten: 14286
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 06:56

Hmmmm... ik ben het op zich wel met je eens... maar ik denk ook dat de houding van een eigenaar ten opzichte van hun hengst en het gedrag van een hengst ten dele (lees: voor een groot deel) ook bepaald wordt door hun omgeving. Het is nou eenmaal helaas zo dat er niet veel stallen zijn waar hngsten gewoon de wei op mogen... en waar andere mensen vaak niet willen dat hengsten in de buurt van hun paard komt... Tsja, als zo'n hengst niet de wei op kan, niet de kans krijgt om veel te socialiseren dan krijg je imo al gauw een anders gestemd dier dan jouw mannen. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Mijn hengstje (2) is ook heel braaf, dekt niet (zal hij ook nooit doen... daarom laat ik hem volgend jaar lekker ruinen want ik vind het oneerlijk om die hormonen door zijn lijfje te laten gaan als hij er toch niks mee mag doen Haha! ) Maar goed, hij is -ondanks zijn interesse in de dames- erg braaf en ik hoef er echt geen hengstenkettingen aan te hangen of non stop te brullen (dan zou ik hem idd lekker opfokken... Scheve mond ) , ik doe niets anders dan wanneer ik met mijn merrie wandel. Oke...ik ben wel consequenter, bij Escala weet ik dat ik best wel eens wat door de vingers kan zien of dat ik wat meer toe kan laten, maar verder... Eclipse is toppie. Maar aangezien ik (helaas) geen eigen stal heb en ik dus afhankelijk ben van de regels van de stal waar ik sta laat ik er liever een ruin van maken zodat hij ten aller tijden lekker met zijn vrienden naar buiten kan. Om zijn karakter hoef ik het (nu nog) niet te doen, maar wie weet hoe een paard wordt als ze niet meer naar buiten mogen... of niet kunnen socialiseren... want er zijn dus echt van die zeikerds bij ons op stal die al gaan lopen miepen als ze weten dat het een hengstje is die naast hun paard staat. Zo heeft een stalgenootje haar oh zo brave hengstje verhuisd van een loopstalletje naar een binennstal omdat die stomme zeikdozen continue geklaagd hadden... en een ander stalgenootje in ditto loopstal heeft ditto zeikburen. Die mensen lopen al te gillen en te klagen terwijl de betreffende hengstjes niet 1 verkeerde beweging maakte. Dan sta je als eigenaar ook weer een beetje met je rug tegen de muur, want je hebt wel controle over je eigen gedraq en middels opvoeding over dat van je paard(en), maar helaas niet over je stalgenoten. Haha! Gelukkig zijn de meeste heel aardig hoor, maar je hebt er vrees ik ook altijd een aantal zeikerds tussen zitten die al gevaar zien waar het niet is...

Natascha

Berichten: 6847
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 07:46

volgens mij heb ik die Noriker hengst wel eens gezien. Staat die toevallig in Ullicoten. ALs dat zo is dan is dat een behoorlijk indrukwekkend beest (groot) maar wel lief en idd goedgemanierd. Ik heb een vriendin met een hengst van 26 en haar paard staat met mijn ruin in de wei. Nooit problemen. Idd gesnuif en gepiep maar nooit ellende. Als er rottigheid uitgehaald wordt is het altijd de mijne die stiekem loopt te kwallen Bloos .
Je zult ze d'r best bijhebben maar ik denk ok dat het vnl de opvoeding is.

Niets zo charmant als een paard in her land.


Black_riders

Berichten: 2125
Geregistreerd: 02-12-02
Woonplaats: Beltrum dat ligt in de achterhoek :-)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-07-04 08:00

ja dat is die noriker uit ullitoten, Wanda huurt deze hengst en hij is inderdaad een super indrukwekkend dier.

Zoek je nog een leuke en leerzamen paarden stage op een erkend stage/leer bedrijf in GL. Marianne's Zorgboerderij, lekker knus en gezellig.

MarijeR

Berichten: 24924
Geregistreerd: 20-08-01
Woonplaats: Onstwedde

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 08:22

Voor mij is mogelijkheid tot sociale contacten trouwens een voorwaarde om een hengst te houden, anders begin ik er niet eens aan.
We hebben al vaker (jonge) hengsten gehad en ze gaan of in een groep met ruinen/hengsten of de ballen gaan er af.

Ik moet ook wel eens lachen als er mensen hier in de stallen lopen.
Waar is dan de hengstenbox?
Oh zo'n goed afgesloten stal waar een hengst absoluut niet uit kan komen? Die heb ik niet. De hengst staat juist in de meest open box die ik heb. Zo kan hij de anderen goed zien en is hij veel rustiger.
Als hij op stal staat dan, bijna het hele jaar door lopen ze 24/7 buiten.

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 08:28

Ik heb zelf een Welsh A hengst staan (die dekt dus gewoon) en een Shet hengst.
Beide zijn verschrikkelijke lieve diertjes, de Shet hengst is van karakter heel erg rustig en is een verschrikkelijke knuffel, waarschijnlijk gaat hij dit jaar voor het eerst dekken eens zien of hij dan erg verandert.
Mambo (de Welsh A hengst) is altijd al wat vuriger geweest van karakter en toen ik hem net had heb ik hem ook als zodanig behandeld, ik was zelf veel te druk en was altijd maar bang dat er iets zou gebeuren. Dat werkte niet goed in op hem. Tot ik zelf wakker begon te worden en in zag dat er helemaal niets aan de hand was en ik zelf dus een stuk rustiger begon te worden, Mambo is nu een heerlijk dier, knuffelen vind hij als echte dekhengst maar niets maar hij is betrouwbaar en lief, zal nooit een stap verkeerd zetten.
Beide hengstjes staan gewoon lekker buiten bij elkaar en als de winter weer invalt en de hormoontjes in de slaapstand gaan staan ze gewoon bij de ruinen.
Ze kunnen nu ook wel bij de ruinen maar daar zit 1 dominant baasje bij en daar reageert mambo dus wel erg op, af en toe wordt het dan vechten dus ik wacht altijd tot de winter met het bij elkaar zetten.
Verder dus absoluut geen problemen met de hengsten, het is een heerlijk stel OK dan!

O ja, normaal staat Mister Freddy, een Shet ruintje, ook bij de hengstjes, alleen staat hij nu op het land bij mijn merrie en veulen (jawel, ook een hengstje Haha! )

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

viola

Berichten: 2030
Geregistreerd: 24-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 09:01

Ook ik heb twee shethengstjes bij elkaar staan en dat gaat prima. Heb er al meerdere gehad waarvan er ook een aantal al gedekt hadden en dat is altijd goed gegaan op één na, maar goed dat kan je ook met ruinen en merries hebben dat het een keer niet gaat.
Ook in het circus waar ik werk heb ik altijd met hengsten gewerkt en dat heeft nooit problemen gegeven. Met de hengsten maakten wij pony ritjes en de kinderen van het circus (5,6 en 12 jaar) en ook wel bezoekende kinderen haalden ze zelf uit de box en konden er alles mee doen. Natuurlijk lette ik en de eigenaresse wel op, maar het was bij de oudere die door hadden dat het een hengst was dat het meer nodig was op goed op te letten. Het is de opvoeding van de dieren die gewoon goed is, maar dat is bij ruinen en merries net zo. Alleen als een ruin of merrie problemen heeft wordt er gezegd je moet hem beter opvoeden, als een hengst problemen heeft wordt er vaak gezegt laat hem castreren.
Ik ben in iedergeval al heel wat goed opgevoede hengsten tegen gekomen en snap nog steeds niet wat er tegen is.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 09:52

Misschien niet helemaal eerlkijk, maar ik heb dus een anda die net gecastreerd si een paar weken en die denkt nog zeg maar helemaal dat ei hensgt is en die staat ook egwoon bij een ruin op het land, naast een m,errie op stal (oke, als ze3 hengstig is gaat ei wat heftig de stal in, maar na 3 minuten wordt alles rustig en zijn ze weer dikke vrienden en knuffelen ze wat af. Ook buiten si eht enige waar ik voor oplet dat ei niet stil gaat staan bij andere paarden. Als ik hem maar bezig hou.

Biertabje
Berichten: 9637
Geregistreerd: 26-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 09:55

op wedstrijd ben ik het idd tegen gekomen,dat ze lopen te schreeuwen dat e aan de kant moeten omdat er iemand met een hengst rijd! hallo, ik rijd volgens de regels! en diegene die op die hengst zit moet maar uitkijken!! tuurlijk kijk ik uit en zal niet met mijn merrie pal naast gaan rijden, maar ze moeten mij niet aanvallen met zulke woorden!

"There is something about jumping a horse over a fence, something that makes you feel good. Perhaps it's the risk, the gamble. In any event it's a thing I need."

casanova

Berichten: 10939
Geregistreerd: 04-11-03
Woonplaats: maassluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 11:13

mijn ezel(dek)hengst staat s'winters in de zelfde stal als mijn shetlanderruin,mijn hengst is ook geen machobehalve als er dan echt een hengstige merrie wijdbeens klaar staat..

de shetlanderruin is tot zijn 4 -de jaar gewoon als hengst tussen een grote ruinengroep gebleven en in de kinderlessen meegelopen en is pas gecastreerd toen hij begon te steigeren..hijis wel de dominantse gebleven.

een shethengstje die ik 1 maand geleden verkocht heb kon 1 ruintje van mij in de kudde(ookmet mijn ezelhengst) NIET toleren,maar dat was omdat hij er later(te laat) bijkwam,in deze kudde liepen ook twee merries.

ook heb ik wel een minihengstje gehad die echt iedereen verrot sloeg!
maar deze was als 4 jarige nooit in mensenhanden geweest en had nog geen enkel respect voor de mens.

ook mijn twee haflingers heb ik als hengst gekocht maar die moesten voor de regels van de vereniging waar ik toendertijd stond gecastreerd worden..maar ook zij stonden naast elkaar op stal en los in het paddock..

Nieuwe eczeemdekens te koop..voor maar 40 euro

Brendageene
Berichten: 1497
Geregistreerd: 12-07-03
Woonplaats: Den Bommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 12:28

ik ken ook zat hengsten die in open stallen staan of makkelijk in een trailer kunnen naast een merrie. Op de wei heb ik het wel 2 keer fout zien gaan. Er stond 1 hengst en een net gecastreerde ruin, allebei op een apart stuk en daarnaast stond een groep merrie's. Die 2 zijn dus door de draden gegaan en hebben flink lopen vechten, DA moest erbij komen, gelukkig alleen kneuzingen en geen wonden die gehecht moesten worden. Maar dus wel uitkijken, want als ze gaan vechten om de merrie's gaat het er hard aan toe. Dus of een heel goed hekwerk ertussen of in een weiland zetten waar ze niet direct in contact staan met zowel merrie's als een concurent.

De dekhengsten komen daar overigens niet buiten, alleen als ze mogen dekken staan ze met 1 merrie in de wei. Dit voorval was met 2 pensionpony's. De hengst is nu ook gecastreerd zodat hij volgend jaar ook de wei op kan.

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 13:10

hengsten die de kans hebben gekregen sociaal op te groeien en ook nog de kans krijgen om sociaal te leven zijn vaak helemaal niet moeilijk

en idd, veel gedrag word bepaald door degene aan de andere kant van het touwtje/teugel
of door degene die zich druk maakt over het feit dat het een HEEEHEEENGST is

ieder paard moet je gewoon benaderen als paard, niet "ojee, pas op, hengst "
nee gewoon , hoi paard
tuurlijk je moet alert blijven maar dat moet je bij een merrie of een ruin ook
de fjordenhengsten die ik gereden heb stonden allemaal gewoon in een kudde
1 a 2 hengsten met een bosje merries
nooit geen problemen gehad
de friese hengst van een man hier in de buurt die kun je naast een hengstige merrie zetten , no problem
de kwpn hengst van een oud stage bedrijf is superbraaf , gewoon aan het hek zetten met de merrie er achterlangs naar de bak?, geen probleem

de hengst bij Fons die is ook superbraaf, alleen als ze mogen dekken dan komt de hengst naar boven , maar ook nog heet controleerbaar

de voorwaarde voor een makkelijke hengst is het dier gewoon paard laten zijn en zelf het dier ook als paard beschouwen

Ik ben niet pc en heb ook niet de ambitie dat te worden :evaw:

Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 15:23

Ik ben het voor een deel met je eens ik heb hier 3 hensgten staan. 1 loopt samen met mijn ruin in het land en dat gaat goed.
de shet hengst staat samen met 2 geiten.Hij dekt nu niet meer maar heeft wel eens gedekt.
Hij heeft 1 keer bij mijn merrie's en ruin ingelopen maar dat is hem haast fataal geworden, gezellig bij de geiten dus (castratie is bij hem geen optie omdat hij de narcose niet zou overleven)

Mijn andere hengst heeft vroeger bij een ruin in gelopen en voor ik hem kocht stond hij voornamelijk alleen op stal zonder contact met andere paarden.
Nu kan hij andere paarden wel zien en horen maar er niet aanzitten.
Ik heb het nogwel geprobeerd hoor. of hij samen met mijn ruin naar buiten kon.
Dat ging voor een x aantal uren goed en toen ineens begon het met donderjagen. dat donderjagen liep uit op vechten en toen ik ze eindelijk uit elkaar had gehaald waren ze beiden zo gehavend dat dat ook eens maar nooit meer was.

Met bepaalde hengsten kan het dus wel maar met sommige houd het gewoon op.
Ik heb niet het idee dat mijn ene hengst erg ongelukkig is.
Hij heeft hele dagen weidegang en kan dan ook andere paarden zien.
Kan ze alleen niet aanraken.

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

Daihyo

Berichten: 87994
Geregistreerd: 01-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 19:46

Wij hadden 1 hengst. Hij stond wel op stal tussen de andere paarden. 2 merrie's en een ruin. Met tralies ertussen.
Naar buiten moest hij wel alleen.
Hij is 1x met de ruin geweest. Dat werd knokken. En omdat dat paard al op leeftijd is en hem niet zo best meer aankon, hebben we ze uit elkaar gehaald voor er ernstigere dingen zouden gebeuren, want die hengst ging totaal door het lint.

Nu is hij gecastreerd en gaat over 2 weken met de andere paarden op de wei.

∞ ♥ Jim & Noura & Ximo ♥ ∞
https://www.equinoji.nl - onafhankelijk voedingsadvies voor paarden - snacknetjes te koop

Met korting naar Equiday? Ga naar www.equiday.nl, gebruik de code EN24 bij het afrekenen en krijg 10% korting!!

SjaanBanaan
Berichten: 94
Geregistreerd: 20-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 20:51

Mijn 3 jarige arabisch volbloed hengstje deelt overdag (van zonsopgang tot zonsondergang) zijn wei met een 5 jarig shetlandhengstje en het zijn twee onafscheidelijke vrienden. Probeer de ene niet weg te halen, zonder dat de ander begint te jammeren. De shetlander ''semi-deelt'' 's avonds ook de box met het AV hengstje - er zit alleen een schot van ongeveer 1.30 m hoog tussen. Verder staat de 3 jarige AV hengst 's avonds op stal naast zijn grote zus en dat gaat prima. Ze kunnen aan elkaar snuffelen en er gebeurd niets. Misschien scheelt het dat ik hem het eerste jaar tussen de andere meiden en zijn moeder en zus op heb laten groeien, gewoon in kuddeverband.
Hij heeft dus ook na het afspenen van jongs af aan 's avonds in een box gestaan met aan de ene kant zijn grote vriend de Shet en aan de andere kant zijn zus.
Daarnaast heeft hij uitzicht op de boxen met daarin 6 mooie meiden, en zolang hij ze zowel binnen (op stal) als buiten (vanuit zijn wei) kan zien, is hij volkomen tevreden en super braaf.

Idra

Berichten: 6129
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Kortenaken (België)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 21:45

Mijn hengst staat 24/24 buiten, helaas wel alleen.
Ik heb de mogelijkheid niet om twee paarden te houden, en dat zou niet veranderen als hij ruin was. Rondom hem staan wel schapen, koeien en een ezeltje, dus die kan hij wel zien.

In de winter staat hij op een pensionstal en daar gaat hij ook elke dag de weide op, naast andere paarden (merries en ruinen).
Maar die staan ook allemaal apart. Met 1 ruin zou ik hem nog wel eens samen durven zetten, maar ik ga niet het risico op me nemen dat mijn paard een andermans paard wat zou doen. Ik kan niet beslissen om ze samen te zetten dus.

Verder is het een watje in de omgang, en gedraagt hij zich ook bij andere paarden in de buurt super. Hij kan naast merries op de vrachtwagen zonder het hok af te breken, gaat op buitenrit moeiteloos langs hengstige merries die met hun benen wijd naar hem staan te pissen.

Wb wat Gijsenkim zegt:
Ik heb vaker het gevoel dat OMDAT het een hengst is, hij wel wat wordt gediscrimineerd. Ikzelf doe nooit van "hey, pas op een HEEENGST", want daar is geen reden toe, maar anderen zijn wel van "niet te dichtbij komen, want het is een hengst", of "zet hem daar maar in dat stalletje in de hoek waar niemand langs komt (met weinig licht Boos! ) want het is een hengst".
Terwijl hij op stal het paard is waar je nog het minste van hoort Knipoog

Suzan

Berichten: 1583
Geregistreerd: 23-04-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 22:34

Ik heb in Spanje op een stal met hengsten gewerkt. Daar is het veel normaler om een paard hengst te houden, ook als je er niet mee gaat fokken. Puur vanwege de uitstraling.
Daardoor gaan ze daar veel "normaler" met hengsten om dan hier. Ik heb met een 4 jarige hengst op concours moeten losrijden in een hele kleine bak tussen een stuk of 12 andere jonge hengsten. Je moet ze wel in de gaten houden en er serieus mee aan de slag gaan in zo'n geval, maar de meeste hengsten gedroegen zich keurig.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik ooit, samen met een vriendin op "stallenjacht" ging voor haar toen 1,5 jarige Ariabische hengstje, toen die na de zomer uit het land moest. Bij de meeste stallen was een hengst een groot probleem en werd dat niet geacepteerd. Bij een stal werd er bijna hysterisch gereageerd, hengsten kwamen er bij hun niet in en zeker geen Arabische. Verward

Tja, ik kan me voorstellen dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om z'n hengst gezellig tussen de merries op het land te zetten, maar als je inderdaad hengsten totaal afzonderd van alle andere paarden, dan creer je een contact gestoord paard.

rina

Berichten: 10147
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 00:04

mijn hengst staat en alleen maar ook gewoon tussen de merries. ik wil dat hij ook alleen op een wei kan en ik niet verplicht ben een merrie erbij te moeten zetten. ik heb geen ruin dus hij moethet met de dames doen.

in het begin moest ook ik wennen aan het feit hengst en dat het niet zo erg is als ik dacht Bloos . maar in feite is hij makkelijker dan mijn dames, die met regelmaat meer uitproberen dan henk Haha! . hij loopt (nee sjokt) normaal mee aan het touwtje zonder ketting of wat dan ook. tuurlijk brult ie wel eens een keer naar z'n vrouwen maar ik hoef alleen maar naar hem te kijken en hij weet dat ie zich gedragen moet . en als hij mag dekken (wat hij niet meer hoeft dit jaar, arme henk Schijnheilig ) weet hij het precies, ik zet de merrie altijd op dezelfde plek. dan is het natuurlijk showen maar daar reageer ik niet op dan mag hij Cool

Lowara

Berichten: 25345
Geregistreerd: 25-11-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 08:42

Bij mij in de buurt in een vrouw die rijlessen geeft met een stuk of 6 paarden. Nu rijden ze altijd op het grote springveld hier in de buurt (openbaar) en die vrouw heeft er dus ook een dekhengst tussenlopen (Beer heet dat beest) Er rijden gewoon 5 jarigen op, ook gewoon tussen de merries en ruinen. Buitenritten, geen probleem. Hij dekt wel,maar alleen als hij het mag. Lijkt mij gewoon een straaltje van, niet moeilijk doen, een paard is een paard, en jawel.. dat is hij ook. Gewoon braaf, hoewel soms net als elk paard z'n slimme trucjes, maar goed, heb nog nooit iets gezien dat ik dacht van "oei, dat kind moet oppassen dat erop zit"

Tinker Lowara; M1+2 eindstand, Tinker Arwen; M1+15 eindstand, Tinker Elke; M2+6/M1+11,Tinker Maeve L2+2 eindstand, Tinker Sansa te klein gebleven :+

Sociolan

Berichten: 1369
Geregistreerd: 08-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 08:46

Veel mensen denken ook als ze hengst horen dat hij gevaarlijk is en of gemeen.
Terwijl de meeste hengsten dat niet zijn.
Nouja je moet natuurlijk altijd uitkijken met hun ze zijn druk maar om nou te zeggen dat ze wild en gemeen zijn... neu.

Doe maar gek, alles is al zo "normaal"

Issy
Berichten: 2442
Geregistreerd: 17-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 09:16

wij hebben verschillende hengsten op stal gehad. hengsten die met elkaar in de opfok gestaan hebben zijn vaak wat socialer naar andere paarden toe.
Maar de afkomst bepaald echt wel het karakter, en natuurlijk heeft het invloed hoe de mens hier weer mee omgaat. Wij hebben zeer makke hengsten op stal gehad, af en toe wel brullen en zich groot maken maar zeker niet gemeen of niet te houden. Maar wij hebben ook zeer pittige hengsten gehad die echt niet naast een andere hengst op stal kon staan.

Ik heb met een hengst zelfs in manegelessen gereden, het enige waar hij op reageerde was als iemand vanaf de volte opeens zijn merrie voor zijn neus parkeerde, dan hinnikte hij en ging in de versnelling.

met een andere hengst kon ik niet met andere paarden in de bak rijden, een volbloed veel te heet, kon vevolgens alleen maar steigeren en stampvoeten. Was ook niet makkelijk op stal.

Ik vind wel dat je altijd op je hoede moet zijn, de hengst is sneller dominanter dan een ruin of merrie.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Chinas, jazzejam en 32 bezoekers