[NH] vasthouden spier. Dressuurmensen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

[NH] vasthouden spier. Dressuurmensen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-07-04 08:32

Ik doe aan NH met haar, doet ze keurig. Ze loopt onder het zadel, ook superbraaf. En ik wil beginnen aan VD, voor de afwisseling. Af en toe balkjes en een klein sprongetje. Ze staat ook dagelijks zo lang mogelijk op het land, iniedergeval een paar uur. (ze is een beetje te dik, als dat van toepassing kan zijn)
En ik zit met een probleempje.

Ze laat het stuk spier achter het zadel, de lendenen geloof ik, niet goed los. Het is gewoon heel duidelijk, je ziet continue bij alle oefeningen dat ze alles van haar rug gebruikt, echt overal zit beweging in, behalve in dat deeltje, het bedraagt zo'n 15 tot 20 cm, beginnende van net achter het zadel.
Ze gebruikt haar voorbenen heel mooi, netjes verend en ritmisch. Maar haar achterbenen treden niet zo ver onder, zit gewoon minder 'kracht' in, ik heb het idee dat als ze dat stuk spier loslaat, ze haar achterbenen ook verder naar voren kan zetten.
Het zadel is goed, 2 passers naar laten kijken. hoofdstel is ook goed. Ze heeft nette aanleuning aan het bit. en nemen een keer in de week dressuurles, andere dressuurruiters zeggen ook dat er verder niks aan mankeert. Veel overgangen en tempowisselingen doen we al.

Ze laat het alleen los als ze kwaad is, of wil showen. dus als ik haar een paar keer brutaal naar voren drijf en weer terug laat komen zit de pas er goed in, en doen deze spieren ook mee. Als ze blij in het land ronddraaft gebruikt ze ze ook.
maar al ik haar goed naar voren zet wordt ze boos, je merkt dat ze heel venijnig is. Terwijl ze normaal heel rustig is, wordt ze dan heel fel op overal, ze reageert dan overal heel pissig en overdreven op, maarja dan loopt ze wel goed. Maar eigenlijk wil ik wel dat ze de lol van het trainen erin blijft houden.

weet iemand misschien oefeningen, het liefs ernaast, d.m.v VD en NH of iets met longeren om deze spier te trainen en op te rekken?
onder het zadel kan ik er ook wel aan oefenen, maar ik voel dan niet zo goed of het wel resultaat oplevert zoals bedoelt, ernaast kan ik het wel duidelijk zien. Of kan ik misschien beter een beetje gaan springen met haar, of balkjes lopen.

Amable

Berichten: 9677
Geregistreerd: 04-10-03
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-04 17:04

Ik heb er niet veel verstand van hoor, maar zou het niet goed zijn om haar veel heuveltjes te laten oplopen? Dus echt in stap omhoog, want dan moet ze de achterhand heel duidelijk gebruiken...

Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-07-04 20:29

dat is waar, er zijn in de buurt wel een paar heuvels. Ik ben alleen niet van plan om dagelijks heuvels te gaan rijden..
Goede tip hoor! bedankt daarvoor. Maar ik zat eigenlijk te denken aan oefeningen, VD, dressuur, NH of springen. maakt niet uit, maar dat kan ik teminste allemaal op het terrein doen. Heuveltjes zijn al gauw een half uur weg, en ik rijd ook niet iedere dag..

Kendra

Berichten: 8729
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-04 23:58

het is de plek waar veel paarden wat last hebben. Ik masseer mijn paarden daar vaak. Helpt goed, ze worden er ontspannener van.

Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-07-04 09:00

masseer je met een massage middel, met extra warmte afgave of zoiets dergelijks? met je handen alleen, of met een massageroller?

ik zet haar trouwens nu veel in de bak met een opgefokt vriendje. zelf rent ze echt niet, nou ja niet van harte. dat helpt wel , gaat ze lopen showen, gebruikt ze alle spieren.

Kendra

Berichten: 8729
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-04 11:04

Als ze loopt te showen (niks mis mee natuurlijk, leuk!), gebruikt ze de spieren waarschijnlijk wel, maar als je goed kijkt niet op de manier die jij nodig hebt bij het rijden: als je paard los loopt te showen, zal ze waarschijnlijk z'n rug hol maken en de spieren verkorten. Wat jij - denk ik - graag wilt is dat ze haar rug boller maakt en de spieren over de rug langer maakt.

Ik masseer gewoon met m'n handen - wel eerst een lesje gehad van de fysio over het hoe en wat precies. Behalve masseren zijn er nog wel meer oefeningen die je kunt doen, bijvoorbeeld om de achterhand te bollen of de rug in z'n geheel wat soepeler te maken. Ik zou gewoon een fysio vragen je een keer te helpen of een boekje kopen over fysiotherapie bij paarden.

Toen mijn paard vast zat vond ze het ook erg moeilijk om onder te treden - ze weigerde gewoon. Ik ben toen ook gaan longeren aan de pessoa, mooi laag en rond, ook veel over balkjes. Ze vond dat eerst vreselijk en ik deed het in overleg met de fysio en mijn instructrice.

Daarnaast heb ik haar een maand niet zelf gereden maar laten rijden door mijn instructrice en daarna ben ik er zelf weer opgegaan. Het werd toen ook zomer en de paarden kwamen weer meer in de wei en daar werd het ook beter van........

Uiteindelijk is ze weer helemaal los en soepel geworden, maar ik kan niet zeggen wat uiteindelijk het meest heeft geholpen: de fysio en het masseren, de pessoa, de wei, het rijden. Ik heb ondertussen wel een paar keer vaker van dit soort dingen meegemaakt en ik geloof ondertussen wel heel erg in het 'totaalconcept': het is meestal niet zo dat er 1 oorzaak is en dus is er ook niet 1 oplossing. Alle beetjes helpen en met een beetje geluk wordt je paard weer helemaal goed.
Daarnaast moet je natuurlijk ook weten wat je paard kan - ik heb er op dit moment ook een lopen die niet goed ondertreedt, maar daar zit de beperking duidelijk in de bouw van het paard. Daar doe je natuurlijk weinig aan.

Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-07-04 11:35

Het is toch fijn te weten dat ze die spier wel gebruikt *LOL* .

ik wil hem inderdaad langgerekter zien te krijgen, en losser. Is nu een beetje stijf en kort.
Het kan wel, als ik even een paar 'felle' tempowisselingen inzet. maar daar wordt ze zo heet van dat je er gewoon van schrikt, terwijl ze normaal heel rustig is. Dan is het ook geen leuk rijden meer, want dan is ze een beetje pissig en reageert veel te overdreven.
longeren met pessoa helpt ook goed, maar dat vind ze niet zo leuk. Het moet wel leuk blijven natuurlijk..

NH en VD(de basis tot nu toe) vindt ze wel heel leuk.

Kendra

Berichten: 8729
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-04 00:03

Je moet je natuurlijk afvragen of altijd het leuk moet blijven - als je paard spierpijn heeft zal ze toch ergens doorheen gewerkt moeten worden. Dat moet je met beleid doen, zeker, maar als ze zich altijd in de verkeerde houding vastzet en jij accepteert dat, loop je de kans dat het probleem erger wordt.

Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-07-04 08:55

Da's waar..
Je hebt gelijk, ik ga haar gewoon even brutaal aan het werk zetten. Als ze die spier goed gebruikt vindt ze het misschien wel leuker worden, omdat ze er dan minder last van heeft.

Nou, nog iemand tips en oefeningetjes om haar rug te rekken aan de achterkant?

irisiris
Berichten: 75
Geregistreerd: 08-06-04
Woonplaats: ngein

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-04 16:02

Bij ons is gister een manuele therapeut geweest om het paard na te kijken. Bleek dat zijn SI-gewricht wat verzakt was. Dit is een probleem wat heel veel voorkomt bij paarden. Ontstaat bv door vallen of rare bokkensprongen. Het gewricht is (begreep ik) een soort "knieschijf" over de heup/bovenbeen of zoiets. De spieren die vanaf zijn rug naar dat gewricht lopen worden dan een soort van opgerekt, waardoor hij dus moeilijker zijn rug kan loslaten en achter onder treden. Hij is gister pas behandeld en heeft nu spierpijn, dus ik kan het verschil nog niet zien, maar hij zat eerst heel vast in zijn rug (harde spieren, erg gevoelig op zijn rug) en gelijk na de oefening die ze ertegen deed was dat al weg. Verder heeft ze nog zijn atlas, schoft, halsspieren, buikspieren en voor benen gedaan, maar ook ivm andere klachten.
Ik zeg niet dat je paard hier last van heeft, maar het klonk zo bekend, ik dacht ik meld het even, misschien een goed idee?
Succes!!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-04 16:12

Als er verder niets met je paard aan de hand is, dan is een oefening die wel goed kan doen de berggeit. Die is in de 16e eeuw door (ik dacht) de la Gueriniere ontwikkeld speciaal om de rug los te maken. Eigenlijk maakt elke vd oefening waarbij de voorhand lager gehouden wordt dan de achterhand de wervels losser en de spieren langer, maar omdat bij de berggeit daarnaast de rug ook nog opgebold wordt naar boven, is hier het effect extra sterk.

En verder balkjes lopen, achterwaarts & zijwaarts vragen om de achterhand actiever te krijgen, zou ik zeggen.

Locanda

Berichten: 2612
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Noord-Holland en Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-07-04 21:49

Dank u allen Lachen ! berggeit is een leuk idee, eens kijken hoe dat gaat.

Ze is overigens niet gevoelig op haar rug. ook nagekeken door een VA en een specialist. Kwamen beide tot de conclusie dat het met trainen verbeterd kan worden.
Ik ben eigenlijk een beetje te soft als het op trainen aankomt, te snel tevreden. Heb altijd al medelijden als ze beginnen te zweten tijdens de training Haha!, tenzij ze lopen te klooien. Maar als ze wel hun best doen denk ik vaak: Ok -klaar- het is wel goed.

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-04 22:19

Van die heuveltjes is heel goed. Zelf longeer ik regelmatig op een stuk bos veld waar je net tussen twee heuveltjes zit. Dus aardig sterk dalend en omhoog lopend. Ik zit namelijk met het zelfde probleem enkel dat het bij mij door de bouw van mijn paard komt en ik dit rustig aan wil verbeteren.

Door te longeren daar, wat hij ook heel erg leuk vind, leer ik hem zijn achterhand sterker onder te laten komen tijdens de stops heuvel afwaarts en natuurlijk opwaarts rek je juist die spier weer. Ik gooi er dan nog schouderbinnenwaarts en van hand veranderen in alle gangen door heen.

Af en toe hebben veel paarden ook even een sterk voorwaartse en heel andere training nodig. Ik gebruik dus die heuveltjes zowel aan de hand als onder het zadel. Lekker pittig en veel snelle overgangen.