fokken is gokken, opfokken niet

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mist

Berichten: 9487
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

fokken is gokken, opfokken niet

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-06-04 19:27

Dierenarts Leendert Jan Hofland neemt het exterieur onder de loep
"Fokken is gokken, opfokken niet"


Door: Karin de Haan

"Een goed fokkersoog ziet meer dan twee ogen van de dierenarts" is één van de stellingen die dierenarts Leendert Jan Hofland van de DAP te Bodegraven afgelopen dinsdag lanceerde tijdens een forumavond die in het teken stond van het 'exterieur'. KWPN Regio Zuid-Holland was de intiatiefnemer van deze avond, die plaats vond bij Manege de Develruiters in Heerjansdam. Vele geïnteresseerden hadden hun weg gevonden naar Heerjansdam, en KWPN Regio Z-H voorzitter Theo van den Broek, merkte dan ook terecht op dat hij blij was ook eens andere gezichten te zien dan die hij op de jaarvergaderingen iedere keer tegenkomt. Bijzonder was dat na de presentatie de theorie aan de hand van de fokprodukten van Hofland getoetst werd in de praktijk.

"In Nederland kijken we altijd naar de röntgenfoto's van een paard, eentjes, tweetjes drietjes, we kennen het allemaal. Keur je een paard voor andere landen, bijvoorbeeld Amerika, dan wordt eerst de 'conformation' of te wel de bouw van het paard bekeken. Een paard dat perfect op de foto's is, maar tekortkomingen heeft in het exterieur wordt afgekeurd als gevolg van 'bad conformation'." Een betere methode, is Hofland van mening. "Aan de hand van het exterieur kan je voor een groot deel vooruit vertellen welke problemen een paard gaat krijgen en je kan in sommige gevallen zelfs een voorspelling doen over de levensduur. De foto's geven alleen maar weer hoe het paard op bepaalde onderdelen op dat moment is, niet meer en niet minder".

Samen met het atletisch vermogen en het karakter speelt het exterieur een doorslaggevende rol voor prestaties van ieder sportpaard. Het exterieur beoordelen wordt vaak als ingewikkeld ervaren maar Hofland heeft hier een twee-stappen plan voor bedacht. "Ga op je eerste indruk af. Benoem twee eigenschappen die je het meest positief opvallen en benoem twee eigenschappen die het meest negatief opvallen. Dan heb je al een beeld van het paard. Daarna bekijk je een paard pas op details en dan eigenlijk alleen op details die veterinaire consequenties kunnen hebben". Een belangrijk deel van het exterieur ligt genetisch vast. Is een paard zwaar gebouwd, hoe groot wordt een paard en de vorm van het hoofd om er een paar te noemen. Een aantal zaken kunnen in de opfok nog worden gevormd en ook wel worden misvormd.

Steile en platte voeten
Onder het motto 'no feet no horse' zijn er een aantal afwijkingen te benoemen die in meerdere of mindere mate erfelijk zijn. Steile voeten is er eentje, die voor een deel erfelijk is. Denk bijvoorbeeld aan tuigpaarden waar je dit veelvuldig bij tegenkomt. Maar ook in de opfok gaat het hier nogal eens mis. Een goede hoefsmid en tijdig bekappen is de remedie om te voorkomen dat een paard steile voeten krijgt, of erger nog één steile voet krijgt. Een paard met steile voeten heeft op een harde ondergrond vaak problemen en buigt zich moeilijk in zijwaartse richting. Op de foto's ziet het er meestal niet goed uit en hoefgewrichtsartrose kan het gevolg zijn. Zeer erfelijk is de platte voet, eigenlijk het tegenovergestelde van steile voeten. Een platte voet heeft meestal een dunne hoefwand en een dunne zool, waardoor overbelasting van het hoefkatrolgebied inclusief aanhechting van de diepe buiger ontstaat. Platte voeten zie je veel bij volbloeden. Frappant genoeg valt er aan paarden met platte voeten op de foto meestal niet zo veel aan te merken, maar de levensduur van dit soort paarden is discutabel.........

dit is de link van het (hele) artikel http://www.vwf.nl/VWF/Evenementen/2001/ ... ofland.htm

Bij veel mensen is de "opfok" heilig...laat een paard lekker 3 jaar niets doen met soortgenootjes, maar hoeveel mensen controleren of de hoefsmid die hun veulen bekapt, ook daadwerkelijk kundig is ?? Je betaalt een prijs incl "ontwormen en hoefsmid" en de echte prijs betaal je later ????

Wat denken jullie ?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 20:15

Toen Ustinov in de opfok stond hebben we hem elke maand bezocht en als het nodig was lieten we de smid gewoon een keer extra komen.
De opfok was incl. 4x bekappen per jaar en wij hebben het gewoon wat vaker laten doen.
Was gewoon een gediplomeerde Deurne smid.

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 21:11

De opfok is natuurlijk een goede oplossing om je jong grut lekker de beweging en de sociale contacten te geven die ze nodig hebben. Toch denk ik zelf dat het wel belangrijk is dat ze geregeld eens in handen komen en als het nodig is zoals Ilindra zegt de hoefsmid eens een keer extra laten komen. Je moet niet te voorzichtig zijn, maar het zeker niet na laten.

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 23:08

Hier zal ik maar niet op in gaan.
Is pas een topic over voeten geweest van de Ermelohengsten met foto's
Wil je daar meer over weten . "Zoek ".
En dan kun je nog een conclusie trekken. Knipoog Haha!

Mer1980

Berichten: 18832
Geregistreerd: 08-02-01
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-04 09:06

Mijn sprietje wordt iedere 2 maanden bekapt. ze staat er keurig op Haha!

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-04 09:19

Klopt Ceasario maar nog iets over de opfok; De opfok van een veulen vind reeds plaats in de merrie.

Even een citaat uit het gehele artikel;


De beste veterianaire selectie is simpelweg te doen aan de hand van het Linaire scoringsformulier. Wanneer dat goed wordt ingevuld kun je de afwijkingen die het paard op het gebied van het exterieur heeft uit aflezen".

Hier wil ik dus even op verder gaan.

Om een paard goed te kunnen beoordelen moet men er niet te dicht op gaan staan, doch op zodanige afstand dat men het "geheel"goed kan overzien en "de verhoudingen"goed in zich kan opnemen. Men bekijkt daarbij het dier van terzijde, zowel als van achteren en van voren. Gelet wordt hierbij vooral op de lengte- en diepte-verhoudingen, de soliditeit van de bouw, de breedte, de stand en zwaarte en kwaliteit van het beenwerk, mede in verband met het type en geslacht.
Nadat men het paard goed heeft opgenomen, waarbij in de allereerste plaats naar "het geheel"en de eventuele deugden en daarna natuurlijk ook naar de eventuele gebreken wordt gekeken, laat men het paard een eindje stappen.
Hierbij wordt vooral er op gelet of de stap regelmatig, ruim, veerkrachtig en vierkant is. We letten er op of de stap regelmatig, ruim, veerkrachtig en vierkant is. We letten er op of het paard niet te nauw of te wijd stapt, of het eventueel de voet niet buitenwaarts of binnenwaarts opneemt.
Daarna volgt in de regel de beoordeling van de draf aan de hand, op dezelfde wijze als bij de stap. Afwijkingen, die in stap niet of weinig optreden, komen nu misschien naar voren. We letten bij de beoordeling in draf er vooral ook op of het achterbeen voldoende ver en krachtig onder de massa naar voren gebracht wordt, of dus het lichaam voldoende naar voren wordt gestuwd.

Waar we hierbij vooral ook op letten is de vraag; is het paard z.g. ïn balans"d.w.z. wordt het lichaam vooral in de bovenbouw voldoende in rust gehouden. Beweegt het dier zich in hetzelfde vlak, valt het niet van het ene op het andere, ook zonder dat het kreupel i?
De gang moet bij de verschillende gebruikstypen uiteenlopen. We vragen voor alle typen een vlotte, ruime, vierkante,veerkrachtige stap en draf. In de hoogte van de actie dienen evenwel de eisen zeer uiteen te lopen. Wat bij het ene type ideaal is, is voor het andere absoluut ongewenst.
Het rijpaard moet voor alles een veerkrachtige, vierkante, ruime, dwz ver vooruitgrijpende gang, zonder veel knieaktie hebben. Veel knieaktie geeft een geeft een onprettige, ongemakkelijke zit, onnodige energieverspilling en vergt steeds van gewrichten, banden en pezen, doch vooral bij gebruik onder de man veel te veel.

CGJ12

Berichten: 11673
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-04 12:58

Volgens ingewijden kun je het best selecteren op de bloedvoering.
Veel Amurath bloed leidt automatisch tot alleen maar gezonde evenwichtspaarden..............

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-04 14:19

Een selectie ALLEEN op de eenzijdige factor van bloedvoering is een summiere selectie en zal altijd leiden tot verlies van of de inbreng van minder gewenste eigenschappen.

Selecteren houdt in het meenemen van alle factoren.
Amurath gaf zijn evenwichtsskelet, zijn evenwichtige bewegingen, zijn hardheid, intelligentie, werkbaarheid, mensvriendelijk karakter en levensduur.
Hoe vertaal je nu vervolgens deze factoren in een sportpaard. Want dan heb je te maken met het combineren van factoren.

CGJ12

Berichten: 11673
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-04 14:29

Anna42 schreef:
[..........] Amurath gaf zijn evenwichtsskelet, zijn evenwichtige bewegingen, zijn hardheid, intelligentie, werkbaarheid, mensvriendelijk karakter en levensduur. [........]

Had ik het tóch goed onthouden!

youngster

Berichten: 26261
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug!

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-04 14:40

Sja ik betaal alleen de plek en het eten en het ontwormen incl. Voorderest hou ik een heleboel zelf in de gaten, oa ook de hoeven.. De van mij gaat ook om de 2 a 2,5 maand en staat er erg netjes op.. Dit is een hoefsmid die ook samenwerkt met een dierenkliniek..

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-04 15:33

CGJ12 schreef:
Had ik het tóch goed onthouden!


Een andere vraag die gesteld zou kunnen worden is: wat ga je met die onthouden kennis doen?

CGJ12

Berichten: 11673
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-04 16:14

Overal zoveel mogelijk rondbazuinen.......

Anna42
Berichten: 2001
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-04 18:40

Als je een advies mag geven, zou ik in jouw plaats dat niet doen.
Ik zou er zorgvuldig over nadenken en proberen in te schatten waarom deze elementen in een paard aanwezig zijn en hoe deze elementen in een paard tot stand gekomen zijn.
Die elementen hebben wij mensen echt niet gecreerd of geschapen maar onttrokken aan de natuur.
Vervolgens zou ik mij gaan afvragen hoe die ene "druppel" Amurath steeds grotere kringen in de paardenfokkerij heeft veroorzaakt en nog steeds onze omgeving raakt.

Alane

Berichten: 16622
Geregistreerd: 18-02-02
Woonplaats: Munsterland???????

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-04 19:39

Als een paard met steile hoeven problemen heeft met bepaalde oefeningen of gangen..dan is er toch meer aan de hand in de bouw/skelet dan alleen die hoeven... en als je dan gaat corrigeren zul je de compensatie ook moeten corrigeren anders krijg je toch overbelasting.