Angst overwinnen....

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Johan23
Berichten: 28
Geregistreerd: 26-06-04
Woonplaats: Gerkesklooster - fryslan! :)

Angst overwinnen....

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-07-04 23:49

Hoi allemaal,

Ik heb een vraagje: hoe overwin je een 'angst' voor/bij een paard.
Vandaag grondwerk door de bak gedaan met mijn nieuwe paard en de angst sloeg me om de oren haha. Best vervelend.

Een kennis van mij is in coma geraakt door een paard en op de een of andere manier heb ik daar een angst van overgehouden. Hoe kan ik nou lekker relaxt bij mijn paard zijn en haar laten weten dat ze mij kan vertrouwen?

Het stomme is met rijden heb ik minder moeite omdat ik het idee heb dat als ik erop zit ik meer controle heb Lachen Ik bedoel, de angst is dan stukken minder.

Of zou het een kwestie zijn van veel doen en dat dan het vertrouwen wel groeit?

Groet,
Johan Haha!

TopLadyI

Berichten: 6198
Geregistreerd: 15-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-04 08:43

Je moet haar vertrouwen winnen,
dan voel je je al een stuk minder angstiger .

Monster

Berichten: 9515
Geregistreerd: 04-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-04 09:03

je meot er vooral niet aan denken wat er met ene ander gebeurt, want dan word je juist bang, en je moet zolas suziej zegt het vertrouwen winnen Lachen

natasja
Berichten: 237
Geregistreerd: 01-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-04 10:49

ik begrijp dat het je eigen paard is? ga hem/haar eens uitgebreid poetsen, zo krijg je meer contact met je paard en kan jij meer vertrouwen in je paard krijgen en je paard meer vertrouwen in jou. en ga er mee wandelen of wat dan ook.

ik wens jullie veel succes en ik hoop echt dat het beter gaat!

groetjes

KikiR

Berichten: 103
Geregistreerd: 30-01-04
Woonplaats: RIJSWIJK ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-04 11:10

Ook een leuke manier om je paard zijn karakter te leren kennen en vertrouwdheid te kweken zijn spelletjes doen met je paard. Parelli heeft er een stel beschreven. Ook andere NH mensen beginnen meestal met het loslaten van het paard in een bak en gaan er zelf een beetje scharrelend bijlopen.
Al gauw merk je dan dat het paard contact zoekt, en op wat voor manier. De meeste paarden zullen nieuwsgierig en vriendelijk zijn, een enkeling is agressief. Een latere stap is dat het paard achter je aan sjouwt.

Om precies te zien hoe ze dat aanpakken is het leuk om naar een demonstratie of clinic te gaan.
Als je weet hoe je paard reageert en interactie met je zoekt verdwijnt denk ik je angst vanzelf.

bol
Berichten: 1304
Geregistreerd: 15-01-02
Woonplaats: delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-04 11:12

Veel met hem bezig zijn lekker poetsen longeren,grondwerk knuffelen desnoods met iemand er bij in het begin.En degene die bij jou is mee afspreken dat hij/zij jou na een tijdje 1,2,3 enz min alleen laat.Rustig aan beginnen dan komt het vanzelf neem maar lekker de tijd dan komt het helemaal goed.En als je er niet op durf laat je het eerst aan iemand anders over en ga je bijvoorbeeld eerst uitstappen en bouw je het langzaam op.Sterkte meid kom op he je ken je.

scooby

Berichten: 5736
Geregistreerd: 14-01-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-04 11:24

Als je het echt eng vind neem je gewoon iemand mee in het begin dan vergeet je je angst een beetje. Ga een stuk met je paard wandelen, zodat je hem beter leert kennen(zijn reactie op dingen etc.)
Doe vooral rustig aan!!

Johan23
Berichten: 28
Geregistreerd: 26-06-04
Woonplaats: Gerkesklooster - fryslan! :)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-07-04 12:00

Met rijden heb ik niet angst. Het is meer een angst een trap te krijgen. Met grondwerk heb ik er dus wat problemen mee. Ze is vrij schrikkerig, waardoor ik me hart weer voel kloppen hahahaha wat een team Lachen.

Inderdaad veel poetsen en vertrouwen krijgen..

Groet,
Johan

Sily

Berichten: 11491
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-04 12:44

Hahahaha jij schrikt, zij schrikt, idd een geweldige combi Knipoog

Probeer jezelf voor ogen te houden dat bij een schrikkerig paard jij juist degeen moet zijn die laat zien dat het niet eng is, win haar vertrouwen.

Succes

Marchador

Berichten: 19936
Geregistreerd: 17-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-04 14:28

Johan23 schreef:
Met rijden heb ik niet angst. Het is meer een angst een trap te krijgen. Met grondwerk heb ik er dus wat problemen mee. Ze is vrij schrikkerig, waardoor ik me hart weer voel kloppen hahahaha wat een team Lachen.

Inderdaad veel poetsen en vertrouwen krijgen..

Groet,
Johan



hey,
misschien heb je er wat aan en misschien ook niet. schrijf het lekker toch op Tong uitsteken
ik heb dat dus ook bij mijn pony (ze is klein +- 1.50 meter). maar doordat ik een keer een ongeluk met haar heb gehad blijft er nog steeds angst zitten.
ik hield er een vorm van een wiplash aan over en moest een paar keer per week naar de fysio die dus zei: echt niet meer gaan rijden, als je ook maar 1 kleine foute beweging maakt kan je je rug al breken.
dit bleef bij mij ook hangen in de vorm van angst die ik nu toch wel een beetje heb overwonnen.

wat ik doe:
- ik doe ook vooral grondwerk met haar, ze is ook erg schrikkerig.
ik longeer haar in de bak zorg er voor dat de bak dicht is enz. enz. veiligheid voor natuurlijk.
als ze bijvoorbeeld een hoek eng vind ga ik gewoon ergens in de bak naast haar staan en aaien, zodra ik met haar dichter in die hoek kom begint ze te rillen en gaat vlak achter me staan. zodra ik wegloop speurt zei langs mij heen.
wat ik dan doe is terug naar de hoek gaan en veel aaien en praten tegen haar. ik ga dan tegen de bakrand in de hoek staan (zover mogelijk de hoek ook in) en blijf gewoon tegen haar praten na een tijdje komt ze vanzelf wel en beloon ik haar extra goed, ik laat haar oevral aan ruiken snuffen enz. daarna kan ik ook gewoon met haar die hoek inlopen zonder dat ze staat te rillen.

zo win ik het vertrouwen van mijn pony eigenlijk... ik ben wel heel geduldig praat veel tegen haar en beloon haar als ze toch iets doet wat ze bijvoorbeeld eng vind.
ik zelf vind het ook eng, voel ook mn hard wel heel erg kloppen, maar ik denk dat het een kwestie is van gewoon doorzetten niet denken maar doen, wat natuurlijk wel moeilijk is. en bij mij blijft het ook achterin mn hoofd hangen, als mn pony maar 1 keer hard wilt gaan rennen als ik haar vast heb, trekt ze mn arm uit de kom (maar dan moet ik echt niet doorhebben dat ze hard gaat rennen).. blijft eng, maar ik moet toch eigenlijk iets..

veel succes, misschien heb je er wat aan OK dan!