Paardentandarts versus dierenarts

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Fitzroy

Berichten: 25044
Geregistreerd: 11-01-01

Paardentandarts versus dierenarts

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-02-02 21:46

Fitz zijn gebit moet nodig weer eens nagekeken.
Eerst liet ik altijd een paardentandarts komen en hij deed alsof hij er veel verstand van had. (doen ze dat niet allemaal?).

Echter, volgens de DA verleden jaar zag Fitz zijn gebit er niet uit en omdat hij toen toch naar de kliniek moest, is hij daar met een elektrische vijl helemaal bijgewerkt.
Omdat ik eigenlijk geen zin heb om alleen daarvoor naar een kliniek te gaan vroeg ik me af door wie jullie je paard laten doen?

De paardentandarts, die er zgn. voor geleerd heeft of de gewone DA?

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.


Margreet

Berichten: 18322
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 21:51

Een tandarts die tevens dierenarts is Haha! Mag dus ook je paard eventueel een beetje suf maken d.m.v. een injectie. Wel zo ontspannen.

Nulla tenaci invia est via


carlijn83

Berichten: 3514
Geregistreerd: 11-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 21:58

Ik laat de paarden doen door een dierenarts die gespecialiseerd is in paarden, en zo dus ook wel genoeg af weet over het gebit.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 21:58

Ik laat Pablo's gebit nakijken door een paardentandarts, Jos Coolen.
Eerst heb ik aan verschillende mensen gevraagd wat die van hem vonden, dat was allemaal positief. Toen heb ik eerst gekeken hoe hij met paarden omging. Dat beviel mij ook wel. Hij kijkt gratis je paard na en alleen als er wat nodig is hoef je te betalen en hij legt ook goed uit wat het is en waarom hij het bijvoorbeeld moet bijvijlen.
De DA heeft later ook nog eens Pablo's gebit bekeken en zei dat het er perfect uitzag dus ik heb wel vertrouwen in onze paardentandarts.
Maar ik denk dat je best kritisch mag zijn omdat er ook wat geldwolfjes rondlopen, die wel wat van tanden afweten maar ook altijd wat weten te vinden.

Pablo moet af en toe wel worden bijgevijld maar het paard van een vriendin heeft nog nooit een behandeling nodig gehad en van dat paard zei de tandarts ook dat dat paard zijn tanden keurig gelijk afsleet dus dat dat paard waarschijnlijk, als het al nodig is, pas op bejaarde leeftijd tandarts hulp nodig heeft.

Bij twijfel zou ik altijd eerst naar de DA gaan en eens aan hem/haar vragen hoe hij/zij er over denkt maar dan wel bij een DA die wel gespecialiseerd is in paarden. Of gewoon bij de inenting even laten kijken zodat je geen aparte afspraak hoeft te maken.

Onze tandarts komt overigens 2 keer per jaar op stal en daar kan je je voor inschrijven. Als ik tijd heb lat ik Pablo gewoon 2 keer per jaar nakijken. Vind ik wel een prettig idee.

Rhys
Berichten: 6351
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 23:42

Ik ga voor de paardentandarts. Die man ziet elke dag paardengebitten en heeft er dus volgens mij meer verstand van dan de/onze veearts (tenminste, dat denk ik).
Wij hebben Gerard Rutten en die bevalt goed. Aardige man, neemt alle tijd, als je een probleem hebt komt hij direct.
Tsja, je moet natuurlijk wel een 'goede' paardentandarts opzoeken, gewoon rondvragen denk ik wie goed bevalt. Als hij andere paarden goed doet, zal hij de jouwe ook goed doen denk ik......

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Naz

Berichten: 7203
Geregistreerd: 09-05-01
Woonplaats: De Vecht verlaten voor de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 23:47

Aangezien wij ivm hoefsmid toch iedere 8 weken op de kliniek in Emmeloord zijn laat ik het daar eens in de zoveel tijd (ongeveer 2x per jaar) controleren en bijvijlen. Ik heb er eerder een keer een paardentandarts bij gehad (Urselie Hofstede) waar ik ook heel tevreden over was.

Als je niet weet waar je heen gaat, kom je er altijd -- Loesje

ikke

Berichten: 37459
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 23:51

Een paar keer Wally Ward bij mijn paard gehad. Ben wel tevreden over hem. Hij herkende mijn paard de tweede keer gelijk. Was ook tevreden over hoe het eruit zag. Het verschil voor/na was toen ook veel kleiner dan de eerste keer.

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 00:00

Ik ben heel tevreden met mijn paardentandarts die tevens ook veearts is, hij zit ergens in Noord-Holland en komt gewoon naar je toe.
Mark Hoyer heet hij.

www.mhvia.nl

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Fitzroy

Berichten: 25044
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-02-02 00:04

Ik was ook heel tevreden over mijn paardentandarts maar dat bleek dus ook niet terecht!

Hoe kun jij als leek nou beoordelen of hij het goed doet? Niet dus.
Daarom heb ik mijn vraagtekens bij alle paardentandartsen gekregen.

Ik denk idd dat ik het maar gelijk met de enting meeneem.

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

Mirte

Berichten: 2107
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: bollendorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 09:59

Inderdaad met enten even laten controleren door je DA. Vorig jaar heb ik z'n gebit nog laten doen en ik was erg tevreden. Sowieso heb ik niet zo'n hoge pet op van paardentandartsen, is echt weer zo'n buisness waar veel geld in te verdienen valt (net als paardendrogist). Dierenartsen zijn daarbij ook officieel opgeleid en hebben behoorlijk wat kennis over het gebit, terwijl de paardentandartsen waar ik van heb gehoord in het bezit zijn van vage certificaten waarbij ik mijn Verward zet. Bij mijn DA weet ik gewoon dat het goed zit met zijn kennis en die zekerheid wil ik hebben voordat ik mijn geld eraan uitgeef. Trouwens bij een DA scheelt het ook in prijs, was 120 gulden kwijt, maar hij was een uur bezig + verdoving van mijn paard. Vind ik toch niet belachelijk veel.

Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 11:35

Ik doe het zelfde als Mirte. Gewoon bij het enten na laten kijken. Meestal is er toch niets mis mee. Als ze haken hebben, merk je dat meestal vrij snel doordat ze dan propjes gaan maken.
De DA komt toch sowieso 2x per jaar, dus die kijkt ook 2x per jaar ernaar.

Toos paardloos

Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 12:18

imker schreef:
Ik doe het zelfde als Mirte. Gewoon bij het enten na laten kijken. Meestal is er toch niets mis mee. Als ze haken hebben, merk je dat meestal vrij snel doordat ze dan propjes gaan maken.


proppen maken ze pas nadat ze grote haken hebben en vaak hebben ze dan hun wangen al open gehaald.
als ze proppen gaan maken ben je dus al veel te laat

terug ontopic.
Ik heb ed Kiela via www.paardentandarts.nl.
Hij laat je als leek mee kijken en voelen waardoor je verschil ziet en voelt.Zelfs een leek merkt scherpe randen aan kiezen en als je na de behandeling weer voelt dat ze weg zijn.
ook naar de paarden en naar mij toe was het een fijne vent.
idd omdat een goede paardentandarts (maarja vind eerst maar een goede) dit dagelijks doet/ziet heb ik er meer vertrouwen in dan een veearts net als voor jezelf sommige mensen gaan met kiespijn naar hun huisarts en die schrijft pillen voor terwijl er een groot gat zit?
veiligste is misschien wel als je toch naar de veearts moet het even ook na te laten kijken.

btw heb je jouw paardentandarts dit nog laten weten?

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

Mirte

Berichten: 2107
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: bollendorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 13:04

Even een kleine toevoeging, paardentandartsen mogen dan vaker in aanraking komen met het paardengebit, maar hoe vaak komen DA-en wel niet in aanraking met het gebit? Meer dan er wordt gedacht! In de vakantie werk ik bij mijn DA en zie in 5 weken tijd minstens 15 keer een gebit van een paard, kiezen die worden getrokken, geveild enz. Alles. En al heb je een paar gebitten gezien dan heb je ze in principe allemaal gezien, mocht er iets ernstigs zijn met het gebit dan verwijst een DA je echt wel door naar een tandenspecialist.

Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 13:29

Zoals ik al eerder schreef, doet mijn DA het voor mij... Daar wil ik nog even aan toevoegen, dat ik vind dat er verschillende zogenaamde "paardentandartsen" zijn, die niet meer dan geldkloppers zijn. Ik heb er ervaring mee, dat een paar kennisjes ook hun paarden na hadden laten kijken door een tandarts, er werd hier en daar wat geveild en ze kregen een mooie rekening.
komt de DA een tijd later en een van de dames meld dat haar paard naar de tandarts is geweest, blijkt dat er in het "wilde weg" wat geveild is en dat er meer kwaad dan goed gedaan is. No way dat ik mijn poeperd zo laat mishandelen. Ik vertrouw op mijn DA, die heeft niet voor niets een enorme studie gehad..

Toos paardloos

Nuage

Berichten: 16585
Geregistreerd: 29-12-01
Woonplaats: Assendelft

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 13:34

Nou ik zou mijn D.A echt niet aan mijn paard haar gebit laten komen, maar ik heb dan ook de meest lompe dierenarts in heel NL!
Ik heb een schat van een paardentandarts, echt een hele lieve meid die ook dossiers bijhoud van alle paarden die ze behandelt. Ze belt ook 1x per jaar als ik weer vergeten ben dat ze weer moet komen.
Ze heet Marielle en haar website is www.tandenfee.nl , oh en ze zit in NH

marloes-joy

Berichten: 8421
Geregistreerd: 28-07-01
Woonplaats: Vianen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 14:07

Dental horsecare the smiling horse ben ik heel erg over te spreken
marielle van den berg

Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 14:24

Esme_27 schreef:
Nou ik zou mijn D.A echt niet aan mijn paard haar gebit laten komen, maar ik heb dan ook de meest lompe dierenarts in heel NL!


Zou je dan niet eens een andere DA nemen Verward ?????
Ik zou daar geen twee keer over na hoeven denken. Ik heb een verschrikkelijk lieve DA, zo goed gaat hij met mijn paard om. Rustig, betrouwbaar en altijd bereikbaar. Alleen stopt hij eind dit jaar met zijn praktijk, en die 2 andere koekenbakkers van de praktijk, die komen noooooit meer aan mijn paard.
Ik zoek nu al een nieuwe, goede DA zodat ik eind dit jaar niet met die 2 flapdrollen aan de gang hoef.

Toos paardloos

akerna

Berichten: 3770
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: apeldoorn!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 14:30

ik ben net als kim erg te spreken over Ed kiela.
hij doet de paarden op mijn werk en laat mij altijd voelen voor en na de behandeling.
gister is Ed toevallig nog even op mijn werk geweest ivm het nieuwe paard wat we hebben. die moest hij even nakijken en hij is echt geen paardetandarts die het alleen maar voor het geld doet.

liever eigenwijs dan helemaal geen zelfvertrouwen!

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 14:39

Mhh ik heb een hoefsmid die het kleine werk aan de tanden van mijn paard doet ?? Wel erg fijn want hij komt iedere week paarden beslaan Pling .

Hij heeft 2 jaar geleden het nodige gedaan maar ik heb hem erna niet meer nodig gehad. Ik zeg dan ook vaak geen last dan ook niet aankomen. Zolang hij super in zijn mond is ga ik er niet mee rommelen. Zijn bak is altijd keurig leeg in een goed tempo.

Ps ik rij nu al heeeel wat jaren en ik merk dat de paardentandarts echt zo´n (nieuw) mode verschijnsel is. Vroeg deed iedere DA het erbij bij het enten. En nu zie ik overal paarden tandartsen ?? Ik heb heel wat paarden en pony´s gehad en nooit echt problemen gehad. Ik probeer mijn paard zo natuurlijk mogelijk te behandelen (wat niet meevalt in de sport) hij krijgt geen vitamine meer of andere medicijnen. De DA kent hem niet eens. Enten doe ik met de hele stal mee. Oke hij heeft fysio gehad alleen dat was MIJN schuld en niet de zijne (verkeerd rijden). Ik heb goed voer waar hij goed op moet kauwen zou het daardoor komen dat ik hem zelden tot nooit nodig heb of heb ik gewoon mazzel met zo´n sterk en gezond paard ??
Wat vinden jullie ervan ???

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 14:58

Razinda moet ieder half jaar naar de kliniek voor controle, omdat zij een afwijking heeft aan haar gebit kan de paardentandarts dat niet. Jur gaat wel naar een paardentandarts, maar wel een hele goede. Hij komt uit Belgie, en is heel duur. Maar ik weet zeker dat er geen enge dingen gebeuren met mijn paard. Ik ben sowieso al een beetje bang dat paardentandartsen verkeerde dingen doen.

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

janna

Berichten: 4536
Geregistreerd: 08-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 18:46

a
Laatst bijgewerkt door janna op 03-05-22 07:30, in het totaal 1 keer bewerkt

-

Nuage

Berichten: 16585
Geregistreerd: 29-12-01
Woonplaats: Assendelft

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 19:30

Het is de enige veearts hier in de buurt. En er zijn er 2 in die praktijk, de ene vind ik goed, een hele rustige man, de andere weet echt niet wat ie aan het doen is, wat een oen whahaha

Hij moest vorige keer mijn paard een pijnstiller inspuiten, toen kwam er dus allemaal bloed aan zijn hand omdat hij het echt heel dom deed, maar hij zag het niet en smeerde het gewoon aan zijn oor Verward
Echt een eikel, als ik echt iets heb hoeft hij dus ook niet te komen!

Oh, en sommige paarden hebben snel haken, dus het kan na een paar maanden al wel terug zijn..

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 20:32

Voorheen liet ik mijn paard altijd door de paardentandarts doen. Helaas is deze man zo druk en komt hij niet meer aan huis. Hij heeft een praktijk bij Den Haag en dat is me net eventjes te ver.

Op mijn huidige stal komt wel een andere paardentandarts. Ik heb deze man aan het werk gezien en ben daar zo van geschrokken. 5 minuutjes raspen voor f 100,00. Verder heeft hij op eigen beweging een paard van 28 jaar verlost van zijn ontstoken kiezen. Heel leuk zul je denken maar niet wanneer je hoort dat de eigenaar hier F 600,00 voor moest betalen [40 minuutjes werk]. het ergste is nog dat enkele dagen daarvoor die DA was geweest voor dezelfde klacht. Deze weigerde toen verder te gaan met behandelen omdat het paard zo tegenstribbelde, een hogere dosis sedatie zou te veel risico met zich meebrengen vanwege de hoge leeftijd van het paard. Zijn verzoek was om het paard naar de kliniek te brengen. Dfe paarden tandarts heeft dus wel gewoon die hoge dosis sedatie gespoten en is op zijn gemak de rotte kies los gaan snijden.

Later hoorde ik een ander horror verhaal over dezelfde paardentandarts. Hij had bij een paard een kies losgesneden. Helaas is daarbij een vitale ader geraakt. Toen hij zag dat het bloeden niet stopte heeft hij de wond dichtgepropt met gaas en is naar huis gegaan. De eigenaar heeft het paard diezelfde dag nog naar de kliniek kunnen rijden om de wond dicht te laten branden.

Een paardentandarts mag niet in levend weefsel snijden en ook geen injecties toedienen. Bij mij komt alleen nog maar een paardentandarts met een medische achtergrond.

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 22:56

Jippie, ik weet niet of je al een nieuwe gevonden hebt, amar wij zijn heel tervreden over de dierenarts van kliniek de Linghoeve in Kesteren. DIe komt regelmatig paarden cont5roleren en bijwerken. Gisteren is ie ook geweest, om weer 5 te controleren. (tegenwoordig laat bijna iedereen dat doen... vind ik ook het verstandigst wanta l je het soms ziet... ugh) Hij laat mij vaak meekijken en dat is heel interessant. Als het paard dat openkrikbare bitding inheeft, schijnt ie met een zaklampje en dan zie je de haken al zitten soms! Ook mag ik dan voelen (best vreemd met je hele hand bijna de keel in Knipoog ) en bij eentje haalde ik mn vingers bijna open aan de scherpe randjes!! Gatsie! Na het vijlen was het veel beter om aan te voelen. Soms doet ie het met de hand bijveilen (is in het begin wel een eng gezicht dat raspen) maar hij heeft ook een electrische (nu een nieuwe met een fijnere kop) en daar doet ie Iwaldo ook mee omdat ie dat met de hand niet goed krijgt. Ik vind een tandartsbehandeling bijna zo noddzakelijk als een smid, als ik zo die haken voel bij sommigen! Ga maar na dat ze de wangen ervan kapot hebben! Jasses!

Nothing tastes as good as being lean feels *profielupdate*
Goed voornemen 2007: Sommige PBtjes slippen er nog wel eens tussendoor... dus mocht je geen respons krijgen; stuur svp nog eens en niet boos worden hoor Haha!

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-02 23:17

Mijn paard heeft een overbeet waardoor hij op de voorkiezen en zijkanten wat haken krijgt.
Ook heeft hij een (geboren?) afwijkende stand van 1 van zijn ruinentanden die staat naar binnen.
Ieder jaar word hij dus behandelt, vorig jaar 1x extra vanwege wolfstanden.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: StonedRomy, Wieke en 40 bezoekers