** Co-ordinatie probleem te maken met zenuwen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
#Ymke#

Berichten: 13943
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

** Co-ordinatie probleem te maken met zenuwen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-02-02 17:33

Bij mijn pony is een co-ordinatie probleem vastgesteld. Bloedonderzoeken moeten nog uitwijzen of daar iets mis mee is.
Ondertussen ben ik aan het bedenken hoe hij in hemelsnaam aan dat co-ordinatie probleem komt.
Hij zwalkt dus alsof hij hardstikke dronken is.

Nu heeft hij ongeveer een week voordat hij zo raar begon te lopen een klap tegen zijn schouder gehad. Het was een flinke trap en zijn schouder was iets wat dik. Het leek ook blauwig. Elke dag gemasseerd met Cole's liniment voor het longeren en Cooling Gel na het longeren. Na een week liep hij niet meer kreupel.
Ongeveer een week nadat hij weer goed liep begon hij te kwakkelen met iets waarmee we nu dus nog bezig zijn.
Zou het kunnen dat door die trap een zenuwbaan is afgekneld waardoor er geen toevoer of iets dergelijks is naar de hersens waardoor hij zo zwalkt. ???????
En is er de mogelijkheid om dat te onderzoeken?

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-02 17:37

Het kan inderdaad zijn dat er ergens een stoornis is opgetreden in het zenuwstelsel; de hersenen of het ruggemerg. Waar zwabbert hij dan mee, met de voorhand of met de achterhand? In ieder geval kan een stoornis veroorzaakt worden door trauma, virus (bijvoorbeeld rhino), of door een hersenbloeding.

#Ymke#

Berichten: 13943
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-02-02 18:49

Hij zwalkt helemaal, alsof hij dronken is. Hij loopt geen rechte lijnen, alleen langs een muur.
Hij heeft iig geen hersenbloeding (gehad) en ook geen trauma. Het moet dan dus iets met zijn zenuwen zijn. Het kan dus wel, het was namelijk meer een soort van logica/redenatie van mij!

Dierenkine
Berichten: 10
Geregistreerd: 09-12-01
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-02 22:12

Hallo,

Een zenuwblessure kan aanleiding geven tot manken en vooral ook spieratrofie. Vooral de zenuw achter het schouderblad kan bij het paard geraakt worden door bijvoorbeeld een trap tegen de schouder of het lopen tegen de staldeur. Vrij snel zal er ook atrofie optreden van de schouderspieren, dit merk je doordat de schouder zal invallen en erg vermageren. Hierdoor kan secundair manken ontstaan. Zenuwen geven de informatie door aan de spieren en indien hier iets mis gaat kan het paard de spieren niet goed coordineren en kan er dus een soms nogal raar gangpatroon optreden. Er zijn toch nog verschillende andere oorzaken die coordinatieproblemen kunnen veroorzaken. Dus dit moet je toch goed laten uitzoeken.

Het nadeel van een kwetsuur aan de zenuw achter het schouderblad, is dat deze moeilijker te bereiken is om biijvoorbeeld spier- en zenuwstimulerende electrotherapie toe te passen. Nochthans is dit een goede manier om de zenuw terug wakker te maken en zo de eventuele oorzaak van het probleem aan te pakken.

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 19:13

Ik heb gehoord dat met electroshock therapie bij paarden goede resultaten zijn behaald in Zwitserland, er is ook een kliniek in Belgiƫ die hier mee werkt. Wat is het verschil tussen deze techniek en electrotechniek?

Dierenkine
Berichten: 10
Geregistreerd: 09-12-01
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 20:21

Hallo,

Electrotherapie is de toepassing van stromen met een curatief doel. Afhankelijk van het soort electrotherapie dat je gebruikt kan je "schokjes" geven. Dit zijn prikkels die de zenuwen terug wakker maken en de spieren kunnen doen samentrekken. Het toedienen van de schokjes die jij bedoelt is dus een onderdeel van electrotherapie. Het geeft inderdaad goede resultaten bij zenuw- en spierletsels met soms spectaculaire resultaten (vooral bij verlammingen, zo is het mogelijk dat een verlamde hond terug kan leren lopen). Een radialisparalyse (uitval van de zenuw achter het schouderblad) is soms wat moeilijker te behandelen omdat de zenuw zo diep ligt, achter het schouderblad. Nochthans zijn de resultaten vaak wel positief.
Welke kliniek in Belgie bedoel je???

Groetjes,


Dierenkinesiste, dierenfysiotherapeute.

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-02 22:57

Hoi,
bedankt voor de uitleg.
De bosdreef

groetjes