soort graszaadhooi ???? (DRINGEND!)

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
IndianaJones

Berichten: 1762
Geregistreerd: 18-07-03

soort graszaadhooi ???? (DRINGEND!)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-06-04 09:48

over 2 of 3 weken gaan wij verhuizen met onze paardjes (4x Tinker en 1x kruising Fries/Haflinger...allemaal sobere paardjes dus). Het zijn alle 5 paarden die gauw de neiging tot dik worden hebben (ze groeien zowat van de lucht) en in eerste instantie moeten er 2 sowieso flink afvallen.
Nu willen we ze 's morgens en 's avonds hooi gaan voeren, maar daarnaast willen we ze als ze in de paddocks staan (1 van 800m2 en 1 van 900m2....ze kunnen overdag van de 1 in de andere lopen) wat graszaadhooi bijgeven tegen de verveling. We hoorden dat daar weinig in zit en uitstekend te geven is voor wat "bijknabbelen".
Nu hoorden we over de verschillende soorten graszaadhooi en over soorten welke niet geschikt zouden zijn voor paarden.
Naast onze stallen heeft een boer ook graszaad staan en nu leek het mij de kortste klap om bij hem wat te vragen. Gisteren zag ik een bordje bij hem in het land met "Beemster" erop.
We zoeken dus een graszaadhooi waar eigenlijk maar weinig in zit. (wat ze echt nodig hebben krijgen ze in principe uit het gewone hooi en het krachtvoer, dus het is echt puur voor het bijknabbelen).

Kan iemand ons vertellen welke soort we dan het beste kunnen hebben en welke absoluut niet?!?
En zou die "Beemster" kunnen?

Alvast heel erg bedankt!

groeten Annemarie

Unity
Berichten: 2116
Geregistreerd: 14-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 10:10

Ik heb geen verstand van soorten graszaad hooi, maar ik weet wel uit ervaring dat je er mee uit moet kijken.
Paarden kunnen hier nl heel makkelijk verstoppingen van krijgen.

Wat is er op tegen om paarden lager in het krachtvoer te zetten en dan wat hoger in het hooi. Als je dan ook nog es voor overjarig hooi gaat, hier zitten minder voedingsstoffen in omdat het al een jaar gelegen heeft en is minder stengelig van structuur als graszaadhooi/gedorst hooi.

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 13:04

De boer zelf zou moeten weten of het hooi geschikt is voor paarden. Dat graszaadhooi meer kans geeft op verstopping, is niet waar. Het is wel handig, als je het zelf laat persen, om te vragen of ze er een paar messen op de persmachine bij zetten, want anders zijn de plakken idd haast niet te verdelen en trek je je het schompes. Oud hooi zal dit jaar geen optie meer zijn, want dit is niet meer te krijgen en iedereen is al door zijn voorraden heen. Vragen over soorten graszaadhooi kun je ook stellen bij zaad / voer groothandels of agrarische winkels (welcoop bv).
Maar de boer zelf weet beslist of dit hooi aan paarden gevoerd mag worden.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 14:05

Ik heb je al uitgebreid gepb't hierover Lachen Maar voor de overige geïnteresserden.
* Veldbeemd is uitstekend als maagvuller, bevat weinig qua energie etc.
* Riet- en Roodzwenk zijn de stengelige grassen, wat uitstekend voor paarden is, voor hun gebit en spijsvertering. Hier staan de Zwenksoorten bekend als paardenhooi.
* Engels raai is wat krachtiger hooi, er zit wat meer in, en de paarden vinden het iets smakelijker.

Ik voer nu al 5 jaar graszaadhooi aan mijn haflinger, en heb deze bovenstaande rassen gevoerd. Dat graszaadhooi meer kans geeft op verstopping zou ik graag onderbouwd zien door Unity, ik kan me niet voorstellen waarom dit wel zo zou zijn in vergelijking met ander hooi. Het kan wel zo zijn, dat Veldbeemd bijvoorbeeld wat kortere stengels in het hooi heeft. Omdat graszaadhooi een bijproduct is, het gaat om het graszaad, aan de kwaliteit wordt niet zo sterk aandacht besteed als bij weidehooi wat speciaal voor paarden is. Desondanks is het nog steeds goed hooi.

Over ongeveer 1 á 2 maanden, afhankelijk van het weer zal er weer nieuw graszaadhooi te verkrijgen zijn. Ik heb zelf de voorkeur om het een tijd te laten rusten voor de zekerheid. En het "oude" hooi eerst op te maken. Als die boer zijn graszaadhooi niet aan jou wil/kan verkopen, bel dan een rijtje loonwerkers af. Die handelen daar bij ons in de buurt heel veel in. Ik neem aan dat dat dan ook voor de rest van NL zal gelden.
Unity schreef:
Wat is er op tegen om paarden lager in het krachtvoer te zetten en dan wat hoger in het hooi. Als je dan ook nog es voor overjarig hooi gaat, hier zitten minder voedingsstoffen in omdat het al een jaar gelegen heeft en is minder stengelig van structuur als graszaadhooi/gedorst hooi.

Waarom wil jij juist minder stengelig hooi? Het stengelige vind ik juist een voordeel, moeten ze goed knauwen, wat bevorderend op het gebit en de spijsvertering werkt. Overjarig hooi houd ik niet van, je hebt meer kans dat het beschimmeld is, en vers graszaadhooi voldoet even goed in goed in dit geval.

De reden dat ik voor graszaadhooi heb gekozen is, omdat we het zelf telen. Voorts de lage hoeveelheid "energie" en de structuur van het hooi. Ik voer dit (ong. 8 kg) als zijnde normaal in mijn rantsoen naast 250 gram brok en 1,5 uur vette grasweide. Mijn haflinger zal op zo'n 450 kg komen btw. Mij bevalt het al 5 jaar uitstekend.

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 14:24

Maya, er is idd een soort die niet geschikt voor het voeren aan (drachtige) paarden, Weet jij om welke soort dit gaat. Dit schijnt bij de zaaddrogerij voorbehandelt te worden met een schimmelwerend middel, maar het fijne weet ik er ook niet van.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 14:25

Ik zal mijn vader nog eens bellen, wat hij hierover weet. Dan vraag ik ook wat hij over Beemster weet, heb daar wel een paar gedachtes over, maar niets concreets. Ik kan me goed voorstellen dat het met een schimmelwerend middel wordt behandeld, zou dus goed kunnen.

IndianaJones

Berichten: 1762
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-06-04 14:28

hoi ! Ja dank je voor je informatie!
Ik kan hier zeker wat mee en ga zeker in de buurt informeren!

groetjes Annemarie

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 14:29

Bedankt.

Unity
Berichten: 2116
Geregistreerd: 14-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 15:21

Ik wil niet minder stengelig hooi, maar graszaadhooi gaat richting stro. Paarden die oa koliekgevoelig zijn, hebben hier vaak problemen mee.
Dit wil niet zeggen dat dit met ieder paard het geval is.

Met overjarig hooi, bedoel ik absoluut geen beschimmeld hooi. Maar hier in de regio zijn boeren en fourage handels zat waar ze goed hooi verkopen van vorig jaar.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 15:27

Ik vraag me af wat voor stro en hooi jij dan gewend bent. Ik vind weidehooi qua ruwheid en stengelig eerder naar stro gaan dan graszaadhooi. Ik zeg niet dat overjarig hooi beschimmeld is, maar je hebt wel meer en sneller kans op "minder kwaliteit" hooi.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-04 22:38

Ik heb gebeld! Haha! Kitten, bij mijn vaders weten is er niet zoiets, wat blijvend giftig is. Soms wordt het idd wel eens behandeld, maar is dan niet blijvend giftig of gevaarlijk.
Beemster heeft hij ook nog nooit van gehoord, en staat niet in het boekje. Weet je zeker dat er Beemster opstond? Niet Veldbeemd? Of dat het land bij Beemster ligt? En wat voor soort bordje is het eigenlijk?

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-04 00:47

Nee, niets van dat alles, maar 2 jaar terug was er bij ons ook al een boer waar ik normaal altijd graszaadhooi kocht, die melde dat hetgeen er nu opstond, niet gevoerd mocht worden aan drachtige paarden, omdat het ergens mee behandeld was. Hetzelfde hoorde ik ook bij een paar anderen. Dus eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee, om welk soort het gaat en waar het mee behandeld was/is. Wij zitten overigens in de hoek Hardenberg -Zwolle.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-04 08:40

Het zou natuurlijk ook kunnen dat hij dat specifieke stuk land behandeld heeft tegen zwarte roest oid, dat wordt vrij vaak gedaan. (Gespoten dus) En als het dan vrij vlot daarna gemaaid etc. wordt, dan kan het idd nog wat achter blijven, en gevaarlijk zijn voor drachtige paarden. Ik vermoed zoiets, maar in de praktijk wordt eigenlijk niet meer zo vlak voor het hooien gespoten.

IndianaJones

Berichten: 1762
Geregistreerd: 18-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-07-04 08:43

Dank je voor het navragen!
hahaha,
Bestaat het niet. Ik begon al een beetje dat idee te krijgen! hahaha (lig hier helemaal in een deuk)
Nee, ligt niet in Beemster. In Kropswolde (Groningen) Lachen
Ga vanavond naar de schuur toe en duik direct weer dat land om op het bordje te kijken wat in het land geprikt staat. Zal je zien dat er heel iets anders opstaat. Lachen

Je hoort het van me hoor!

In ieder geval heel erg bedankt voor al je uitleg enzo. Denk dat wij naast het "gewone" hooi veldbeemd gaan zoeken.
Heb je enig idee vanaf wanneer dat weer te verkrijgen is (zo ongeveer) van dit jaar?

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-04 10:00

In deze hoek, begin tot half september e.e.a. afhankelijk van de weersomstandigheden. Vorig jaar was het half augustus, door de extreme droogte, maar dat is een uitzondering.

XSantyX

Berichten: 387
Geregistreerd: 16-04-04
Woonplaats: Bij Santos en Waldjo in de stal!

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-04 10:16

Wij hebben ook altijg graszaadhooi maar mijn vader koopt het altijd en ik kan het hem nu niet even vragen want hij zit even in Engeland Knipoog . Maar ik vind graszaadhooi wel handig, alleen de paarden hebben liever hooi of kuil Tong uitsteken .