Drachtig en toch hengstig

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
alabastro
Berichten: 844
Geregistreerd: 09-04-04
Woonplaats: Hasselt-Kuringen

Drachtig en toch hengstig

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-06-04 08:30

Wij hebben onze Lauries Crusador op 16d drachtig gezien en omdat er nog een ei aan het rijpen was hebben we ze op 21d opnieuw gescand omdat de DA toch bij ons was en toen was het een ei van 5 geworden en de baarmoeder tekende hengstig en de merrie stond ook voor de hengst terwijl er toch een vrucht te zien was. Na even overleg hebben we opnieuw gedekt maar ikzelf weet eigenlijk niet wat ik hiervan moet denken. Wie heeft dit nog al meegemaakt? Het was wel degelijk een vrucht en geen kiste want voordien was de baarmoeder mooi zuiver.
Kan dit of heeft ze de vrucht net afgestoten of is er nu een risico op een 2-ling?


Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 08:38

Als de baarmoeder hengstig toonde dan zal die eerste vrucht wel aan het afsterven geweest zijn. Was ze van normale grootte? Alleen is het heel lastig om daarop nog de merrie drachtig te krijgen in de eerste cyclus.
Best wachten tot de follikel weg is, nog eens kijken of de vrucht er nog zit en dan hengstig spuiten.
Insemineren op een levende vrucht geeft ontsteking van de baarmoeder (die op dat moment onder progesteron invloed staat en zeer vatbaar is voor infectie) en dood van de vrucht.
Bij een natuurliujke dekkeing wil een vrucht nogal eens ovrleven omdat de baarmoederhals dan zo goed dicht is dat het sperma niet in de baarmoeder komt, bij kI komt het uiteraard wel in de baarmoeder terecht.

alabastro
Berichten: 844
Geregistreerd: 09-04-04
Woonplaats: Hasselt-Kuringen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-06-04 09:26

De baarmoederhals stond echter zeer goed open. Ik heb ze alle paar uren ingespoten met oxytocine om het beetje vocht wat in de baarmoeder aanwezig was en waarschijnlijk ook de vrucht eruit te hebben en dan heb ik ze ´s avonds laat nog geinsemineerd.
We zullen zien.

grid

Berichten: 8816
Geregistreerd: 10-12-03
Woonplaats: Idyllisch Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 09:29

Bij ons op stal heeft een pony gedurende de hele dracht nog hengstigheid verschijnselen vertoond. We verwachten dus ook niet dat ze dragend was.... In januari werd ze wel dikker, maar een andere dag leek ze weer dunner --> de DA dacht iets van gaskoliek of zo.... (natuurlijk niet meer aan gedacht dat ze tussen de hengsten had gestaan vorig jaar)....... en toen ineens dus op 21 februari heeft ze een mooi gezond hengstveulen ter wereld heeft gebracht

Zo zie je maar sommige merrie's misleiden ons misschien graag Ziek

/3 3 juni 2018 outdoor Koudbloedenwedstrijd Uden /3
Dolgelukkig met Sayla & Ruari :+: [ITP]Met Say aan Zee! :z [KS-ITP] Sneeuw & Vrieskou :z foto's van 2 buffels... 8-)
☁ ☁ Always look on the bright side of life - Life of Brian ☁ ☁

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 09:31

Succes ermee. Wij hebben al ooit van 2 merries de tweeling afgespoten op 21 dagen (omdat het begin seizoen was)... en van het hele seizoen niet meer drachtig geraakt. Blijkbaar verandert er toch iets aan die baarmoeder?
Het zal natuurlijk ook van de merrie afhangen, en als je vrije beschikking over een hengst hebt Knipoog....

Emme
Berichten: 328
Geregistreerd: 09-11-02
Woonplaats: België (Sint-Eloois-Winkel)

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 09:42

Deze vraag interesseert me ook wel!
We kregen al enkele keren een merrie op bezoek om gedekt te worden van Fantomas.
De eerste maal dat ze kwam, toonde ze hengstig, maar was zeker nog niet klaar om gedekt te worden! Ze werd dan na enkele dagen wel gedekt, maar bleek daarna niet drachtig te zijn!
Een tweede maal liet ze haar hengstigheid heel goed zien, liet ze haar ook telkens (om de andere dag) makkelijk dekken. Na enkele weken werd ze uiteindelijk drachtig gescand, terwijl ze al terug lichtjes hengstig gekomen was, uiteindelijk heeft ze haar vruchtje na een tijdje verloren!
Een volgende dekking verliep ook goed, ze werd enkele keren goed gedekt, nu staat ze terug bij haar eigenaars, is nog niet gescand geweest, maar lijkt terug één keer hengstig gekomen te zijn... En inderdaad, de vorige keer was ze ook drachtig bevonden en kwam ze ook hengstig...
Laat ons hopen dat ze nu drachtig is...

Nog meer mensen die een merrie hengstig zien terwijl ze drachtig is?

Yessy

Berichten: 23013
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 11:05

Dolly is vorig jaar eind april geinsemineerd, op 18 en 35 dagen gescand (beide drachtig), en daarna nog 2 of 3 keer hengstig geweest. we hebben uiteindelijk niet laten scannen, omdat het eigenlijk te laat was voor opnieuw dekken dus het toch geen zin had (alleen maar geld kostte), en ze werd ook steeds dikker. Eind maart is ze bevallen van een mooi en gezond veulen Lachen

ikdus
Berichten: 216
Geregistreerd: 19-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 12:04

Bij mensen komt het ook voor dat een vrouw ongesteld blijft tijdens de zwangerschap.
Misschien bij paarden dus ook wel (waarom niet, zou ik denken?)


Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 17:00

Ja, dit komt heel wat vaker voor, ook ik had een merrie die ondanks de dracht nog regelmatig en zeker tot in december door bleef hengsten.
Ook een dragende merrie die nog een rijp ei opzet en daar ook nog op hengst is niet abnormaal. Het feit dat je haar opnieuw hebt laten dekken, geeft idd wel kans op tweelingdracht welke op voorhand kansloos wordt door het leeftijds verschil van de 2 vruchtjes. Het eerste vruchtje zal doordat het ouder is, de meeste voeding naar zich toe trekken, waardoor de tweede waarschijnlijk halfweg af zal sterven en een complete abortus van beiden veulens zal veroorzaken. In het onwaarschijnlijke geval dat ze ze beiden uitdraagt, zal de tweede en dus de minste, een maand tevroeg geboren worden en zeer waarschijnlijk alsnog sterven. Ik zou hier goede controle op houden en indien er bij de volgende scan, idd tweelingdracht vastgesteld wordt, de minste weg laten knijpen of aan laten prikken.
Deze ongelijke eisprong wordt overigens veroorzaakt, door overactieve eierstokken, dit is aangeboren en meestal (soms met een hormoon kuur) niet te behandelen. Ook in latere dekkingen zul je om die reden rekening moeten houden met tweelingdracht, omdat vaak ook de eisprong met een pauze van een aantal dagen plaats vindt, waadoor een langere hengstigheid onstaat, waarin meestal meer dan 1x gedekt/geinsemineerd wordt.
Om bij Tweelingdracht alles weg te laten spuiten, is niet zinvol, daar ze daarna vaak heel slecht, of helemaal niet, dat seizoen nog drachtig willen worden.
Nu tegenwoordig alles meerdere keren gescant wordt, is het meestal vrij simpel er 1 weg te laten knijpen of aan te laten prikken.
Dit is bij ons alle keren goed gegaan en resulteerde steeds in 1 gezond veulen.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 17:25

Kitten, we spreken hier over een eisprong met een verschil van 3 weken. Paarden worden intrauterien geïnsemineerd. Dat overleeft geen enkele vrucht. Het is een andere zaak bij dieren waar het sperma in de vagina wordt gedropt.
Wegknijpen van een tweeling is het veiligst onder de 18 dagen dracht, zeker als ze langs dezelfde kant zitten. Na 18 dagen kan je beter wachten en een keer opnieuw kijken. Merries reduceren een tweeling vaak vanzelf in vroege dracht.

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 17:36

Waar staat intrauterien voor? Deze term ken ik niet.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-04 17:44

Rechtstreeks in de baarmoeder, waardoor ook een boel bacterieën meekomen. Bij een normale hengstigheid is er voldoende afweer, maar bij dracht is steriel zijn van de baarmoeder absoluut nodig. Daarom raakt een merrie ook niet drachtig als ze baarmoederontsteking heeft.

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-04 00:19

Ja, dat zeg je nu wel, maar toch heb ik daar een andere ervaring mee. Mind, ik zeg niet dat hetgeen ons gebeurde standaard is, maar toch kennelijk niet helemaal uit te sluiten.
Bij ons kwam voor de 3e keer, na inseminatie een merrie op de 20e dag terug hengstig, er zat opnieuw een groot ei en voorafgaande aan de 4e inseminatie, besloot de DA haar te spoelen. waarna ze geinsemineerd is.
Op de 18e dag toonde ze nu eindelijk drachtig, al vond hij wel dat de vrucht erg groot was. Zij is hierna niet meer gescant, tot aan de 12e week waarbij ze gelukkig nog goed drachtig bleek. Tot mijn grote vebazing wierp zij op exact 10 maanden een groot dik hengstveulen, dat met voortandjes geboren werd. Uit voorzorg had ik haar die avond de birth-alarm om gedaan en onder de camera gezet, omdat ze koliekerig leek te worden en we zo laat in de dracht geen risico wilden lopen.
Bij controle door de Da de andere dag, zei deze dat dit een normaal voldragen veulen was en dat de merrie waarschijnlijk zelfs iets overgedragen had, ivm de tandjes. De dekbonnen en onze aantekeningen
vertelden echter, dat de spoeling en inseminatie idd op 10 maanden terug zaten. Vermoedelijk heeft zij ondanks reeds drachtig op 18 dagen van de derde inseminatie, een nieuw ei opgezet en is daarop gespoeld en geinsemineerd. Dat dit dan goed gegaan lijkt onverklaarbaar, maar het veulen was er.........
Deze merrie is overigens in eerdere jaren, 2x behandeld voor tweelingdracht. Beiden keren is er een vruchtje weggeknepen en werd daarna een gezond veulen geboren.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-04 08:36

Na correct spoelen etc, niet mogelijk.
Tussen een embryo van 18 dagen en van 21 dagen zit een heel groot verschil, dat is niet gewoon wat groter maar is ook al onregelmatig van vorm etc.
Merries blijven gewoon follikels aanmaken tijdens de dracht, dat is zeker zo en vandaar kunnen ze ook soms zich wat hengstig gedragen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 9 bezoekers