leuke amuses voor de Kerst

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Lielle

Berichten: 66426
Geregistreerd: 12-01-01

leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-12-08 09:39

Iemand nog wat ideeen? Ik bedoel dus GEEN tapas, maar van die eenhaps dingetjes die je op een lepel of in een glaasje serveert. Om een idee te geven, ik heb nu bv het volgende op mijn lijstje staan:

- miniscone met geitenkaas en olijfolie
- roosje van rauwe ham met paturain 3 poivres
- crostini met spinazie, champignon en blauwe kaas
- tartaar fijngesneden zalm met zure room en dille
- gebruleerde pate

eigenlijk dus hele kleine voorgerechtjes. We eten nl geen voorgerecht alleen wat van dit soort hapjes vooraf.

Voor de liefhebbers hieronder ook het verdere menu

- selectie van amuses (met soep en spoom)
- kalfsgebraad in melksaus
- gevulde aardappel
- roomaardappeltjes met knoflook
- groene asperges en haricots verts met hazelnootboter
- gebakken trostomaatjes
- gemengde salade
- crepes suzette
- koffie met (zelfgemaakte?) bonbons
Laatst bijgewerkt door Lielle op 16-12-08 09:53, in het totaal 1 keer bewerkt

Duke

Berichten: 8332
Geregistreerd: 01-06-05
Woonplaats: Waddinxveen

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-08 09:44

- Een half kwarteleitje, waarvan je dus het eigeel even doorprakt met wat creme fraiche en wat dille en peper en zout.

Lielle

Berichten: 66426
Geregistreerd: 12-01-01

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-12-08 09:50

heb jij dan enig idee waar ik kwarteleitjes kan krijgen? Daar ben ik al vaak naar op zoek geweest.

lesilla
Berichten: 26847
Geregistreerd: 11-08-06
Woonplaats: Efteling

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-08 09:57

krab cakes vind ik lekker ook zo makkelijk om klaar te maken en ideaal hapje

Ingrediënten
4 spring onions, chopped
1 garlic clove
500g/1lb 2oz white crabmeat
3 tsp Japanese wasabi
2 tsp rice vinegar
2 tsp tamari or Japanese soy sauce
100g/4oz brown rice flour
groundnut or other vegetable oil for frying
limes sliced into segments, to garnish

Bereidingswijze
1. Place the garlic and the spring onions into the bowl of a food processor and blend until they become finely chopped.
2. Add the crabmeat, wasabi, rice vinegar, tamari or soy sauce and the rice flour to the bowl. Blend the mixture again until it has combined to form a rough paste.
3. In a large frying pan, add enough oil to fill the panto a depth of 0.5cm/¼in. Heat the oil until a breadcrumb sizzles and turns golden-brown when added (CAUTION: Hot oil can be dangerous. Do not leave unattended).
4. Roll teaspoonfuls of crab mixture into balls with your hands. Flatten the balls slightly and carefully place them into the hot oil. Fry the crab cakes until they turn golden-brown on both sides and are cooked through (only cook 8-10 crab cakes in the pan at one time so that they can be turned quickly and the oil temperature doesn't drop too much). Drain the crab cakes on kitchen paper.
5. To serve place the crab cakes on a clean plate and place the lime segments around the plate.


Wat ook heel vaak goed doet is gewoon speciaal gemarineerde ribbetjes maar dan op zen kerst

je kan ook een pakketje maken met parmaham, cavraux en een gedroogde pruim

Lielle

Berichten: 66426
Geregistreerd: 12-01-01

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-12-08 10:03

klinkt lekker maar die 1e 2 zijn me eigenlijk wat te groot en te machtig. Ik wil een stuk of 10 verschillende dingen maken dus het moeten echt 1haps dingetjes zijn.

Die laatste klinkt wel leuk, ik neem wel aan dat cavraux iets van kaas is?

BloemBloem

Berichten: 17018
Geregistreerd: 21-05-03

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-08 10:29

Crostini met gerookte zalm en
doorop een klein beetje zwarte kaviaar, erg leuk
voor het oog en waanzinnig lekker.

Die kaviaar moet je overigens gewoon in de supermarkt halen Knipoog

Echwel

Berichten: 12906
Geregistreerd: 28-06-05
Woonplaats: Raalte

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-08 10:48

Een casinoboterhammetje roosteren korstjes eraf in 4en snijden, plakje carpaccio erop met pijnboompitjes, pesto en geraspte kaas.
Mini pasteibakje vullen met quichevulling even de oven in.
Rauwe ham met hollandse oude geitenkaas en pesto.
Gevulde champignon, evt met kruidenboter maar kan ook met geitenkaas, gebakken spekje erop en honing.

Feetje

Berichten: 11126
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Het zonnige zuiden

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-08 10:53

Bolletje meloen met een opgevouwen stukje rauwe ham erbovenop, of eromheen vouwen oid

In de Feestspecial van Allerhande (boekje van de albert heijn) staan echt een heleboel recepten voor amuses! Lekker!!

BloemBloem

Berichten: 17018
Geregistreerd: 21-05-03

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-08 10:54

Klein rondje roggebrood met brie en een
walnootje erop is ook lekker Haha!

Ooooo ik krijg er TREK van Nagelbijten / Gniffelen

Duke

Berichten: 8332
Geregistreerd: 01-06-05
Woonplaats: Waddinxveen

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-08 11:47

Lielle schreef:
heb jij dan enig idee waar ik kwarteleitjes kan krijgen? Daar ben ik al vaak naar op zoek geweest.

Die zie je hier wel eens bij de keurslager liggen (raar maar raar). Of de traiteur. Die heeft ze zeker! Zeker in deze tijd. Je kan ze denk ik in deze tijd ook wel bij de AH vinden.

Mindfields

Berichten: 6512
Geregistreerd: 16-12-05
Woonplaats: Omgeving Rotterdam

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-08 11:55

Dadels met geitenkaas en gehakselde hazelnoot.

-Dadels doorsnijden en pit eruit
-Smeerbare geitenkaas erin smeren
-Hazelnoten kleinhakken en de dadels met geitenkaas kant naar beneden erin dippen`zodat de bovenkant helemaal bedekt is met hazelnootsnippers.
-Oven op 80-90 graden voorverwarmen
-dadels er in om warm te worden(niet bakken of superheet laten worden,alleen zodat ze lekker warm worden.

Past prima op een lepeltje en is overheerlijk!

F_Orumster

Berichten: 15613
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-08 22:33

een dadel is ook erg lekker als je m in een plakje chorizo wikkelt en even in de oven.

Als amuse vind ik een gevulde gegrilde courgette of aubergine leuk, je kan het plakje en dus de amuse zo groot of klein maken als je wilt.

VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-08 23:39

Lielle schreef:
heb jij dan enig idee waar ik kwarteleitjes kan krijgen? Daar ben ik al vaak naar op zoek geweest.


De kaasboer bij jou in de buurt kan er ook aan komen Lielle Knipoog Desnoods bel je hem even om er een paar te bestellen. Misschien wat reserve kwarteleitjes erbij?

Hoe ga je de gebruleerde pate maken Lielle? Maak je die zelf? Zo ja, hoe? Vingers aflikken

Lielle

Berichten: 66426
Geregistreerd: 12-01-01

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-12-08 14:48

welke kaasboer bedoel je? ik heb het nl wel eens gevraagd.

Pate maak ik niet helemaal zelf, dat heb ik wel eens gedaan maar ik vond het veel werk en niet zo heel erg lekker. Nu koop ik gewoon roompate en daar roer ik wat sherry (of cognac) doorheen. In een heel klein minischaaltje doen of op zo'n chinese soeplepel, bestrooien met bruine suiker en deze onder een heel hete grill laten caramelliseren.

Dorée

Berichten: 6707
Geregistreerd: 20-05-01
Woonplaats: Utrecht

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-08 16:03

Leuk idee van zo'n amuse-voorgerecht!

Kwarteleitjes had onze poelier vroeger altijd. Herinner me precies hoe die altijd op de toonbank stonden in een kistje met van die 'houtsliertjes' Clown (die je ook in dozen met wijnflessen ziet) als ik met m'n moeder het wild voor kerst op ging halen. Haha! Misschien dus ook wel een bij jou in de buurt?

Laatst bij Wie is de Chef een keer een voorgerecht gezien waarbij ik meteen dacht dat dat ook een leuke amuse zou zijn in een kleinere portie. Het was geitenkaasmousse met katenspek (en tomatenmarmelade). Edit: oh, het was Zeeuws spek en dit is het recept. De mousse was alleen door de warmte niet goed stijf geworden dus hij had het geserveerd in kleine glaasjes, kan ook prima op een amuselepel natuurlijk.

Verder vond ik op de website van AH ook leuke amuses, waaronder een haringbonbon en gerookte eendenborst met sherrypruimen.

ellepel

Berichten: 48531
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-08 16:09

deze is zooooooo lekker he Haha!

6 plakjes Rosbief
100 gram roomkaas (verse)
1 kleine ui
150 gram Rucola
zout
peper
3 eetlepels kappertjes
250 gram champignons
franse mosterd
4 eetlepels balsamico azijn
olijfolie


Veeg de champignons schoon met keukenpapier en hak ze fijn. Pel en snipper het uitje. Verhit 4 eetlepels olijfolie en bak hierin het uitje in 3 minuten op een matig vuur glazig.
Voeg de fijngehakte champignons toe en bak ze al omscheppende ongeveer 4 minuten op een hoog vuur.
Laten afkoelen.
Roer de verse roomkaas los in een schaaltje, voeg het champignonmengsel, 2 eetlepels kappertjes, een beetje zout, en peper, en een eetlepel mosterd toe.
Halveer de plakjes rosbief.
Leg in het midden van elk half plakje ongeveer een eetlepel van het champignon- roomkaasmengsel.
Vouw de plakjes rosbief eromheen en leg de 'rosbief - truffeltjes' omgekeerd (met de gladde kant boven) op een bord.
Bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

Roer van de balsamico-azijn, ½ eetlepel mosterd, een beetje zout en peper en 12 eetlepels olijfolie een gladde dressing.
Meng de rucola met de dressing. Verdeel de salade over de borden. Leg de rosbief - truffeltjes erop en strooi de rest van de kappertjes erover.


ik heb em nu al een paar keer gemaakt en het is echt lekker Haha!

Lielle

Berichten: 66426
Geregistreerd: 12-01-01

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-12-08 16:11

die geitenkaasmousse en die truffel zien er wel super uit!

ellepel

Berichten: 48531
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-08 16:15

je kan ook serranoham of parma ham, en daar een vijg indoen met wat geitenkaas.

simpel maar wel lekker

Lielle

Berichten: 66426
Geregistreerd: 12-01-01

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-12-08 16:44

ik heb net mijn opties voor de amuses eens geteld, samen met minisoepjes en een spoom zit ik op 30 Bloos! Dat wordt toch wat schrappen.

BloemBloem

Berichten: 17018
Geregistreerd: 21-05-03

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-08 16:47

Lielle kan je me vertellen hoe jij je spoom maakt ?

Lielle

Berichten: 66426
Geregistreerd: 12-01-01

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-12-08 16:49

ja hoor. Citroenijs maken (of gewoon kopen Knipoog ), in een mooi glas doen, nepchampagne erover, klaar.

Piera

Berichten: 647
Geregistreerd: 08-01-06
Woonplaats: Onbekend

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-08 16:51

Lielle schreef:
heb jij dan enig idee waar ik kwarteleitjes kan krijgen? Daar ben ik al vaak naar op zoek geweest.


Bij ons in de C1000 liggen die eitjes naast de gewone eieren..

Hier staan wel goede ideetjes tussen trouwens, krijg er helemaal trek van Vingers aflikken

BloemBloem

Berichten: 17018
Geregistreerd: 21-05-03

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-08 16:52

Lielle schreef:
ja hoor. Citroenijs maken (of gewoon kopen Knipoog ), in een mooi glas doen, nepchampagne erover, klaar.


Hahahaha had ik het toch goed, alleen klop ik het
citroenijs met de champagne op voordat ik het in
een glas doe Tong uitsteken

Annemeik

Berichten: 4263
Geregistreerd: 29-08-03
Woonplaats: Lunteren

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-08 19:09

Bij ons gaat de spoom in de keukenmachine met de champagne er doorheen.

Ik ben ook nog zoekende met amuses, ik heb tot nu toe de gazpacho, kleine portie carpaccio, mini garnalen cocktail, eendenborst met portgelei en gerookte zalmmouse. Ik wil graag iets van 24 glaasjes/lepeltjes, dan kan iedereen er 4 uitkiezen.

Lielle

Berichten: 66426
Geregistreerd: 12-01-01

Re: leuke amuses voor de Kerst

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-12-08 20:55

mijn lijstje tot nu toe:
- parmaham met aardbei op lollo rosso
- artisjok met rode pesto op lollo rosso
- gazpacho van meloen met bladerdeegstengels
- blauwe kaas met gedroogde ham en vijgen
- geitenkaaswentelteefjes
- carpacciobonbons met pestodressing
- doperwtenmousse
- grote garnalen / courgett rolletjes
- garnalen met komkommer en dille
- gazpacho granita met gerimpelde olijven
- gebruleerde pate
- geitenkaas met honing
- geitenkaas mousse (recept Doree)
- blini's met gerookte zalm en wodka creme fraiche
- crostini met rauwe ham, salie, pesto en mozzarella
- kalfsspiesjes met perterselidip
- kipspiesjes met lemon pepper
- koude wodkatomatensoep
- rosbiefmousse
- rosbieftruffel (recept hierboven)
- scone met geitenkaas, rozemarijn en olijfolie
- biefstuk tartaar
toas met spinazie champignons en blauwe kaas
- zalm- en hamrolletjes
- venkelcappuccino

als je meer wil weten van iets hoor ik het wel