Homeopatische middelen Eric L.

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Vlinder
Berichten: 313
Geregistreerd: 02-05-03
Woonplaats: Noord Holland

Homeopatische middelen Eric L.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-04 09:20

Heeft iemand ervaring met de homeopatische middelen van Eric Laarakker?

Mijn merrie heeft elke x last van opgezette speekselklieren en nu heb ik gehoord dat het goed is om haar drainage te geven, dan wordt zij ontgiftigd en daarna nog iets daarvan, vitamine en mineralen.

Iemand ervaring ermee?

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 09:43

Ik heb t een keer gegeven nadat mijn paard een zombie was geworden na een prednisonkuur, en ik vond hem er erg van opknappen. Weet natuurlijk niet of het alleen daar van kwam, maar ik had zeker het idee dat het hielp.

Vlinder
Berichten: 313
Geregistreerd: 02-05-03
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-04 09:53

Thanks voor je reactie nog meer ervaringen?

An_J

Berichten: 1486
Geregistreerd: 19-08-03
Woonplaats: Schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 10:16

Wat je bedoelt is drainagecompositum verkrijgbaar bij Puur Natuur. 2x pd 10 druppels op een stukje brood kan wonderen doen. Daarnaast heb je vit/min paard regulier of vit/min paard sport. Beide een heel erg compleet vit/min supplement. Kijk gewoon op www.puurnatuur.nl voor meer info. Je kunt ook bellen naar puur natuur.

Vlinder
Berichten: 313
Geregistreerd: 02-05-03
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-04 10:30

Die druppels op een broodje dat komt inderdaad bekent voor. Is dat van Eric Laarakker? Heb jij het ook gebruikt?

Maarten21
Berichten: 60
Geregistreerd: 04-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 00:24

Een vraagje dat ik niet verkeerd bedoel:
als je zoontje van 12 opgezette speekselklieren zou hebben? zou je dan direct naar de homeopaat gaan om hem te laten ongiftigen?? of zou je niet geloven dat dat werkt en toch maar liever eerst effe naar de huisarts gaan en dan evt ook naar het ziekenhuis?

Trouwens mensen:
wat voor homeopatische middelen geld wat betreft: baadt het niet dan schaadt het niet, geld NIET voor vitamines en mineralen.
Er vind in NL een toename plaats van gebruik van vit & min supplementen. Vitamines en mineralen kunnen bij een tekort inderdaad leiden tot bepaalde decifientie-verschijnselen (bv steatitis, white muscle disease bij vit E en Selenium tekort). Een aantal van hen zijn dus in feite essentieel voor het leven, maar niet allemaal!!!
Een paard heeft geen behoefte aan vit C in de voeding, dus geeft hier al geen geld aan uit, want een paard maakt dit lekker zelf aan. Ook vit D is voor het paard niet helemaal essentieel (wel voor de hond en kat ), deze kan lekker in de huid o.i.v. UV licht worden geproduceerd. Vit K is gebleken ook niet-essentieel te zijn aangezien deze ook word geproduceerd door de darmflora in de blindedarm van het paard.

En de rest van de vitamines, moet je die dus wel supplementeren???
Nee, tenzij daar aanleiding voor zou zijn, wanneer dit door een DA word geadviseerd.
Er zijn dus ook echt supplementen op de markt die zoveel vitamines bevatten, dat ze gewoon tegen het toxische nivo aanzitten!!!!!!!
Er is totaal geen wetenschappelijk bewijs dat een normaal gezond paard vitamines nodig heeft via supplementen.
In goede kwaliteit hooi en gras zit MEER DAN GENOEG!!!!
HOE ZOUDEN PAARDEN HET DAN HEBBEN OVERLEEFD de afgelopen paar miljoen jaar?? evolutie....
Dit geldt dus ook voor mineralen en sporenelementen: de minimale behoefte-dosis zit redelijk dicht bij de toxische dosis in de buurt.

Neem dus maar van mij aan: bespaar je dat geld voor al die peperdure supplementen etc... het helpt gewoon NIET..
die supplementen met aminozuren zijn nog lolliger: dan moet je daar een paar kleine schepjes van onder het voer doen en dat zou helpen met en tegen nog vanalles....
flauwekul, want weet je hoe groot een paard is?>?? en dat het dier in zijn lichaam ontelbaar keer zoveel aminozuren heeft in zijn lichaam???
met andere woorden --> wat gebeurd er met de zee als mijn petekindje met haar emmertje wat kraanwater er bij gooit??
ik denk niet dat ie zal overstromen

groetjes

An_J

Berichten: 1486
Geregistreerd: 19-08-03
Woonplaats: Schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 11:16

Beste Maarten,

Jij zegt:
[/quote]Trouwens mensen:
wat voor homeopatische middelen geld wat betreft: baadt het niet dan schaadt het niet, geld NIET voor vitamines en mineralen.
Citaat:


geldt niet voor vit/min maar ook niet voor homeopathie. Iedereen denkt altijd dat homeopathie klakkeloos geprobeerd kan worden omdat het anders onschadelijk is, maar dat is niet waar. Het heeft wel degelijk invloed op het lichaam. En in geval van het verkeerde middel, kan je paard ook daar bijv. toxisch op reageren.

Het middel wat hier genoemd werd 'drainagecompositum' is gemaakt voor oa ondersteuning aan het lymfe stelsel. Zoals het ook bij Puur Natuur staat het stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam door het ondersteunen van de blaas- en nierfunctie, de spijsverteringsfunctie en de werking van het lymfestelsel.

Je hebt het over hoe paarden zolang overleeft hebben.. Maar je vergeet iets. Evolutie gaat over jaaaaaaaaaaaaaaaaaaren. De laatste 20 jaar heeft de paardensport zo'n enorme lift gekregen dat er meer paarden rondlopen dan ooit. En waar ze echt nog niet op hebben kunnen aanpassen. (Hoewel we natuurlijk een handje proberen te helpen met ons geweldige fokbeleid). Gevolg. Veel paarden staan dag en nacht op stal en worden in de sport gebruikt. Er worden dingen van verlangt die ze 20 jaar geleden echt niet deden. En dus zit daar ook oa een ander voedingspatroon aan vast. Daarnaast het grootste deel van het nederlandse weiland is 'koeiengras' en niet aangelegd voor de voeding van paarden. Waardoor diverse kruiden wel degelijk ontbreken die ze vroeger in het wild wel degelijk zelf aten. En dat is in het gunstige geval dat ze weidegang hebben.

Let op! Ik zeg niet dat je klakkeloos elk supplement moet gebruiken. Zeker niet, liever niet. Maar er zijn wel degelijk situaties waarbij een supplement of een hom middel kan ondersteunen. Om de darmflora weer op gang te brengen (die platligt na elke antibiotica kuur), om de weerstand te verhogen of om afvalstoffen te helpen verdwijnen. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar het beste is om dit onder begeleiding van een goede homeopaat of arts te doen. Er zijn genoeg reguliere artsen die tegenwoordig homeopatische middelen voorschrijven.

Overigens om antwoord te geven op je vraag.. ziekenhuis of homeopaat. Ik zou kiezen voor een goede homeopaat met een reguliere achtergrond. Het hoeft namelijk niet of/of te zijn.. het kan heel goed maar en/en wezen. Net als de veearts die ik voor mijn paard heb. Regulier geschoold, reguliere ervaring maar ook geschoold in de homeopathie en acupuntuur. Afhankelijk van de situatie zet ze de behandeling in.

Gr. An_J

An_J

Berichten: 1486
Geregistreerd: 19-08-03
Woonplaats: Schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 11:16

Oeps mijn quote functie niet uitgezet.. nuja zo kan je het ook lezen. An_J

An_J

Berichten: 1486
Geregistreerd: 19-08-03
Woonplaats: Schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 11:21

Hoi Vlinder,

Ja ik gebruik het weleens, maar niet in deze situatie. En ja, alle producten van De Groene Os (verkrijgbaar bij Puur Natuur) zijn ontwikkeld met medewerking van Eric.

Over goed gebruik kun je het best contact opnemen met Puur Natuur, de kliniek van Eric, of Steffi vd Laarse.

Respectievelijk te vinden onder :
www.puurnatuur.nl
www.holistischdierenarts.nl
www.xs4all.nl/~ambrac/

Zowel Eric als Steffi (die vroeger bij Eric werkte) zijn regulier geschoold en praktiserend geweest, dus echte 'artsen'.

Suzan1

Berichten: 1506
Geregistreerd: 10-02-03
Woonplaats: Aan de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 15:13

Hierin heeft Maarten wel gelijk. Met dikke speekselkieren moet je eerst naar de DA en ga je niet rommelen met druppeltjes. Als er niets aan de hand blijkt (kan een allergie zijn) of ze kunnen niet helpen, kun je altijd nog overwegen of je voor druppels kiest Knipoog

ingvdh

Berichten: 6370
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: uitgeest

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 16:21

Mijn paard heeft ook opgezette speekselklieren en de DA komt niet verder dan het is allergie en als het echt niet anders kan een kuur met oa prednison, maar hij vond het middel erger dan de kwaal. Dus blijft er weinig anders over dan homeopatische druppeltjes gebruiken in de hoop dat het werkt. (wel in overleg met natuurlijk).

Verder geef ik mijn paard wel eens een kuur met extra spullen erin, in mijn ogen knapt hij er van op, dit met name tijdens de verharing (kost hem zeer veel energie).

Je moet altijd de DA er in eerste instantie bijhouden, maar als die er niet uitkomt moet je dan maar niets doen, terwijl er homeopatisch druppels voor zijn die verlichting kunnen geven?

Ik zou het (na bezoek DA) gewoon proberen.

Iduna
Berichten: 175
Geregistreerd: 14-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 16:51

Ik ben het helemaal met An eens,en ja,de producten van Eric zijn goed,maar het is niet makkelijk om zelf te kiezen welke.Wat voor het ene paard helpt bij dezelfde kwaal wil niet zeggen dat het bij het andere ook zo is.Dus wil je de kwaal homeopatisch aanpakken,zoek dan iemand die er verstand van heeft.Zelf heb ik 2 paarden onder behandeling bij Eric L. ik kan niet anders zeggen dan dat ik het fantastisch vind wat zij voor mijn paarden gedaan hebben,met alleen de reguliere geneeskunde had ik geen succes bij mijn paarden!

Maarten21
Berichten: 60
Geregistreerd: 04-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 17:12

beste An,

het klinkt allemaal leuk wat je in die quote hebt staan, en ik ben ook wel van mening dat wanneer de DA uitgespeeld is en verder te kennen geeft niets te kunnenn doen aan het feit (mits erkend paardenDA), dan mag een eigenaar zelf weten wat te doen, of dat nu 1 of andere persoon is met een lechnerantenne wat ze ook in de bouw gebruiken of een homeopaat... vrijheid van keuze NA de DA-fase.

Maar ik moet wel even vermelden dat je een aantal dingen zegt in die quote die onjuist zijn.
Leuk verzonnen die term koeiengras, maar ontelbare voedingsanalyses opde faculteit Diergeneeskunde, laten zien dat we niet echt bang hoeven te zijn dat onze edele viervoeters KOEIENgras eten, waarin niet de juiste 'kruiden' zitten om de diertjes vrolijk te laten overleven. (leuke term dat er kruiden IN het gras zitten, das knap...).
Ik weet niet of je deze onderzoeken zomaar mag tegenspreken.
Als je gewoon als eigenaar hooi aankoopt moet je gewoon goed letten op de kwaliteit van het gras (geen schimmel, goede reuk, kleur, etc etc). Dan is er geen probleem.

En NIET na iedere Antibioticumkuur dat een paard krijgt ligt de darmflora stil. Het zou dus echt een gigantische ramp zijn wanneer de normale darmflora stillag.
Even een vraag om je kennis in de fysiologie van een paard te toetsen:

wat gebeurt er in de maagdarmtractus van een paard wanneer je hem een antibioticumkuur geeft WEL de normale darmflora stilligt?? en wat voor consequenties heeft dat voor het paard.
Neem als voorbeeld het anitbioticum tetracycline, en dan wil ik van jou weten wat er gebeurd (en niet stiekem opzoeken he?? haha)

groetjes

Iduna
Berichten: 175
Geregistreerd: 14-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 17:28

Beste Maarten,

begrijp ik het goed dat jij niet zo'n voorstander bent van homeopathie?En wat bedoel je met "kruiden IN het gras" wat An volgens jou geschreven heeft?Lees ik er overheen soms?Als dat zo is dan weet je ook heus wel wat ze bedoelt,en als je het dan netjes geschreven wilt hebben;kruiden in het grasland.Wat flauw!

Vlinder
Berichten: 313
Geregistreerd: 02-05-03
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-06-04 17:31

Hoi An_J,

Bedankt voor je reactie. Ik heb de DA al gesproken maar hij zegt dat er weinig aan te doen is en dat het niet in die mate erg is. Maar ik merk het met rijden wel, met name met nageven en buigen. Verder heb ik een contactopersoon die de spullen verkoopt van De groene Os en zij heeft het met Eric opgenomen. Hij gaf ook meteen aan dat hij het moeilijk vond om te zeggen hoe en wat omdat hij mijn paard niet gezien heeft, en zei dat drainage niet schadelijk en breed werkt, vandaar.

Maar ik twijfel nog steeds wat ik moet doen. DA vindt ik niets, die proppen haar dan ook weer vol met van alles en ik ben dan toch liever van de homeopatie.

Cheers

Vlinder
Berichten: 313
Geregistreerd: 02-05-03
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-06-04 17:38

Hoi Maarten,

Ik maak uit je verhaal op dat je geen voorstander bent van homeopatie, maar je stelling vind ik een beetje extreem. Ik bedoel ik begrijp jou stelling maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden en verder ach wat is een erkend DA, ik heb er meerdere gezien in de afgelopen jaren met verschillende paarden, waaronder in de grote klinieken in ons land, en ja... om nou altijd zo blij te moeten zijn met een (erkend) DA...

Maarten21
Berichten: 60
Geregistreerd: 04-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 18:48

wat is er nou extreem aan die mening?? je hebt mensen die voor een verhoging zijn van de maximale snelheid op de snelwegen, en mensen die tegen zijn.... daar is niets extreem aan?

Mag ik ook even vragen:
hoe vaak heeft een DA het leven gered van je dieren of een ander probleem succesvol verholpen??
Hier op bokt.nl wemelt het van de negatieve kritiek op de dierenartsen, slechts af en toe positieve geluiden, maar meestal is het niet goed, en de homeopaten en met name Erik Laarakker uit de Bilt zijn heilig, want zij zouden zogenaamd wel werken (wel ZOOO raar dat ik in alle wetenschappelijke literatuur geen enkel bewijs kan vinden van werkzaamheid!!!!).... de DA zijn veel te duur, ze weten niets, lees de berichten er maar op na.....
Maar als de DA jouw veulentje door een heftige veulenziekte heen sleept, of je paard redt van een ernstige koliek?? dan is het weer een held zeker?
Mensen: een DA is er om je dier zo goed mogelijk te helpen (vaak genoeg ook nog eens problemen die direct of indirect worden veroorzaakt door eigenaren zelf), dus een klein positief gevoel over hem mag er wel zijn

En een erkend paardendierenarts is dus wel HEEL veel waard, en dat zeg ik dus op grond van mijn ervaring...
Een niet erkend arts heeft bij lange na niet die kennis wat een erkend paardenDA heeft....
denk maar aan de moeilijkere koliekgevallen, kreupelheden, etcetera..
Mensen trekken op grond van 1 of enkele ervaringen een conclusie en generaliseren dat...

Mijn mening botst met dat van jullie, dat mag toch??

Suzan1

Berichten: 1506
Geregistreerd: 10-02-03
Woonplaats: Aan de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 19:04

Citaat:
Mijn mening botst met dat van jullie, dat mag toch??


nee hoor, ben het nog steeds met je eens

Al ben ik wel van mening als de reguliere DA niet kan helpen, je het altijd kunt proberen. Maar andersom is niet de juiste weg. Op het menselijk vlak: denk maar aan Silvia Millecam.

Maarten21
Berichten: 60
Geregistreerd: 04-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 19:18

yep.... is waar

Iduna
Berichten: 175
Geregistreerd: 14-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 22:04

Bij een spoedgeval zoals koliek of hoefbevangenheid komt als eerste de DA natuurlijk,ik ga dan ook niet naar de Bilt rijden,dat is te ver.Maar een erkende paardenarts loste keer op keer de symptomen van koliek op,en niet de oorzaak.Eric L. is dat wel gelukt.En Maarten,je vindt nergens wetenschappelijk bewijs,ik heb een levend bewijs in mijn stal staan.Paard werd voor gestoord verklaard,moest hem maar in laten slapen.Nu rijd ik weer.Eric L. is naar mijn mening de perfecte PAARDENARTS,die niet bang is geweest om zijn reputatie op het spel te zetten door zich voor veel mensen op het "zweverige" vlak te begeven,om een combinatie te maken voor het beste resultaat,met het welzijn van het dier voorop! Vaak genoeg heb ik nu meegemaakt dat een paardenarts niet toe wil geven dat hij het niet weet hoe of wat mijn paard mankeert,wil niet zeggen dat ze allemaal zo zijn en volgens mij hoor je dat niemand hier zeggen.En denk je nou werkelijk dat Eric L. het zo druk zou hebben als het niet zou helpen?En even voor alle duidelijkheid,ook hij is geen wonderdokter,niet ieder dier is te helpen.Maar niet zo negatief over dingen waar je geen "wetenschappelijk bewijs van kunt vinden",er zijn wel meer dingen in het leven die je niet kunt verklaren!

ingvdh

Berichten: 6370
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: uitgeest

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-04 00:35

Maarten, de reden waarom mensen met Eric L weglopen is dat hij paardjen beter maakt die door de reguliere DA waren opgeven. Natuurlijk maakt dat hem geen held, alleen als je alles al hebt geprobeerd en hij zorgt ervoor dat je paard weer beter is ben je hem wel dankbaar en wil je dat van de daken schreeuwen.

Daarbij moet ik zeggen dat als mijn DA er niet meer uitkomt hij ook doorverwijst naar Eric (die overigens ook afgestudeerd DA is)

Verder is het voor mij goedkoper om de DA te laten komen dat om naar Eric te gaan. Dus voor de kosten hoef je het niet te doen. Tevens is zijn wachtlijst vrij lang dus het is niet een kwestie van gemak.

Ik heb met beide positieve ervaringen, het belangrijkste voor de TS is dat ze niet zomaar een middeltje moet gaan geven omdat het op een of andere site staat. Maar de heeft haar advies goed ingewonnen zo ik lees.

An_J

Berichten: 1486
Geregistreerd: 19-08-03
Woonplaats: Schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-04 05:39

Hallo Maarten,

Zeker vroeger altijd goed geweest in tekst verklaren? Het spijt me zeer, maar ik heb geen zin om te discussiëren met iemand die teksten uit z’n verband trekt en om zo zijn punt te kunnen maken.

Er zijn een paar kleine dingen die je voor het gemak over het hoofd ziet. Ten eerste is Eric een DA, regulier geschoold en zelfs gespecialiseerd in paarden. Ten tweede denkt het merendeel van de Nederlanders zoals jij (eerst reguliere DA en dan evt. alternatief). En zijn deze (net als ik) pas bij hem terecht gekomen nadat ze uitbehandeld waren bij de reguliere veeartsen. Aangezien hij een wachtlijst heeft die kan oplopen tot ruim 6 a 8 weken geeft dat toch te denken.

Feit alleen al dat er zoveel vraag is naar het ‘alternatieve’ zegt genoeg over de reguliere kant. En kom nou niet met het argument van ‘trends’ of iets dergelijks. Want feit alleen al dat de TCM (Traditional Chinese Medicine – waaruit de filosofie achter de kliniek van Eric uit afkomstig is) eeuwenoud is zegt genoeg.

Uiteraard blijven er altijd skepsis zoals jij. Mensen die zich vasthouden aan wetenschappelijke onderzoeken i.p.v. te kijken naar de praktijk. Sterker nog; er zitten in Utrecht nog vele anderen die met argusogen kijken naar de kliniek van Eric. Dat gebeurd al jaren en zal nog jaren blijven duren ook. (Overigens is het grappig om te weten dat ze in Utrecht jarenlang vol gehouden hebben dat rugproblemen bij paarden niet bestaan. Toch vreemd gezien het in het rijden in het algemeen ‘juist ruggebruik’ al een eeuwigdurende discussie is.) Maar weet je, dat geeft niet. Sterker nog ik begrijp het zelfs. Maar ikzelf en vele met mij, hebben paarden op stal staan die zonder Eric en Steffi allang op het slachthuis waren beland. Ik kan de voorbeelden in mijn omgeving niet langer op twee handen tellen. Dat zijn de ‘cijfers’ die ik geloof.

En mocht je je ooit daadwerkelijk verdiepen in de werkmethode van Eric en kornuiten, dan zal je er vanzelf achter komen dat de lecherantenne die hij gebruikt verschilt van de antenne die ze in de bouw gebruiken. Overigens kan, theoretisch gezien, ook jij met zo’n ding al zijn uitkomsten herproduceren. Daar hoef je niet ‘gelovig’ voor te wezen.

Groet,

An_J

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-04 07:53

Als je paard opgezette speekselklieren heeft, kun je hem (vaak) ook helpen door wat zeezout door zijn voer te doen. Opgezette speekselklieren worden soms wat overgeprikkeld door het grazen, daardoor zie je het in het beging van het weideseizoen wat vaker.

Wat Erik L. betreft ben ik het niet altijd eens met beslissingen om nog door te gaan met bepaalde paarden. Zo af en toe is het namelijk voor het paard verlossend om niet meer verder te hoeven en ik vind dat dat punt wel eens voorbij gerend wordt. Dan wordt de verhouding belang paard : belang mens wel eens wat scheef

marlo
Berichten: 1356
Geregistreerd: 21-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-04 11:39

he hoi,

ik heb voor mijn paard verschillende homeopatische middelen gehad, en vind het wel goed werken. bij echt ernstige dingen (zoals grote wonden enz.) zou ik da inschakelen, en ter ondersteuning homeo. middelen maar voor bijv. opgesette lymfklier en mok kreeg hij homeopatische middelen, de mok verdween na twee dagen geheel. mijn moeder heeft zelf jaren een praktijk gehad, en nu heeft ze nog wel heel veel middelen, maar om te weten welk middel ik nodig heb bel/schrijf ik haar 'leraar', je moet dan een geheel beeld geven van de toestand van je paard (dus ook andere dingen dan het probleem zelf) en aan de hand daarvan schrijft hij een middel voor.
ook was mijn paard toen ik hem kocht een probleem paard (heel angstig, gespannen altijd, depressief haast), hij is getraint door een paardenfluiteraar, en kreeg daarbij ook weer homeopatische middelen, om hem uit zijn 'depressie' te halen, hem vrolijker te maken en minder angstig en gespannen, en ook dat is zeker heel goed gelukt.

veel succes ermee, maar ik denkt zeker dat het zal helpen

Mist

Berichten: 9487
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-04 14:09

Het succes van homeopathische artsen met oneindig verdunde geneesmiddelen past feilloos in het bekende beeld van de placebo uit de reguliere geneeskunde. Sommige homeopaten geven toe dat die uitzonderlijk verdunde medicijnen geen spoor van geneesmiddelen bevatten, maar die mededeling gaat altijd gepaard met het verhaal dat het hier niet gaat om een placebo-effect. Voor de geneeskrachtige werking van een homeopathisch geneesmiddel zou iets anders verantwoordelijk zijn wat niet goed kan worden omschreven en als het magische parapsychologische begrip psi wordt aangeduid, of als de essentie. Die essentie zorgt er voor dat een geneesmiddel door het steeds verder te verdunnen (en te schudden, jazeker), ondanks het feit dat het steeds minder van het oorspronkelijke preparaat bevat, maar toch een steeds hogere potentie of geneeskracht krijgt doordat het oplosmiddel zich die geneeskracht als het ware herinnert.

Deze wonderlijke theorie is afkomstig van de Franse arts Jacques Benveniste, die pretendeerde in een klinisch onderzoek de werking te hebben aangetoond van een geneesmiddel (immuunglobuline) in verdunningen tot C60 waar dus met geen mogelijkheid meer iets van een genezende werking meer aanwezig kon zijn. Die studie heeft zelfs het serieuze tijdschrift Nature gehaald. De redactie van dit tijdschrift is daarvoor ernstig bekritiseerd. Herhaling van het onderzoek door anderen bleek uiteraard geen enkel positief resultaat op te leveren.

Benvenistes verhaal leverde hem de Ig-Nobelprijs op, een prijs ingesteld door het Amerikaanse tijdschrift The Annals of Improbable Research voor mensen die kans zien volstrekt onwaarschijnlijke research voor waar te verkopen. Benveniste heeft een record gehaald door als enige de prijs twee maal in de wacht te slepen. Hij heeft namelijk later geprobeerd te bewijzen dat de in de herinnering van het oplosmiddel levende stoffen per e-mail kunnen worden overgebracht naar een andere portie oplosmiddel waardoor ook dat de werkzame eigenschappen krijgt.

Bij het schudden en verdunnen zoals dat gebeurt bij de vervaardiging van homeopathische preparaten zouden dus andere natuur- en scheikundige wetmatigheden gelden dan voor dezelfde bewerkingen als die worden uitgevoerd in de duizenden andere laboratoria die de wereld rijk is. De scheikunde laat geen ruimte voor zulke variaties; vandaar dat de 'gelovigen' een beroep doen op de werking van mysterieuze krachten die de reguliere chemicus ontgaan.
........

Ook dierenartsen en tandartsen blijken erg tevreden over homeopathische geneesmiddelen. Tijdens een televisie-uitzending vertelde een dierenarts over een vijf jaar oude hond met heupdysplasie, die niet genezen was maar dank zij zijn behandeling met homeopathische middelen nu in ieder geval geen pijn meer had. In antwoord op de vraag, wat er zou zijn gebeurd als er geen homeopathisch middel was geweest, antwoordde de dierenarts glashard dat er in dit bijzondere geval niets van terechtgekomen zou zijn en dat men het beest dan waarschijnlijk al binnen het jaar had laten inslapen. Een ander paard verstuikt een been bij een misstap. Daar helpt een homeopathisch middel tijdelijk. Het zou eigenlijk Calcium Carbonicum Hahnemanni als constitutiemiddel nodig kunnen hebben. Voor de goede orde: Calcium Carbonicum Hahnemanni is potjeslatijn voor een volgens voorschrift van Hahnemann bereide, extreem verdunde kalk uit oesterschelpen.

Ook de tandarts gebruikt homeopathische middelen voor problemen waar de reguliere geneeskunde blijkbaar faalt. Een tandarts vertelde in hetzelfde televisieprogramma dat hij door een patiënt die hij een kies had getrokken, uit zijn bed werd gebeld omdat het zo hevig bloedde. 'Nou, dan steek ik het flesje Phosphorus D200 al in de zak. Een paar druppeltjes onder de tong en na vijf minuten was de bloeding over.' Als men iets verdunt tot D200, dat is dus 1 op een getal dat gevormd wordt door een 1 met tweehonderd nullen, is het oorspronkelijke preparaat geheel door de afvoer van het betreffende laboratorium in het riool verdwenen.

De wat wonderlijke verklaring van de werking van homeopathische geneesmiddelen doet denken op de wijze waarop bijvoorbeeld de magnetiseur zijn toverkunsten verdedigt. Hij voert met zijn handen 'kwade energieën' af. Zo'n verklaring is niet zo nodig. Als er al genezing door een magnetiseur plaatsvindt, kan dat net als de werking van homeopathie verklaard worden uit suggestie of uit het vermogen van het menselijk lichaam om pijn en andere symptomen te overwinnen. In kringen van parapsychologen houdt hardnekkig vast aan de gedachte dat een eventueel succes van een paranormale genezer niet mag worden toegeschreven aan een placebo-effect.
.....
Men moet namelijk het genezende effect van doodgewone placebo's niet onderschatten. De psychiater prof. dr. T. Compernolle van de Vrije Universiteit te Amsterdam heeft in een artikel in het dagblad Trouw van 6 maart 1999 betoogd dat er bij het gebruik van geneesmiddelen altijd een placebo-effect meespeelt en dat er, welke kwaal men ook behandelt, altijd een grote groep mensen evenveel baat vindt bij een placebo als bij een 'echte' pil. Bij pijnbestrijding heeft ongeveer 50% van de patiënten baat bij een placebo, bij kalmerende middelen is dat aandeel soms wel 80%. Hij geeft een concreet voorbeeld. Bij de behandeling van paniekaanvallen waarvoor medicijnen worden voorgeschreven van de groep waartoe Prozac behoort en men stopt de medicatie, werkt overschakeling op een placebo dat wordt gepresenteerd in de originele Prozacverpakking bij de helft van de patiënten even goed als het echte medicijn. Toch wordt er in de medische literatuur nooit afgeweken van de gedachte dat het 'echte' geneesmiddel, met al zijn bijverschijnselen, bij paniekaanvallen altijd eerste keuze is. Het zou volgens prof. Compernolle medisch gesproken wenselijk zijn als men bij de behandeling van kwalen waar een placebo werkt, indien mogelijk eerst een placebo zou voorschrijven. Maar het probleem is dat voor de werking van een placebo en zekere vorm van misleiding van de patiënt een essentiële factor is. Leg dat maar eens uit aan een patiënt.

Genezing is dus niet een proces dat alleen maar het gevolg is van de toediening van geneesmiddelen volgens de gangbare farmacotherapeutische opvattingen, maar een subtiel samenspel van een aantal factoren waarbij naast het placebo-effect de presentatie van het geneesmiddel een veel sterke rol speelt dan men tot nu toe aannam. Daarmee heeft het zwart-witonderscheid tussen geneesmiddelen: de eigenlijke bron van de genezing, versus de placebo's die niet aan de genezing deelnemen, sterk aan betekenis ingeboet.

........
Auteur: Bram de Boer, 2003
Bron: Skepsis website voor het hele artikel : http://www.skepsis.nl/s-frames.html

Ik kan het alleen maar met Maarten eens zijn. Ik geef toe dat ik vroeger ook wel eens een homeopathische Da heb ingeschakeld voor een kat...wat me alleen maar veel geld gekost heeft. Maar dat was voordat ik me verdiept had in WAT homeopathie eigenlijk is...sinds ik dat weet is het niet meer aan mij besteed !

Bovengenoemde blad The Annals of Improbable Research looft trouwens nog steeds 1 miljoen amerikaanse dollars uit voor degene die kan bewijzen dat homeopathie werkt ! dus mensen die bij willen klussen Knipoog

edit * spelfout Bloos amerikaanse met een C...dat krijg je als je 2.5 jaar engels gelult hebt op je werk Knipoog
Laatst bijgewerkt door Mist op 06-06-04 14:42, in het totaal 1 keer bewerkt