L'Invasion en hoefkatrol

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
AWvL
Berichten: 344
Geregistreerd: 13-11-03
Woonplaats: Liessel

L'Invasion en hoefkatrol

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-06-04 13:59

Zoals eerder in een ander topic toegezegd, heb ik een artikel geschreven dat vandaag verschenen is in het stamboekblad Het Groninger Paard en dat volgende week ook met foto te zien is op de site www.hetgroningerpaard.nl


L'Invasion en hoefkatrol

Geen hengst heeft in de Gelderse paardenfokkerij zo'n grote invloed gehad als L'Invasion. Er is geen enkel Gelders paard meer te vinden (en nauwelijks nog een KWPN-rijpaard) waar hij niet in de afstamming voorkomt. De invloed van L'Invasion in de Groninger fokkerij is veel geringer geweest, maar was wel aanwezig met name via zijn zoon Odin van Wittenstein, een preferente Gelderse hengst die ook in de Groninger fokkerij gebruikt mocht worden.
Waarom werd de Franse hengst L’Invasion naar Nederland gehaald?

Na de Eerste Wereldoorlog werd het paard steeds minder gebruikt buiten de landbouw en richtte de fokkerij zich op een zwaarder warmbloedtrekpaard. Als reactie hierop werd een apart Gelders stamboek opgericht door fokkers die het veelzijdige lichtere type met vlotte gangen wilden behouden, dat in de periode 1880-1920 onder invloed van het oorspronkelijke Oldenburger paard in Nederland was ontstaan.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog was ook het Gelders paard zwaarder gefokt. Na de oorlog werd de rol van het paard in de landbouw minder door de mechanisatie en was er een toename van de landelijke ruitersport. Het paard waarmee de boerenzoons door de week in de landbouw werkten werd in het weekend door hen als rijpaard gebruikt.
Om het landbouwpaard weer veelzijdiger en meer geschikt voor de ruitersport te maken werd - als eerste van in totaal 10 in het buitenland geboren hengsten - na de oorlog L'Invasion goedgekeurd als Gelderse dekhengst. Volgens de redenering van het onlangs uitgegeven boek Stempelhengsten vormt L’Invasion het fundament van de Nederlandse rijpaardfokkerij.

Mede door het station Wittenstein van Van Binsbergen in de Betuwe - waar hij de eerste tien jaar ter dekking heeft gestaan - heeft L'Invasion onvoorstelbaar veel kansen gekregen in de fokkerij. Hij vererfde een heel goed exterieur en een fantastisch karakter. De grote werkwilligheid van zijn kinderen was de oorzaak, naar men aanvankelijk dacht, dat ze te vroeg en te veel gebruikt werden en daardoor problemen aan de benen kregen. Iets wat jaren later met de kinderen van Marco Polo vaak het geval was. Bij L'Invasion was er echter meer aan de hand. Hij is zelf als preferente Gelderse hengst ongetwijfeld met de nodige zorgvuldigheid behandeld en desondanks is hij een 1960 op 16-jarige leeftijd afgemaakt op grond van ondraaglijk lijden vanwege hoefkatrol. De hengst wilde zelfs geen merries meer dekken vanwege de pijn in de voorbenen die dit veroorzaakte.
Bij veel kinderen van L'Invasion openbaarde zich hoefkatrol-kreupelheid als ze enige tijd werkzaam waren in de landbouw. Uit een (niet wetenschappelijk) onderzoek vanuit de Faculteit voor Diergeneeskunde bleek dat 60% van de kinderen van L'Invasion voortijdig naar de slager is gegaan vanwege hoefkatrol-kreupelheid. En of dit nu helemaal precies klopte, het aantal uitvallers blijft in ieder geval ontstellend hoog, zeker voor de fokkerij van het Nederlandse landbouwpaard waar men heel streng selecteerde op erfelijke gebreken.
Het is door deze zware selectie dat de hoefkatrolvererving van L'Invasion voor de toenmalige boeren een ramp was, maar nauwelijks meer van invloed is op de tegenwoordige paarden. Of om het nog duidelijker te zeggen: een dochter van L'Invasion in de afstamming geeft aan dat dit deel van de afstamming de harde selectie in de landbouw heeft doorstaan. Iets wat van de meeste in Nederland ingevoerde bloedlijnen niet gezegd kan worden. De zonen van L'Invasion die als dekhengst zijn goedgekeurd hebben niet zelf de selectie in de landbouw ondergaan, maar de meeste van hun dochters weer wel, zeker als ze nog in het originele Sgldt (Stamboek Gelders type) zijn ingeschreven. De laatste ter dekking staande zoon van L'Invasion, de preferente Gelderse hengst Wachtmeester (1957 - 1975), heeft geen hoefkatrol vererfd.
Toen de hoefkatrolvererving van L'Invasion bekend werd was dit voor de Gelderse paardenfokkers een minstens even grote schok als later het moeilijke karakter van de hengst Amor. Een paard dat tot op hoge leeftijd kon en wilde presteren was immers het doel waar men al generaties lang naar streefde.

Het verhaal over de hoefkatrolvererving blijft nog steeds de nafok van L'Invasion achtervolgen en als een paard minder mooie röntgenfoto's heeft, wordt op L'Invasion in de afstamming gewezen. Zoals een minder makkelijk karakter al snel aan Amor wordt toegeschreven, als hij in de afstamming voorkomt. En het is waar, Amor en zijn kinderen hadden voor veel mensen geen eenvoudig karakter en hij bracht niet voor niets de beste nakomelingen in combinatie met Gelders/Groninger merries, maar momenteel zijn er vooraanstaande hengsten in de Nederlandse paardenfokkerij die een veel moeilijker karakter vererven, zonder dat daar ophef over wordt gemaakt. Hetzelfde geldt voor de hoefkatrolvererving van L'Invasion, die door de toenmalige zware selectie van alle paarden in de landbouw overduidelijk aan het licht is gekomen en streng gecorrigeerd is.

De hoefkatrolvererving van L'Invasion werd destijds vastgesteld op grond van kreupelheid in de praktijk. Dat is iets heel anders dan de tegenwoordige röntgenplaatjesfokkerij, waarbij achter een bureau is bedacht wat mooie en wat minder mooie röntgenfoto's zijn. Het is daarom maar de vraag of er ooit enige relatie is geweest tussen L'Invasion-bloed en minder mooie röntgenfoto's. Aan de hand van de röntgenfoto's kan nog steeds niemand voorspellen of een paard in de praktijk wel/niet kreupel wordt voordat een bepaalde leeftijd is bereikt of een bepaald niveau in de sport. De alles-overheersende selectie op röntgenfoto's gaat bovendien ten koste van de selectie op andere punten zoals karakter, springaanleg, enz.

Wat uit de invloed van L'Invasion in de Gelderse fokkerij geleerd kan worden is dat het breed inzetten van onbekend bloed heel gevaarlijk is, hoe goed dit op het eerste gezicht ook lijkt te passen bij het fokdoel. Het effect van de vererving blijkt pas tijdens het gebruik van de kinderen in de echte praktijk. Er is nog geen enkele keuring, index, test of verrichtingsonderzoek die daarvoor betrouwbare aanwijzingen kan geven. Het heeft dus ook weinig zin om daar veel geld aan uit te geven en dan bovendien nog te selecteren op grond van schijn-zekerheid.

Anton van Lijssel


LuvdaTossa

Berichten: 12894
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Midden vh land

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 14:04

Ah bedankt! Weer wat leesvoer, ik print het onmiddelijk uit! Nu eerst door met schoolwerk Haha!


Mer1980

Berichten: 18823
Geregistreerd: 08-02-01
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 14:32

Is heel mooi geschreven. Als ik het zo lees komt het heel aannemelijk over. Haha! mooi stuk tekst dus.

Misschien ben ik een mierenneuker als ik zeg dat ieder paard hoefkatrollen heeft zo noemt met dat deel in de voet. en dat hier dus gaat om hoefkatrol ontsteking of afwijkingen aan het hoefkatrol gewricht Knipoog

Letterlijk in het huwelijksbootje stappen? http://www.trouwschip.nl
Bedrijfsuitje, vergaderen of teambuilding?: http://www.zeilschipbounty.nl
Sinds 23-02-2013 mama van Kira!
Sinds 14-12-2016 mama van Kian!

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 14:40

Idd Merilyn Anton moet nog even de titel wijzigen in L'Invasion en HKO. Knipoog
Verder mijn complimenten voor dit artikel Anton.

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.

Peppertree
Berichten: 3389
Geregistreerd: 07-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 15:45

Zeker een interessant stuk, ben benieuwd of er commentaar op gegeven kan worden, t klinkt idd heel aannemelijk.

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-04 16:01

Ik vind het ook zeer aannemelijk en doordacht klinken!

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!

Dorien

Berichten: 1440
Geregistreerd: 27-04-01
Woonplaats: België 

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 12:57

Het zou misschien wel voor een deel de hoefkatrol van mijn 20-jarige merrie verklaren, die ook L'Invasion in haar afstamming heeft!

Bij haar is op haar 17de HKO vastgesteld, maar ik heb nog 2 jaar met haar kunnen rijden door aangepast beslag. Op haar 19de stak de kreupelheid terug de kop op en heb ik haar op pensioen laten gaan. Volgens de DA was de HKO bij haar van de ouderdom, maar nu ik dit verhaal lees, zou haar afstamming er dus voor een deel kunnen tussenzitten.

Een paard zonder ruiter, blijft een paard.
Een ruiter zonder paard, is alleen maar... een mens

YvonneS
Berichten: 3303
Geregistreerd: 28-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 17:31

Ik h eb meerder artikelen van de sit van het groninger paard gehaald, met name over de omvorming naar sportpaard. Ik vind het zeer interesant om te lezen! Ga deze nu ff opslaan en later een keer lezen!

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 19:01

AWvL schreef:
. Bij L'Invasion was er echter meer aan de hand. Hij is zelf als preferente Gelderse hengst ongetwijfeld met de nodige zorgvuldigheid behandeld en desondanks is hij een 1960 op 16-jarige leeftijd afgemaakt op grond van ondraaglijk lijden vanwege hoefkatrol. De hengst wilde zelfs geen merries meer dekken vanwege de pijn in de voorbenen die dit veroorzaakte.
Bij veel kinderen van L'Invasion openbaarde zich hoefkatrol-kreupelheid als ze enige tijd werkzaam waren in de landbouw..

Anton van Lijssel


Ik heb een tijd geleden ook al eens aangegeven toen er hier personen een beetje lacherig deden over Ubis.
( Nl. Ubis had een HKO-naam)
Maar Ubis werd aangepaard op Línvasion kinderen en ook op zijn zonen en kleinzonen Wachtmeester , Roland en o.a. Boris.
Veel gebruikte hengsten. En wie had de schuld moeten krijgen ,.....
Niet Ubis die inmiddels in Duitsland op hoge leefijd ( 26 jaar) nog enkele merries dekt. En 1999 nog erkend werd door Westfalen.

Een theorie blijft een hypothese tot het moment waarop deze aan de praktijk wordt getoetst!

Facebook méér klik

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-04 19:10


Een theorie blijft een hypothese tot het moment waarop deze aan de praktijk wordt getoetst!

Facebook méér klik

AWvL
Berichten: 344
Geregistreerd: 13-11-03
Woonplaats: Liessel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-06-04 09:08

Ceasario, op grond van mijn artikel moet je eerst de vraag beantwoorden of a) de kinderen van Ubis in groten getale naar de slager zijn gegaan vanwege hoefkatrol-kreupelheid of b) hun röntgenfoto’s niet het gewenste modeplaatje lieten zien, maar de paarden misschien nog steeds wel heel fit rondlopen. Van heel veel kinderen van L’Invasion is zeker dat ze kreupel waren, maar misschien hadden ze wel hele mooie röntgenfoto’s en bij de kinderen van Ubis zou het andersom kunnen zijn.

Als dezelfde merries met L’Invasionbloed in de afstamming een andere vererving hebben laten zien met Ubis dan met andere hengsten, zegt dit in ieder geval iets over deze hengst en mogelijk over bloedaansluiting tussen deze twee Franse hengsten.

Het is mij niet duidelijk wat de relatie is tussen afgewerkte olie en hoefkatrol-problemen.
De overgrootmoeder van Ferro, de keur-preferente-prestatie-merrie Piana, voert voor eenderde L’Invasionbloed. Als ze kreupel was, kan dit deel van haar afstamming daarvoor verantwoordelijk zijn, maar het kan ook van het tweederde deel ander bloed afkomstig zijn of van de combinatie van beide.

Opvallend is wel dat geen van de vele hengsten met als vader L’Invasion ouder is geworden dan 20 jaar, terwijl dat bij hengsten als Ulex en Commandant (met een L’Invasionzoon als vader) en Goudsmid en Avenir (met een L’Invasiondochter als moeder) duidelijk wel het geval is. Voor grote duurzaamheid lijkt 25% L’Invasionbloed en 75% ander Gelders bloed in de afstamming beter dan van ieder 50%.

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-04 09:25

Ik heb nog een kleinzoon van Ulex en die heeft HKO maar dat terzijde. Ik vind het een interessant artikel maar wat ik jammer vind is dat zulke zaken 'nooit' wetenschappelijk onderzocht zijn. Maar dit geeft wel wat meer duidelijkheid en alles is natuurlijk mee genomen.
Bedankt voor het plaatsen!

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-04 13:38

Mijn merrie heeft nu 'slechts' 2x línvasion(1 m, 1h) ze wordt gedekt door een hengst die meerdere linvasion(ver weg heeft) Moet ik me nu zorgen maken.

- Offline -

AWvL
Berichten: 344
Geregistreerd: 13-11-03
Woonplaats: Liessel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-06-04 23:17

DeesDeBest schreef:
Mijn merrie heeft nu 'slechts' 2x línvasion(1 m, 1h) ze wordt gedekt door een hengst die meerdere linvasion(ver weg heeft) Moet ik me nu zorgen maken.

De hoefkatrolvererving van L'Invasion kwam natuurlijk ergens vandaan. In mijn artikel wijs ik er op dat de Gelderse bloedlijnen met L'Invasionbloed, die de zware selectie in de Nederlandse landbouw hebben overleefd, zeker niet minder zijn dan later uit het buitenland geïmporterde bloedlijnen die deze selectie niet hebben ondergaan (en die tegenwoordig in alle Nederlandse rijpaarden ver in de meerderheid zijn).

illy
Berichten: 161
Geregistreerd: 01-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-04 01:57

Wij hebben een merrie gehad genaamd Omina, welke met 3jr al zodanig hko had dat zenuwsnede niet meer mogelijk was. Zij was een directe afstamming van L'invasion.

fique

Berichten: 2503
Geregistreerd: 03-02-04
Woonplaats: zaanstad

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-04 14:27

bij die van mij zit het er ook in, maar wel heel ver weg.

♥ MAGNIFIQUE, OKIES BH CHARLIE ❤️
Dakota for always on my mind 02-06-2007 / 07-07-2011
Leootje 1995/2023
Love you for ever

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-04 15:10

@ AWvL dus we kunnen niks ten grondslag leggen aan L'Invasion maar wel aan alle andere buitenlandse hengsten?

AWvL
Berichten: 344
Geregistreerd: 13-11-03
Woonplaats: Liessel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-06-04 17:00

chantal1 schreef:
@ AWvL dus we kunnen niks ten grondslag leggen aan L'Invasion maar wel aan alle andere buitenlandse hengsten?

Van de kinderen van L’Invasion is 60% voortijdig naar de slager gegaan omdat ze het zware landbouwwerk niet aankonden. Het werk op de boerderij kende perioden die rustig waren en perioden met extreem zware inspanning (oogst, ploegen), waarbij de paarden zich van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in het zweet werkten zonder dat er eerst werd gelongeerd of geleidelijk aan een trainingsconditie werd opgebouwd. Paarden die geestelijk of lichamelijk voor een dergelijk gebruik niet geschikt waren werden rigoreus afgevoerd. De buitenlandse rijpaardbloedlijnen hebben niet een dergelijke selectie ondergaan en daar is dus veel minder van bekend dan van de 40% kinderen van L’Invasion die zich in de harde praktijk op de boerderij even goed waar maakten als de oorspronkelijke Gelderse bloedlijnen.
L’Invasion was een ramp als vererver van hoefkatrol-kreupelheid en als de Gelderse fokkers dit destijds vooraf hadden geweten, hadden ze hem wel in Frankrijk gelaten. Maar het is niet reëel om als een paard nu hoefkatrol-kreupel is te wijzen op een klein percentage L’Invasionbloed ver weg in de afstamming en aan alle andere hengsten voorbij te gaan.
(Nogmaals: het gaat hier steeds over echte hoefkatrol-kreupelheid in de praktijk en niet over koffiedik-kijken in het kader van de röntgenplaatjes-fokkerij, want dit laatste bestond in de tijd van L’Invasion nog niet en daar valt dus t.a.v. L’Invasion niets over te zeggen, positief noch negatief).

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-04 17:26

Maar als ik het dan doortrek naar Holstein.
Daar heb je in feite ook die selectie gehad.
Een hengst zoals Loretto ploegde door de week het land en in het weekend ging hij op concours en ik geloof ook nog aardig verdienstelijk.
En ik neem aan dat er meer grondleggers voor de Holsteiner fokkerij zo hun leven hebben door gebracht.

Ik weet alleen niet hoe het zit met beenproblemen bij die paarden.

Zucht, weer een interessante vraag...

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!

AWvL
Berichten: 344
Geregistreerd: 13-11-03
Woonplaats: Liessel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-06-04 21:01

Loretto is moedersvader van de preferente Gelderse hengst Amor, die een minder gemakkelijk karakter vererfde maar juist heel gezonde paarden bracht. Zijn eerste jaargangen kinderen hebben hier nog in de landbouw gewerkt.
Ook in het buitenland waren er natuurlijk goede bloedlijnen en men heeft geprobeerd de allerbeste aan te wenden in de Nederlandse fokkerij. Daarbij waren de Gelderse en Groninger fokkers huiverig voor minder bekend bloed en werd dit niet meteen breed ingezet, maar eerst voorzichtig toegepast. De hengsten Domburg en Colonel werden pas veel gebruikt in de Gelderse fokkerij toen ze al ouder waren en gebleken was dat ze uitstekend vererfden, voor de Groninger fokkerij werden Holsteinse merries geïmporteerd (o.a. de moeder van de beroemde Groninger hengst Sinaeda) omdat men voorzichtig wilde zijn met de inbreng van dit bloed. Dat heeft prima gewerkt. Maar bij L’Invasion is men in dit opzicht in de fout gegaan en heeft men de hengst onmiddelijk een heel grote invloed gegeven in de fokkerij, nog aangemoedigd door het brave karakter en het mooie exterieur van zijn kinderen.
Aan de omschakeling van landbouwpaard naar rijpaard begon Nederland later dan Duitsland en Frankrijk en heeft men daar veel rijpaardhengsten vandaan gehaald en hier meteen breed ingezet zonder veel kennis van hun niet direct zichtbare kwaliteiten. Bovendien zijn al die bloedlijnen in een willekeurige volgorde door elkaar heen gemixt en werden de fokkers aangespoord om snel het generatie-interval te verkorten in plaats van te fokken met merries en hengsten met een bewezen vererving. Het kan niet anders dan dat daardoor ook veel negatieve eigenschappen in de fokkkerij zijn binnengeslopen en een ketting is zo sterk als de zwakste schakel, zoals veel kinderen van L’Invasion hebben aangetoond. Wat goed bloed is, weet je pas na vele jaren testen in de echte praktijk.

Excuseme
Berichten: 1978
Geregistreerd: 04-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-04 22:05

AWvL schreef:
Loretto is moedersvader van de preferente Gelderse hengst Amor, die een minder gemakkelijk karakter vererfde maar juist heel gezonde paarden bracht.



Die Amor is toch een Holsteiner?

Aan het fokken van paarden hebben we een klein boerderijtje over gehouden. Vroeger hadden we een grote.

ceasario

Berichten: 12330
Geregistreerd: 26-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-04 22:18


Een theorie blijft een hypothese tot het moment waarop deze aan de praktijk wordt getoetst!

Facebook méér klik

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-04 22:31

Zou overigens het pittige karakter niet van Heintze kunnen komen, ik heb ooit begrepen dat hij dat toch wel vererfde.
AWvL, bij mij is het zeker geen koffiedik kijken, bij mij gaat het om het echt kreupel zijn. Niet om de foto's op dit vlak.
Maar, je gaat me niet vertellen dat andere hengsten en merries in andere landen geen zware tests hebben moeten door staan op het gebied van de landbouw. Als je er een aantal oude hengstenboeken op na slaat zie je geregeld een paard in het tuig op een akkerland of je nu een SF, hannoveraan of zoals Adriana zegt de Holsteiner, hebt. Dat vind ik dus ook niet correct. Aan de andere kant heb je wel gelijk wat betreft L'Invasion, ook niet alles moet op hem gestoken worden.

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-04 22:40

Hoe bedoel je niet correct chantal?

Ik zal het over Heintze nakijken.
Ik las gisteren toevallig iets over Heintze in het boek van Fritz Thiedemann.

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!

chantal1

Berichten: 5310
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-04 23:28

Het kwam op mij over alsof alleen de paarden in Nederland zwaar werk hebben moeten verrichten en dat daardoor de selectie zo streng was. Want als ik het goed begrijp kwam de HKO door de aanparing met buitenlandse hengsten die niet deze zware tests hebben moeten door staan. Kan ook zijn dat ik AWvL zijn tekst niet goed interpreteer maar dan zou ik daar graag een toelichting op willen hebben.
Naar mijn mening hebben de voorouders van de paarden uit andere landen ook het zware landbouw werk moeten verrichten. Want eigenlijk overal hebben tegelijkertijd de motorvoertuigen de paarden vervangen en daarvoor moesten de mensen het toch echt van de paarden hebben, of dat nu in Duitsland, Nederland of Frankrijk was.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: massiemas, melissakr en 144 bezoekers