TQ 24 mei: paard met pilonnenfobie

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Rob_H

Berichten: 4242
Geregistreerd: 14-06-01

TQ 24 mei: paard met pilonnenfobie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-05-04 21:27

Paard: QH 10 jaar
Verleden: Een hoop meegemaakt
probleem een jaar geleden: niet blij*"showsmart"*rechte lijnen waren alleen maar rundowns*een draai om de achterhand alleen maar ongecontroleerde rollbacks*de fence was iets waar je bang voor moet zijn
Heden: alle bovenstaande problemen hebben we zover opgelost door buitenrijden,door geen reining te doen,veel afwisseling,veel dressuurmatige basis(renvers travers etc.)
Doel:op een leuke manier weer presteren op wedstrijden
Probleem heden:Zolang er geen pilonnen in de bak staan die op de een of andere manier een parcours aangeven gaat alles super.maar op het moment dat we een proefje gaan lopen(horsemanship) gaat het mis,hij blijft controleerbaar maar gooit zijn hoofd in de lucht en wil anticiperen op iets wat er nog niet is.
Mijn oplossing:veel pilonnen werk en hem de fouten laten maken zonder hem af te straffen en proberen hem op zijn gemak te laten voelen.Een fout maken mag,niet meteen in de rem maar gewoon overnieuw beginnen.Starten zonder pilonnen en hem laten weten dat wat hij nu zonder pilonnen kan hij ook met mag doen zonder dat wij hem afstraffen op elke fout.
Wat kan ik nog meer??????
Laatst bijgewerkt door Rob_H op 23-05-04 21:38, in het totaal 1 keer bewerkt

DubbelFun

Berichten: 88633
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-04 21:30

Zou je nog een titel bij je bericht kunnen plaatsen, dan is het makkelijk te 'herkennen' als men bij de sticky kijkt.
Wat gaat de tijd toch snel he Cool Knipoog

Francis

Berichten: 10665
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-04 21:40

Ik denk dat je op zich goed bezig bent Blaze... hij zal toch moeten leren dat die pionnen niks betekenen. Zet ze ook in de bak als je niet iets specifieks gaat oefenen. Ik zou ze gewoon altijd her en der neer zetten als ik in de bak zou gaan rijden. Geen aandacht aan geven en ook zijn reactie op de pionnen zo veel mogelijk negeren. Ook niet één of andere oefening doen bij de pionnen maar er omheen rijden alsof ze er niet zijn. Totdat hij ze zelf ook negeert en dan rustig aan bijv. bij één pion een oefening doen en de rest weer negeren... zo langzaam uitbouwen, maar zodra hij zelf gaat reageren bij een pion wegrijden bij de pion en ze weer negeren. Hij moet leren dat niet de pion een hulp voor een oefening is, maar alleen jouw hulpen zeggen wat en waar hij iets mag doen. En inderdaad veel afwisseling, maar dat deed je al.
Ik denk dat je met veel geduld en vooral veel rust het verst komt.
Succes!

banish

Berichten: 965
Geregistreerd: 09-03-01
Woonplaats: Leiderdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-04 21:54

Neem les bij mij en Banish

Banish apporteert namelijk pionnen!

Even alle gekheid verder op een stokje:
Volgens mij ben je al een eind zelf op de goede weg. Ik zou het zelf op een zelfde manier aanpakken.

Wat je misschien wel kan doen is tóch de basis van mijn pionnen-apporteer-training erbij gebruiken.
Ik weet niet of je het principe van target training kent, maar zo ben ik begonnen met apporteren. Als hij naar de pion kijkt: belonen! Kijkt hij wéér: belonen. En dat dan steeds uitbouwen totdat het paard dus (zoals banish dus) niet meer bij pionnen weg te slaan is... Haha!

Als je hierover meer info of eventueel een demo wilt, ben je welkom per pb of persoonlijk!

Succes!

rina

Berichten: 10147
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-04 21:58

longeer je wel eens blaze?? anders zou ik naast hetgene je al doet (zo zou ik het nl ook doen) ook bij het longeren pionnen rond de longeercirkel zetten, zodat hij ze continue blijft zien.

Sandra_H

Berichten: 2714
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-04 22:05

euhhhh en wat doet banish als je een proefje wilt oefenen/rijden?
Mijn Sam is nl. ook niet bij de pionnen weg te rammen, wat (tenminste dat vermoed ik) een gevolg is van het feit dat ik vroeger ook dat soort dingetjes met hem deed, en het vervolgens schitterend vond dat ie (met mij erop) blij op zo'n pion afhuppelde om er vervolgens leuke dingen mee te doen zoals erop stampen, omgooien, er zo bij te gaan staan dat de pion onder z'n buik verstopt zat etc. Clown
Zie dat er nog maar eens uit te krijgen...ik ben nu druk horsemanship proefjes aan het oefenen en kan hem overdreven gezegd amper bij de pionnen vandaan houden. Zie dan nog maar eens een nette rechte lijn te rijden, of een mooi (half)rond cirkeltje Bloos!

Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48365
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-04 22:05

je zou eventueel met behulp van clickertraining aan de hand kunnen laten zien dat pionnen niet eng zijn... en het zo verder uitbouwen naar onder het zadel....

Rob_H

Berichten: 4242
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-05-04 22:09

Rina en Smithsgirl: hij is niet bang voor de pionnen op zich. Wat dat betreft is de titel misschien wat ongelukkig gekozen maar dat was meer bedoeld als knipoog.
Je kan de bak volbouwen met pionnen, je kan hem er bij wijze van zelf mee volhangen het maakt niet uit. Maar ZODRA hij de pion verbindt met een oefening schiet hij in de stress.

Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48365
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-04 22:15

okay.. ik begrijp het... ik kom toch weer terug op de clickertraining... Lachen
Je kan een oefening beginnen,... zolang het goed gaat, click je en beloon je (voor elk klein stapje)... als jij voelt van "Hij gaat nu in de stress schieten", dan weet je dat je op de grens zit... stop dan (als het goed gaat), geef je paard de ultieme jackpot... en probeer het een andere keer (de dag er na) nog een keer... steeds een stukje verder....
Zo zal je paard vanzelf zien dat een oefening met pionnen leuk is... Lachen

Het kost tijd en geduld, maar het is naar mijn mening een zeer paardvriendelijke methode... zo leer ik Banjer ook nieuwe dingen, of dat bepaalde dingen juist leuk zijn, en niet eng...

Note: na elke click MOET wat lekkers volgen.... anders is het net als een loonbrief krijgen, en maar afwachten of je uitbetaald krijgt...

Jos
Berichten: 4059
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: beets

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-04 22:32

misschien met 2 pionnen beginnen, ver uit elkaar.
en dan eerst stilstaan bij de pion. stappen naar de 2e stilstaan. belonen.
stukje door de bak stappen en weer opnieuw.
dit kan je dan weer uitbouwen naar 3 en meer pionnen als het goed gaat.
en als dat goed gaat kan je het in draf gaan doen.

als het allemaal nog te moeilijk is zou je er ook naast kunnen gaan lopen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-04 22:35

Uitlenen aan een 4-spanrijder en een paar keer als linker achterpaard de vaardigheid laten lopen is zeker geen optie? Knipoog
Misschien gewoon achter een ander (western)paard aan laten lopen tijdens zo'n parcours.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-04 08:51

Ik zou gewoon beginnen met elke dag dat je met het dier werkt, of het nou onder het zadel is of dat je grondwerkt, gewoon in elke hoek een aantal pionnen neerzetten. Verder niks mee doen, maar laat ze wel aanwezig zijn in de bak. Waarschijnlijk koppelt hij dat nog niet aan een uitgezet parcours.
Als dat inderdaad goed gaat, zet ze maar (heel kinderachtig) aan de binnenkant van de hoeken, net als in de beginnerslesjes. Alleen maar buitenom de pionnen rijden, verder niks. Vooral geen stops, changementen of andere oefeningen bij de pionnen rijden. Negeer die dingen maar.
Net zo lang tot ze geen stress meer opleveren. Ook met longeren/grondwerken gewoon ergens neerzetten en verder niet gebruiken.
Als dat in de hoeken goed gaat, dan zet je d'r ook eentje bij E en B neer. Ook daar weer: geen oefeningen aan verbinden.

Dat alles net zo lang tot het normaal is dat er pionnen staan.

Als het zo ver is dat dat niet vreemd meer is, en pionnen dus "neutraal" zijn, dan gaan we pionnen "leuk" maken. Je rustpauzes ga je bij een pion houden. Even "afzuchten" en voor deze ene keer zou ik een uitzondering maken en zelfs eventueel af en toe een snoepje gebruiken. (NIET elke keer gaan doen, dan gaat je paard om staan te kijken als je ergens bij een pion stopt Haha! zien ze liever niet in de proef Tong uitsteken )

Je oefeningen doe je al die tijd dus een eindje van de pionnen af, zodat ze niet gekoppeld kunnen worden.
Kan even duren allemaal, maar je hebt al zoveel geduld gehad met dit paard, en al zoveel bereikt, dat dit laatste stukje je ook wel lukt.

Vergeet in het hele verhaal ook het grondwerken niet. Werkt soms net even lekkerder dan vanuit het zadel.

Succes!

(PS iets om de 20e te oefenen? Breng maar mee....)

banish

Berichten: 965
Geregistreerd: 09-03-01
Woonplaats: Leiderdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-04 10:23

Sandra_H schreef:
euhhhh en wat doet banish als je een proefje wilt oefenen/rijden?



HAHAH
Nou, dat valt gelukkig nog wel mee.
Ik heb ook verschillende maten, misschien dat dat wel wat helpt. De kleintjes zijn om mee te apporteren en de grote vindt hij wel reuze interessant, maar ik sta niet toe dat hij daar mee speelt.
Soms probeert hij het wel hoor. Staat ie ineens met die pion in zijn snufferd. En dan ook nog kijken van "ik ben toch lief!"

Maar op wedstrijden heb ik er nog geen nadeel van ondervonden. Behalve op mijn eertse wedstijd. Daar was de "pick-up" met een pion. Dat was even moeilijk Schijnheilig

PridesRanchJarig

Berichten: 4240
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Nieuwlande

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-04 12:09

En als je in plaats van pionnen iets anders gebruikt? Colaflessen, voetballen, vlaggetjes etc. en dan terug overstapt op pionnen?

Francis

Berichten: 10665
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-04 12:11

Ik zou toch voorzichtig zijn met waar je je paard mee laat spelen of wat je'm laat apporteren... Pebbles van Sylva is zijn oog kwijt geraakt door het spelen met een pion.
Misschien is een jollybal toch veiliger...die zijn er voor gemaakt.

Rob_H

Berichten: 4242
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-05-04 12:44

Het probleem bij hicky is dat hij de pilonnen associeert met het moeten presteren,dus de associatie is het probleem niet de pilonnen.gebruik ik iets anders dan is er geen probleem,maarja daar schiet ik niets mee op Cool
Hij moet van zijn probleem af dat pilonnen in de bak wil zeggen dat hij MOET presteren.
De verschillende manieren (door jullie aangegeven)om met pilonnen te werken daar ga ik iets mee doen.
Misschien hoopte ik op een wonder middel Cool

DubbelFun

Berichten: 88633
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-04 13:01

Leg eens iets lekker op een pion. Eten is de sterkste associatie die er bestaat en zal misschien het 'moeten werken' overulen.

Rob_H

Berichten: 4242
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-05-04 13:05

Sugarmiss schreef:
Leg eens iets lekker op een pion. Eten is de sterkste associatie die er bestaat en zal misschien het 'moeten werken' overulen.



een appel op elke pilon en als hij de manoevre naar die pilon rustig heeft gedaan hem de appel laten pakken.klinkt ok Cool

Jeddah

Berichten: 14474
Geregistreerd: 17-03-02
Woonplaats: Golden Valley, USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-04 13:22

Blaze schreef:
Het probleem bij hicky is dat hij de pilonnen associeert met het moeten presteren,dus de associatie is het probleem niet de pilonnen.gebruik ik iets anders dan is er geen probleem,maarja daar schiet ik niets mee op Cool
Hij moet van zijn probleem af dat pilonnen in de bak wil zeggen dat hij MOET presteren.
De verschillende manieren (door jullie aangegeven)om met pilonnen te werken daar ga ik iets mee doen.
Misschien hoopte ik op een wonder middel Cool


Daarom juist het goede idee van Sonja, om hem te leren pionnen te assosieren met iets "leuks", de rust pauze. Ik ben beneiuwd hoe dat zal werken, hou je ons wel op de hoogte?

Rob_H

Berichten: 4242
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-05-04 13:31

jeddah schreef:

Daarom juist het goede idee van Sonja, om hem te leren pionnen te assosieren met iets "leuks", de rust pauze. Ik ben beneiuwd hoe dat zal werken, hou je ons wel op de hoogte?



ook dit ga ik gebruiken Cool
Zal rapport uitbrengen Tong uitsteken Cool

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-04 13:38

Blaze, dit probleem lijkt wel een beetje op wat sommige springpaarden vertonen zodra ze hout zien. De manier om daarmee om te gaan, lijkt heel erg op wat Sonja omschrijft. Eerst oefeningen doen met de pionnen in een andere vorm of rangschikking, daarbij omgekeerde effecten proberen te bereiken enzovoort.
Het zal wel zo zijn dat als Hickey op een wedstrijd komt en daar weer met een wedstrijdring + wedstrijdsfeer te maken krijgt, dat hij weer terug gaat in zijn prestatiedrang.

banish

Berichten: 965
Geregistreerd: 09-03-01
Woonplaats: Leiderdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-04 13:43

Francis schreef:
Ik zou toch voorzichtig zijn met waar je je paard mee laat spelen of wat je'm laat apporteren... Pebbles van Sylva is zijn oog kwijt geraakt door het spelen met een pion.
Misschien is een jollybal toch veiliger...die zijn er voor gemaakt.


Oh, kwam dat door een pion? Getsie! Ik wist het inderdaad wel van zijn oog, maar niet hoe het kwam.
Zoals Banish met de pionnen (het zijn maar kleintjes) speelt, zie ik geen reden voor gevaar. Ik kan me echt geen situatie voorstellen dat dat pionnetje gevaar op kan leveren voor zijn oog of iets anders. Misschien nog meer voor mij, als hij hem wat te enthousiast aangeeft Lachen
Hij heeft ook een bal, maar verkiest toch altijd zijn pionnetje Clown

Jos
Berichten: 4059
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: beets

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-04 14:16

Blaze"]
[quote="Sugarmiss schreef:
Leg eens iets lekker op een pion. Eten is de sterkste associatie die er bestaat en zal misschien het 'moeten werken' overulen.
een appel op elke pilon en als hij de manoevre naar die pilon rustig heeft gedaan hem de appel laten pakken.klinkt ok Cool
[/quote]even tussen door.
ik heb vroeger gemend, en reed vaak een kegeltjes parcours.
op de kegels (pionnen) liggen gele tennisballetjes.
die balletjes mogen niet vallen als je door het poortje rijdt
de parcours bouwer had voor een keer de balletjes verruild voor appels,

nou .... je raadt het al Clown

DubbelFun

Berichten: 88633
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-04 14:29

Jos: diezelfde parcoursbouwer ken ik met sinasappels Haha!

Paarden raken idd wel snel 'verwend' door te belonen met lekkers, maar als 'redmiddel' en daarna weer afbouwen heb ik er geen problemen mee.
Ik het begin kreeg ik Sugar niet dicht genoeg naast het hei-hek om het goed open te kunnen doen, ze durfde gewoon niet er dicht tegen aan te staan. Maar een paar keer een snoepje op de rand en dan op de juiste manier aanrijden heeft dat goed opgelost.

Rob_H

Berichten: 4242
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-05-04 16:17

Als Hicky het goed doet met appels,zou ik dan de wran niet zo gek krijgen dat ze die ook op de pilonnen leggen als ik rij??? ik betaal de appels wel Cool