**HELP HELP**peesblessure bij fries

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Tinuss

Berichten: 1962
Geregistreerd: 21-10-03
Woonplaats: Zuid Holland

**HELP HELP**peesblessure bij fries

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-04-04 15:23

Hallo,
Ik heb een 15 jarige fries die sinds een maand of 4 kreupel loopt. Dit werd steeds erger en toen zijn we een maand geleden naar Bodegraven gegaan. Foto's gemaakt en advies was 1 maand lang stappen op de harde bodem.
Maar na 2 weken werd het alleen maar erger ook omdat ze ijzers had (met demping) waardoor ze steeds uitgleed. Ijzers eraf gehaald en toen na een week terug naar Bodegraven. Foto's gemaakt en een scan en nu blijkt dus dat ze een scheurtje heeft in een pees bij de kogel.
En ze moest ook een paar dagen in bodegraven blijven en nu is ze weer thuis en heeft ze een bandage om en 3 weken boxrust. En als ze over 3 weken in stap nog kreupel is staan de zaken er heel slecht voor.

Wie heeft ervaring met zo'n klacht en hoelang duurt de genezing.
Het paard is wel al 15 jaar.

Henriette
Berichten: 725
Geregistreerd: 30-01-02
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-04 16:15

Bij een peesblessure moet je rekening houden met minimaal 3 maanden alleen maar stappen, eerst aan de hand en later onder de man.
Afhankelijk van de genezing en het advies dat je van de kliniek krijgt.
Wat mij verbaasd is, dat je paard 3 weken boxrust moet krijgen.....daar wordt geen enkel paard een steek beter van!
Om de doorbloeding (en dus genezing) in de pezen te krijgen, moet een paard bewegen.

Ik zou voor een second opinion bellen met van Schie in Wassenaar (DE pezen specialist)

kimmie261

Berichten: 19203
Geregistreerd: 30-03-04
Woonplaats: duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-04 20:26

ik heb hier een geopereerde anda staan die al 6 maanden boxrust heeft!!!!!zijn pees is helemaal dun, ipv een dikke bult, op de kliniek waar hij geopereerd is werd ook 6 maanden boxrust voorgeschreven...

dus bij dit paard lijkt het zijn redding(anders moest hij afgemaakt worden),hij gaat binnenkort het land op,en als het goed is weer langzaam aan het werk..

ik moet zeggen dat bij veel peesproblemen hier op stal 3 weken boxrust voorgeschreven word....en daarna aan de hand stappen, en langzaam aan de arbeid weer opbouwen.
met een pees kan je niet voorzichtig genoeg zijn.bij mijn anda zat er een scheur in, en letterlijk werd er gezegd dat het met rust dicht kon groeien, als het paard 1 verkeerde beweging maakt dan kan de scheur als een ritssluiting weer open scheuren en dan is genezing bijna niet mogelijk meer..

dus de 3 weken boxrust zou ik maar doen...

mightymuts2
Berichten: 100
Geregistreerd: 11-04-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-04 22:38

2 of 3 weken boxrust wordt vaker voorgeschreven.Het heeft zijn voor- en nadelen. Idd is de doorbloeding al heel traag en die wordt niet sneller van stilstaan.In de wei kan een paard weer teveel doen zodat de pees niet de rust krijgt om te genezen . Hier zijn de meningen over verdeeld. Het ligt per paard en per blessure eraan wat het beste is voor jou paard. Dat kan je het beste aan de da overlaten of een second opinion aanvragen. Dan heb je meer zekerheid. Verder schrijf je dat als(na 1 maand stappen en 3 weken boxrust)over 3 weken ze nog kreupel loopt het er slecht voor staat. Is dat niet erg vroeg om dat te zeggen???Peesblessures zijn langdurige revalidaties en (ligt eraan hoe ernstig de blessure is)je praat niet over weken, maar maanden.Je bent zo een jaar verder. En nog na een jaar heb je geen garantie dat het goed komt,helaas.Ik ben nu zo'n 5 maanden aan het kwakkelen . Vanaf 10 maart heeft ze 2 weken boxrust gehad en vanaf toen 2dd 5 min. stappen. (2 weken) Daarna een maand 2dd 10 min en dan 2dd 15 min, Dan een echo en dan moet je verbetering zien. Zo niet dan kijken of het zin heeft om door te gaan of je er zelf mee door wil en wat het beste voor je pony is.Er is helaas nooit 100% garantie dat het weer goed komt.Ik wens je heel veel sterkte !

damai

Berichten: 91
Geregistreerd: 18-04-04
Woonplaats: Dieren

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-04 22:41

Waarom heeft ze een bandage om, een pees moet je koelen,minstens 3x daags 20 min. Als je een bandage om doet wordt de pees warm!!!!

Mijn paard heeft een pees blessure gehad en 5 maanden boxrust gehad, tevens kwam de fysio 2 x per week om te behandelen. Ultrageluidsgolven en magneet therapie.

Daarnaast moest ik stappen met haar op de harde weg 3 x maal daags opbouwend van 3 min, naar 45 min. Hier gaat echt heel veel tijd in zitten, maar het is helemaal goed gekomen.

Ik wens je succes, en ben benieuwd naar het waarom van de bandages en de rest van de therapie.

Henriette
Berichten: 725
Geregistreerd: 30-01-02
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-04-04 08:15

Ik bedoel met boxrust, dat een paard zijn box helemaal niet uitkomt.
Wat de kliniek in Wassenaar voorschrijft is de eerste weken in de box, maar 2 X per dag 20 minuten stappen aan de hand.
Een paard met een peesblessure in de wei of paddock zetten is uiteraard niet de bedoeling.

Tinuss

Berichten: 1962
Geregistreerd: 21-10-03
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-04-04 09:01

ja ik weet niet maar ze heeft die bandage nu nog om en ze hebben er ook spul (betadinde) in gedaan en ze heeft daar ook medicijnen gehad.
Gister heb ik nog maar even gebeld naar Bodegraven en vandaag moet die bandage eraf en een droge om.
Verder moet ik kijken of ze geen koorts krijgt en of het been niet dik wordt (reactie op de medicijnen.).
En ik heb ook medicijnen meegekregen en die moet ik geven als het slechter wordt. En dat kan ik zien door voor de stal een rondje te lopen. Beetje vaag want ze is natuurlijk ook stijf.
En nu is het enige wat ik doe een appeltje brengen effe poetsen en een beetje aandacht.
Ze zeiden over de genezing dat wanneer ze over 3 weken in stap nog kreupel loopt en waarschijnlijk geen toekomst meer inzit.
Weet je wat ik zo raar vind dat jullie allemaal iets anders zeggen. Zo zie je maar dat elke arts wat anders zegt daar wordt je toch ook niet wijs van.
Nu ga je denken zou ik het toch niet zus of zo doen.
Ik vind het echt heel moeilijk want ik wil natuurlijk wel dat ze beter wordt.
En ja ze is al 15 dus het kan best wat langer duren natuurlijk.

MissStynk

Berichten: 478
Geregistreerd: 24-08-03
Woonplaats: Beverwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-04-04 14:59

Ik ben helemaal niet zo weg van Bodegraven maar ieder zijn eigen mening natuurlijk... ik zou altijd voor een 2nd opinion. gaan !!!

Tinuss

Berichten: 1962
Geregistreerd: 21-10-03
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-04-04 15:00

oja waarom ben je niet fan van Bodegraven

Tinuss

Berichten: 1962
Geregistreerd: 21-10-03
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-04-04 15:01

Ja ik ben er ook heen gestuurd door een vriendin en bij ons op de manege heeft de helft een abonnement bij Bodegraven.
Maarer zijn al meer reacties die het hebben over een second opinion. Jij raad het dus zeker wel aan.

kimmie1

Berichten: 2342
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-04-04 15:08

Ikzelf heb heel goed ervaringen met bodegraven, en zeker wat betreft peesblessures. Het advies is in eerste instantie boxrust, omdat het waarschijnlijk om een heel zware beschadiging gaat. Zoek maar op internet naar peesblessures, dit is vrij normaal. Hierna kun je het stappen op de harde weg langzaam op gaan bouwen. Het paard zal de eerste maanden niet los in de bak of paddock mogen, omdat het risico bestaat dat hij zichzelf dan overbelast waardoor je weer terug bij af bent. Een bandage om vindi k helemaal niet raar, dat heb ik de eerste weken met mijn paard ook gedaan, omdat het anders vol vocht zit, en dit zorgt er voor dat de zwelling zo veel mogelijk weg is. De bandage met betadine zal zijn omdat de pees ingespoten is met ontstekingsremmer en iets wat er voor zorgt dat de strengetjes weer netjes naast elkaar gaan liggen ipv kris kras door elkaar, dit bevorderd de genezing. Het zal uit voorzorg zijn omdat de pees zeer bacteriegevoelig is. Zelf koelde ik het been van mijn paard ook inderdaad, maar voor de rest van de dag ging er een bandage omheen, dit bouwde ik steeds meer af. En waarom ze zeggen dat er weinig heil in zit als ie over drie weken nog kreupel is: een paard met een peesblessure loopt over het algemeen maar een paar dagen kreupel, daarna is eigenlijk de pijn weg. Als hij drie weken later nog erg kreupel zou zijn is dat inderdaad helemaal niet goed.

Tinuss

Berichten: 1962
Geregistreerd: 21-10-03
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-04-04 15:10

Mijn paard loopt dus alleen vanwege de pijn kreupel????
Ja want het ergste vind ik om te weten dat het paard pijn heeft.

kimmie1

Berichten: 2342
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-04-04 15:11

Ja waarschijnlijk wel, de pijn is als het goed is met een paar dagen weg, daarom is ze ook ingespoten. Ik ben eigenwijs geweest en heb mijn paard wel los in de bak gelaten, dit ging drie maanden goed en toen was ie ineens stok kreupel, een knie verstuiking, ben nu nog veel verder van huis. Maar neem maar van mij aan, bodegraven is top op gebied van peesblessures hoor!

Tinuss

Berichten: 1962
Geregistreerd: 21-10-03
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-04-04 15:43

oke he bedankt he dit kan ik wel effe gebruiken
enne sterkte met je paardje

kimmie1

Berichten: 2342
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-04-04 15:46

Graag gedaan! Maar ga op het advies van de kliniek af, ze zullen eerlijk zijn wat ze er van verwachten, ik hoop voor je dat het meevalt en dat ze gauw weer goed loopt. Succes!

mirgino

Berichten: 15475
Geregistreerd: 02-02-04
Woonplaats: vlakbij de zee in Z-H

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 13:34

ik ben ook alles aan het lezen over de pees,en inderdaad lees ik veel andere verhalen.
mijn paard heeft Dermitis aan beide achterbenen en zijn rechterpees is 3x zo dik als normaal en op de scan zie je veel schaduwplekken en gaatjes.
niet erg best dus.

ik moet nu 3mnd lang dagelijks 1 uur buiten op de verharde weg stappen
een half uur erop en een half uur ernaast lopen.

koelen 15min en dan zalf masseren.

over 3mnd moet ik terug voor foto`s en scan,en als de pees dan niet dunner is is het einde paard!

het is een draver met baanverleden en waarschijnlijk heeft hij het toen opgelopen,wij hebben hem nu 8jr in bezit eerst 6,5 jr van mijn vriendin en nu ruim 1jr van mij.

en omdat ik er dagelijks mee rijd en in de weekenden lange ritten mee maakte is het ``overbelast`` en dus naar buiten gekomen.

ik hoop echter wel dat deze behandeling de beste is,want elke d.a. zegt wat anders.

ik heb wel vertrouwen in mijn d.a. en hoop over 3mnd op goed bericht.

Haagsemeid

Berichten: 6536
Geregistreerd: 12-05-02
Woonplaats: leidschendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 17:49

Niks aan toe tevoegen, Van schie/Toor is goed met pezen ja en wat iemand anders al zei, weide en paddock is er niet bij dat is heuvelachtig en dat geeft te veel klappen voor de pees.

Wat ookal gezegt is, maar ik zeg het nog een keer misschien dat je er overheen hebt gelezen namelijk een bandage is niet goed nee, dat warmt op en bij overbelasting van spieren en pezen moet er juist gekoelt worden.

Bij mensen is het koelen 4x daags en dan 20 minuutjes per keer.
Dus kan zeker geen kwaad.

Paard loopt vaak kreubel door de pijn ja, het paard probeert dan zijn been te ontlasten en dan gaat hij moeilijker lopen

Tinuss

Berichten: 1962
Geregistreerd: 21-10-03
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-05-04 03:24

nou de drie weken boxrust zijn om en we hebben haar gister uit stal gehaald en zagen eigenlijk direct al dat het niet goed was na 50 meter lopen stopte ze gewoon ze wlde niet meer. ze loopt als het ware op haar tenen en wikkeld de voet niet af ook trilde ze helemaal
vandaag bodegraven gebeld en hij vertelde dat ze heel veel pijn heeft en niet meer te redden is
als we verzekerd waren hadden we nog kunnen opereren maar de kans op beterschap is minder dan 50%
dus ook geen optie.
heel jammer nu gaat we nadenken wat we gaan doen

mirgino

Berichten: 15475
Geregistreerd: 02-02-04
Woonplaats: vlakbij de zee in Z-H

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-04 09:39

mijn paard hoefde geen stalrust hij mag gewoon in de wei.

eerst even alleen gestaan maar hij was toen erg onrustig,we hebben hem toen weer in zijn eigen wei gezet met 3 andere paarden en daar is hij lekker op zijn gemak.

en omdat hij loopt wordt de pees gestimuleerd en dat is de bedoeling.

van boxrust zou hij alleen maar stijf worden,en druk dan moet je weer gaan sederen,nee volgens mijn d.a. is weidegang het beste.

maar dan wel als hij rustig is,niet gaat lopen rennen dan ben je weer bij af.

nog 1week en dan is hij klaar met de medicijnen deze heeft hij 30dgn dan gehad 2 x daags.

hij staat ook op egg-bars achter en is steiler gezet.

en echt kreupel heeft hij nooit gelopen,bij hem kwamen we erachter toen de westernspecialist langs kwam om mijn zadel te passen,die zag dat er wervels niet goed zaten,paard heeft niets laten merken.

pas toen hij 1 week op rust had gestaan toen ging je zien dat hij stijf ging lopen.

Tinuss

Berichten: 1962
Geregistreerd: 21-10-03
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-05-04 13:30

wat gek he dat iedereen een ander advies krijgt

CM_

Berichten: 26904
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-04 13:33

een gescheurde pees is wat anders als een overbelaste pees of een peesklap...
daarom worden andere adviezen gegeven ....
3 maanden stappen kun je IMO beter meteen 5 van maken, je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met pezen !

Asmila

Berichten: 518
Geregistreerd: 15-10-03
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-04 21:02

Mijn oude pony heeft dit ook gehad, de pees was heel dik en ze liep de ene keer heel erg kreupel dan weer niet. Ik spoot dat been 3 keer per dag 10 minuten met koud water af en liep 2 a 3 keer per dag 10 min. op harde bodem. Vooral veel geduld hebben. Als er een scheur in de pees zit kan de pees niet bij groeien en zal er littekenweefsel vormen, die pees blijft dus altijd een zwakke plek en je zal rustig aanmoeten doen. Bij mijn pony heeft het ongeveer 6 maanden geduurd. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn, als je te vroeg begint met rijden dan begint het weer van voor af aan. ow en vooral niet stilzetten!daar word het paard alleen maarstijver en kreupeler van. Je kan hem beter in beweging houden. (echt waar ik kan het weten, en het is behoorlijk klote om je paard te zien kreupelen en dat die bijna niet mer kan lopen maar is echt het beste)

mirgino

Berichten: 15475
Geregistreerd: 02-02-04
Woonplaats: vlakbij de zee in Z-H

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-04 21:45

ik mag nu van de d.a. elke dag 1 uur op mijn paard zitten met stappen op de verharde weg.
de medicijnen zijn op deze heeft hij 30 dgn gehad,we gaan nu kijken hoe het het doet en volgende week mag hij ook dag en nacht in de wei.

als zijn been niet dik of warm wordt kan hij lekker buiten blijven.

we spuiten nog wel af en smeren ook nog met Dolobene gel.

alleen doet de eigenaar van de stal moeilijk over het afspuiten en de nachten op stal.
morgen even praten met de eigenaresse en anders een andere stal zoeken.

ik moet 14 juli weer voor en scan,ik hoop echt dat de pees dunner is geworden.

Asmila

Berichten: 518
Geregistreerd: 15-10-03
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-04 23:30

suc6 ermee!nou maar hopen dat het goed komt,en iddvooral veel afspuiten en cooling gel kan ook nog wel eens helpen(deed ik er tenminste na het afspuiten op)of is dit hetzelfde alsdie dolobene gel?

mirgino

Berichten: 15475
Geregistreerd: 02-02-04
Woonplaats: vlakbij de zee in Z-H

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-04 08:49

dat is het zelfde,alleen krijg je dit van de dierenarts.

en volgende week ga ik naar een andere stal
ik ben bijna aangevallen door de eigenaar ,die prikte me zelfs met een ijzeren pen op mijn borst
omdat hij [hij stond echt te spugen voor me een man van 63 jaar!] het afspuiten maar onzin vondt en mijn paard mankeerd niets dat zijn smoesjes om hem s`nachts op stal te hebben.

nou dit zijn geen manieren,ik ben 39jr en laat me niet zo behandelen.

er werdt me toegesnauwd dat ze liever hebben dat we oprotten,en dat ben ik gelijk gaan regelen.

volgens mij wist de eigenaresse zaterdag nog van niets want die deed normaal en gooide voer in de box.

maar ik ga daar weg,en kan op de nieuwe stal hele dagen binnen staan en afspuiten geen probleem
ze waren gelijk begaan met het paard en wilde alles weten,dat terwijl deze stalhouders nog nooit iets gevraagt hebben.

ik probeer deze maand nog vol te houden maar alser nog wat gezegd wordt hoop ik dat de box al leeg is want dan ga ik gelijk weg.

op deze stal wordt mijn paard niet beter.

sommige stallen vinden alleen maar paarden leuk als ze niets mankeren zodat het niets extra kost.
want op 2 paarden na staat alles dag en nacht buiten.