Ik heb net zelf baklava gemaakt (turkse zoetigheid) en nu ruikt het zo ontzettend lekker hier in huis naar zoete honing met citroen en sinaasappel. Ik moet het nu 12 uur in laten trekken maar ik heb er nu al trek in, nog even wachten dus. Het is zo ontzettend zoet maar echt heerlijk.
Hebben jullie het ook wel eens zelf gemaakt, ben erg benieuwd.
Anoniem
Geplaatst: 09-05-04 22:28
Nog nooit gedaan, ik ben bijna blij dat ik niet weet hoe dat moet want dat is veeeeeel te lekker, veeeeeeel te zoet en veeeeeeeel te slecht
yvetje
Berichten: 2012
Geregistreerd: 20-11-02
Woonplaats: Groningen
Geplaatst: 10-05-04 00:01
ooooh! ik krijg accuut weer zin in de vakantie! Ik ga me deze zomer ook weer tegoed doen aan baklava Ik heb het ook wel eens gemaakt. Erg handig als je een walnotenboom in de tuin hebt Is het trouwens niet grieks?
Anoniem
Geplaatst: 10-05-04 11:15
Je hebt Turkse en Griekse. De Griekse is volgens mij met noten en de Turkse zonder. Ik vind die zonder noten nog lekkerder dan die met.
Jennygirl
Berichten: 4491
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam
Geplaatst: 10-05-04 12:19
Ja, ik heb het ook wel eens gemaakt. Erg lekker!
Eline
Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft
Geplaatst: 10-05-04 14:03
Nee, nooit zelf gemaakt...
denk niet dat ik 12 uur zou kunnen wachten
Anoniem
Geplaatst: 10-05-04 16:28
Sonja schreef:
Je hebt Turkse en Griekse. De Griekse is volgens mij met noten en de Turkse zonder.
Bij de Turk hier op de hoek verkopen ze baklava met nootjes. Op de bevenkant zit dan pistache of cocos. M'n hubbie is er gek op. Ik vind het te zoet.
Lanide
Berichten: 1425
Geregistreerd: 08-05-04
Woonplaats: Haren
Geplaatst: 10-05-04 16:29
Jeetje! Die baklava ken ik! Het is echt zooooooooooooooo lekker! Met nootjes is het zeker heel erg lekker!! eef het recept eens,
Vanes
Berichten: 3164
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Noord-Holland
Geplaatst door de TopicStarter: 10-05-04 16:51
Nou ik heb dus maar niet 12 uur gewacht. Toen ik gistermiddag thuis kwam vondt ik wel dat het genoeg ingetrokken was en heb dus een stukje geproeft, hmmmm was wel lekker hoor. Mijn vriend kwam nogal laat thuis gisteravond en heeft de rest maar opgegeten en was daarna misselijk haha eigenschuld.
Ik had trouwens met nootjes gemaakt.
Vanes
Berichten: 3164
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Noord-Holland
Geplaatst door de TopicStarter: 10-05-04 16:53
Lanide schreef:
geef het recept eens,
Dit is de makkelijk versie
personen: 2 ingredienten:
1/2 pak filo bladerdeeg 1/2 ons walnoten 1/2 ons garneeramandelen 1/4 sinaasappel 1/4 citroen 4 eetlepels vloeibare honing 50 gram roomboter suiker
bereidingswijze: (Voor 2 personen)
Ontdooi het Fillodeeg (± 2 uur). Verwarm de oven voorop 200 °C.
Hak de walnoten en amandelen grof. Smelt de boter smelten in een pan. Vet een vierkante ovenschotel dun in met boter. Snij het filodeeg in de breedte doormidden (even kijken hoe het past in de ovenschaal).
Bedek de bodem van de schaal met het filodeeg. Besmeer het deeg nu met de gesmolten boter. Hierover strooi je een kwart van het notenmengsel en 1/2 eetlepel suiker. Herhaal dit nog 2 maal, zorg dat je eindigt met filodeeg en gesmolten boter.
Snijd het gebak met een scherp mes in vierkante stukken. Bak het gedurende 20 minuten in de oven. Pers intussen de sinaaasappel en citroen uit en verwarm deze samen met de honging in een pan. Neem de Baklava uit de oven en overgiet deze met het honingmengsel. Strooi tot slot de rest van het notenmengsel er overheen en laat het 12 uur intrekken alvorens het te serveren.
iris_oo
Berichten: 1792
Geregistreerd: 22-02-04
Woonplaats: Hellevoetsluis
Geplaatst: 10-05-04 16:58
ben ik nu vreemd dat ik het nog nooit gegeten heb ik ga het recept maar is aan mun moeder laten zien
Lanide
Berichten: 1425
Geregistreerd: 08-05-04
Woonplaats: Haren
Geplaatst: 10-05-04 19:15
Bedankt voor het recept he!
Tinus19
Berichten: 269
Geregistreerd: 21-10-03
Woonplaats: Leusden
Geplaatst: 11-05-04 14:20
Heb 't pas geproefd... vond 't echt niet te eten
Lanide
Berichten: 1425
Geregistreerd: 08-05-04
Woonplaats: Haren
Geplaatst: 11-05-04 17:02
Ah, misschien houd je niet zo van zoete dingen, ik juist wel
Kusia
Berichten: 4225
Geregistreerd: 27-02-03
Woonplaats: Rhoon
Geplaatst: 11-05-04 17:34
Een klasgenootje, die uit Irak komt, nam baklava mee, omdat ze jarig was. Ik vond het een hele andere baklava dan de baklava die ik gewend was. De baklava van mijn klasgenootje was minder zoet en had allerlei verschillende vormpjes en soms zaten er ook extra noten tussendoor.
Ik vind de baklava die ik ken (uit Turkije) toch wel stiekem veel lekkerder.
Ik zal wel eens balklava maken van het recept, ben benieuwd of het lekker wordt.
Janneke_
Berichten: 3615
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: Nijmegen
Geplaatst: 11-05-04 20:44
ik ben gisteren terug gekomen van een vakantie in Griekenland.. daar heb ik ook Baklava gehad.. superlekker, maar wel heel erg slecht
Kusia
Berichten: 4225
Geregistreerd: 27-02-03
Woonplaats: Rhoon
Geplaatst: 11-05-04 20:48
Vooral slecht voor je tandjes
Enjoy_s
Berichten: 274
Geregistreerd: 15-03-04
Woonplaats: Gelderland
Geplaatst: 11-05-04 20:51
IK ken het maar het is echt heel erg zoet, maar je moet er van houden, maar ik werk bij grieks restaurant en daar hebben ze dat ook. Ze hebben het in meerdere landen en het dus niet specifieks turks hoor!!
Qweeny
Berichten: 558
Geregistreerd: 24-04-04
Woonplaats: (leidschenveen) Den Haag
Geplaatst: 17-05-04 21:57
Nou het is inderdaad super lekker mijn moeder heeft het wel is zelf gemaakt !! Maar ik nog nooit zelf maken kan ook natuurlijk.
Lanide
Berichten: 1425
Geregistreerd: 08-05-04
Woonplaats: Haren
Geplaatst: 18-05-04 07:48
Zeer makkelijk of niet>?
fabiola
Berichten: 1931
Geregistreerd: 19-05-03
Woonplaats: Noord-scharwoude
Geplaatst: 18-05-04 12:41
ja echt heerlijk die baklava alleen niet te veel eten want dan krijg je net zo'n effect als ik had... kotssmisselijk dus!
Lanide
Berichten: 1425
Geregistreerd: 08-05-04
Woonplaats: Haren
Geplaatst: 18-05-04 14:17
Hmm ik heb het bij afgelopen kerst voor het eerst geproefd, verukkelijk dus. En nam wel 3 grote stuks achter elkaar
Ethelate
Berichten: 21123
Geregistreerd: 02-10-01
Geplaatst: 19-05-04 00:10
Laatst ook een topic over gestart en toen gaf iemand mij de tip van een turks winkeltje in Den Bosch. hebben ze allerlei soorten met noten, amandelen... zo lekker
Maar zelf bakken lijkt me dus geen succes, aangezien ik dan zelf d keuken weer schoon kan proberen te krijgen...
_DuN_
Berichten: 1166
Geregistreerd: 21-04-03
Woonplaats: Stompetoren
Geplaatst: 23-05-04 18:05
Waar kun je die fillo deeg halen? of moet je dat ook zelf maken?
Vanes
Berichten: 3164
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Noord-Holland
Geplaatst door de TopicStarter: 23-05-04 18:16
Charmed_One schreef:
Waar kun je die fillo deeg halen? of moet je dat ook zelf maken?
Ik heb het gewoon bij de supermart gehaald, die verkopen het nu ook.