stelling: veulen 6mnd bos in?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Anoniem

stelling: veulen 6mnd bos in?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 14:23

Wat vinden jullie hiervan:
Een veulen van 6mnd oud dat in 1 dag wordt afgespeend en tegelijkertijd wordt overgeplaatst naar een andere stal. Deze veulen krijgt 2 dagen ter socialisatie om het (de nieuwe stal) te verkennen in die 2 dagen wordt er om voetjes gevraagd en hij wordt "meloop" mak gemaakt. En de 4e dag gaat hij een half uur mee het bos in voor een wandeling.
Wat is jullie mening hierover?


[edit] het veulen was niet halstermak/"meeloop" mak of wat anders zij kende wel sommige contacten met mensen *denk aan aai over de bol* Vergeten erbij te zeggen[/edit]
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 08-11-03 14:43, in het totaal 2 keer bewerkt


Moonlover

Berichten: 1547
Geregistreerd: 25-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 14:29

Zielig! Een veulen moet lekker veulen kunnen zijn en de wei in kunnen met soortgenoten..

missnynke

Berichten: 8492
Geregistreerd: 11-05-02
Woonplaats: Hallum

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 14:33

dat wandelen met veulens in het bos is wel goed, maar liefst niet te lang en niet vlak nadat ze gespeend zijn. als ze voetjes geven en wandelen al eerder gewned waren, vind ik het geen probleem

Tessebes

Berichten: 18524
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 14:35

Ik zie het probleem niet hoor. Zolang je maar niet uren met zo'n beestje bezig bent, dan kan dat best.

Peterina
Berichten: 9148
Geregistreerd: 13-06-03
Woonplaats: Neerpelt, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 16:32

Mentaal zal het veulen wel een klap hebben gekregen maar als het 'contact' (dwz met andere paarden en mensen) intensief is kan het volgens mij geen kwaad.
Personelijk begin ik heel vroeg met alles ... het maakt het 'vriendelijke' voor het veulen en voor mij makkelijk bij de verzorging. Met 6 maanden hebben de veulen al bos, woonwijk en straat wandelingen meegemaakt en dit vinden ze heel fijn.

Avanti

Berichten: 13903
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: ridderkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 16:54

Moonlover schreef:
Zielig! Een veulen moet lekker veulen kunnen zijn en de wei in kunnen met soortgenoten..



Zo weekje kan geen kwaad, ik hij in mensen handen geweest en krijg hij het met zijn 3e niet alles over hem heen. Dan is het ook een stuk lastiger om voetje te krijgen/vragen.

Ik vind het wel goed, als hij daarna naar weer de wei op kan!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 17:05

Kan prima hoor.
Wij spenen ook altijd in één keer af en van een eindje wandelen is nog nooit een veulen dood gegaan.
Het zijn geen suikerbeestjes hoor.

CM_

Berichten: 26904
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 17:10

ik vind het voor het veulen goed, leert er veel van
alleen wil ik wel op het hart drukken dat mensen met dat veulen gaan lopen die hem goed kunnen houden !!!!!!! een losgebroken veulen kan zichzelf en anderen veel schade aanrichten!

Saskia9
Berichten: 12295
Geregistreerd: 18-09-03
Woonplaats: Sprang Capelle

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 17:59

ik vind ook dat het geen kwaad kan...
als een veulen in de wei met speelkameraadjes lekker kan spelen en elke dag onder de mensen zit..dus lopen voetjes geven enzo dan vind ik dit alleen maar goed !

Karaat_the_newforest op Instagram

mirkip

Berichten: 6394
Geregistreerd: 11-09-01
Woonplaats: (Oost) Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 19:39

crossmonster schreef:
ik vind het voor het veulen goed, leert er veel van
alleen wil ik wel op het hart drukken dat mensen met dat veulen gaan lopen die hem goed kunnen houden !!!!!!! een losgebroken veulen kan zichzelf en anderen veel schade aanrichten!


Amen! helemaal mee eens breg Lachen

Ode

Berichten: 1537
Geregistreerd: 23-06-03
Woonplaats: velsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 21:06

Moonlover schreef:
Zielig! Een veulen moet lekker veulen kunnen zijn en de wei in kunnen met soortgenoten..


Wil je hiermee zeggen dat je niet met een veulen mag wandelen?
Waar haal je die theorie vandaan dan?

Als die mensen het veulen kunnen houden vind ik het geen probleem.
Ik wandel zelf ook met mijn veulen.

Novelle
Berichten: 999
Geregistreerd: 19-02-02
Woonplaats: Harderwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 21:11

ze zeggen ook dat ze een veulen in het eerste 30 minuten van zijn leven gelijk aan alles moeten laten wennen, dus bv. handdoek over hem heen leggen, met een scheermachine in zijn buurt komen, ik zie niet echt zon probleem bij dit verhaal van [***],
Ik vind wel dat een veulen als hij is afgespeend is, bij leeftijdsgenoten in een groepje moet lopen, m.b.t dominantie enz

Kiekeboe

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 21:16

Ik ben zelf wel voor het afspenen ineen keer.. alleen vind ik persoonlijk wel dat je in zo'n stressvolle situatie niet teveel moet gaan vragen.. Hij wordt van zijn moeder gehaald vervolgens komt hij in een situatie terecht met: a) geen mamma b)nieuwe omgeving c) nieuwe mensen d) allemaal andere paarden.. Zo'n verhuizing is niet niets en al helemaal niet voor zo'n jong beestje.. Ik vind ook dat deze dan juist de tijd moeten krijgen om alles zelf een beetje te ontdekken zoals gooi hem los in de paddock laat hem zijn omgeving bekijken zonder dat er nog eens iemand meeloopt en allerlei dingen van hem vraagt. maar goed dat is mijn mening... Kijk na een weekje even hem/haar de tijd hebben gegund om "alles op een rijtje" te zettenb kun je beginnen met iets nieuws zoals het geven van voetjes of het vaststaan of stilstaan meelopen... Maar ik zou dit niet a la minuut doen. Je hebt toch nog zijn hele leven? Tuurlijk is het handig als hij alle dingen van jongs af aan beetje bij beetje kent, maar dat betekend niet dat hij gelijk alles moet kunnen presteren. Toch? Of ben ik nu een beetje "suikerpaardje"alles aan het bekijken. te soft? of gewoon realisties?

cissie
Berichten: 6176
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 21:22

mee eens!

alleen is het voor het veulen misschien wel fijn als hij afleiding krijgt tijdens het afspenen en een wandeling zou een voorbeeld kunnen zijn.

Los in de paddock gooien zou ik niet in eerste instantie doen, een veilige beschermde omgeving zoals een een goede stal met anders paarden om zich heen volstaat beter. als hij in de loop van de dagen rustiger is, en je merkt dat hij bv. naar een bep.paard op stal toetrekt zou ik hem daarmee in de bak of paddock doen.

succes!
(dr. fop)

ikke

Berichten: 37523
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 23:12

Waarom moet dat veulen nog geleerd worden om mee te lopen en voetjes te geven? Dat dient een veulen op die leeftijd te kennen! Opvoeding begint op dag een en meelopen is een van de eerste dingen die ze moeten kennen, met mammie omdat ze anders het loodje leggen, met de mens omdat je ze dat in een moeite door mee kunt leren. Voetjes oppakken is gewoon stap twee en dat dienen ze na een maand te kennen. je hoeft niet per se de hoef meteen vijf minuten te kunnen vasthouden, maar oppakken, braaf zeggen en weer neerzetten dienen ze gewoon te kennen.
Nog iets: waarom moet een veulen alleen veulen wezen? als je er elke dag 15min. mee bezig bent ( is veel ) dan heeft ie 23uur 45min om veulen te wezen. Als ie daar niet genoeg aan heeft, dan breng maar gelijk naar de slacht, dan wordt dat toch nooit meer wat!!

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

Anne_GTI

Berichten: 18198
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 00:12

Ik wou dat iedereen dat deed. Scheelt een hoop gedonder als je ze met 3 zadelmak moet maken. Voor de rest ben ik het helemaal met ikke eens.

duivelintje
Berichten: 510
Geregistreerd: 13-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 19:36

wij hebben 2 veulens staan bij een veulenopfok. in de winter als ze op stal staan, mag je ze gewoon pakken en er iets mee doen. wij doen er regelmatig iets mee. peotsen elke keer dat we er zijn (staan netjes stil als wij aan het poetsen zijn, is al geleerd dus), we kunnen de hoeven uitkrabben en gaan regelmatig wandelen met ze. daarnaast staan ze lekker op stal met andere veulens en krijgen elke dag hun beweging met z´n allen. alleen als wij gaan geven we net dat beetje extra aandacht. we doen ze ook samen in de bak en laten ze dan even lopen (soort van opjagen).
ik zie alleen maar het gemak van de dingen die we ze nu aanleren voor later. als we niet gaan (we gaan gemiddeld zo´n 4x per week) kunnen ze veulen zijn met hun leeftijdsgenootjes, maar als wij er zijn is het tijd voor een beetje aandacht en werk (bedoel ik dus poetsen mee of wandelen).

ontopic: ik ben het er wel mee eens dat je een diertje moet gunnen om aan de nieuwe omgeving te laten wennen een paar dagen en er daarna pas mee aan de slag gaat.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-03 15:04

ikke schreef:
Waarom moet dat veulen nog geleerd worden om mee te lopen en voetjes te geven? Dat dient een veulen op die leeftijd te kennen!


Het veulen is net aangekocht en het was nog helemaal niets geleerd behalve dus een aai over zijn bol. Vandaar dat hier nu pas mee wordt gestart door huidige eigenaren. Knipoog

xxappiexx

Berichten: 5505
Geregistreerd: 19-07-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-03 15:48

Ik vind dat het allemaal wel abrupt snel achter elkaar moet gebeuren, normaal begin je daar na een weekje al wel mee (wij wel) maar goed, je zei dat dat niet gedaan was door de vorige eigenaar. Toch?
Maar met het bos maakt het niks uit, ze vinden het meestal wel fijn om eens iets anders te zien dan stal/wei.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-04 21:07

Dit topic ging over mij en mijn paadje ( die inmiddels deze maand 1 gaat worden Knipoog ) Dus vandaar dat ik het even omhoog haal!
Ik ken [***] dus persoonlijk.

En ben blij dat jullie het goed vinden wat ik dus een half jaar geleden heb gedaan
Ze loopt nu dus ook rustig mee het bos in ( en soms over de weg ) en kan haar gewoon lekker bostelen en vietjes geven geen rpobleem!
En heb een goeie band met haar

Dus zo is het geworden een half jaar later Lachen


DubbelFun

Berichten: 88622
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-04 09:46

Slotje.
Dit is wel een héél oud topic weer omhoog halen.


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 77 bezoekers