"witte lijn" zwart??

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Caroline81

Berichten: 632
Geregistreerd: 26-11-02
Woonplaats: Gouda

"witte lijn" zwart??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-05-04 12:52

Gisteren is Joplin beslagen. Hij had de laatste weken dat zijn hoeven gingen scheuren en niet erg goed groeiden. En nu bleek dat zijn witte lijn op de meeste plaatsen pikzwart is. Wat betekent het volgens jullie en wat kan ik er aan doen.

DA zegt dat het door de antibiotica komt en dat het eruit moet groeien.
Hoefsmid zegt dat het komt omdat de nierfunctie van Joplin slecht is en dat dat misschien ook de aanleiding kan zijn voor zijn rugpijn laag in de lendenen. (klinkt vrij aannemelijk)

Combinatie van beide theorien kan dus zijn dat door de antibiotica de nieren het erg zwaar te verduren hebben gehad en daarom de witte lijn zwart is geworden...

Maar goed:

Wat er aan te doen???

(hij wordt overigens stipt om de 6 weken beslagen en heeft verder geen rotstraal oid. Hij heeft dit ook nooit eerder gehad)

Tessebes

Berichten: 18524
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-04 12:58

Bizar joh, maar wat de DA en de hoefsmid zeggen klinkt idd wel aannemelijk. Stuur anders eens een mailtje naar hoofcare, die hebben heel veel kennis, misschien weten die wat je nog extra kunt doen.

Caroline81

Berichten: 632
Geregistreerd: 26-11-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-05-04 13:00

Ja had daar inderdaad al gelezen. Het beeld lijkt aan de buitenkant op een brokkelhoef. Maar ze zeggen niks over de witte lijn.
Ben nog even verder aan het lezen voor ik ga mailen.

Mist

Berichten: 9482
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-04 13:08

Over het algemeen is het zo dat antibiotica de hoefplaatjes verkleurt, dat is ook de reden dat als men een hoefzweer vermoedt, je nooit antibiotica mag laten spuiten, de hoefsmid kan daarna namelijk de zweer niet meer opsporen. Maar dat het echt zwart wordt heb ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-04 13:16

Ik zou dat paard eens naar Utrecht brengen en hem daar van top tot teen laten onderzoeken door een stel specialisten. Je blijft kwakkelen met hem op deze manier, voor jou niet leuk maar voor je paard ook niet.

Caroline81

Berichten: 632
Geregistreerd: 26-11-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-05-04 13:41

Mijn paard heeft ongeveer 5 weken geleden ineens heel erg hoge koorts gehad. 40,5. Binnen een half uur was hij ineens van een vrolijk paard naar een paard wat stond te wankelen op zijn benen. Daarnaast had hij diarree en een loopneusje.
Hij heeft diverse antibiotica en koortsremmers gehad, ongeveer 10 dagen lang. En de laatste paar dagen geloof ik ook een prednison achtig spul gehad (moest in de spier).
Op ongeveer de derde dag begon zijn draagrand van onder naar de nagelgaten te scheuren, kleine haarscheurtjes. Achter, aan de binnenkant kwamen ook flapjes eraf. De DA adviseerde mij om de hoefsmid te laten komen. Die heeft de nagels verplaatst en wat scheurtjes open geveild. Een schimmeltje was het volgens de dierenarts niet, maar hij kon niet zeggen wat dan wel. Misschien een reaktie op de koorts. Ze wisten overigens ook niet wat voor virus hij had.
Gisteren werd mijn paard weer beslagen en toen bleek ineens zijn witte lijn over een groot gedeelte zwart te zijn. Vooral achter binnen. Voor heeft hij het volledig eruit kunnen kappen maar achter durfde mijn hoefsmid niet korter te gaan. Dus daar zijn plekjes over gebleven.
Hij heeft de lippen wat opgetrokken om de hoef steun te geven, en hem er zo ruim mogelijk op gezet zonder extra risico op aftrappan. Er zitten vette ijzers onder en de zijkant heeft hij extra schuin afgeslepen omdat risico op aftrappen nog meer te verminderen.
Mijn hoefsmid denkt dat het door een verstoorde nierfunctie komt.

Het beeld lijkt aan de buitenkant op een brokkelhoef, maar daar staat eigenlijk niks bij over de witte lijn. Vanaf de onderkant lijkt het op bevangenheid plaatje, maar zonder een verbreding van de witte lijn. En white line desease zou ook nog een optie zijn.

Wat is het en wat moet ik(of de hoefsmid) er aan doen? Moet het zwarte gedeelte er, tot bloedens toe toch uit gesneden worden?

Sorry dat het zo'n lang verhaal is geworden, maar ik maak me er erg zenuwachtig om. Vooral omdat niemand me kan vertellen wat het precies is en wat ik er aan moet doen. Mijn paard hoefkatrolontsteking, een 2 en 3, en vandaar dat ik me extra zorgen maak over zijn voetjes.

Met vriendelijke groet en alvast bedankt voor de reaktie,

Caroline

Caroline81

Berichten: 632
Geregistreerd: 26-11-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-05-04 13:42

Dit heb ik naar hoofcare gestuurd.

Ik zit bij vrij goede veeartsen en ik denk dat ik in de reguliere geneeskunde niet veel beter kan treffen eerlijk gezegd.
Nadeel van zo'n onderzoek is dat je weer allerlei pleuris zooi ingespoten krijgt.
Begrijp me niet verkeerd, ik heb er dus wel het geld voor over(verzekering schuift wel) maar ik zie er het nut niet zo van in.
Er heeft nu ook een team vooraanstaande veeartsen naar gekeken.

Ik zit zelf te denken om maar eens naar laarakkers te gaan.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-04 20:02

Wat zou je er van denken om het nog even aan te kijken? Misschien is het iets dat er gewoon weer uit kan groeien.

Wat de nierproblemen betreft kun je natuurlijk naar Laarakkers gaan. Vrees alleen dat je er zo snel niet tussen komt.

Caroline81

Berichten: 632
Geregistreerd: 26-11-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-05-04 20:09

Ja kan het natuurlijk ook aankijken. Maar ik heb al zoveel ellende met hem gehad en ik wil ondertussen weleens dat hij weer lekker aan het werk kan.

droebel

Berichten: 882
Geregistreerd: 21-04-03
Woonplaats: wijk bij Duurstede

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-04 20:47

die brokkelhoeven kunnen een gevolg zijn van al die antibiotica en andere troep. je paard krijgt toch een klap van die zooi. van die witte lijn zou ik eigenlijk niet weten Verward
als je zeker wil weten of de nierfunctie van je paard goed is, dan zou ik een bloedonderzoek laten doen. dan weet je het zeker en hoef je ook niet te gaan gissen. het kan van alles zijn.

Alikesflame

Berichten: 5222
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Vledderveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-04 23:58

ik zou nog even aankijken en als hij ineens anders word qua gedrag of kreupel ofzo zou ik er wel even een veearts of hoefsmid naar laten kijken. je kan ook even je hoefsmid bellen of eht de bedoeling is dat het zwarte er uitgroeit. succes ermee

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-04 10:31

Aankijken zou ik niet doen. Ik zou zeker even die nierfunctie laten onderzoeken. Je kan in dit soort gevallen beter een onderzoek voor jan met de korte achternaam laten doen, dan dat je afwacht en straks spijt hebt.
Ik zou me ook niet zozeer richten op het werken, maar meer op het gezond worden van het paard. Dat is belangrijker.