Huppel maken bij overgang naar draf

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Anoukie

Berichten: 12609
Geregistreerd: 01-08-02
Woonplaats: Gelderland

Huppel maken bij overgang naar draf

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-04-04 14:19

De titel zegt al veel, maar ik zal even uitleggen waar ik tegenaan loop. Misschien herken je dit wel en zo ja, wat doe jij om het te verhelpen?

Wanneer ik wil gaan aandraven (van stap naar draf) maakt Sjors heel vaak een huppel voordat hij aandraaft ipv een soepele overgang te maken.

Afgelopen woensdag ook nog eens met mijn instructrice gekeken, wat doe ik fout? Nu probeerde ik de huppel te voorkomen door het contact met de mond te verbreken, wat natuurlijk averechts werkt (onbewust overigens). Dus: goed opgelet, eerst laten nageven, wanneer hij lekker voelt (ontspannen, goed over zijn rug aan het stappen) nog eens proberen, erop lettend dat ik soepel in mijn armen ben maar het contact niet verbreek maar wat blijkt? HUPPEL Boos!!

Ik ben heel consequent, want als hij huppelt, dan neem ik hem meteen terug naar de stap en doen we het opnieuw. Hij gaat dus nog wel begrijpen dat het niet goed is (hoop ik Haha!).

Pas wanneer ik met mijn stem hem ondersteun (door heel zachtjes "draf" te zeggen) en hetzelfde doe als wat ik boven heb getypt, doet hij het wel braaf.

Kent iemand dit (instructeurs of ruiters/amazones) en kun je dan ook aangeven wat jij doet om dit te verhelpen/verbeteren?


Jasmijn

Berichten: 3757
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 14:27

Meestal is zo'n huppel een teken dat het paard niet goed aan het been is. Het is een stuk terughoudendheid in de overgang.
Probeer eens om een paar keer aan te dribbelen en kijk of het daar beter van wordt.
Ik zou zelf het paard ook niet terugnemen naar de stap, maar juist goed naar voren 'schoppen' en daarna de overgang opnieuw rijden.
Het paard moet meer voorwaarts leren denken.

Het is natuurlijk niet zo duidelijk van achter de pc, dus misschien zit ik er wel helemaal naast, maar dit zijn in ieder geval mijn ervaringen met dit soort dingen.

Navragen is beter dan afvragen.

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 14:28

ik heb het even met pepeijn gehad, toen ik net met hem startte, ook met overgangen. een klein huppeltje, het was na een paar keer weg eigenlijk. ik hou het erop dat hij het gewoon moeilijk vond, dat werd door verschillende mensen ook bevestigd.

Amor Vincit Omnia

Sjimmy

Berichten: 17797
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 14:35

[RT] huppeltje bij overgang.

Ik heb dit ook gehad (toevallig ook met een voltaire Knipoog )
Het was een kwestie van heel erg aan het been en voorwaarts je overgangen rijden. Niet terug gaan zitten. ietsje hand open en rug ontlasten, been = weg en vlot ook.

:evaw:

prompter

Berichten: 11035
Geregistreerd: 28-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 15:32

Teken van nog niet sterk genoeg zijn, bij jonge paarden zie je het vaker. Met de hiervoor gegeven tips ben ik het van harte eens - en het gaat vanzelf over naarmate hij sterker wordt Lachen

Extremely rare and Beyond Compare

Margreet

Berichten: 18324
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 16:57

Ik herken het ook en kan me helemaal vinden in wat Jasmijn zegt. Je moet echt op een hele kleine hulp kunnen wegdraven, als ik 'm zo scherp heb dat hij op een "aai" vertrekt, dan is het over. Niet gelijk heel groot willen wegknallen, dat is echt nog teveel van het goede dan, beetje aandribbelen is in het begin ook al zat, als hij maar niet huppelt. Veel (schijn)overgangen rijden en schakelen om 'm scherp te krijgen. Niet teveel met je hand gaan doen, probeer het met zit en been op te lossen.

Nulla tenaci invia est via

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 18:44

Anouk, doet hij dat elke overgang of alleen aan het begin van het rij-uurtje??
Terugnemen naar stap en opnieuw doen heeft alleen zin als je eerst de draf goed maakt, dan een goede overgang naar stap rijdt en dan weer eerst stap tactmatig goed voordat je weer gaat draven. Anders krijg je dat heen en weer gesleur en daar heb je niks aan.

YvonneS
Berichten: 3303
Geregistreerd: 28-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 18:45

Ik herken het ook! Ik moet m dan van voor juist iets losser laten. Ik zit dan in stap iets te veel te "pielen" en ben dan veel te veel met de overgang bezig. Als ik dan iets ontspan vlak voor de overgang, gaat ie beter.

Nog een tip van mijn instructrice, na zo'n mislukte overgang wel ff een half rondje goed draven en dan weer een nette overgang naar stap rijden! Anders heeft ie ook snel door van O als ik zo doe mag ik meteen weer stappen en het kost hem meer energie om m vanuit een goeie draf terug te rijden! Succes ermee!!


xx_Irisje

Berichten: 12345
Geregistreerd: 08-12-03
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 18:50

herken t wel, paardje bij ons op de maege doet t ook als je probeert dr lekker aan werk te rkijen, ze wil t ook nog wel doenals je de bijrdrijf terwijl ze al in drf zit.
vaak heb ik dr dan teveel in me hand aan te rjden, als me hand losser laat is t over.

Iris op instagram!
Jeanne D'Arc, Elite Sport (v. Negro x Elite, Sport v. Jazz) Lichte tour


Anne_GTI

Berichten: 18197
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 18:54

Ietsje schoudervoor zetten voor de overgang naar draf wil ook nog weleens helpen. Je dwingt ze dan nl. om echt van achteruit te vertrekken.

Anoukie

Berichten: 12609
Geregistreerd: 01-08-02
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-04-04 19:00

Sjors heeft sowieso dat hij als ik er net opzit niet zo graag stapt Haha!. Zodra ik hem dan wat ronder instel, wil hij gaan aandraven. Dan gaat hij dus huppelen. Ben je rustig aan het stappen, *hup*. Verder stappen, *hup*. Ik blijf dan rustig stappen net zo lang tot hij het braaf doet. Wanneer ik wil aandraven, zit dat *hup* gevoel er dan nog in bij hem ofzo. Hij is nog niet super op mijn been zoals dat zou moeten, maar je kan ook niet alles tegelijk willen. Hij reageert netjes, ik hoef niet te prikken en een klein klikje doet wonderen Lachen.

Maar Lov, om je vraag te beantwoorden, hij doet het aan het begin, in het midden en aan het eind. Ik laat hem, wanneer hij huppelt, niet verder draven maar neem hem meteen rustig terug. Ik laat hem weer goed stappen en wanneer ik hem de hulp geef en hij doet het braaf. zeg ik dat ook tegen hem en wrijf hem even over de hals.

Maar ik hoor verschillende dingen. Laten draven dan, ook al is de overgang verkeerd? Dat druist tegen alles in wat ik ooit geleerd heb. Met stappen, draven en galopperen is hij goed voor het been, hij is juist te vlug dan te langzaam. En hij moet en zal een goede overgang maken.

Lijkt mij, dat als hij zo graag wil draven, dat het eerder een straf voor hem is als hij terug naar stap moet dan wanneer hij door mag draven Verward ?

Vonnie84

Berichten: 6589
Geregistreerd: 16-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 19:02

Ik ben het met Jasmijn eens. Meestal is zo'n overgang dan niet voorwaarst gereden. Dan hupst hij met z'n voorbenen al aan en pas daarna komen de achterbenen. Dat moet natuurlijk andersom zijn (van achteren naar voren). Dus idd zoals Jasmijn zegt; huppelt hij aan, dan meteen (echt meteen) voorwaarts, desnoods in rengalop. En daarna de overgang opnieuw maken.

[RT-HAW] Supergave rijfoto's van Rongo (AdB manier)
Waarom denkt iedereen dat door die kop maar omlaag te trekken, die rug gelijk ontspant?
Wie een paard zoekt zonder gebreken, kan beter te voet gaan.
Als je twijfelt, doe dan wat het vriendelijkste is.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 19:03

Gezien je uitleg denk ik dat Sjors nog erg met zijn lijf bezig is en dat dit huppeltje dus een vorm van onttrekken is, net zoals bij Superpepeijn. Als hij meer controle krijgt, wordt het wel beter.

Vonnie84

Berichten: 6589
Geregistreerd: 16-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 19:07

Hoe oud is het paard dan? Of ja, hoe lang is het al onder het zadel?

[RT-HAW] Supergave rijfoto's van Rongo (AdB manier)
Waarom denkt iedereen dat door die kop maar omlaag te trekken, die rug gelijk ontspant?
Wie een paard zoekt zonder gebreken, kan beter te voet gaan.
Als je twijfelt, doe dan wat het vriendelijkste is.

PintoNatal

Berichten: 5407
Geregistreerd: 08-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 19:10

Ja Natal deed het ook, ik heb Natal elke keer terug genomen als hij dat deed of een tik met de zweep geven bij het aanrijden


typfout

So close,
no matter how far.

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 19:47

Mirk had het in het begin ook. Ik deed te weinig met mijn zit en opende mijn hand te weinig. Dat was mijn hele punt bij hem...

:){

Idra

Berichten: 6129
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Kortenaken (België)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 20:32

Adri deed het ook, vnlk in het 1ste jaar dat hij is ingereden. Bij hem was het, naast het slecht voor het been zijn (wat echt wel zo was) wschlk ook een kwestie van nog jong en niet sterk genoeg.

Anoukie

Berichten: 12609
Geregistreerd: 01-08-02
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-04-04 21:30

Lovely schreef:
Gezien je uitleg denk ik dat Sjors nog erg met zijn lijf bezig is en dat dit huppeltje dus een vorm van onttrekken is, net zoals bij Superpepeijn. Als hij meer controle krijgt, wordt het wel beter.


Eerlijk gezegd denk ik dit ook Bloos. Sjors is nu ongeveer een 1 1/2 jaar onder het zadel denk ik, maar qua niveau is hij zo groen als gras. Hij is nu 5 en behoorlijk groot en flink (zie: [HAW] Sjors & Anoukie @ work in ijsblauw voor rijfoto's van vandaag ), dus hij heeft wat moeite met zijn evenwicht e.d.

Hij vindt het over zijn rug lopen ook heel moeilijk, misschien dat hij dat in stap het makkelijkste kan aangeven en daarom zich probeert te ontrekken?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 21:36

Niet aanzitten in stap, maar vooral vw nw laten stappen, of zelfs aan de lange teugel. Op die manier kun je de stap weer wat herstellen, takt en impuls kun je ook vanuit je zit regelen. Iets anders hoef je nu niet te doen in stap, want tegen de tijd dat hij moet verzamelen en sluiten in stap, moet zijn stap al lang en breed beter zijn van kwaliteit.

YvonneS
Berichten: 3303
Geregistreerd: 28-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-04 09:39

Ik zie op je foto's dat ie behoorlijk op de voorhand loopt en jij zit ook nog eens best naar voren gedoken. Dit kan natuurlijk ook nooit zo'n overgang ten goed komen. Ook loopt ie nogal te diep op sommige foto's wat aangeeft dat je aanleuning niet voor elkaar is. Ik heb met mijn paard hetzelfde gehad en ben toen begonnen met heel veel voorwaarts rijden, en daarbij niet neerwaarts, want mijne liep ook snel op de voorhand en te diep. Hij moest gewoon leren om wat meer op eigen benen te lopen en het bit beter aan te nemen. Nu heb ik hem veel beter in aanleuning en soms maakt ie dus nog wel het huppeltje, maar dat is wanneer ik weer te veel aan de voorkant zit te pielen!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-04 10:34

Een paard wat ik laatst reed deed het ook.
Bij haar was het spanning.
Die deed het na een tijdje rijden ook minder.
Behalve als er tussen door weer wat "engs' was geweest.

Bij haar was het proberen een klein beetje vwnw te stappen, de rust proberen te vinden en dan aandraven.
Huppelde ze aan, Liet ik haar doordraven.
Ging pas een ronde verder rustig een nette overgang terug rijden, zocht de rust weer op en draafde weer aan.

Toen ik haar net reed had ze ook nog dat ze rechtsom makkelijker aandraafde dan linksom, dus pakte ik als ze nog wat gespannen was de eerste paar keer de makkelijke kant, zodat ze ook minder geneigd was aan te huppelen, zodat het minder snel gewoonte werd.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-04 11:35

Niet druk maken, gewoon jonge paardenprobleem. HIj is groot, hij is groen, en hij is nog een tikkie overbouwd. Voor hem is het moeilijk om vanuit het achterbeen te vertrekken. Bijna ieder jong paard doet dit!

Als hij sterker word en meer op het achterbeen komt zul je merken dat het overgaat. Maar ik neem aan dat jou instructrice wel een oplossing hiervoor heeft?

kirstin
Berichten: 478
Geregistreerd: 05-12-03
Woonplaats: berkel city!

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-04 17:35

Mij merrie deed het ook en die was toen dus bij haar was er geen geen sprake van een jong paarden probleem. Ze huppelde wel weg vanuit haar achterhand, dus dat was enigsinz positief. Ik ben iedere keer op de volte aan gaan draven, en indien ze het niet goed deed wel terug genomen en overnieuw geprobeerd. Nu gaat het gelukkig een stuk beter en doet ze het alleen als ze echt onder het werk van daan wil kruipen.

Ook de overgang heel rustig maken, dus goed voorbereiden, neem er de tijd voor en geef hem de ruimte. Dat scheelt bij mij ook, als ze te weinig ruimte heeft gaat ze ook een huppeltje maken.

_Michelle_

Berichten: 4868
Geregistreerd: 30-01-03
Woonplaats: Rosmalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-04 20:14

Mijn paard deed het laatst ook tijdens mn les van gijsenkim. Zij zei dat ik mn overgang te snel reed en niet goed voor had bereid, ik gaf een te sterke beenhulp waardoor hij zo snel in draf wou waardoor het geen nette overgang werd. Ik moest dus mn been zachter aandrukken en een meer vloeiende en geleideleke overgang rijden. Na een paar keer ging het wel al beter Lachen

Gamble

Anoukie

Berichten: 12609
Geregistreerd: 01-08-02
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-04 20:37

Sjors heeft in de stap nogal zin om te gaan draven Lachen. Maar ik merk dat hij het vandaag los in de paddock ook uit zichzelf deed Verward ?

Pipo, mijn instructrice laat me Sjors ook terugnemen naar de stap wanneer hij huppelt. Zoals ik in mijn eerste bericht al zei, ze zag dat ik het contact met de mond verbrak en dat was het eerste waar ik op moest letten. Daarnaast eerst laten nageven, echt nageven, dat hij dus ook zijn rug loslaat, en dan met niet teveel druk wegdraven. Gewoon rustig aan, niet te gehaast.

Maar ik vroeg me vooral af wie dit probleem herkent en wat eraan gedaan wordt her en der. Maar ik lees al wel dat het vooral een jonge paarden probleem is, onbalans, te weinig op het achterbeen etc. Oftewel: nog harder trainen Anouk Haha!!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: YandexBot en 49 bezoekers