steigeren van veulen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
silleke
Berichten: 1165
Geregistreerd: 27-08-02
Woonplaats: Hasselt Belgiƫ

steigeren van veulen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-04-04 16:31

Mijn veulen is van gisteren 2 weken oud. Het is een merrietje. Ze begint nu vanaf vandaag echt dingen te proberen. Zo komt ze in de wei vrolijk naar je toe en laat haar strelen,... en dan plots die 2 voorbenen omhoog en naar je toe steigeren Huilen
Wat kan ik hieraan doen? Wat doen jullie dan?

effen gewoon maar onzin omdat het anders niet aanpakt


Vosse
Berichten: 1547
Geregistreerd: 10-11-03
Woonplaats: Ruinen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 17:13

die van ons begint nou te klauwen
ik weet ook nie wat je dr aan kan doen.
of iets doen waar ze heel erg van schrikt dat ze het niet meer doet maar het risico dat je dr echt bezeerd is wel er groot

ik heb dr ook prblemen mee dhus ik wacht ook rustig op ant

www.trimmerijemarije.nl

8Eveline

Berichten: 3205
Geregistreerd: 16-04-04
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 17:17

euh tja als het een hengst was, was het gemakkelijker geweest. Ik denk dat ze blij is om je te zien ofzo, en is een beetje bang voor onverwachtse bewegingen. Maarja daarbij ben ikku nie zo prof Lachen Ik denk dat het gewoon een met macho gedrag is dat klauwen

Nog steeds dyslecties

Yvette90

Berichten: 3764
Geregistreerd: 21-10-02
Woonplaats: Zwartewaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 18:16

Ik denk ook wel zoiets al Iwan_Lover zegt Knipoog Als het idd een hengst was geweest............... Misschien een merrie die meer weg heeft van een hengst Tong uitsteken

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 18:19

Waarom zou alleen een hengstveulen steigeren? Een merrieveulen moet je het evengoed afleren. Ik heb me laten vertellen dat een opgerolde krant wel eens wil werken. Ze voelen het goed maar het striemt niet en het geeft een echt PATS geluid waar ze wel eens van onder de indruk willen zijn.

Merrie of hengstje, zorg dat ze dit direct weer afleert, het kan gewoon echt niet!

silleke
Berichten: 1165
Geregistreerd: 27-08-02
Woonplaats: Hasselt Belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-04-04 22:25

ik heb nu wel niet steeds een krant bij als ik naar achter ga dus geef ik haar gewoon een tik maar laat streel haar daarna wel dadelijk terug met dezelfde hand. Eergisteren had ze mij al eens flink gemept toen ze vrolijk wegsprong en nu begint ze te steigeren Verward
En het is een merrie hoor Haha!
wie nog tips heeft, ik hoor ze graag OK dan!

effen gewoon maar onzin omdat het anders niet aanpakt

Kendra

Berichten: 8728
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 23:17

Simpel zat: niet tolereren. Als ze voor je steigeren jaag je ze weg, als je er naast staat duw je ze naar beneden (zolang als het nog lukt). Je hoeft niet boos te worden maar het moet vanaf het begin duidelijk zijn dat dit gedrag niet op prijs wordt gesteld.
Als ze groter zijn wordt het steeds lastiger om het af te leren.

joelledsr

Berichten: 1641
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: ergens ver weg...

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 23:25

Tuurlijk moet je wel boos worden. Verhef je stem op zijn minst! Wat denk je dat kudde genoten doen als zo'n veulen ze een mep geeft? Laat meteen merken dat jij boven het veulen staat in rang, je hoeft hem niet onnodig pijn te doen, maar wees streng en consequent wanneer je veulen dingen doet die later als hij 400 kilo weegt weleens gevaarlijk zouden kunnen zijn.

Wat is het heerlijk om 's ochtends uit je slaapkamer raam de paardjes te zien zonnebaden in de wei :)

Bayja

Berichten: 4268
Geregistreerd: 07-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-04 23:36

Mijn hengstveulen probeert dit nu ook (5 weken oud). Dit mag je direkt niet toestaan. Ik verhef mijn stem, druk hem weg of geef hem een tik op zijn hals. Ik doe mijn veulen geen pijn en hij begrijpt me wel. Je hoeft haar geen pijn te doen maar ze begrijpen het wel wanneer je streng bent ook zonder pijn. Onthou gewoon dat het of het nu een merrie of een hengst is, je dit gedrag niet accepteert. Wanneer je het nu toelaat maar over een half jaar wel zou straffen dan snapt het veulen dan niet waarom ' het ineens niet meer mag'.
Het veulen moet respect voor je hebben net zoals jij je veulen respecteert.
Wees consequent, streng maar rechtvaardig, dan komt het zeker goed!

Succes!

^&+ 20 mei 2016


Meavey

Berichten: 7556
Geregistreerd: 14-07-02
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-04 08:09

Naja heel simpel gewoon een mep terug geven, als je dit blijft tolereren heb je straks een volwassen paard die het nog doet.
Nu lijkt het nog erg schattig maar dat is het natuurlijk absoluut niet.

http://www.lindasminiatures.com
Minipaarden met uitstraling, exterieur, beweging en een bijzondere kleur!

MarijeR

Berichten: 24926
Geregistreerd: 20-08-01
Woonplaats: Onstwedde

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-04 09:04

Wat doet de merrie als ze haar veulen straft? Kont er naar toe draaien en een duw geven of zelfs een gecontroleerde tik.
Zodra een veulen steigert, duw ik hem weg en werkt dat niet, dan krijgt het veulen gewoon een tik.
Niet zo hard om het veulen echt pijn te doen maar juist om hem/haar eens flink te laten schrikken.
Met mensen wordt niet op een paardenmanier gespeeld.
En ze worden daar echt niet schuw van hoor. Maar ze moeten WEL even goed schrikken om te weten dat het niet mag.

kirstin
Berichten: 478
Geregistreerd: 05-12-03
Woonplaats: berkel city!

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-04 09:29

silleke schreef:
ik heb nu wel niet steeds een krant bij als ik naar achter ga dus geef ik haar gewoon een tik maar laat streel haar daarna wel dadelijk terug met dezelfde hand. Eergisteren had ze mij al eens flink gemept toen ze vrolijk wegsprong en nu begint ze te steigeren Verward
En het is een merrie hoor Haha!
wie nog tips heeft, ik hoor ze graag OK dan!


Eerst een tik en dan een weer strelen Verward Dat werkt toch ontzettend onduidelijk voor een veulen? Als een veulen bij een merrie iets brutaals doet, gaat de merrie ook niet eerst een tik geven (schijntik dan) en dan zeggen dat ze wel heel lief is.

Zina wordt ook steeds brutaler, maar als ze dat bijvoorbeeld aan het touw is als ik haar naar buiten doe laat ik haar niet eerder in het weiland los voordat ze normaal kan blijven staan. Als ze braaf is, pas dan beloon ik haar. Met steigeren zou ik dat precies hetzelfde doen... afstraffen door stemverheffing en weg duwen en eventueel weglopen, als ze de volgende keer wel normaal doet duidelijk belonen.

Mss heb je er iets aan, ik vind het soms ook best moeilijk met die veulens maar consequent zijn is naar mijn mening een heel belangrijk onderdeel van de opvoeding. Succes!

Annechien

Berichten: 2783
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-04 09:53

Kirstin ik zou naar het bestraffen niet weg lopen, want dan toon jij je alsnog onderdanig tegenover het veulen en dan blijven ze het doen. Want anders heb je kans dat ze (als ze dat eenmaal weten dat jij toch weg loopt na het weg duwen) dat ze je in je nek springen en daar bedank ik ik toch echt voor. Gewoon blijven staan en doen ze het nog een keer een tik geven, sja ze moeten wel weten wanneer ze te ver gaan.

Robyn

Berichten: 1592
Geregistreerd: 05-08-03
Woonplaats: Naarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-04 09:54

Als Rick dat deed kreeg hij gewoon gigantisch op z'n flikker. Geen discussie over mogelijk. Niet vriendelijk vragen of hij het nooit meer wil doen. Gewoon stem opzetten en een paar tikken op z'n reet. Laat haar maar eens flink schrikken, ze zijn heus niet zo breekbaar als dat ze eruit zien hoor. Met bijten hetzelfde. Dan pakte we hem gewoon even flink in z'n lip. En dat steeds blijven doen.

Resultaat: een jaarling hengst die niet bijt, niet trapt en niet stijgert. We kunnen alles met hem doen.

Bijna klaar met mijn opleiding!!!

_Vanes_

Berichten: 3664
Geregistreerd: 12-02-01
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-04 10:24

waarom mag het niet pijn doen?Paarden onderling zijn ook niet altijd even zachtaardig.Een veulen kent alleen paardentaal,dus spreek die taal ook tegen hem/haar!!!
Als een veulen dit bij mij zou doen ,kreeg tie een mep(eventueel met halstertouw al ik dat bij me heb)en zette ik hem achterwaarts,Als hij/zij dit nog niet kent gewoon grof van je wegjagen(dominant!).Draai je rug naar hem/haar en wacht tot ze zelf op je af komt,geen oogkontakt.
Is ze bij je dan omdraaien even een aaitje en vriendelijk woord(als ze NIKS stout doet,anders opnieuw corrigeren) en weglopen(als het goed gewerkt heeft,wandelt ze nu achter je aan).VOLHOUDEN=consequentie=positief resultaat!

Bettine

Berichten: 8557
Geregistreerd: 10-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-04 10:35

Zep doet ehet ook, dat steigeren..
Als hij het doet krijgt ie direct een tik op zn neus, je hoeft hem niet direct in elkaar te slaan of bewust pijn te doen, maar hij moet het wel voelen en er van schrikken: dit mag 'ie niet doen!

kirstin
Berichten: 478
Geregistreerd: 05-12-03
Woonplaats: berkel city!

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-04 10:53

Annechien schreef:
Kirstin ik zou naar het bestraffen niet weg lopen, want dan toon jij je alsnog onderdanig tegenover het veulen en dan blijven ze het doen. Want anders heb je kans dat ze (als ze dat eenmaal weten dat jij toch weg loopt na het weg duwen) dat ze je in je nek springen en daar bedank ik ik toch echt voor. Gewoon blijven staan en doen ze het nog een keer een tik geven, sja ze moeten wel weten wanneer ze te ver gaan.


Ik bedoelde met weg lopen dat ze niet daarna nog een lief aaitje en weet ik wat voor lieve aandacht krijgt. Maar gewoon duidelijkheid, tot ze wel normaal gedrag vertonen. Ben het met je eens dat je niet moet straffen en weer weg moet gaan, had het denk een btje verkeerd beschreven

Haarbal

Berichten: 3447
Geregistreerd: 07-04-03
Woonplaats: Wierden

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-04 12:24

Wij hebben Nino twee keer een ei op de kop kapot geslagen, en het resultaat was geweldig. Hij doet het niet meer.

Jan_VT

Berichten: 3487
Geregistreerd: 27-03-03
Woonplaats: in een gezellig plattelandsdorpje

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-04 13:14

Jaaaaa ze worden snel mans he... Ze wil lekker spelen *LOL* tenminste zo ziet zij het, maar voor ons is het wel iets minder leuk.

Och weet je, het is een teken dat ze lekker gezond zijn, MAAR laat ze wel duidelijk zien wat de grens is hoor. Ik wil maar zeggen, als hij binnen twee jaar nog eens op zijn achterste poten komt aanlopen om te spelen... Niet leuk! Knipoog

Let_be
Berichten: 7796
Geregistreerd: 25-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-04 16:42

Dat het niet pijn mag doen slaat nergens op, want veulens kunnen veel meer hebben dan je denkt hoor! Waarom denk je dat kinderen veel minder iets breken dan oudere mensen?
Omdat ze nog een bepaald lijmstof in hun lijf hebben. Dus heel consuqent blijven anders heb je later zo'n groot probleem.

Dat met die krant is goed idee, maar zeker niet achteruit deinzen of weglopen, dan heeft ie gewonnen!

Savannah (Z2) :):) & Aldate <3 & Giorado :~ !
http://www.horse4u.nl

Adriana

Berichten: 11102
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Haselau

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-04 19:08

*zucht* Dit probleem hebben wij nu ook met een veulen van een maand oud, zijn 'speelkameraadje' mag hem niet en jaagt hem als een leider de groep uit (het hengstengedrag zit er al goed in).
Maar goed nu wil dat verstoten veulen zijn frustratie op ons af reageren, hij was eerst heel lief.
Maar het is nu een draak, ik ben erg consequent, alleen hij lijkt het niet te snappen.

Help!!

Holsteiner: Charakter. Charisma. Klasse!!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _enna_, Libra76, lonniejj, micksage, Trendiction, wisanda2003 en 57 bezoekers