Orun cursus

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Hartje
Berichten: 1939
Geregistreerd: 06-12-01
Woonplaats: Ymuiden

Orun cursus

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-01-02 11:46

Wie van jullie volgt momenteel de orun cursus ? Hoe bevalt het en wat zijn jouw ervaringen met het lesgeven in praktijk. Zelf ben ik in november begonnen met het 1e jaar en tot op heden vind ik het erg leerzaam. Het lijkt mij leuk om een paar uurtjes les te gaan geven per week maar vindt het moeiljk om hier mee te beginnen. Ik heb al eerder in Nederland ( en buitenland) lessen gegeven maar in NL worden toch vaak naar diploma's gevraagd. Wie van jullie heeft hier ervaring mee ? Verward

moniquelucky

Berichten: 2747
Geregistreerd: 19-03-01
Woonplaats: Wellerlooi in Limburg.

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-02 12:43

Ik volg het basisjaar in Bunschoten, ik vind het heel leuk en leerzaam.

Fitzroy

Berichten: 25106
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-02 14:09

Ik heb hem verleden jaar gedaan en heb echt slechte ervaringen met de cursus.
Ik denk dat er heel veel afhankelijk is van je cursusleider.

Waar volg jij de cursus?

Hartje
Berichten: 1939
Geregistreerd: 06-12-01
Woonplaats: Ymuiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-01-02 15:02

Ik volg de cursus in Hillegom en onze cursusleider is Dennis Ausma (Hoofddorp). Ik ben erg benieuwd naar de slechte en natuurlijk goede ervaringen. Ik heb wel vaker gehoord dat de paarden op de klassieke manier gereden moeten worden. Dus hoog ingestelt ongeacht of ze daarbij de rug gebruiken of juist weg drukken. Op onze cursus avonden wordt er vooral op gelet hoe de bouw van het paard is en welke " instelling" van houding daar het beste bij past waardoor het paard zich het prettigst kan bewegen.

Marja

Berichten: 1693
Geregistreerd: 16-03-01
Woonplaats: Op m'n berg in Spanje

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-02 15:09

Hartje schreef:
Ik heb wel vaker gehoord dat de paarden op de klassieke manier gereden moeten worden. Dus hoog ingestelt ongeacht of ze daarbij de rug gebruiken of juist weg drukken.


Hier is al vaker een discussie over geweest en ik vind niet dat je klassiek zo mag definieren. Net zo min als je LRD hetzelfde als in de krul op de kop getrokken mag noemen.

Je hebt maar twee rijstijlen: goede en slechte!

Piaffe
Berichten: 4442
Geregistreerd: 06-12-01
Woonplaats: fryslân

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-02 16:13

Marja"]
[quote="Hartje schreef:

Dus hoog ingestelt ongeacht of ze daarbij de rug gebruiken of juist weg drukken
.


Misschien kun je je beter eerst maar eens goed laten informeren over wat Klassiek rijden nou eigenlijk inhoudt, voor je conclusies trekt. Er zijn hier inderdaad meer dan genoeg goede topics en boeken over, misschien een idee om die eerst eens door te lezen. Als je met zo'n instelling instructrice wordt, dan ben ik erg benieuwd naar de resultaten van je lesklanten.

Sorry dat dit zo offtopic en bot is; maar hier kan ik niet zo goed over.........

liberty

Berichten: 17286
Geregistreerd: 21-09-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-02 19:20

ik volg hem ook, in oud gastel bij Jan van Beek, best wel leuk!! 1e fase nu, en leerzaam! Haha!

gr linda Lachen

Fitzroy

Berichten: 25106
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-02 22:00

Ik ben helaas precies een jaar te vroeg geweest, Hartje. Ik heb hem nl. ook in Hillegom gevolgd maar toen gaf Bram de cursus nog.

Bram en ik = oorlog Haha!
Ons discussiepunt was idd het laag en rond instellen van Fitz wat hij absoluut niet wilde!
Ik baalde ook verschrikkelijk toen ik hoorde dat Dennis dit jaar de cursus ging geven.

daan
Berichten: 661
Geregistreerd: 16-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-02 23:38

Interessant topic!!
Ik zit er serieus over na te denken om ook de orun te gaan doen maar ben vooral ontzettend bang dat ik het niet kan! Hoe goed wordt er nou gemiddeld genomen gereden door de cursisten? En dan heb ik het niet over dat ene supertalent of die ene kluns zeg maar...
En waar ik ook erg nieuwsgierig naar ben is in hoeverre het nou echt gericht is op lesgeven ipv rijden?
Ben benieuwd!!!

Fitzroy

Berichten: 25106
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-02 07:35

Ik heb de dressuurgerichte cursus gedaan en ik moet zeggen dat het niveau bij ons heel behoorlijk was. Iedereen was toch wel M-geklasseerd of hoger.

Bij ons lag de nadruk op rijden en niet zo zeer op lesgeven. Aangezien ik me dus niet kon vinden in de methode die door de ORUN gehanteerd werd, werd het voor ons 1 grote martelweg, en ging Fitz er gaandeweg de cursus alleen maar slechter van lopen ipv beter.
Wij gingen pas de laatste 5 lessen van paarden wisselen.
Ik ben zelf totaal niet te spreken over de cursus en vind dat ik er niet veel geleerd heb.
Dus als je het mij persoonlijk vraagt, zeg ik: NIET doen. Het is zonde van je geld, dan kun je beter wat investeren in extra prive-lessen!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-02 09:57

Ik volg de cursus zelf niet, maar ben altijd een geliefd slachtoffer van mensen die 'm wel volgen *LOL* dus ben ik al vaak als ruiter meegeweest met verschillende mensen.

Mijn ervaring is dat er heel veel verschil zit in het niveau van de opleiding, en mijn ervaring is hetzelfde als die van Fitz, nl. dat het er maar net aan ligt welke cursusleider je hebt.
Ik heb wel eens bij een dame in Benthuizen gereden, nou, dat was echt bagger....
Maar de afgelopen cursus in Leidschendam, die gegeven werd door Dennis (hierboven ook al genoemd) was tien keer beter. Ook dan nog bepaald niet hoogdravend bij de basiscursus natuurlijk (maar dat kun je niet verwachten van een cursus waar iedereen die wel eens een paard geaaid heeft aan deel kan nemen) maar in ieder geval stukken beter. En geen gebruik van foefjes, zoals het geklungel met springbalken om maten te nemen. Nee, bij Dennis leren ze om zelf afstanden in te schatten als ze de paarden zien lopen, en om zelf aan te passen.

Jobbeltje
Berichten: 2799
Geregistreerd: 29-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-02 12:13

voor die orun cursussen moet je een eigen paard hebben toch? En dan is er idd zo'n basiscursus waaraan 'iedereen' kan deelnemen.
Ben ik goed of fout?

want ik heb het probleem geen eigen paard te hebben, en op mijn verzorgpaard geen wedstrijden te kunnen rijden.. vandaar dat er dan voor mij zeker alleen die basiscursus is weggelegd? (ik weet het nie zeker he)

moniquelucky

Berichten: 2747
Geregistreerd: 19-03-01
Woonplaats: Wellerlooi in Limburg.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-02 15:57

Ik volg de basiscurus, maar ik vind dat bij ons iedereen best veel weet en ook best goed kan rijden, ik leer juist nog wel veel bij, heb vorige keer lesgegeven en heel veel geleerd!!! Wij leren behalve lesgeven, veel over ziektes, goede bouw van het paard, gangen, hoe je de gangen van een paard kan verbeteren, enz. Zelf mag je ook rijden, ik ben heel goed te spreken over de cursus!!! En...mijn instructeur is ook voor laag, diep, rond!!!

ivar

Berichten: 579
Geregistreerd: 29-09-01
Woonplaats: hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-02 21:06

Ik heb alle 3 de jaren gevolgd en vond het erg leuk en leerzaam. Het is inderdaad zo dat als je de 1e fase doet (dat is dus 1 stapje verder dan de basiscursus) het er erg van afhangt wie je als cursusleider hebt. Het lijkt me dus raadzaam om eerst even wat informatie in te winnen over wat een geschikte locatie is om deze cursus te gaan doen. Ikzelf ben in Utrecht bij Conny agterberg geweest en zij was echt top. Van Bram ben ik en vele anderen met mij niet zo erg te spreken. (hij geeft ook een aantal 2e jaars cursussen in ermelo)

In ermelo krijg je 2 cursusleiders die elkaar iedere week afwisselen. Als het goed is dan krijg je in ieder geval om de week les van Johan Hamminga. Die werkt namelijk op het federatiecentrum. Ik weet niet wie lesgeeft in wanroij. Het voordeel van 2 instructeurs is dat er als het goed is altijd wel 1 is waar je je heel goed in kunt vinden. Het is zaak om van iedereen dat te leren waar je denkt iets aan te hebben.

Besef wel dat de nadruk toch wel vooral op het rijden ligt en wat minder op het lesgeven. Dat moet je zelf wel oefenen want daar wordt niet zo heel veel aandacht aan besteed jammer genoeg. De lessen zijn wel heel leerzaam en als je goed oplet als anderen aanwijzingen krijgen en gewoon vragen stelt als je iets niet begrijpt dan kun je er toch wel veel uithalen voor je eigen lessen.

Het verhaal van "klassiek" versus "laag, diep en rond" rijden dat wordt aangepast aan je eigen rijstijl en je paard. Dus niet zomaar ieder paard op een bepaalde manier rijden maar je leren aanpassen aan het paard waarbij iedere instructeur natuurlijk zijn eigen stokpaardje heeft. Niets mis mee hoor gewoon oppikken waar je iets aan hebt en de rest even ergens en je achterhoofd in een laatje opslaan voor als je het ooit nog eens nodig mocht hebben.

Wat betreft de kosten. Het is best veel geld, maar als je het spreid over het aantal lessen en bedenkt dat je ook 2 paarden mee mag nemen en ook nog eens nadenkt over wat zo'n instructeur normaal vraagt, vindt ik het bedrag nog wel meevallen. Het is in ieder geval goedkoper dan elke week bij Johan lessen met je paard en nu kun je er zelfs 2 meenemen.

Bij de basis cursus hoef je geen eigen paard te hebben, daarna vanaf de 1e fase moet je wel de beschikking over een paard hebben wat voor de dressuurcursus minimaal L1? met een winstpunt is (misschien nu L2) Voor de 2e fase moet je iedere week een paard meenemen waar je M1 met een winstpunt mee bent en voor de 3e fase M2 met een winstpunt.

Voor de allround geldt geloof ik 1e fase B springen met een punt, 2e fase L springen met een punt en 3e fase M springen met een punt. De rest zie boven.

Is dit genoeg informatie?

Voor nog meer kun je kijken bij www.orun.nl

daan
Berichten: 661
Geregistreerd: 16-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-02 21:59

Hartstikke bedankt alvast voor de info! Ik dacht dus over de eerste fase maar vrees dat ik dat niet kan. Misschien dat ik dan die basiscursus maar eens ga overwegen...

Hartje
Berichten: 1939
Geregistreerd: 06-12-01
Woonplaats: Ymuiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-01-02 11:39

Bij ons verschilt het nivo van B tot Z ruiter. Een aantal van de cursusleden volgen de cursus met een bijrijdpaard waarmee ze de wedstrijden starten. Het is dus niet altijd per definitie zo dat je een eigen paard moet hebben of dat je per se een winstpunt in de L1 moet hebben. De vraag is natuurlijk of je goed mee kunt komen zodra je zelf op lager nivo rijdt, maar ja wie niet waagt wie niet wint.
Ik hoor inderdaad nog steeds veel negatieve verhalen van Bram. Zelf zou ik niet aan de cursus in Hillegom begonnen zijn als hij ook dit jaar weer cursusleider zou zijn geweest. Mijn instructrice heeft alle 3 de cursusjaren gevolgd en was ook zeker niet over hem te spreken. Zij heeft in deze jaren ook een aantal problemen met haar paarden gehad waaronder het wegdrukken van de rug omdat het paard zonder losrijden meteen opgepakt moest worden en er geen "ruimte" was voor ontspannen losrijden. Tevens heb ik van meerdere cursisten gehoord dat zij gestopt zijn met de gewone lessen van hun instructeur/trice omdat dit niet samen ging met de manier van rijden zoals tijdens de cursus. Vele hebben problemen (vooral stijfheid in de rug) gehad met hun paard tijdens het cursus jaar. Gelukkig hoor ik wel goede verhalen over Johan. Zijn er onder jullie personen die met dit diploma uiteindelijk ook lessen zijn gaan geven ?? Ik ben blij dat de manier waarop Dennis de lessen geeft wel aansluiten op de manier van mijn rijden en dat mijn paard zich er ook prettig bij voelt, want het zou jammer zijn als zij er onder zou lijden.