Dressuur en western?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
sl0wm0ti0n
Berichten: 2812
Geregistreerd: 25-11-01

Dressuur en western?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-12-01 12:58

Iemand bij ons op stal heeft met haar tien jarige pony altijd dressuur gereden en wel eens een sprongetje gemaakt.
Nu wil ze gaan western rijden.
Ze heeft al een zadel en hoofdstel enzo gekocht, en heeft 2 x les gehad op paarden van de western manege.
Binnekort mag ze met haar eigen paard komen, als ze de boel een beetje onder de knie heeft enzo.
Maar nu wil ze EN blijven dressuren (en springen) en western rijden.
Is dit mogelijk? Ik bedoel.. raakt het paard dan niet in de war van de hulpen enzo? Lijkt mij hoor

XJuul

Berichten: 9577
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Den-Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-01 14:55

Het is dus wel mogelijk, ik ken een arabiertje die kan alledrie,

en de manege waar mijn pony staat, is heeft western en engelse lessen en daar worden ook dezelfde paarden voor gebruikt.

Het lijkt mij ook wel dat ze daarvan in de war raken, maar het is mogelijk dat blijkt

robbie
Berichten: 293
Geregistreerd: 12-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-02 11:15

Ik denk dat het wel kan. Behalve als je met allebei de sporten topsport wil .
Op zich lijken de oefeningen op elkaar en veeel oefeningen voor westren kunnen gebruikt worden bij de dressur. En natuurlijk anders om.

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-02 07:25

op recreatie nivo kan dit best. Maar verwacht niet dat je paardje dan nog gemakkelijk op Z kan starten want het is best wel pittig om een dubbel hulpenpatroon in te voeren. Nou lijkt het best wel op elkaar en merk je het pas als je hoger gaat presteren.

Kim

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-02 14:29

Ik verwacht dat de meeste dresuurruiters zullen zeggen dat het kan, maar ik denk van niet. Ik rij ondertussen zo'n 9 jaar western, en ik zie duidelijke verschillen met dressuur. Natuurlijk kun je op een dressuur gereden paard een westernzadel leggen, maar dat maakt het paard geen western paard. Je krijgt te maken met verschillen in bv. aanleuning, beenhulpen en je zit. Dus als je echt dressuur wilt rijden en echt western geloof ik niet dat het paard dit zal snappen (er zijn natuurlijk uitzonderingen maar die zijn zeker niet de regel). En voor de ruiter is het al helemaal moeilijk het allemaal uit elkaar te houden. En opmerkingen als: ik leg er een ander zadel op en het paard weet dat ik die stijl ga rijden vind ik al helemaal te gek! Ik heb een paard letterlijk gestoord zien worden toen de eigenaresse western er op reed en de bijrijdsters dressuur. Dit werkt echt niet! Nu wordt ze weer in een stijl gereden en gaat het weer een stuk beter.
Dus ik zou haar aanraden of het ene of het andere te doen. Springen kan gecombineerd met beide stijlen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-02 15:37

Jolande schreef:
En opmerkingen als: ik leg er een ander zadel op en het paard weet dat ik die stijl ga rijden vind ik al helemaal te gek! Ik heb een paard letterlijk gestoord zien worden toen de eigenaresse western er op reed en de bijrijdsters dressuur. Dit werkt echt niet! Nu wordt ze weer in een stijl gereden en gaat het weer een stuk beter.


Dat gaat dus over 1 specifiek paard. Wil toch niet meteen zeggen dat dat voor alle paarden geldt? Ik denk dat het er erg veel mee te maken heeft of je paard het aankan, en op wat voor niveau je beide stijlen rijdt.
Ik rijd western met m'n paardje, maar ben een absolute beginner. Maar ze wordt ook wel Engels gereden en dat gaat prima. Maar ook niet op hoog niveau.
Recreatief is het met mijn paardje prima te combineren. Met onze KWPN'er gaat dat trouwens ook prima, die snapt het verschil ook.

Alleen moet je beide paarden niet tactmatig aan gaan zitten drijven, maar daar was ik vroeger toen ik dressuur reed ook al geen voorstander van!

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-02 19:29

Leroy schakelde ook heel makkelijk om door de "tack change" Haha! Ik denk dat het op laag niveau best te combineren valt, maar niet met ieder paard. Leroy pakte het dus wel heel makkelijk op. Alleen op hoger niveau wordt het moeilijk want verzameling bij western is anders dan verzameling bij dressuur. Bij dressuur wil je juist veel oprichting met een mooi actief ondertredend achterbeen en het paard moet veel energie in zijn beweging hebben. Meer "spring" in de beweging zeg maar. Met western wil je ook een mooi ondertredend achterbeen maar het frame is meer lang en laag. De bewegingen zijn lang en vlak en heel relax. Toen kwam ik dus in de problemen met Leroy. Overigens had ie meer aanleg voor western dan dressuur (vooral western pleasure).

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-02 20:42

Ik rij geen Engels maar denk wel dat het kan! want zo groot is het verschil nu ook weer niet, het is hooguit lastig voor het paard, maar met veel geduld gaan ze het echt wel snappen.

Kim

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-02 20:49

Sonja"]
Dat gaat dus over 1 specifiek paard. Wil toch niet meteen zeggen dat dat voor alle paarden geldt?
[/quote]

Dit ging inderdaad over 1 specifiek paard, maar ik denk niet dat er veel uitzonderingen zijn. Ik denk dat deze eerder de regel is.

[quote="Sonja schreef:
Ik rijd western met m'n paardje, maar ben een absolute beginner. Maar ze wordt ook wel Engels gereden en dat gaat prima. Maar ook niet op hoog niveau.
Recreatief is het met mijn paardje prima te combineren. Met onze KWPN'er gaat dat trouwens ook prima, die snapt het verschil ook.

Geef jij dan als je dressuur rijdt dressuurhulpen en als je western gaat rijden dan ook de westernhulpen? Spring je bv bij dressuur in galop door binnenbeen op de singel, buitenbeen achter de singel en bij western in galop door alleen je buiten been aan te leggen? Til je je linker binnenhand omhoog als je linksaf wilt?
Dit is echt niet bedoeld om te katten, maar de hulpen tussen dressuur en western zijn nou eenmaal anders. En voor een ruiter is het al lastig om de verschillen uit elkaar te houden, laat staan voor een paard. Ik blijf er toch bij dat als je echt dressuur en echt western wilt rijden, dat dit niet op ieder doorsnee paard kan.

joyce B

Berichten: 16377
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-02 22:09

Ik doe dus een beetje westernrijden met mijn pony, eb ook enkele keer les gehad en doe het voor de afwisseling omdat mijn pony het leuker vind. Wel probeer ik mijn hulpen niet te veel te laten verschillen. Ik vraag verschillende dingen van mijn pony, maar ik moet met dressuur ook laag of hoog kunnen rijden, zo doe ik dat nu ook... Langzaam (pleasure) en meer verzameld, hoger tempo met de dressuur. Tuurlijk rijd ik niet op hoog niveau. Mar ook dan moet je paard in principe op verschillende hoogtes en tempi te rijden zijn. Voor specifieke oefeningen moet je alleen heel duidelijk andere hulpen geven. Een sliding stop is wat anders dan gewoon halthouden vanuit galop of draf. Net als dat je verschillende hulpen hebt voor wijken of appuyeren... Hoe verder je komt hoe precieser je hulpen zullen moeten zijn. Controle, daar gat het om... En dat is altijd moeilijk!

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-02 07:44

Jolande- Dat over de hulpen, je hebt met western toch ook hunterclasses en daar worden de hulpen op de engelse manier gegeven. De bewegingen zijn natuurlijk net zoals western, lang en vlak. Alleen wel meer voorwaarts. En er zijn een heleboel westernpaarden die ook in de hunterclasses rijden.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-02 08:57

Jolande, ik rij met western bv ook met een ander bit dan met dressuur. En idd met afwenden til ik m'n binnenhand iets op om de binnenschouder vrij te maken.
En aangalopperen doe ik idd op het buitenbeen. En de volgende vraag die dan waarschijnlijk rijst is: hoe doe je dat met je travers? Nou gewoon, geen enkel probleem, gewoon rijden. Gaat goed.
Maar ik heb dan ook een SuperFjord *LOL* !

Adrienne

Berichten: 1535
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-02 14:19

Ik heb eens op mijn gemak al de reacties zitten lezen die hier gepost zijn. Ik kan maar tot 1 conclusie komen en dat is, de mensen die zeggen twee stijlen te kunnen rijden met 1 paard doen iets wat in het midden ligt.
En rijden dus niet echt western. Daar ligt het grote verschil.
Ook ik kan met mijn western paard in de dressuur uitkomen. Sterker nog dat heb ik ooit gedaan zo maar voor de lol (B-proef). Maar dat wil dan nog niet zeggen dat ik mijn paard beide stijlen laat doen. Mijn paard is puur western gereden niks dressuur, ze heeft nog nooit een dressuur hulp gevoelt! Moet niets hebben van constante aanleuning en constant ondersteunende beenhulpen.
Wat mensen hier doen en “ik rijdt ook western met mijn paard” noemen is denk ik daadwerkelijk dressuur op een western zadel. Omdat dingen er het zelfde uit kunnen zien wil het nog niet zeggen dat je het op de zelfde manier doet!

Wat verder opvalt is dat er meteen wordt geroepen dat het het zelfde is want in de Hunter en Pleasure klassen….. Hunter lijkt veel op Pleasure alleen dan met een ander tuigage en iets anders gereden gangen. Hunter en Hunterhack zijn klassen ingericht rond het engelse rijden niet het western rijden. Hunter = Jacht hier in Nederland en stamt af van de engelse dressuur. Binnen de discipline wordt ook aangespannen gereden, dat is dan toch ook niet ineens western aangespannen gereden. De op AQHA wedstrijden gereden disciplines in de VS willen alleen maar aangeven hoe veelzijdig het Quarterhorse is. Maar als je toch echt verder gaat kijken zul je zien dat de Reiners en Cowhorses niet in de Hunter klassen uitkomen. Het gaat dan om veelzijdig als paard maar niet dat het zelfde paard in elke discipline wordt uitgebracht.

Ik kan goed begrijpen dat iemand die van dressuur naar western over stapt kiest voor de discipline die het dichts bij het gene ligt wat hij of zij al kan. En wat er dus bekend uitziet. Je ziet het ook in de sport, veel oud dressuur ruiters zie je vaak in de Hunter of Pleasure en die groep wordt ook steeds groter. Als je echt wilt voelen en leren wat het verschil is ga dan een kijken en rijden op een western gespecialiseerde stal, neem les van mensen die bekend zijn in deze tak van sport dan pas merk je dat er verschillen zijn en dat het NIET kan western en dressuur op 1 paard!

Oja, onze Dusty en haar dressuur wedstrijd…. Ze wist 2! winstpunten te halen! En toch is het geen dressuur gereden paard. Ondanks opmerkingen op haar puntenlijst over handhouding en hulpen. Dus…. Twee verschillende stijlen die je er het zelfde uit kunt laten zien.

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-02 14:22

Ha Sonja,
Maar zo te horen rij je je paard dan dressuur en western alleen met westernhulpen en niet in combinatie met dressuur hulpen door elkaar. Want dat laatste maakt het denk ik voor een paard lastig te begrijpen.
Leuk trouwens: met een fjord western rijden. Bij de stal waar ik les volg komt ook altijd iemand met een fjord lessen en dat gaat harstikke goed!

joyce B

Berichten: 16377
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-02 20:11

Wel grappig, zo'n discussie... De vrouw die bij ons les geeft en ook officiele (western)wedstrijden jureert, heb ik gevraagd of ik wel allebij kon doen, en of mijn pony niet in de war zou raken. Zij zei tegen mij dat ik best andere hulpen (signalen) aan mijn pony kan geven voor bepaalde dingen, en dat zij gewoon wilde dat mijn pony doet wat hij moet doen.
Natuurlijk legt zij het op de westernmanier uit.
Ik had een groot probleem met achterwaarts op Engelse manier. We hebben in een les geoefend, en toen thuis daarmee (met tips en aanwijzingen) verder geoefend. Nu loopt hij met lange teugel, of netjes aan de teugel keurig achterwaarts zonder verzet... Niemand die tijdens een dressuur proef merkt dat ik het hem anders heb geleerd... Natuurlijk gaat dit niet op voor alles! Maar tot nu toe is het goed te combineren. En ja, ik heb een beetje een middenweg met rijden, maar dressuurruiters (als Anky) rijden ook met signaalhulpen zonder constante druk van teugel of been

*judith*

Berichten: 163
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: rijssen

Dressuur en western?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-02 02:12

ik heb zelf met mijn vorig paard (alles niet op hoog niveau meer recreatief) gedressuurd en westerngereden, en hij is er zelfs beter van geworden.
En het buitenrijden werd ook een stuk ontspannender door
doordat het paard veel meer op mijn zithulpen reageerde en ook op
mijn stem omdat ik veel oefeningen met mijn stem voorelkaar gekregen heb.
dit zal ook vast niet met alle paarden lukken en ook niet op hoog niveau
maar het kan dus wel
en ik vind dat de hulpen ook niet zo super veel verschillen, heb ook op de paarden van mijn instructeur gereden en ze snapten allemaal wat ik bedoelde.

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-02 08:59

Ik rijd zowel dressuurwedstrijden en westernwedstrijden met hetzelfde paard. En inderdaad, er zijn meerdere dressuurruiters die ook gewoon met signaalhulpen rijden. Voor ons zijn de hulpen precies hetzelfde, ook in de dressuur moet ik netjes met mijn buitenteugel en binnenhand mijn paard de bocht om sturen. Ik vind (althans in onze situatie) dat het elkaar juist positief beinvloedt.