[LO] Gebruik van de dubbele longe...

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Sylvia

Berichten: 28818
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Posterholt

[LO] Gebruik van de dubbele longe...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-04-04 20:19

Alvast vooraf: ik heb de zoekfunctie al gebruikt, maar vind niet de info die ik wil hebben... Kan natuurlijk zijn dat ik op de verkeerde woorden zoek of dat de zoekmachine niet meewerkt, dat laat ik verder in het midden.

Het zit zo... Martine scheen met dubbele longe te kunnen longeren, dit heeft ze mij dus afgelopen zaterdag 'geleerd'. Ik durf er echter niet mee verder te gaan, want ik heb het idee dat het niet klopt... Scheve mond

Ze haalt de longe door de middelste ringen van de singel, halverwege de buik zeg maar. Vervolgens haalt ze de buitenste longe over de rug heen naar zich toe. Moet dit niet via de achterhand?

Ze gebruikt de dubbele longe enkel om Kelvin terug te kunnen nemen, hij wilt niet altijd erg goed luisteren... Mijn inziens is de dubbele longe daar niet voor bedoeld, meer voor stelling ed...

De zweep laat ze ook buiten bereik staan, ze houd de buitenste longe vast om te voorkomen dat hij naar binnen valt, constant buitenstelling dus...

Klopt het nou gewoon niet, of klopt het wel?

Sjonniej
Berichten: 17536
Geregistreerd: 21-05-03
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-04 21:18

De buitenlonge heb ik ook zo, omdat als je die longe om de achterhand doet je dan geen constant contact met de mond hebt.
Iedereen gebruikt dubbele longe voor iets anders. Er zijn ook al duizend en één redenen waarom mensen longeren. Dus er is niets fout mee.
Ik kan vanaf hier niet zien wat ze precies doet dus ik kan niet verder oordelen. Maar die buitenlonge kan ook op deze manier..

Sok

Berichten: 15059
Geregistreerd: 02-12-03
Woonplaats: 't Noorden

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-04 21:30

ben het helemaal eens met sjonniej
ff heel offtopic; sjonniej, heb je een nieuwe avatar Verward

Dennis

Berichten: 31464
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-04-04 12:27

Zelf heb ik de buiten longe achter de achtehand langs lopen als ik longeer 'om het longeren'. Als ik een dubbele longe gebruik als beginnetje voor het tuig maak ik ze vast zo als je leidsels ook vast maak. Dan sta ik ook niet echt op het midden maar is het meer LL dan longeren.

Zelf gebruik ik de buiten longe niet om hem op de grote volte te houden, enkel een keertje als hij extreem naar binnen valt maar dat gebeurd zelde. Ik vind het wel prettig om op beide 'teugels' druk uit te kunnen oefenen. Ik ben ook veel met LL bezig met Dennis en op deze manier kan ik hem al makkelijk in een heel laag(maar wel actief!) basis tempo laten lopen in draf en galop. We zijn nog lang niet toe aan galop aan de LL, maar het beginnetje dat hij een heel laag tempo aan kan houden is er.

Coby
Moderator Informatief
May the horse be with you!
The one and only

Berichten: 15443
Geregistreerd: 01-07-03
Woonplaats: Jubbega

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-04-04 20:52

Ik houd de buitenste longe achter de achterhand, heb hier verder geen reden voor moet ik eerlijk zeggen. Zo heb ik het nou eenmaal geleerd...

Ik houd op advies van mijn instructrice ook de buitenste longe iets strakker vast om zo stelling naar buiten te vragen. Dit op advies van mijn instructrice. Norita is nl. erg vast op 1 kant en leert nu haar achterhand beter onder te brengen. Mijn instructrice werkt grotendeels volgens de manier van Antoine de Both en deze doet dit ook in zijn training.

gyzmo

Berichten: 1029
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Dordt

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-04 12:20

Ik heb de buitenste lijn ook via de achterhand. In het begin was het wel heel erg wennen, zeker voor mijn paard.
Ik heb het ook geprobeerd om de lijn via de rug te laten lopen, maar ik heb katrolletjes aan mijn lijnen zitten waardoor die niet goed meer komen te zitten. Dus daarom via de achterhand.
Ik gebruik de longe op dit moment alleen nog maar voor stelling en contra stelling, omdat ik er zelf ook nog niet zo gedreven in ben. In galop zet ik mijn paard ook nog niet aan de dubbele.
De dubbele is idd meer voor de horizontale buigingen van het paard, de voorhand een keertje wat meer naar binnen te stellen of de achterhand iets meer naar binnen... Niet om je paard terug te trekken lijkt me.
Dat ze met de buitenlijn de kop naar buiten trekt om het paard maar op de hoefslag te houden (even krom gezegd) vind ik echt niet de goede manier. Gebruik je zweep om je paard naar buiten te brengen (wat je normaal met je binnenbeen doet) en de lijnen puur gebruiken voor stelling en buiging.

Sylvia

Berichten: 28818
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Posterholt

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-04-04 21:23

Het verhaal van Gyzmo werd me net ook even door Thei (de eigenaar van de knol die ik tegenwoordig rij) verteld. Maakt niet uit of de 2e longe over de rug of achter de kont doorloopt, in het 2e geval is het een wat grotere stimulans om de achterhand eronder te brengen. Het is echter niet de bedoeling om hem met de buitenste longe te laten lopen, idd met de zweep naar uiten drijven...

Mijn vraag is iig zo goed al beantwoord. Bedankt allemaal Lachen

Cowgirl

Berichten: 23739
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-04 19:58

Ik doe het ook vaak en op de manier die ik bij antoine de bodt heb gezien.

Kan niets anders zeggen dat mijn paarden het er super op doen en ik ze goed kan corrigeren.

Je moet wel contact houden met de buitenlijn, dat is net als met rijden.
De binnenlijn is meer om hem op de volte te houden.
Ik heb zelf momenten dat hij nageeft op de buitenlijn en de binnenlijn bijna loshangt maar dan blijven ze wel netjes op de volte.
Kijken ze te veel naar buiten dan vraag ik met de binnenlijn het hoofd weer recht.

Altijd met een zweep longeren, dit is je drijvende hand als het ware en kan je op tijd bij tikken mocht het paard sloom en op de voorhand komen.

Een enkele keer doe ik beide lijnen door de singel en de andere keer doe ik de binnenlijn direct naar de hand(kan zo iets meer controle houden).

De lijn achter de kont is een stimulans om de achterhand eronder te zetten, hetzelfde effect als bij de pessoa(gebruik ik ook af en toe).

Galoperen doe ik eigenlijk niet met de dubbel, simpelweg omdat mijn rug dat eigenlijk niet aankan, het is zo al zwaar genoeg Haha!

gyzmo

Berichten: 1029
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Dordt

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-04 10:56

Ik doe ook niet gelopperen met de dubbele, maar bij mij heeft het een andere reden - de achterste longeerlijn kruipt omhoog en komt dan vast te zitten onder de staartwortel waardoor mijn paard helemaal over de zeik raakt... Ik krijg het maar niet verholpen... Ach, in draf kun je ook een hoop doen!

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-04 11:19

Als ik Pinky dubbel longeer (maar zeer zelde) doe ik de longeerlijn ook achter de kont door. Maar zoals Dennis ookal zegt is het meer langelijnen vaak dan echt longeren.

Cowgirl

Berichten: 23739
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-04 19:17

Citaat:
de achterste longeerlijn kruipt omhoog en komt dan vast te zitten onder de staartwortel


Ik denk dat je iets meer lijn moet geven.
Wat voor longeer lijn gebruik je?

Ik heb zelf zo'n linnen(waar je ook teugels van hebt) deze hangt mooi naar beneden vanwege het gewicht.

gyzmo

Berichten: 1029
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Dordt

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-04 11:48

Ik heb er een met katrollen. Je klikt een musketon aan de bitring, en een musketon en een katrol aan de longeersingel waardoor de lijn vrij kan bewegen.
Ik denk zelf idd ook dat ik meer lijn moet geven,maar dan ben ik voor mijn gevoel het contact met de buitenkant ook kwijt... Ik moet er nog handigheid in krijgen!

KarinvdM

Berichten: 16565
Geregistreerd: 12-05-03
Woonplaats: Holsloot

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-04 09:23

Ik wissel het af, meestal doe ik hem eerst over de rug en daarna achter de achterbenen langs.

ricoh

Berichten: 1114
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-04 10:56

Ik heb de buitenste longe ook langse de achterhand, maar bij mij schiet ie vanzelf steeds over de rug, ik heb hem wel door het onderste ringetje. Wat kan ik hieraan doen?

Sylvia

Berichten: 28818
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Posterholt

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-04-04 19:36

Onder de staart doen?

KarinvdM

Berichten: 16565
Geregistreerd: 12-05-03
Woonplaats: Holsloot

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-04 20:33

Pervinco schreef:
Onder de staart doen?


Hoe bedoel je dat? Een paard draagt z'n staart immers, hij klemt de longe niet voor je vast... Knipoog

Sylvia

Berichten: 28818
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Posterholt

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-04-04 20:40

staat idd wat lomp Lachen Maar als je de staart over de longe doet (dus niet de staartr 'vastklemt' tussen longe en achterhand, dan kan de longe toch niet op de rug uitkomen? Hij komt immers niet door de staartwortel heen...

KarinvdM

Berichten: 16565
Geregistreerd: 12-05-03
Woonplaats: Holsloot

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-04 20:54

Bij Romanoff werkt dat niet, maar die heeft ook maar een zielig dun staartje... Gelukkig heb ik het probleem ook niet dat de longe over de rug heen gaat. Als je de longe steeds op dezelfde spanning houdt kan dat volgens mij ook niet gebeuren!

NickAltena
Berichten: 804
Geregistreerd: 19-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-04 01:59

Ook ik longeer vaak aan dubbele lijn maar.....de positie van de buitenlijn maakt natuurlijk wel verschil of je hem over de rug of achterlangs laat lopen....Ik vind achterlangs beter - omdat je het paard wat makkelijker op deze manier door middel van een s op de andere hand kan zetten dan waneer je de lijn over de rug zou leggen. Ben er geen voorstander van om aan de buitenlijn te gaan trekken om hem zo naar buiten te laten kijken/op de cirkel te houden....Als het paard naar binnen komt en je wil geen zweep gebruiken moet je waarschijnlijk wat aan je positie in de cirkel veranderen.Probeer dit eerst een in een afgezette cirkel zondeer lijnen/zweep en dergelijke. Gewoon door je postitie en lichaam+ stem je paard te drijven/afremmen en stoppen. Als je paard op je stem reageerd is het longeren aan de dubbele lijn een stuk makkelijker.Als je je paard dan toch in een stelling wilt laten lopen kun je ook nog hulpteugels zetten inplaats van continu aan de lijn te trekken.....

NickAltena
Berichten: 804
Geregistreerd: 19-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-04 02:04

ricoh......je hebt de buitenste lijn veel te hoog liggen als deze op de rug gaat schuiven. echt onder de billen (en dus ook staart)en goed opletten dat de lijn NOOIT endan ook echt NOOIT op de grond komt. Als je zoals hierboven beschreven van hand veranderd en je hebt de lijn op de goede hoogte zal je paard de lijn voelen en zelf de staart erover zwiepen.....